UREDBA

O KORIŠĆENJU SREDSTAVA ZA OBRADIVO POLJOPRIVREDNO ZEMLJIŠTE DATO U ZAKUP U 2007. GODINI

("Sl. glasnik RS", br. 80/2007)

Član 1

Ovom uredbom utvrđuju se uslovi, način korišćenja i visina sredstava koja se daju za obradivo poljoprivredno zemljište dato u zakup u 2007. godini, na period od najmanje pet godina.

Član 2

Pravo na korišćenje sredstava iz člana 1. ove uredbe ima poljoprivrednik (nosilac ili član registrovanog poljoprivrednog gazdinstva) koji je vlasnik poljoprivrednog zemljišta koje je upisano u Registar poljoprivrednih gazdinstava, u skladu sa Uredbom o Registru poljoprivrednih gazdinstava ("Službeni glasnik RS", br. 45/04, 139/04 i 71/05) i koji je stariji od 60 godina (u daljem tekstu: korisnik sredstava), pod sledećim uslovima:

1) da daje u zakup obradivo poljoprivredno zemljište površine od najmanje jedan hektar do najviše 10 hektara;

2) da daje u zakup obradivo poljoprivredno zemljište na period od najmanje pet godina;

3) da je ugovor o zakupu zaključen u godini u kojoj se podnosi zahtev za ostvarivanje prava na korišćenje sredstava koja se daju za obradivo poljoprivredno zemljište dato u zakup.

Ugovor o zakupu iz stava 1. tačka 3) ovog člana ne može biti zaključen između članova istog poljoprivrednog gazdinstva.

Član 3

Korisnik sredstava koji ispunjava uslove iz člana 2. ove uredbe ima pravo na korišćenje sredstava u visini od:

1) 4.000 dinara po hektaru godišnje, ako izda u zakup obradivo poljoprivredno zemljište zakupcu koji je nosilac registrovanog poljoprivrednog gazdinstva, a nije stariji od 40 godina;

2) 4.000 dinara po hektaru godišnje, ako izda u zakup obradivo poljoprivredno zemljište zakupcu koji je nosilac registrovanog poljoprivrednog gazdinstva, a stariji je od 40 godina i vlasnik je obradivog poljoprivrednog zemljišta koje se graniči sa zemljištem koje se daje u zakup;

3) 8.000 dinara po hektaru godišnje, ako izda u zakup obradivo poljoprivredno zemljište zakupcu koji je nosilac registrovanog poljoprivrednog gazdinstva, a nije stariji od 40 godina i vlasnik je obradivog poljoprivrednog zemljišta koje se graniči sa zemljištem koje se daje u zakup.

Iznosi iz stava 1. ovog člana usklađuju se prema rastu cena na malo utvrđenih prema podacima koje objavljuje organizacija nadležna za poslove statistike.

Član 4

Zahtev za korišćenje sredstava iz člana 3. ove uredbe, sa potpunom dokumentacijom, korisnik sredstava podnosi Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede (u daljem tekstu: Ministarstvo) najkasnije do 31. oktobra 2007. godine.

Zahtev iz stava 1. ovog člana sadrži: adresu, telefon, jedinstveni matični broj građana i broj registrovanog poljoprivrednog gazdinstva korisnika sredstava i zakupca zemljišta, broj tekućeg računa u banci, katastarsku opštinu, broj i površinu katastarskih parcela koje se daju u zakup i napomenu da li se zemljište zakupodavca graniči sa zemljištem zakupca.

Uz zahtev iz stava 1. ovog člana korisnik sredstava podnosi:

1) dokaz o vlasništvu obradivog poljoprivrednog zemljišta koje se daje u zakup;

2) overen ugovor o zakupu obradivog poljoprivrednog zemljišta;

3) legitimaciju poljoprivrednog gazdinstva korisnika sredstava i zakupca, odnosno potvrdu o upisu u Registar poljoprivrednih gazdinstava;

4) dokaz o otvorenom tekućem računu u banci;

5) kopiju plana obradivog poljoprivrednog zemljišta koje se daje u zakup, u slučaju kada se obradivo poljoprivredno zemljište zakupca graniči sa zemljištem datim u zakup;

6) dokaz o vlasništvu na obradivom poljoprivrednom zemljištu za zakupca zemljišta, u slučaju kada se zemljište zakupca graniči sa obradivim poljoprivrednim zemljištem datim u zakup.

U slučaju kada je korisnik sredstava član poljoprivrednog gazdinstva, pored dokaza iz stava 3. ovog člana, uz zahtev podnosi i overenu izjavu da je član registrovanog poljoprivrednog gazdinstva, a ako na svoje ime nema otvoren tekući račun u banci podnosi i overenu izjavu da je saglasan da sredstva koja se daju za obradivo poljoprivredno zemljište budu uplaćena na tekući račun nosioca registrovanog poljoprivrednog gazdinstva.

Član 5

Korisnik sredstava i Ministarstvo zaključuju ugovor o korišćenju sredstava iz člana 3. ove uredbe kojim uređuju međusobna prava i obaveze.

Isplata sredstava iz stava 1. ovog člana vrši se godišnje, u periodu od pet godina od dana potpisivanja ugovora o korišćenju sredstava.

Član 6

Novčanom kaznom od 10.000 do 20.000 dinara kazniće se za prekršaj fizičko lice - korisnik sredstava ako se utvrdi da je ostvario pravo na korišćenje sredstava na osnovu netačnih podataka iz člana 4. ove uredbe.

Član 7

Sprovođenje ove uredbe nadzire Ministarstvo.

Član 8

Ova uredba stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".