PRAVILNIK

O VRSTI OBRAZOVANJA NASTAVNIKA U STRUČNIM ŠKOLAMA KOJE OSTVARUJU NASTAVNI PLAN I PROGRAM OGLEDA ZA OBRAZOVNI PROFIL KUVAR

("Sl. glasnik RS - Prosvetni glasnik", br. 11/2007)

Član 1

Ovim pravilnikom propisuje se vrsta obrazovanja nastavnika u stručnim školama koje ostvaruju nastavni plan i program ogleda za obrazovni profil kuvar.

Član 2

Nastavu i druge oblike obrazovno-vaspitnog rada iz opšte-obrazovnih predmeta mogu da izvode lica čija je vrsta obrazovanja propisana Pravilnikom o vrsti stručne spreme nastavnika, stručnih saradnika i pomoćnih nastavnika ("Prosvetni glasnik" br. 5/91, 1/92, 21/93, 3/94, 7/96, 7/98, 3/99, 6/01, 3/03, 8/03, 11/04, 5/05, 6/05, 2/07 i 4/07 - u daljem tekstu: Pravilnik).

Član 3

Nastavu i druge oblike obrazovno-vaspitnog rada iz stručnih predmeta za obrazovni profil Kuvar može da izvodi:

1. Osnove ugostiteljstva

Marketing u turizmu:

- diplomirani ekonomist;

- diplomirani turizmolog;

- diplomirani geograf-turizmolog;

- diplomirani geograf (turizmolog).

2. Zdravstveno vaspitanje:

- doktor medicine;

- profesor biologije.

3. Likovna kultura

Umetničko oblikovanje:

- ista vrsta obrazovanja propisana Pravilnikom za predmet Likovna umetnost.

4. Preduzetništvo:

- diplomirani ekonomist za hotelijerstvo i turizam;

- diplomiran turizmolog;

- diplomiran geograf-turizmolog;

- diplomirani ekonomist.

Nastavnik iz stava 1. ove tačke treba da je savladao program obuke za predmet Preduzetništvo.

5. Poslovna informatika u turizmu i ugostiteljstvu

Računarstvo i informatika 2:

- ista vrsta obrazovanja propisana Pravilnikom za predmet Računarstvo i informatika.

6. Usluživanje jela:

- viši stručni radnik tehnologije usluživanja;

- viši ugostitelj koji je stekao i obrazovanje za tehničara usluživanja ili konobara;

- restorater;

- menadžer hotelijerstva, smer restoraterstvo;

- viši stručni radnik - komercijalist ugostiteljstva koji je stekao i obrazovanje za tehničara usluživanja ili konobara;

- viši stručni radnik organizator u ugostiteljstvu, odsek ili smer usluživanje;

- ekonomista za turizam i ugostiteljstvo, odsek restoraterstvo, smer usluživanje.

7. Nacionalne kuhinje

- viši stručni radnik tehnologije kuvarstva;

- viši ugostitelj, koji je stekao i obrazovanje za kulinarskog tehničara ili kuvara;

- gastrolog;

- menadžer hotelijerstva, smer gastronomija;

- viši stručni radnik - komercijalnog ugostiteljstva, koji je stekao i obrazovanje za kulinarskog tehničara ili kuvara;

- viši stručni radnik ugostiteljske struke - zanimanje kulinarstvo;

- viši ugostitelj - gastrolog.

8. Higijenski standardi u kuvarstvu

Ugostiteljska ponuda u kuvarstvu

Sirovine u kuvarstvu

Termička obrada

Salate i zimnica

Fondovi, bistre i guste supe:

Variva i prilozi

Topla predjela

Gotova jela

Hladna predjela

Jela po porudžbini i jela sa žara

a) Vežbe i praktična nastava:

- viši stručni radnik tehnologije kuvarstva;

- viši ugostitelj, koji je stekao i obrazovanje za kulinarskog tehničara ili kuvara;

- gastrolog;

- menadžer hotelijerstva, smer gastronomija;

- viši stručni radnik - komercijalnog ugostiteljstva, koji je stekao i obrazovanje za kulinarskog tehničara ili kuvara;

- viši stručni radnik ugostiteljske struke - zanimanje kulinarstvo;

- viši ugostitelj - gastrolog.

b) Praktična nastava:

- kuvar - specijalista.

9. Poslastice u kuvarstvu:

a) Vežbe i praktična nastava:

- viši stručni radnik tehnologije kuvarstva, odnosno tehnologije poslastičarstva;

- viši ugostitelj, koji je stekao i obrazovanje za kulinarskog tehničara ili kuvara, odnosno za poslastičarskog tehničara ili poslastičara;

- gastrolog;

- menadžer hotelijerstva, smer gastronomija, odnosno poslastičarstvo sa pekarstvom;

- viši stručni radnik komercijalnog ugostiteljstva, koji je stekao i obrazovanje za poslastičarskog tehničara ili poslastičara, odnosno za kulinarskog tehničara ili kuvara;

- viši stručni radnik ugostiteljske struke - zanimanje kulinarstvo;

- viši ugostitelj - gastrolog;

- nastavnik praktične nastave kulinarstva - poslastičarstva, koji je stekao i obrazovanje za kulinarskog tehničara ili kuvara, odnosno za poslastičarskog tehničara ili poslastičara;

- viši stručni radnik organizator poslovanja u ugostiteljstvu, koji je stekao i obrazovanje za poslastičarskog tehničara ili poslastičara, odnosno za kulinarskog tehničara ili kuvara.

b) Praktična nastava:

- kuvar - specijalista;

- poslastičar - specijalista.

Član 4

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Prosvetnom glasniku".