PRAVILNIKO VRSTI OBRAZOVANJA NASTAVNIKA U STRUČNIM ŠKOLAMA KOJE OSTVARUJU NASTAVNI PLAN I PROGRAM OGLEDA ZA OBRAZOVNI PROFIL KUVAR("Sl. glasnik RS - Prosvetni glasnik", br. 11/2007) |
Ovim pravilnikom propisuje se vrsta obrazovanja nastavnika u stručnim školama koje ostvaruju nastavni plan i program ogleda za obrazovni profil kuvar.
Nastavu i druge oblike obrazovno-vaspitnog rada iz opšte-obrazovnih predmeta mogu da izvode lica čija je vrsta obrazovanja propisana Pravilnikom o vrsti stručne spreme nastavnika, stručnih saradnika i pomoćnih nastavnika ("Prosvetni glasnik" br. 5/91, 1/92, 21/93, 3/94, 7/96, 7/98, 3/99, 6/01, 3/03, 8/03, 11/04, 5/05, 6/05, 2/07 i 4/07 - u daljem tekstu: Pravilnik).
Nastavu i druge oblike obrazovno-vaspitnog rada iz stručnih predmeta za obrazovni profil Kuvar može da izvodi:
1. Osnove ugostiteljstva
Marketing u turizmu:
- diplomirani ekonomist;
- diplomirani turizmolog;
- diplomirani geograf-turizmolog;
- diplomirani geograf (turizmolog).
2. Zdravstveno vaspitanje:
- doktor medicine;
- profesor biologije.
3. Likovna kultura
Umetničko oblikovanje:
- ista vrsta obrazovanja propisana Pravilnikom za predmet Likovna umetnost.
4. Preduzetništvo:
- diplomirani ekonomist za hotelijerstvo i turizam;
- diplomiran turizmolog;
- diplomiran geograf-turizmolog;
- diplomirani ekonomist.
Nastavnik iz stava 1. ove tačke treba da je savladao program obuke za predmet Preduzetništvo.
5. Poslovna informatika u turizmu i ugostiteljstvu
Računarstvo i informatika 2:
- ista vrsta obrazovanja propisana Pravilnikom za predmet Računarstvo i informatika.
6. Usluživanje jela:
- viši stručni radnik tehnologije usluživanja;
- viši ugostitelj koji je stekao i obrazovanje za tehničara usluživanja ili konobara;
- restorater;
- menadžer hotelijerstva, smer restoraterstvo;
- viši stručni radnik - komercijalist ugostiteljstva koji je stekao i obrazovanje za tehničara usluživanja ili konobara;
- viši stručni radnik organizator u ugostiteljstvu, odsek ili smer usluživanje;
- ekonomista za turizam i ugostiteljstvo, odsek restoraterstvo, smer usluživanje.
7. Nacionalne kuhinje
- viši stručni radnik tehnologije kuvarstva;
- viši ugostitelj, koji je stekao i obrazovanje za kulinarskog tehničara ili kuvara;
- gastrolog;
- menadžer hotelijerstva, smer gastronomija;
- viši stručni radnik - komercijalnog ugostiteljstva, koji je stekao i obrazovanje za kulinarskog tehničara ili kuvara;
- viši stručni radnik ugostiteljske struke - zanimanje kulinarstvo;
- viši ugostitelj - gastrolog.
8. Higijenski standardi u kuvarstvu
Ugostiteljska ponuda u kuvarstvu
Sirovine u kuvarstvu
Termička obrada
Salate i zimnica
Fondovi, bistre i guste supe:
Variva i prilozi
Topla predjela
Gotova jela
Hladna predjela
Jela po porudžbini i jela sa žara
a) Vežbe i praktična nastava:
- viši stručni radnik tehnologije kuvarstva;
- viši ugostitelj, koji je stekao i obrazovanje za kulinarskog tehničara ili kuvara;
- gastrolog;
- menadžer hotelijerstva, smer gastronomija;
- viši stručni radnik - komercijalnog ugostiteljstva, koji je stekao i obrazovanje za kulinarskog tehničara ili kuvara;
- viši stručni radnik ugostiteljske struke - zanimanje kulinarstvo;
- viši ugostitelj - gastrolog.
b) Praktična nastava:
- kuvar - specijalista.
9. Poslastice u kuvarstvu:
a) Vežbe i praktična nastava:
- viši stručni radnik tehnologije kuvarstva, odnosno tehnologije poslastičarstva;
- viši ugostitelj, koji je stekao i obrazovanje za kulinarskog tehničara ili kuvara, odnosno za poslastičarskog tehničara ili poslastičara;
- gastrolog;
- menadžer hotelijerstva, smer gastronomija, odnosno poslastičarstvo sa pekarstvom;
- viši stručni radnik komercijalnog ugostiteljstva, koji je stekao i obrazovanje za poslastičarskog tehničara ili poslastičara, odnosno za kulinarskog tehničara ili kuvara;
- viši stručni radnik ugostiteljske struke - zanimanje kulinarstvo;
- viši ugostitelj - gastrolog;
- nastavnik praktične nastave kulinarstva - poslastičarstva, koji je stekao i obrazovanje za kulinarskog tehničara ili kuvara, odnosno za poslastičarskog tehničara ili poslastičara;
- viši stručni radnik organizator poslovanja u ugostiteljstvu, koji je stekao i obrazovanje za poslastičarskog tehničara ili poslastičara, odnosno za kulinarskog tehničara ili kuvara.
b) Praktična nastava:
- kuvar - specijalista;
- poslastičar - specijalista.
Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Prosvetnom glasniku".