REŠENJE

O UTVRĐIVANJU PROGRAMA RASPOREDA I KORIŠĆENJA SREDSTAVA POKRAJINSKOG SEKRETARIJATA ZA ENERGETIKU I MINERALNE SIROVINE OSTVARENIH IZ PRIHODA OD PRIVATIZACIJE U 2007. GODINI ZA REALIZACIJU PROJEKATA IZ OBLASTI ENERGETIKE I MINERALNIH SIROVINA NA TERITORIJI AP VOJVODINE

("Sl. list AP Vojvodine", br. 17/2007)

I

Ovim rešenjem utvrđuje se Program rasporeda i korišćenja sredstava Pokrajinskog sekretarijata za energetiku i mineralne sirovine ostvarenih iz prihoda od privatizacije u 2007. godini za realizaciju projekata iz oblasti energetike i mineralnih sirovina na teritoriji AP Vojvodine, obim sredstava za sprovođenje ovog Programa i način njihovog raspoređivanja i korišćenja.

II

Program iz tačke I sastavni je deo ovog Rešenja.

III

Ovo Rešenje objaviće se u "Službenom listu Autonomne Pokrajine Vojvodine".

 

PROGRAM RASPOREDA I KORIŠĆENJA SREDSTAVA POKRAJINSKOG SEKRETARIJATA ZA ENERGETIKU I MINERALNE SIROVINE OSTVARENIH IZ PRIHODA OD PRIVATIZACIJE U 2007. GODINI ZA REALIZACIJU PROJEKATA IZ OBLASTI ENERGETIKE I MINERALNIH SIROVINA NA TERITORIJI AP VOJVODINE

I

Sredstva za ovaj program planirana su odlukom o budžetu Autonomne Pokrajine Vojvodine za 2007. godinu ("Službeni list AP Vojvodine", broj 6/07, 9/07 - ispr., 16/07), u članu 5., razdeo 6 - Pokrajinski sekretarijat za energetiku i mineralne sirovine, funkcionalna klasifikacija 430 - Gorivo i energija, izvor finansiranja 12 04 - Primanja od otplate datih kredita i prodaje finansijske imovine-prihodi od privatizacije, na poziciji 122, ekonomska klasifikacija 463 - Transferi ostalim nivoima vlasti, 4632 - Kapitalni transferi ostalim nivoima vlasti, u iznosu od 72.300.000,00 dinara i na poziciji 118, ekonomska klasifikacija 424 - Specijalizovane usluge, 4249 - ostale specijalizovane usluge u iznosu od 8.200.000,00 dinara.

II

Sredstva iz tačke I ovog Programa koristiće se za realizaciju sledećih projekata:

Projekat 1 - Izrada idejnih projekata gasifikacije i realizacija projekata gasifikacije u opštinama na teritoriji AP Vojvodine

Cilj programa je da Sekretarijat pomogne izradu idejnih projekata gasifikacije u opštinama na teritoriji AP Vojvodine kao i izgradnju gasne infrastrukture u skladu sa Strategijom razvoja energetike Republike Srbije do 2015. godine ("Službeni glasnik RS", broj 44/05) i Uredbom o utvrđivanju programa ostvarivanja strategije razvoja energetike Srbije do 2015. godine za period od 2007. do 2012. godine ("Službeni glasnik RS", broj 17/07). Strategijom razvoja energetike Republike Srbije do 2015. godine predviđena je gasifikacija oko 400 hiljada novih domaćinstava u Republici Srbiji do 2015. godine sa ciljem da se smanje potrebe za električnom energijom. Izrada projekata gasifikacije i realizacija tih projekata doprinela bi boljem iskorišćenju već postojećeg transportnog sistema prirodnog gasa odnosno povećanju njegove energetske efikasnosti. Korišćenje prirodnog gasa kao energenta doprinosi i očuvanju životne sredine.

Planirana sredstva za ovaj projekat iznose 29.000.000,00 dinara.

Raspored sredstava za realizaciju ovog projekta će se vršiti prema podnetim zahtevima opština, a prema kriterijumu da u tim opštinama i njihovim naseljenim mestima nema izgrađene distributivne gasne mreže.

Projekat 2 - Projekat rekonstrukcije javne rasvete na teritoriji AP Vojvodine

Cilj projekta je modernizacija sistema javne ulične rasvete, ušteda električne energije, smanjenje troškova održavanja, povećanje bezbednosti učesnika u saobraćaju kao i samih žitelja u pojedinim mestima.

Na teritoriji AP Vojvodine u 45 SO instalirano oko 140.000 sijaličnih mesta na uličnoj rasveti. Godišnja potrošnja električne energije na uličnu rasvetu iznosi oko 70 GWh i uz prosečnu cenu električne energije od oko 0,037 e/kWh, godišnje se potroši oko 2.590.000 e/godini. Na održavanje javne rasvete godišnje se potroši oko 970.000 e. Na održavanju javne rasvete može primenom novih tehnologija da se uštedi i do 65%.

Primenom novih tehnologija i savremenih rešenja (natrijumovih sijalica umesto dosadašnjih živinih) obezbeđuje se ušteda cca. 38%, što bi značilo:

• Godišnja ušteda el. energije 70 GWh x 0,38 = 26,6 GWh

• Ušteda u fin. smislu 2.590.000 e/godini x 0,38 = 984.200 e

• Ušteda na održavanju j. rasv. 970.000 x 0,65 = 630.000 e

Planirana sredstva za ovaj Projekat iznose 10.000.000,00 dinara.

Za raspored sredstava za realizaciju ovog projekta raspisaće se javni konkurs prema kriterijumu ekonomske razvijenosti gde pravo učešća na konkursu prema članu 1. Odluke o utvrđivanju nerazvijenih i nedovoljno razvijenih opština u AP Vojvodini u 2007. i 2008. godini ("Službeni list APV", broj 7/07) imaju nerazvijene opštine i nedovoljno razvijene opštine na teritoriji AP Vojvodine, a koje u poslednjih godinu dana nisu za te namene dobila sredstva od Izvršnog veća AP Vojvodine.

Projekat 3 - Izrada i realizacija Projekta uređenja objekata geonasleđa Fruške gore i muzeja rudarstva u Vrdniku

Pokrajinski sekretarijat za energetiku i mineralne sirovine u saradnji sa Ministarstvom za zaštitu životne sredine, Zavodom za zaštitu prirode Srbije i Nacionalnim parkom Fruška gora priprema nominaciju Fruške gore za uključivanje u mrežu evropskih i svetskih Geoparkova. Tokom 2005/2006. godine završena su sva prethodna terenska i studijska istraživanja i utvrđeno je da Fruška gora u celini gledajući ispunjava sve propisane uslove za nominaciju, ali je potrebno da se urede svi objekti geonasleđa kao i rudnička kolonija u Vrdniku u čijem bi se sklopu nalazio i muzej rudarstva u Vrdniku.

Izradom, a zatim i realizacijom napred navedenog Projekta i uključivanjem Fruške gore u mrežu evropskih Geoparkova stvorili bi se uslovi za efikasnije korišćenje svih prirodnih potencijala Fruške gore kroz razvoj geoturizma.

Planirana sredstva za ovaj Projekat iznose 8.500.000,00 dinara.

Raspored sredstava za realizaciju ovog projekta dodeliće se Opštini Irig, na čijoj teritoriji će se projekat sprovoditi.

Projekat 4 - Izgradnja mini linije za proizvodnju biodizela primenom nove tehnologije

Izradom mini linije za proizvodnju biodizela primenom nove tehnologije, koja je efikasnija i manje zahtevna od do sada korišćenih tehnologija, na praktičnom primeru bi se dokazalo mogućnost racionalne proizvodnje na većim individualnim poljoprivrednim dobrima jer se na ovaj način troškovi transporta sirovina kao i distribucija biodizela svode na minimum.

Planirana sredstva za ovaj projekat iznose 12.000.000,00 dinara.

Raspored sredstava za realizaciju ovog projekta će se dodeliti Opštini Mali Iđoš i Opštini Bačka Topola na osnovu projekta izvodljivosti (ili biznis plana).

Projekat 5 - Finansijska pomoć opštinama i mesnim zajednicama na teritoriji AP Vojvodine u rešavanju problema vezanih za oblast energetike i mineralnih sirovina

Finansijska pomoć opštinama i mesnim zajednicama sa teritorije AP Vojvodine u rešavanju problema vezanih za oblast energetike i mineralnih sirovina.

Planirana sredstva za ovaj Projekat iznose 12.800.000,00 dinara.

Raspored sredstava za realizaciju ovog projekta dodeliće se prema podnetim zahtevima opština i mesnih zajednica sa teritorije AP Vojvodine.

Projekat 6 - Projekat "Monitoring režima podzemnih voda u zoni izvorišta, kontrola rada vodozahvata i izrada hidrogeološko-hidrodinamičkog modela za širi prostor izvorišta podzemnih voda na primeru jednog izvorišta-pilot projekat"

Za racionalno upravljanje radom izvorišta, planiranja proširenja izvorišta i određivanju novih lokacija bunara kao i za optimizaciju sistema vodosnabdevanja, preduslov je da se obezbede informacije većeg stepena pouzdanosti o karakteristikama i stanju svih objekata na izvorištu kao i podaci o rezervama podzemnih voda akumuliranih u hidrogeološkim kolektorima.

Projektom monitoringa je predviđeno sistematsko praćenje i analiza niza parametara koji utiču na rad izvorišta, kao što su: klimatološki i hidrološki uslovi, stanje vodozahvatnih objekata, njihovo funkcionalno održavanje, režim rada pumpi, hidrogeološki i hidrodinamički parametri; prostorni položaj i filtracione karakteristike vodonosnih sredina, promene pijezometarskih nivoa, hidrauličke veze podzemnih i površinskih voda po prostoru i vremenu i dr.

Kroz monitoring hidrogeoloških pojava i realizaciju hidrogeoloških istraživanja (opitna crpenja, opiti nalivanja, hidrogeološko bušenje i dr.), koji bi se kontinuirano izvodili po ovom programu u toku 12 meseci uz korišćenje svih raspoloživih geoloških podataka, obezbedili bi se kvalitetni i pouzdani ulazni podaci za izradu hidrodinamičkog modela šireg područja pojedinih izvorišta voda, u komercijalno licenciranom softveru MODFLOW.

Cilj projekta je da na primeru jednog izvorišta pokaže metodologiju praćenja režima izdani, eksploatacije i obrade prikupljenih podataka što omogućuje racionalizaciju eksploatacije, sigurnost u vodosnabdevanju, smanjenje troškova i obezbeđenje svih neophodnih podloga za izradu Elaborata o rezervama što je zakonska obaveza svih korisnika podzemnih voda.

"Monitoring podzemnih vodnih resursa" predstavlja jedan od četiri integrisana i međusobno uslovljena (pod)projekta nacionalnog programa pod zajedničkim nazivom: Istraživanje, optimalno korišćenje i održivo upravljanje podzemnim vodnim resursima Srbije.

Na osnovu Konkursa raspisanog u dnevnom listu "Politika" od 01.08.2007. godine, od strane Ministarstva zaštite životne sredine Republike Srbije, za izbor izvođača i nosilaca istraživanja po projektima i studijama osnovnih geoloških istraživanja, koji se finansiraju iz budžeta Republike Srbije u 2007. godini za nosioca istraživanja po "Aneksu projekta - Monitoring podzemnih vodnih resursa Srbije" izabran je Geološki institut Srbije sa saradnicima Institutom za vodoprivredu "Jaroslav Černi" iz Beograda i Rudarsko-geološkim fakultetom takođe iz Beograda.

Imajući u vidu da projekat "Monitoring režima podzemnih voda u zoni izvorišta, kontrola rada vodozahvata i izrada hidrogeološko-hidrodinamičkog modela za širi prostor izvorišta podzemnih voda" u suštini predstavlja integralni, praktičan deo napred navedenog projekta na teritoriji AP Vojvodine i za nosioca istraživanja po ovom Projektu predložen je Geološki institut Srbije, jer se na ovaj način obezbeđuje jedinstven metodološki pristup u uspostavljanju monitoringa podzemnih vodnih resursa na čitavoj teritoriji Republike Srbije.

Obzirom da ove usluge može da pruži jedino Geološki institut Srbije, na nabavku navedene usluge se ne primenjuje Zakon o javnim nabavkama, o čemu je zatraženo mišljenje Uprave za javne nabavke.

Planirana sredstva za ovaj projekat iznose 8.200.000,00 dinara.

Raspored sredstava za realizaciju ovog projekta će se dodeliti Geološkom institutu Srbije.

III

Realizacija Programa vršiće se iz sredstava Pokrajinskog sekretarijata za energetiku i mineralne sirovine.