PRAVILNIKO VRSTI OBRAZOVANJA NASTAVNIKA U STRUČNIM ŠKOLAMA KOJE OSTVARUJU NASTAVNI PLAN I PROGRAM OGLEDA ZA OBRAZOVNI PROFIL KONOBAR("Sl. glasnik RS - Prosvetni glasnik", br. 11/2007) |
Ovim pravilnikom propisuje se vrsta obrazovanja nastavnika u stručnim školama koje ostvaruju nastavni plan i program ogleda za obrazovni profil konobar.
Nastavu i druge oblike obrazovno-vaspitnog rada iz opšte-obrazovnih predmeta mogu da izvode lica čija je vrsta obrazovanja propisana Pravilnikom o vrsti stručne spreme nastavnika, stručnih saradnika i pomoćnih nastavnika ("Prosvetni glasnik", br. 5/91, 1/92, 21/93, 3/94, 7/96, 7/98, 3/99, 6/01, 3/03, 8/03, 11/04, 5/05, 6/05, 2/07 i 4/07 - u daljem tekstu: Pravilnik).
Nastavu i druge oblike obrazovno-vaspitnog rada iz stručnih predmeta za obrazovni profil konobar može da izvodi:
1. Osnove ugostiteljstva:
- diplomirani ekonomist;
- diplomirani turizmolog;
- diplomirani geograf-turizmolog;
- diplomirani geograf (turizmolog).
2. Zdravstveno vaspitanje:
- doktor medicine;
- profesor biologije.
3. Likovna kultura:
- ista vrsta obrazovanja propisana Pravilnikom za predmet Likovna umetnost.
4. Poslovna informatika u turizmu i ugostiteljstvu
Računarstvo i informatika 2:
- ista vrsta obrazovanja propisana Pravilnikom za predmet Računarstvo i informatika.
5. Preduzetništvo:
- diplomirani ekonomist za hotelijerstvo i turizam;
- diplomiran turizmolog;
- diplomiran geograf-turizmolog;
- diplomirani ekonomist.
Nastavnik iz stava 1. ove tačke treba da je savladao program obuke za predmet Preduzetništvo.
6. Higijenski standardi u usluživanju
Pripremni i završni radovi u ugostiteljskim objektima
Poslovna komunikacija
Usluživanje pića i napitaka
Usluživanje hrane i poslastica
Usluživanje na svečanim prijemima
a) Vežbe i praktična nastava
- viši stručni radnik tehnologije usluživanja;
- viši ugostitelj koji je stekao i obrazovanje za tehničara usluživanja ili konobara;
- restorater;
- menadžer hotelijerstva, smer restoraterstvo;
- viši stručni radnik, komercijalista u ugostiteljstvu koji je stekao i obrazovanje za tehničara usluživanja ili konobara;
- viši stručni radnik, organizator u ugostiteljstvu, odsek ili smer usluživanje;
- viši stručni radnik u ugostiteljstvu, smer usluživanje;
- ekonomista za turizam i ugostiteljstvo, odsek restoraterstvo, smer usluživanje.
b) Praktična nastava:
- konobar specijalista.
7. Osnove kuvarstva:
- viši stručni radnik tehnologije kuvarstva;
- viši ugostitelj, koji je stekao i obrazovanje za kulinarskog tehničara ili kuvara;
- gastrolog;
- menadžer hotelijerstva, smer gastronomija;
- viši stručni radnik - komercijalnog ugostiteljstva, koji je stekao i obrazovanje za kulinarskog tehničara ili kuvara;
- viši stručni radnik ugostiteljske struke - zanimanje kulinarstvo;
- viši ugostitelj - gastrolog.
8. Osnove poslastičarstva:
- viši stručni radnik tehnologije poslastičarstva;
- nastavnik praktične nastave kulinarstva - poslastičarstva, koji je stekao i obrazovanje za poslastičara ili poslastičarskog tehničara;
- viši stručni radnik organizator poslovanja u ugostiteljstvu, koji je stekao i obrazovanje za poslastičara ili poslastičarskog tehničara;
- viši ugostitelj koji je stekao i obrazovanje za poslastičara ili poslastičarskog tehničara;
- gastrolog koji je stekao i srednje obrazovanje za poslastičara ili poslastičarskog tehničara;
- menadžer hotelijerstva, smer poslastičarstvo sa pekarstvom.
Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Prosvetnom glasniku“.