REŠENJE

O OZNAČAVANJU STANDARDA I SRODNIH DOKUMENATA U REPUBLICI SRBIJI

("Sl. glasnik RS", br. 27/2007 i 79/2007 - tumačenje)

1. U Republici Srbiji, standardi i srodni dokumenti koje donosi Institut za standardizaciju označavaju se oznakom koja počinje skraćenicom SRPS.

2. Skraćenica iz tačke 1. ovog rešenja ne može se upotrebljavati za označavanje drugih dokumenata.

3. Oznaka postojećih standarda i srodnih dokumenata označenih skraćenicom JUS, odnosno SCS biće zamenjena skraćenicom SRPS najdocnije na dan njihove revizije.

4. Ovo rešenje objaviti u "Službenom glasniku Republike Srbije".

* * *

U cilju otklanjanja nedoumica u vezi s primenom Rešenja o označavanju standarda i srodnih dokumenata u Republici Srbiji objavljenog u "Službenom glasniku Republike Srbije", broj 27/2007 od 16. marta 2007. godine,

Vršilac dužnosti direktora Instituta za standardizaciju Srbije daje

TUMAČENJE
REŠENJA O OZNAČAVANJU STANDARDA I SRODNIH DOKUMENATA U REPUBLICI SRBIJI

1. Odredba iz tačke 1. Rešenja o označavanju standarda i srodnih dokumenata u Republici Srbiji znači da srpski standardi i srodni dokumenti prestaju da se označavaju skraćenicama JUS, odnosno SCS.

2. Do fizičke zamene, skraćenicu JUS, odnosno SCS, u oznakama na važećim srpskim standardima i srodnim dokumentima koji su ranije bili jugoslovenski ili srpsko-crnogorski standardi, odnosno srodni dokumenti, kao i u oznakama upotrebljenim u tim publikacijama, treba smatrati kao skraćenicu SRPS.

3. U oznakama važećih srpskih standarda i srodnih dokumenata koje se navode u katalozima, finansijskim dokumentima (računima i predračunima), sertifikatima, planovima, izveštajima, pregledima i drugim dokumentima i publikacijama Instituta za standardizaciju Srbije, umesto skraćenice JUS, odnosno SCS, koristi se skraćenica SRPS.

4. Pre isporuke svakog važećeg srpskog standarda i srodnog dokumenta koji je ranije bio jugoslovenski ili srpsko-crnogorski standard, odnosno srodni dokument, preko skraćenice JUS, odnosno SCS, u oznaci na prvoj strani odnosne publikacije, nanosi se skraćenica SRPS, a na pogodnom mestu na istoj strani, i napomena sledeće sadržine:

"Po Zakonu o standardizaciji ("Službeni list SCG", broj 44/05) ovaj jugoslovenski, odnosno srpsko-crnogorski standard postao je srpski standard. U skladu sa Rešenjem o označavanju standarda i srodnih dokumenata u Republici Srbiji ("Službeni glasnik RS", broj 27/07) oznaka JUS, odnosno SCS, zamenjuje se oznakom SRPS."

5. Saglasno tački 2. ovog tumačenja, preporučuje se korisnicima srpskih standarda da skraćenice JUS, odnosno SCS, koje koriste za označavanje srpskih standarda na proizvodima, pakovanjima, nalepnicama, u tehničkoj dokumentaciji (tehničkim crtežima, laboratorijskim izveštajima, sertifikatima, deklaracijama i sl.), ugovorima, memorandumima, reklamama, internet-prezentacijama, bazama podataka, u tehničkim propisima, kao i u drugim primenama, zamene skraćenicom SRPS. Do izvršenja zamene, skraćenice JUS, odnosno SCS treba smatrati kao skraćenice SRPS.

6. Ovo tumačenje objaviti u "Službenom glasniku Republike Srbije".