NAREDBA

O ODREĐIVANJU PROIZVODA KOJI SE MOGU STAVLJATI U PROMET SAMO AKO SU SNABDEVENI GARANTNIM LISTOM, TEHNIČKIM UPUTSTVOM I SPISKOM OVLAŠĆENIH SERVISA I O NAJMANJEM TRAJANJU GARANTNOG ROKA ZA TE PROIZVODE

("Sl. list SFRJ", br. 5/78, 4/81 - dr. naredba, 9/81 - dr. naredbe, 17/85 - dr. naredba i 41/87 - dr. naredba)

1. Proizvodi koje, u smislu člana 45. Zakona o standardizaciji, organizacije udruženog rada mogu stavljati u promet samo ako su snabdeveni garantnim listom, tehničkim uputstvom i spiskom ovlašćenih servisa jesu:

1) ** (prestala da važi)

2) - 4) * (prestale da važe)

5) električni akumulatori i stabilizatori;

6) * (prestala da važi)

7) **** (prestala da važi)

8) telefonski aparati;

9) *** (prestala da važi)

10) poljoprivredni traktori i njihove prikolice, motocikli, mopedi, skuteri i bicikli;

11) mašine i uređaji za potrebe poljoprivrede (kombajni, vršalice, trijeri, elevatori, samohodne i priključne mašine za đubrenje, sađenje, okopavanje, kosidbu i berbu plodova i dr.);

12) *** (prestala da važi)

13) gume za sva vozila i za poljoprivredne mašine;

14) fotografski aparati, aparati za povećanje fotografija i svetlomeri;

15) kino- i foto-kamere;

16) * (prestala da važi)

17) časovnici čija je prodajna cena preko 100 dinara;

18) ***** (prestala da važi)

19) sportsko i lovačko oružje;

20) muzički instrumenti čija je prodajna cena preko 250 dinara;

21) kućni, kancelarijski i školski nameštaj;

22) kućne vage.

2. Vreme trajanja garantnog roka za proizvode iz tačke 1. ove naredbe određuje organizacija udruženog rada koja izdaje garantni list, s tim da taj rok ne može biti kraći, i to:

1) za proizvode iz odredaba pod 10, 12 i 20 - od šest meseci;

2) za proizvode iz odredaba pod 9 i 13 - od šest meseci ili pređenih 10.000 kilometara;

3) za proizvode iz odredaba pod 1, 2, 3, 4, 5, 11, 14, 15, 16, 17, 18, 21 i 22 - od dvanaest meseci;

4) za proizvode iz odredaba pod 7 i 19 - od osamnaest meseci;

5) za proizvode iz odredaba pod 6 i 8 - od dvadeset četiri meseca.

3. Danom stupanja na snagu ove naredbe prestaje da važi Naredba o određivanju proizvoda koji se mogu stavljati u promet samo sa garantnim listom i tehničkim uputstvom i proizvoda za koje za vreme garantnog roka moraju biti obezbeđeni servisno održavanje i potrebni rezervni delovi, kao i o najmanjem trajanju garantnog roka za te proizvode ("Službeni list SFRJ", br. 48/75).

4. Ova naredba stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SFRJ".

Napomene

* Danom stupanja na snagu Naredbe o određivanju električnih aparata za domaćinstvo koji se mogu stavljati u promet samo ako su snabdeveni garantnim listom i tehničkim uputstvom i o najmanjem trajanju garantnog roka i roka obezbeđenog servisiranja za te aparate ("Sl. list SFRJ", br. 4/81), odnosno 24. jula 1981. godine prestale su da važe odredbe pod 2, 3, 4, 6 i 16 tačke 1. ove Naredbe.

** Danom stupanja na snagu Naredbe o određivanju aparata iz oblasti radio-komunikacija, elektroakustike, registrovanja i reprodukovanja slike i zvuka, namenjenih za upotrebu u domaćinstvu koji se mogu stavljati u promet samo ako su snabdeveni garantnim listom i tehničkim uputstvom, i o najmanjem trajanju garantnog roka i roka obezbeđenog servisiranja za te aparate ("Sl. list SFRJ", br. 9/81), odnosno 14. avgusta 1981. godine prestala je da važi odredba pod 1 tačke 1. ove Naredbe.

*** Danom stupanja na snagu Naredbe o određivanju proizvoda automobilske industrije koji se mogu stavljati u promet samo ako su snabdeveni garantnim listom i tehničkim uputstvom, i o najmanjem trajanju garantnog roka i roka obezbeđenog servisiranja za te proizvode ("Sl. list SFRJ", br. 9/81), odnosno 1. januara 1982. godine prestale su da važe odredbe pod 9 i 12 tačke 1. ove Naredbe.

**** Danom stupanja na snagu Naredbe o određivanju kancelarijskih mašina za pisanje, mašina za računanje i mašina za umnožavanje teksta kao i registar kasa za upotrebu u trgovini, ugostiteljstvu i hotelijerstvu koje se mogu stavljati u promet samo ako su snabdevene garantnim listom i tehničkim uputstvom i o najmanjem trajanju garantnog roka i roka obezbeđenog servisiranja za te proizvode ("Sl. list SFRJ", br. 17/85), odnosno 6. maja 1985. godine, prestala je da važi odredba pod 7 tačke 1. ove Naredbe.

***** Danom stupanja na snagu Naredbe o određivanju sportske opreme i rekvizita koji se mogu stavljati u promet samo ako su snabdeveni garantnim listom i tehničkim uputstvom i o najmanjem trajanju garantnog roka i roka obezbeđenog servisiranja za te proizvode ("Sl. list SFRJ", br. 41/87), odnosno 20. jula 1987. godine prestala je da važi odredba pod 18 tačke 1. ove Naredbe.