PRAVILNIK

O DOZVOLAMA I CENTRIMA ZA OBUKU PILOTA HELIKOPTERA

("Sl. glasnik RS", br. 56/2007 i 83/2007)

Član 1

Ovim pravilnikom propisuju se: vrste dozvola koje mogu steći piloti helikoptera, ovlašćenja koja se mogu upisati u te dozvole, kao i posebne autorizacije koje mogu steći imaoci tih dozvola; uslovi i postupak za sticanje, izdavanje, produženje i obnavljanje roka važenja dozvola, ovlašćenja i autorizacija; programi za stručnu obuku pilota helikoptera; programi za utvrđivanje i proveru njihove stručne obučenosti i uslovi koje moraju da ispune pravna lica koja obavljaju stručnu obuku pilota helikoptera.

Član 2

U pogledu uslova i načina sticanja, izdavanja, produžavanja i obnavljanja važenja dozvola pilota helikoptera, ovlašćenja i autorizacija primenjuju se Zahtevi zajedničkih vazduhoplovnih vlasti - JAR-FCL 2.

Dopunski uslovi za primenu JAR-FCL 2 u Republici Srbiji dati su u Prilogu 1, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Član 3

Stručnu obuku pilota helikoptera mogu obavljati organizacije za letačku obuku (FTO) i organizacije za obuku za letenje na tipu vazduhoplova (TRTO) koje ispunjavaju uslove propisane u JAR-FCL 2 i koje su ovlašćene od strane Direktorata civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije.

Član 4

Stručna obuka za sticanje dozvola, ovlašćenja i autorizacija obavlja se prema programu koji je dat u JAR-FCL 2.

Član 5

Dozvole pilota helikoptera koje su izdate pre stupanja na snagu ovog pravilnika biće ponovo izdate u skladu sa odredbama ovog pravilnika, sa rokom važenja od pet godina. Ovlašćenja i autorizacije stečeni do dana stupanja na snagu ovog pravilnika važe do isteka roka važenja koji je u njima naveden.

Uverenja o osposobljenosti centara za obuku pilota helikoptera koja su izdata pre stupanja na snagu ovog pravilnika važe najduže šest meseci od dana stupanja na snagu ovog pravilnika.

Član 6

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaju da važe odredbe Pravilnika o dozvolama letačkog osoblja ("Službeni glasnik Republike Srbije", broj 30/2005) koje se odnose na dozvole privatnog, profesionalnog i transportnog pilota helikoptera.

Član 7

Ovaj pravilnik stupa danom objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Prilog 1

 

OPŠTE

Ovaj prilog sadrži dopunske uslove Direktorata civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije za primenu JAR-FCL 2 u Republici Srbiji.

POGLAVLJE A - OPŠTI USLOVI

JAR-FCL 2.005 Primena

Osim uslova propisanih u Dodatku 1 JAR-FCL 2.005, imaoci nacionalnih dozvola pilota helikoptera, koji su te dozvole stekli na osnovu priznavanja inostranih dozvola u periodu od 01.01.2000. godine, za izdavanje JAR-FCL dozvole moraju ispuniti sledeće uslove:

(a) Za PPL(H), moraju da polože sledeće teorijske predmete: vazduhoplovni propisi (Air Law), ljudske mogućnosti i ograničenja (Human performance and limitation);

(b) Za CPL(H), moraju da polože sledeće predmete: vazduhoplovni propisi (Air Law), ljudske mogućnosti i ograničenja (Human performance and limitation), planiranje i praćenje leta (Flight planning and monitoring);

(c) Za ATPL(H), moraju da polože sledeće predmete: vazduhoplovni propisi (Air Law), performanse (Performance), ljudske mogućnosti i ograničenja (Human performance and limitation) i operativne procedure (Operational procedures).

Imaocima nacionalnih dozvola pilota helikoptera koji ne ispune uslove iz Dodatka 1 JAR-FCL 2.005 izdaće se dozvola sa upisanim ograničenjem prava na vazduhoplove registrovane u Republici Srbiji.

JAR-FCL 2.017 Autorizacije/ovlašćenja za posebne poslove

Za sticanje ovlašćenja za avio-tretiranje imalac dozvole CPL(H) ili ATPL(H) mora da ispuni sledeće uslove:

(1) pre pristupanja obuci kandidat mora da ima najmanje 200 sati ukupnog naleta;

(2) da je u ovlašćenom RF ili FTO, prema odobrenom programu, završio teorijsku i praktičnu obuku, u skladu sa ICAO dokumentom br. 9408-AN/922 (Manual of Aerial Work);

(3) da je položio praktični ispit.

Ovlašćenje za avio-tretiranje je važeće ukoliko je važeće ovlašćenje za letenje na tipu helikoptera na kom se to ovlašćenje sprovodi.

JAR-FCL 2.020 Priznavanje vojne službe

Priznavanje vojne službe se odnosi na lica koja su osposobljena za pilota u Vojnoj akademiji Vojske Srbije, odnosno oružanim snagama država prethodnica. Prijavljivanje kandidata za sticanje dozvola i ovlašćenja vrši ovlašćeni centar za obuku.

(a) Za sticanje dozvole privatnog pilota helikoptera kandidat mora da ispuni uslove propisane u JAR-FCL 2.105 i 2.120 i da položi teorijski ispit iz predmeta vazduhoplovni propisi i praktični ispit prema JAR-FCL 2.

(b) Za sticanje dozvole profesionalnog pilota helikoptera kandidat mora da ispuni uslove propisane u JAR-FCL 2.145 i 2.155(b) i (c) i da položi teorijski i praktični ispit prema JAR-FCL 2.

Pre pristupanja ispitu kandidat mora, u ovlašćenom centru, da završi dodatnu teorijsku obuku iz predmeta vazduhoplovni propisi i komunikacije prema odobrenom programu.

(c) Za sticanje ovlašćenja instruktora letenja na helikopteru kandidat mora da ima završen kurs nastavnika letenja u vojsci, da ispunjava uslove JAR-FCL 2.320 A i 2.320 C i da položi praktični ispit prema JAR-FCL 2.

(d) Za sticanje ovlašćenja za instrumentalno letenje kandidat mora da ispuni uslove iz JAR-FCL 2.190 i 2.200, kao i:

(I) da u ovlašćenom centru za obuku završi teorijsku obuku prema JAR-FCL 2.195(a);

(II) da u ovlašćenom centru za obuku završi praktičnu obuku za instrumentalno letenje na tipu helikoptera za koji poseduje važeće ovlašćenje, u okviru koje mora da ostvari najmanje 20 sati letenja, od čega ne više od 5 sati na uređajima za simulirano letenje;

(III) da položi teorijski i praktični ispit prema JAR-FCL 2.

(e) Za polaganje ispita za sticanje ovlašćenja za letenje na tipu helikoptera prema JAR-FCL 2.220 (c)(2) prihvatiće se obuka stečena u vojsci.

Dodatak 1 JAR-FCL 2.015 Minimalni uslovi za prihvatanje dozvola zemalja koje nisu članice JAA

Osim ispunjenja uslova iz Dodatka 1 JAR-FCL 2.015, kandidat za prihvatanje dozvole izdate u zemlji koja nije članica JAA, mora da položi teorijski ispit iz predmeta vazduhoplovni propisi, i to na nivou koji je odgovarajući dozvoli koja se prihvata.

JAR-FCL 2.030 Uslovi provere

Ispitivače za dozvole PPL, CPL i ATPL određuje Direktorat civilnog vazduhoplovstva.

Dodatak 1 JAR-FCL 2.075 Specifikacije za dozvole letačkog osoblja

Imaocu pilotske dozvole koji u lekarskom uverenju ima ograničenje:

1) letenje samo u višečlanoj posadi ("OML - samo klasa 1"), ili

2) ograničenje letenja sa sigurnosnim pilotom - Safety pilot ("OSL - samo klasa 2"), to ograničenje će biti upisano u pilotsku dozvolu, u rubriku XII.

POGLAVLJE B - UČENIK PILOT (Helikopter)

Dodatak 1 JAR-FCL 2.085 Uslovi

Za vreme obavljanja praktične obuke na helikopteru učenik pilot je dužan da sa sobom nosi autorizaciju učenika pilota izdatu od strane Direktorata civilnog vazduhoplovstva.

FTO ili RF u čiji registar je upisan učenik pilot dužna je da Direktoratu civilnog vazduhoplovstva podnese zahtev za izdavanje autorizacije učenika pilota.

Autorizacija učenika pilota mora da sadrži sledeće:

- naziv vazduhoplovne vlasti i logo;

- redni broj autorizacije;

- ime, ime oca i prezime učenika pilota;

- jedinstven matični broj građana, odnosno broj pasoša za strane državljane;

- potpis imaoca autorizacije;

- datum izdavanja;

- potpis ovlašćenog lica Direktorata civilnog vazduhoplovstva.

POGLAVLJE C - DOZVOLA PRIVATNOG PILOTA (HELIKOPTERA) - PPL(H)

Dodatak 1 JAR-FCL 2.125 Registracija organizacije za obuku samo za PPL

a) Uz zahtev za izdavanje uverenja o osposobljenosti potrebno je dostaviti:

1) dokaz o registraciji ove organizacije;

2) dokaz da aerodrom/helidrom koji se koristi za sprovođenje praktične obuke poseduje dozvolu za korišćenje, kao i da ispunjava uslove Dodatka 1 JAR-FCL 2.055, paragraf 27 i 28;

3) dokaz o vlasništvu ili zakupu vazduhoplova, uređaja za simulirano letenje i drugih sredstava za rad, kao i prostorija za rad - za period od najmanje 12 meseci;

4) priručnik o obuci i operativni priručnik.

b) Po izdavanju uverenja o osposobljenosti, Direktorat civilnog vazduhoplovstva će upisati organizaciju u registar vazduhoplovnih organizacija koje vrše obuku za dozvolu privatnog pilota - PPL(H).

POGLAVLJE F - OVLAŠĆENJE ZA LETENJE NA TIPU (Helikopter)

JAR-FCL 2.245 Ovlašćenje za letenje na tipu
- rok važenja, produženje važenja i obnavljanje

Dopuna pod (d)(1)

Kada se imaocu dozvole vrši proširenje perioda važenja ovlašćenja, potrebno je dostaviti:

a) obrazložni zahtev operatora za proširenje perioda važenja ovlašćenja sa predlogom perioda produženja;

b) dokaz da su vazduhoplovne vlasti države u kojoj je helikopter registrovan saglasne sa proširenjem važenja ovlašćenja.

U dozvoli, u rubrici "napomene", upisuje se da ovlašćenje važi samo za helikoptere registrovane u toj državi i za tog operatora.

Za produženje važenja ovlašćenja iz dozvole potrebno je dostaviti:

a) važeće lekarsko uverenje izdato u skladu sa JAR-FCL 3 ili lekarsko uverenje države registracije vazduhoplova, ako sa tom državom postoji sporazum o prihvatanju lekarskog uverenja;

b) dokaz o proveri stručnosti koju je obavio ispitivač koji je autorizovan u skladu sa JAR-FCL 2 ili ispitivač države registracije vazduhoplova (ukoliko je proveru stručnosti obavio ispitivač države registracije vazduhoplova, potrebno je dostaviti i kopiju dozvole ispitivača, lekarskog uverenja i autorizacije da radi kao ispitivač);

c) dokaz vazduhoplovnih vlasti države registracije vazduhoplova o ispunjenosti uslova za produženje ovlašćenja.

Dopuna pod (d)(2)

Za produženje važenja ovlašćenja iz dozvole potrebno je dostaviti:

a) važeće lekarsko uverenje izdato u skladu sa JAR-FCL 3 ili lekarsko uverenje države operatora ako sa tom državom postoji sporazum o prihvatanju lekarskog uverenja;

b) dokaz o proveri stručnosti koju je sproveo ispitivač države operatora, zajedno sa kopijom dozvole ispitivača, lekarskog uverenja i autorizacije da radi kao ispitivač;

c) dokaz vazduhoplovnih vlasti države operatora o ispunjenosti uslova za produženje važenja ovlašćenja.

Provera stručnosti se sprovodi pod nadzorom inspektora Direktorata civilnog vazduhoplovstva.

Dopuna pod (e)

Osim ispunjenja uslova propisanih u JAR-FCL 2.245(e) za obnovu važenja ovlašćenja za letenje na tipu helikoptera (TR), imalac ovlašćenja mora u odgovarajućoj organizaciji za obuku (FTO, TRTO) da izvrši obuku osveženja znanja u okviru koje mora da ostvari broj sati letenja koji je predviđen programom obnove ovlašćenja u Priručniku o obuci - Training Manual.

JAR-FCL 2.246 Ovlašćenje za instrumentalno letenje, produženje i obnova

Dopuna pod (b)(1)(I)

Osim ispunjenja uslova propisanih u JAR-FCL 2.246 (b)(1)(II) kandidat za obnovu važenja IR(H) mora u ovlašćenoj organizaciji za obuku (FTO, TRTO) da izvrši "obnovu znanja" prema odobrenom programu iz Priručnika o obuci - Training Manual.

Ukoliko kandidat kombinuje obnovu IR(H) sa obnovom važenja ovlašćenja za letenje na tipu helikoptera prema JAR-FCL 2.245(b), sati letenja moraju biti obavljeni po pravilima instrumentalnog letenja - IFR.

JAR-FCL 2.480 Procedura teorijskih ispita

Teorijski ispiti za sticanje dozvole privatnog pilota helikoptera sprovode se, po izboru svakog kandidata, na srpskom ili engleskom jeziku.

Teorijski ispiti za sticanje dozvole profesionalnog ili transportnog pilota helikoptera, kao i ovlašćenja za instrumentalno letenje, sprovode se na engleskom jeziku.