PRAVILNIK

O IZGLEDU I UPOTREBI ZNAKA SAOBRAZNOSTI U SISTEMU ATESTIRANJA PROIZVODA

("Sl. list SRJ", br. 50/94)

Član 1

Ovim pravilnikom utvrđuju se izgled i upotreba znaka saobraznosti u sistemu atestiranja proizvoda.

Pod znakom saobraznosti, u smislu ovog pravilnika, podrazumeva se:

1) opšti znak bezbednosti,

2) znak protiveksplozijske zaštite električnih uređaja,

3) znak kvaliteta proizvoda,

4) znak otklonjene radio frekvencijske smetnje.

Izgled znaka saobraznosti iz stava 2. ovog člana prikazan je na slikama od 1 do 4, koje su odštampane u prilogu ovog pravilnika i čine njegov sastavni deo.

Član 2

Znak saobraznosti je obavezno praćen identifikacionim brojem ovlašćene organizacije za atestiranje proizvoda i sa dve zadnje cifre godine u kojoj je nanesen na proizvod odnosno otisnut na nalepnicu ili priveznicu.

Član 3

Veličina znaka saobraznosti iz člana 1. ovog pravilnika određuje se prema visini B znaka saobraznosti prikazanih na slikama od 1 do 4 iz člana 1. stav 2. ovog pravilnika.

Visina B može imati samo vrednosti standardnih brojeva prema redu veličine P 10, izraženih u milimetrima (mm), prema jugoslovenskom standardu JUS A.A0.001 - Redovi standardnih brojeva.

Visina B znaka saobraznosti iznosi, po pravilu, najmanje 5 mm.

Član 4

Označavanje proizvoda znakom saobraznosti vrši se utiskivanjem ili, ako to nije moguće, otiskivanjem znaka saobraznosti na proizvod, nalepnicu ili priveznicu, ili nanošenjem tog znaka na pakovanje proizvoda i na isprave koje prate proizvod u prometu.

Član 5

Označavanje proizvoda vrši se, po pravilu, utiskivanjem znaka saobraznosti na proizvod na koji je moguće utisnuti i trajno sačuvati znak saobraznosti, a da se pri tom ne ošteti proizvod. Znak saobraznosti se može utisnuti na pločicu, predviđenu za tu svrhu.

Proizvodi koji se ne mogu označiti utiskivanjem znaka saobraznosti označavaju se otiskivanjem tog znaka bojom koja se ne može izbrisati.

Proizvodi koji se ne mogu označiti utiskivanjem ili otiskivanjem znaka saobraznosti označavaju se otiskivanjem tog znaka na nalepnicu ili priveznicu.

Član 6

Znak saobraznosti nanosi se, po pravilu, na mesta proizvoda koja su lako dostupna za pregled, posle ugrađivanja proizvoda u objekte i postrojenja. Proizvodi čija će se površina dalje obrađivati označavaju se znakom saobraznosti na površinama koje se više neće obrađivati.

Član 7

Vrsta, veličina, način i mesto nanošenja znaka saobraznosti utvrđuju se jugoslovenskim standardom za sistem atestiranja koji se odnosi na određene proizvode (šema atestiranja).

Član 8

Znak saobraznosti se mora sačuvati pri obradi proizvoda i pri ugrađivanju delova u objekte i postrojenja. Ako bi se pri obradi pojedinih proizvoda (delova) znak saobraznosti morao odstraniti, on se mora preneti na drugo mesto.

Član 9

Znak saobraznosti, nanesen utiskivanjem, poništava se brušenjem ili tačkalom kojim se znak saobraznosti precrtava znakom X. Znak saobraznosti nanesen otiskivanjem poništava se premazivanjem bojom koja se ne može izbrisati, a znak saobraznosti nanesen plombom, nalepnicom ili priveznicom - njihovim skidanjem.

Član 10

Označavanje znakom saobraznosti proizvoda za koji je izdat atest o saobraznosti vrši proizvođač, a označavanje proizvoda iz uvoza - uvoznik, odnosno zastupnik strane firme.

Član 11

Proizvođači, uvoznici, odnosno zastupnici stranih firmi dužni su da čuvaju sredstva za nanošenje znaka saobraznosti na način kojim se isključuje mogućnost njihove zloupotrebe.

Član 12

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SRJ".

Slika 1 - Opšti znak bezbednosti

Slika 2 - Znak protiveksplozijske zaštite električnih uređaja

Slika 3 - Znak kvaliteta proizvoda

Slika 4 - Znak otklonjenje radio-frekvencijske smetnje