REŠENJE

O UTVRĐIVANJU PROGRAMA RASPODELE I KORIŠĆENJA SREDSTAVA RURALNOG TURIZMA U AUTONOMNOJ POKRAJINI VOJVODINI ZA 2007. GODINU

("Sl. list AP Vojvodine", br. 15/2007)

I

Ovim Rešenjem utvrđuje se Program raspodele i korišćenja sredstava za razvoj ruralnog turizma u Autonomnoj Pokrajini Vojvodini za 2007. godinu, kao i obim sredstava za sprovođenje ovog Programa i način njihovog raspoređivanja i korišćenja.

II

Program iz tačke 1. ovog Rešenja čini njegov sastavni deo.

III

Ovo Rešenje objaviće se u "Službenom listu Autonomne Pokrajine Vojvodine".

 

PROGRAM RASPODELE I KORIŠĆENJA SREDSTAVA ZA RAZVOJ RURALNOG TURIZMA U AP VOJVODINI ZA 2007. GODINU

I

Sredstva za ovaj Program planirana su Odlukom o budžetu AP Vojvodine u razdelu 04 Pokrajinski sekretarijat za privredu, pozicija 64, ekonomska klasifikacija 4512 - kapitalne subvencije javnim nefinansijskim preduzećima i organizacijama u iznosu od 21.000.000,00 izvor finansiranja 1400 - neutrošena sredstva od privatizacije iz prethodne godine.

II

Sredstva iz tačke 1. ovog Programa koristiće se za:

1. Podrška adaptaciji objekata i lokaliteta u MZ Mol, za potrebe razvoja ruralnog turizma.

U Molu pored prirodnih uslova postoje i turistički interesantni lokaliteti i objekti kojima su potrebne određene adaptacije, kako bi zadovoljili zahteve savremene turističke ponude.

Adaptirani objekti bi se koristili i kao scenografija za snimanje filma Đorđa Balaševića "Kao rani mraz", čime bi se promovisao Mol kao turistička destinacija i atraktivni lokaliteti bili bi prezentirani najširoj publici.

Za adaptaciju objekata potrebno je 10.500.000,00 dinara.

Mesna zajednica Mol obezbediće potrebnu tehničku i komunalnu dokumentaciju za adaptaciju.

Očekivani efekti:

Unapređenje ruralnog turizma u AP Vojvodini

Proširenje turističke ponude Potiskog regiona

Podizanje atraktivnosti Mola kao turističke destinacije

Povećanje zaposlenosti

2. Podrška adaptaciji objekata Konjičkog kluba "Jastreb" na Čeneju, za potrebe razvoja ruralnog turizma.

Na Čenejskom salašu broj 137. Konjički klub "Jastreb" je od 1998. godine izgradio deo potrebnih terena i objekata za konjički sport i rekreativno jahanje. Pored prirodnih uslova i dugogodišnje tradicije Čenejskih salaša, ova destinacija zahteva i izvesno poboljšanje uslova smeštaja i treninga konja. Radi napretka sportskog i rekreativnog jahanja, potrebno je proširiti štalske kapacitete, manjež i staze za trening i takmičenja. Takođe je potrebno delimično rekonstruisati vodovodnu i električnu infrastrukturu. Izgradnjom hale stvoriće se uslovi za zimski rad, čime će se ponuda proširiti na celu godinu. Kupovinom školskih konja, proširiće se program školskog i rekreativnog jahanja, a posebno terapijskog za decu ometenu u razvoju i osobe sa posebnim potrebama.

Poslednjih godina, Konjički klub "Jastreb" i Salaš 137. značajno su doprineli afirmaciji Čeneja kao atraktivne destinacije u neposrednoj blizini Novog Sada. Adaptacijom objekata i unapređenjem sadržaja, proširiće se ponuda i privući novi posetioci i korisnici.

Za adaptaciju objekata potrebno je 10.500.000,00 dinara.

Konjički klub "Jastreb" obezbediće potrebnu tehničku dokumentaciju za adaptaciju.

Očekivani efekti:

Unapređenje ruralnog turizma u AP Vojvodini

Podizanje atraktivnosti Čeneja kao turističke destinacije

Proširenje turističke ponude Čeneja na zdravstveni i rekreativni turizam

Unapređenje konjičkog sporta i rekreativnog jahanja u AP Vojvodini

Povećanje zaposlenosti

III

Aktivnosti iz tačke 2. biće obavljene u skladu sa važećim zakonskim propisima i drugim aktivnostima koje regulišu aktivnosti posebno.