PRAVILNIK

O VRSTI OBRAZOVANJA NASTAVNIKA U STRUČNIM ŠKOLAMA KOJE OSTVARUJU NASTAVNI PLAN I PROGRAM OGLEDA ZA OBRAZOVNI PROFIL POSLASTIČAR

("Sl. glasnik RS - Prosvetni glasnik", br. 11/2007)

Član 1

Ovim pravilnikom propisuje se vrsta obrazovanja nastavnika u stručnim školama koje ostvaruju nastavni plan i program ogleda za obrazovni profil poslastičar.

Član 2

Nastavu i druge oblike obrazovno-vaspitnog rada iz opšte-obrazovnih predmeta mogu da izvode lica čija je vrsta obrazovanja propisana Pravilnikom o vrsti stručne spreme nastavnika, stručnih saradnika i pomoćnih nastavnika ("Prosvetni glasnik" br. 5/91, 1/92, 21/93, 3/94, 7/96, 7/98, 3/99, 6/01, 3/03, 8/03, 11/04, 5/05, 6/05, 2/07 i 4/07 - u daljem tekstu: Pravilnik).

Član 3

Nastavu i druge oblike obrazovno-vaspitnog rada iz stručnih predmeta za obrazovni profil Poslastičar može da izvodi:

1. Osnove ugostiteljstva:

- diplomirani ekonomist;

- diplomirani turizmolog;

- diplomirani geograf-turizmolog;

- diplomirani geograf (turizmolog).

2. Zdravstveno vaspitanje:

- doktor medicine;

- profesor biologije.

3. Likovna kultura

Umetničko oblikovanje:

- ista vrsta obrazovanja propisana Pravilnikom za predmet Likovna umetnost.

4. Preduzetništvo:

- diplomirani ekonomist za hotelijerstvo i turizam;

- diplomiran turizmolog;

- diplomiran geograf-turizmolog;

- diplomirani ekonomist.

Nastavnik iz stava 1. ove tačke treba da je savladao program obuke za predmet Preduzetništvo.

5. Poslovna informatika u turizmu i ugostiteljstvu

Računarstvo i informatika 2

- ista vrsta obrazovanja propisana Pravilnikom za predmet Računarstvo i informatika.

6. Higijenski standardi u poslastičarstvu

Sirovine u poslastičarstvu

Kolači od testa

Prelivi i kremovi:

Torte

Kolači

Čajno pecivo

Tople poslastice

Sladoledi i ledene poslastice

Voćne salate, kupovi i napici

Dekoracije u poslastičarstvu:

a) Vežbe i praktična nastava:

- viši stručni radnik tehnologije poslastičarstva;

- nastavnik praktične nastave kulinarstva - poslastičarstva, koji je stekao i obrazovanje za poslastičara ili poslastičarskog tehničara;

- viši stručni radnik organizator poslovanja u ugostiteljstvu, koji je stekao i obrazovanje za poslastičara ili poslastičarskog tehničara;

- viši ugostitelj koji je stekao i obrazovanje za poslastičara ili poslastičarskog tehničara;

- gastrolog koji je stekao i obrazovanje za poslastičara ili poslastičarskog tehničara;

- menadžer hotelijerstva, smer poslastičarstvo sa pekarstvom.

b) Praktična nastava:

- poslastičar-specijalista.

7. Usluživanje poslastica:

- viši stručni radnik tehnologije usluživanja;

- viši ugostitelj koji je stekao i obrazovanje za tehničara usluživanja ili konobara;

- restorater;

- menadžer hotelijerstva, smer restoraterstvo;

- viši stručni radnik - komercijalist ugostiteljstva koji je stekao i obrazovanje za tehničara usluživanja ili konobara;

- viši stručni radnik organizator u ugostiteljstvu, odsek ili smer usluživanje.

- ekonomista za turizam i ugostiteljstvo, odsek restoraterstvo, smer usluživanje.

Član 4

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Prosvetnom glasniku".