PRAVILNIK

O UPRAVLJANJU PLANOM NUMERACIJE ZA TELEKOMUNIKACIONE MREŽE

("Sl. glasnik RS", br. 87/2007)

 

I OPŠTE ODREDBE

Predmet regulisanja

Član 1

Ovim pravilnikom Republička agencija za telekomunikacije (u daljem tekstu: Agencija) propisuje upravljanje Planom numeracije za telekomunikacione mreže (u daljem tekstu: Plan numeracije).

Pod upravljanjem Planom numeracije u smislu ovog pravilnika smatra se uređivanje uslova, načina i postupaka za dodelu brojeva i adresa iz postojećeg Plana numeracije, uslovi za oduzimanje i prenos prava na korišćenje dodeljenih brojeva, obaveze vezane za obaveštenje o promenama brojeva i adresa, kao i obaveze za popis dodeljenih, iskorišćenih i slobodnih brojeva i adresa.

Značenje pojedinih izraza

Član 2

Pojedini izrazi u ovom pravilniku imaju sledeća značenja:

1) adresa je niz numeričkih ili alfanumeričkih znakova kojima se identifikuju celine u okviru telekomunikacione mreže od značaja za uspostavljanje telekomunikacione veze;

2) broj je niz numeričkih znakova koji označava terminalnu tačku preko koje su dostupne javne telekomunikacione usluge, saglasno ITU-T preporuci E.164;

3) blok brojeva je neprekinuti uređeni niz brojeva određen svojim prvim i poslednjim brojem;

4) Operator je imalac dozvole za javnu telekomunikacionu mrežu i/ili javnu telekomunikacionu uslugu saglasno članu 33. Zakona o telekomunikacijama ("Službeni glasnik RS", br. 44/03 i 36/06, u daljem tekstu: Zakon);

5) dodela brojeva i adresa je prenošenje prava na korišćenje brojeva i adresa;

6) primarna dodela je postupak dodele u kome Agencija dodeljuje brojeve, blokove brojeva i adrese operatorima;

7) sekundarna dodela je postupak dodele u kome Operator dodeljuje brojeve svojim pretplatnicima iz primarne dodele;

8) pretplatnici su pravna ili fizička lica koja koriste usluge javne telekomunikacione mreže u skladu sa odredbama pretplatničkog ugovora;

9) pretplatnički broj (SN-Subscriber Number) je deo nacionalnog E.164 broja koji identifikuje pojedinačnog pretplatnika u datom numeričkom području;

10) nacionalni odredišni kod (NDC-National Destination Code) je deo nacionalnog E.164 broja koji određuje numeričko područje, odnosno omogućuje identifikaciju konkretnog pružaoca usluga ili vrste usluge.

II DODELA I KORIŠĆENJE BROJEVA I ADRESA

Dodela brojeva i adresa

Član 3

Dodela pretplatničkih brojeva (SN) iz Plana numeracije može biti:

1. primarna, i

2. sekundarna.

Dodela adresa i nacionalnih odredišnih kodova (NDC) iz Plana numeracije može biti samo primarna.

Član 4

Primarnu dodelu vrši Agencija prilikom izdavanja dozvole za javnu telekomunikacionu mrežu i/ili javnu telekomunikacionu uslugu, odnosno prilikom usvajanja posebnog zahteva koji podnosi Operator.

Sekundarnu dodelu vrši Operator prilikom potpisivanja pretplatničkog ugovora kojim se regulišu prava i obaveze pružanja javne telekomunikacione usluge.

Član 5

Pretplatničke brojeve (SN) za usluge javne fiksne telefonske mreže Agencija dodeljuje u blokovima od 1.000, 10.000, i 100.000 uzastopnih brojeva.

Servisne kodove (NDC) za usluge sa niskom vrednošću Agencija dodeljuje u blokovima od 10, 100 i 1.000 brojeva.

Servisne kodove (NDC) za usluge sa visokom vrednošću Agencija dodeljuje u blokovima od 1.000, 10.000 i 100.000 brojeva.

Pristupne kodove (NDC) za usluge javne mobilne telekomunikacione mreže Agencija dodeljuje za svaku pojedinačnu mrežu, pri čemu istovremeno dodeljuje i ceo dozvoljeni opseg pretplatničkih brojeva (SN) koji slede iza tako dodeljenog pristupnog koda.

Brojeve i adrese, koji nisu obuhvaćeni st. 1, 2. i 3. ovog člana, Agencija dodeljuje pojedinačno.

Sadržaj zahteva za primarnu dodelu

Član 6

Zahtev za primarnu dodelu brojeva i adresa podnosi se Agenciji na Obrascu NUM1, koji je dat u prilogu i čini sastavni deo ovog pravilnika.

Obrazac iz stava 1. ovog člana obavezno sadrži sledeće podatke:

1. naziv i sedište podnosioca zahteva;

2. osnovne podatke o dozvoli za javnu telekomunikacionu mrežu i/ili javnu telekomunikacionu uslugu, izdatoj od strane Agencije;

3. vrstu javne telekomunikacione mreže za koju se zahteva dodela adresa, odnosno vrstu javne telekomunikacione usluge za koju se zahteva dodela brojeva;

4. zahtevane brojeve ili blokove brojeva, odnosno zahtevane adrese;

5. svrha korišćenja zahtevanih brojeva, odnosno adresa;

6. planiranu dinamiku korišćenja dodeljenih brojeva, odnosno adresa.

Agencija može, u slučaju potrebe, od podnosioca zahteva da zatraži i dodatne podatke, za koje oceni da su od značaja za rešavanje zahteva.

Rešavanje zahteva za primarnu dodelu

Član 7

Agencija će usvojiti zahteve i doneti odluku o primarnoj dodeli pod uslovom da su traženi brojevi, odnosno adrese:

1. predviđeni Planom numeracije;

2. namenjeni za svrhe koje su navedene u podnetim zahtevima (vrsta javne telekomunikacione mreže i/ili vrsta javne telekomunikacione usluge);

3. raspoloživi.

Agencija može, u objedinjenom postupku, rešavati više istorodnih zahteva za dodelu brojeva, odnosno adresa istog podnosioca zahteva i doneti jednu odluku o primarnoj dodeli brojeva, i/ili adresa, koja sadrži sve dodeljene brojeve, odnosno adrese.

Agencija će odbiti zahtev ako nisu ispunjeni uslovi iz stava 1. ovog člana.

Odluku o prihvatanju ili odbijanju zahteva za primarnu dodelu brojeva, i/ili adresa donosi Upravni odbor Agencije u roku od 60 dana od dana prijema zahteva.

Sadržaj odluke o dodeli brojeva i adresa

Član 8

Odluka kojom se, primarnom dodelom, Operatoru dodeljuju brojevi i/ili adrese na korišćenje sadrži podatke o:

1. Operatoru kome su dodeljeni brojevi i/ili adrese;

2. dodeljenim brojevima, odnosno adresama;

3. svrsi korišćenja dodeljenih brojeva, odnosno adresa;

4. rokovima stavljanja u funkciju dodeljenih brojeva, odnosno adresa.

Uslovi upotrebe dodeljenih brojeva i adresa

Član 9

Operatori su dužni da:

1. dodeljene brojeve i adrese upotrebljavaju isključivo u svrhe navedene u odluci iz člana 8. ovog pravilnika;

2. sa upotrebom dodeljenih brojeva i adresa započnu najkasnije u roku od šest meseci od dana prijema odluke iz člana 8. ovog pravilnika;

3. vode popis brojeva i adresa koji su im dodeljeni primarnom dodelom;

4. vode popis korišćenih brojeva i adresa i dostavljaju ga Agenciji na njen zahtev, a najmanje jedanput godišnje, i to do 31. januara tekuće godine sa stanjem na dan 31. decembra prethodne godine;

5. plaćaju godišnju naknadu za korišćenje brojeva, odnosno adresa u skladu sa Zakonom i opštim aktom Agencije kojim se utvrđuje visina godišnje naknade za korišćenje brojeva i adresa.

III ODUZIMANJE DODELJENIH BROJEVA I ADRESA

Član 10

Agencija može doneti odluku o potpunom ili delimičnom oduzimanju dodeljenih brojeva i adresa u slučaju:

1. da se Operator ne pridržava obaveza navedenih u članu 9. ovog pravilnika;

2. da Operator pismenim putem odustane od dodeljenih, odnosno korišćenih brojeva, odnosno adresa;

3. izmena u Planu numeracije zbog povećanih potreba za brojevima, odnosno adresama, zbog međunarodnog usklađivanja planova brojeva i adresa, ili otklanjanja prepreka ravnopravnom i otvorenom tržišnom takmičenju.

U slučaju oduzimanja dodeljenih brojeva i adresa iz razloga navedenih u stavu 1. tačka 3. ovog člana, Agencija će, nakon prethodno pribavljenog mišljenja Operatora na koga se izmene odnose, oduzete brojeve i adrese istovremeno zameniti drugim brojevima i adresama.

Operator, kome su brojevi, odnosno adrese oduzeti i zamenjeni, nema pravo na nadoknadu troškova.

Odluka iz stava 1. ovog člana mora sadržati rok, koji ne može biti kraći od tri meseca, u kom je Operator obavezan da prestane sa korišćenjem brojeva, odnosno adresa, koje su mu tom odlukom oduzete.

Odluku o oduzimanju dodeljenih brojeva, odnosno adresa donosi Upravni odbor Agencije.

IV PRENOS PRAVA NA KORIŠĆENJE BROJEVA

Član 11

Operator, kome su primarnom dodelom dodeljeni brojevi u skladu sa odredbama ovog pravilnika, može preneti pravo na korišćenje tih brojeva na drugog Operatora, samo uz prethodno pribavljenu saglasnost Agencije.

Zahtev za davanje saglasnosti za prenos prava na korišćenje brojeva zajednički podnose Agenciji oba Operatora na Obrascu NUM2 koji je dat u prilogu i čini sastavni deo ovog pravilnika.

Obrazac iz stava 2. ovog člana sadrži sledeće podatke:

1. naziv i sedište podnosioca zahteva koji prenosi pravo na korišćenje brojeva;

2. naziv i sedište podnosioca zahteva na koga se prenosi pravo na korišćenje brojeva;

3. vrstu javne telekomunikacione usluge za koju se zahteva prenos prava na korišćenje brojeva;

4. osnovne podatke o dozvoli za javnu telekomunikacionu uslugu, izdatoj od strane Agencije, Operatoru na kojeg se prenosi pravo na korišćenje brojeva;

5. brojeve za koje se zahteva prenos prava na korišćenje.

Pored navedenog obrasca, neophodno je priložiti i predlog ugovora na osnovu koga se ustupaju brojevi za korišćenje.

Agencija će dati saglasnost iz stava 1. ovog člana i doneti odluku kojom dodeljuje brojeve ako podnosilac zahteva, na koga se prenosi pravo na korišćenje brojeva, ispunjava sve propisane uslove iz ovog pravilnika za primarnu dodelu i korišćenje tih brojeva.

V OBAVEŠTAVANJE I VOĐENJE POPISA

Obaveštavanje o promenama pretplatničkog broja

Član 12

U slučaju promene pretplatničkog broja (SN), Operator koji je izvršio sekundarnu dodelu tog broja, mora, u pismenom obliku, o toj promeni obavestiti pretplatnika čiji se broj menja, i to najmanje 60 dana pre izvršene promene, ako je pretplatnik pravno lice, odnosno najmanje 30 dana pre izvršene promene, ako je pretplatnik fizičko lice.

U slučaju promene pretplatničkog broja (SN) od strane Operatora, Operator koji je izvršio sekundarnu dodelu tog broja, mora o toj promeni obaveštavati pozivajućeg pretplatnika pri svakom pokušaju uspostavljanja veze čiji je broj promenjen, najmanje tri meseca od dana izvršene promene.

Obaveštenje o izmeni Plana numeracije

Član 13

Agencija će na odgovarajući način objaviti nameru o izmeni Plana numeracije i to najmanje 30 dana pre dana objavljivanja te izmene.

Popis brojeva i adresa

Član 14

Agencija redovno, na svojoj internet stranici, objavljuje listu dodeljenih i slobodnih brojeva i adresa.

Lista iz stava 1. ovog člana sadrži informacije o statusu broja ili bloka brojeva (dodeljen/slobodan za pojedinačne brojeve, odnosno granice dodeljenih/ slobodnih opsega za blokove brojeva), odnosno adresa koji su dati na korišćenje putem primarne dodele.

VI PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 15

Operatori koji na dan stupanja na snagu ovog pravilnika koriste brojeve i adrese u obavezi su da, radi nastavka njihovog korišćenja, podnesu zahtev za primarnu dodelu brojeva i adresa Agenciji, u roku od meseca dana od dana stupanja na snagu ovog pravilnika, nakon čega će Agencija doneti odluku o dodeli brojeva i adresa u skladu sa Zakonom, Planom numeracije i ovim pravilnikom.

Stupanje na snagu

Član 16

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Obrazac - NUM1

 

 

ZAHTEV ZA PRIMARNU DODELU BROJEVA I ADRESA

 

1.

Naziv, sedište podnosioca zahteva i PIB

 

2.

Osnovni podaci o dozvoli za javnu telekomunikacionu mrežu i/ili javnu telekomunikacionu uslugu, izdatoj od strane Agencije

 

3.

Vrsta javne telekomunikacione mreže za koju se zahteva dodela adresa, odnosno vrstu javne telekomunikacione usluge za koju se zahteva dodela brojeva

 

4.

Svrha korišćenja zahtevanih brojeva, odnosno adresa

 

5.

Zahtevani brojevi ili blokovi brojeva, odnosno zahtevane adrese i planirana dinamika korišćenja dodeljenih brojeva, odnosno adresa

Početak
bloka

Kraj
bloka

Dinamika

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

UKUPNO: ____ brojeva / adresa ____ blokova brojeva

 

Mesto i datum:

 

Potpis podnosioca zahteva:

 

M.P.

 

 

 

 

Obrazac - NUM2

 

 

ZAHTEV ZA DAVANJE SAGLASNOSTI NA PRENOS PRAVA NA KORIŠĆENJE BROJEVA

 

1.

Naziv, sedište podnosioca zahteva koji prenosi pravo na korišćenje brojeva i PIB

 

2.

Naziv, sedište podnosioca zahteva na koga se prenosi pravo na korišćenje brojeva i PIB

 

3.

Vrsta javne telekomunikacione usluge za koju se zahteva prenos prava na korišćenje brojeva

 

4.

Osnovni podaci o dozvoli za javnu telekomunikacionu uslugu, izdatu od strane Agencije, Operatoru na kojeg se prenosi pravo na korišćenje brojeva

 

5.

Brojevi ili blokovi brojeva za koje se zahteva prenos prava na korišćenje i planirana dinamika

Početak
bloka

Kraj
bloka

Dinamika

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

UKUPNO: ____ brojeva ____ blokova brojeva

 

Mesto i datum:

 

Potpis podnosioca zahteva:

1.

M.P.

1.

2.

M.P.

2.