PRAVILNIK

O NASTAVNOM PLANU I PROGRAMU OGLEDA ZA OBRAZOVNI PROFIL POSLASTIČAR

("Sl. glasnik RS - Prosvetni glasnik", br. 11/2007)

Član 1

Ovim pravilnikom utvrđuje se nastavni plan i program ogleda za obrazovni profil poslastičar, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Član 2

Program ogleda iz člana 1. ovog pravilnika ostvaruje se u skladu sa:

1. Pravilnikom o planu i programu obrazovanja i vaspitanja za zajedničke predmete u stručnim i umetničkim školama ("Službeni glasnik SRS - Prosvetni glasnik", broj 6/90 i "Prosvetni glasnik", br. 4/91, 7/93, 17/93, 1/94, 2/94, 2/95, 3/95, 8/95, 5/96, 2/02, 5/03, 10/03, 24/04, 3/05, 6/05, 11/05, 6/06 i 12/06), iz sledećih predmeta:

1) Srpski jezik i književnost;

2) Srpski jezik kao nematernji jezik;

3) Strani jezik;

4) Drugi strani jezik;

5) Fizičko vaspitanje;

6) Građansko vaspitanje;

2. Pravilnikom o nastavnom planu i programu predmeta Verska nastava za srednje škole ("Prosvetni glasnik", br. 6/03, 23/04 i 9/05).

Član 3

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Prosvetnom glasniku", a primenjivaće se od školske 2007/2008. godine.

NASTAVNI PLAN I PROGRAM OGLEDA

 

Područje rada: TRGOVINA, UGOSTITELJSTVO I TURIZAM

 

Oblast: UGOSTITELJSTVO

 

Obrazovni profil: POSLASTIČAR - ogled

 

Trajanje obrazovanja: tri godine

Cilj ogleda:

Uvođenje programskih novina:

- razvoj i primena modularnih programa stručnog obrazovanja koji su zasnovani na standardima zanimanja i potrebama tržišta rada za znanjima i veštinama;

- razvoj obrazovnih programa koji zadovoljavaju razvojne potrebe i potrebe za generičkim i životnim veštinama učenika;

- zasnivanja programa obrazovanja, nastave i učenja na precizno definisanim ciljevima i ishodima koji omogućuju individualni pristup učenju i koji uvažavaju razvojne potencijale i mogućnosti učenika;

- uspostavljanje funkcionalne veze između sadržaja obaveznih predmeta i stručnih modula kako bi se podržalo i omogućilo uspešno sticanje stručnih znanja i veština;

- provera stručno teorijskih znanja i radnih kompetencija u okviru završnog ispita.

Uvođenje organizacionih novina:

- prilagođavanje organizacije nastave i uslova rada u školi modularnoj programskoj strukturi i uspešnom dosezanju ishoda obrazovanja;

- razvoj modela socijalnog partnerstva putem programskog i organizacionog povezivanja srednjih stručnih škola sa kompanijama, tržištem rada i lokalnom zajednicom;

- realizacija modularnih programa kroz različite organizacione oblike nastave (teorijsku nastavu, vežbe, praktičan rad i nastavu u bloku);

- razvoj kriterijuma i standarda evaluacije i ocenjivanja zasnovanih na projektovanim ishodima obrazovanja;

- unapređenje stručnih i pedagoških kompetencija nastavnika;

- modernizovanje školske infrastrukture i unapređenje uslova za rad i učenje.

Očekivani ishodi ogleda:

- unapređene mogućnosti za zapošljavanje i sticanje kompetencija neophodnih za kvalitetan rad u zanimanju i obavljanje određenih poslova;

- sticanje uslova za nastavak školovanja i osposobljavanje za dalje celoživotno učenje;

- sticanje ključnih (generičkih) kompetencija i životnih veština neophodnih za dalje učenje i profesionalni razvoj;

- efikasnije i podsticajnije metode rada sa učenicima primenjene u svakodnevnoj obrazovnoj praksi;

- ocenjivanje učenika u odnosu na očekivane ishode;

- razvijanje sistema praćenja ostvarenosti nastavnog programa na nivou škole i na nivou Republike;

- provera radnih kompetencija učenika na završnom ispitu.

Trajanje ogleda

Ogled se sprovodi od 1. septembra 2007. godine kroz najmanje tri generacije upisanih učenika. Odluku o prestanku ogleda doneće, nakon procene rezultata, ministar prosvete.

Način ostvarivanja ogleda

Ogled se ostvaruje na osnovu ovog nastavnog plana i programa u području rada Trgovina, ugostiteljstvo i turizam. U cilju uspešnog sprovođenja ogleda za nastavnike i direktore srednjih stručnih škola u kojima se ostvaruje program ovog ogleda, organizuje se obuka u oblastima koje su bitne za unapređenje kvaliteta obrazovnog rada.

Način polaganja završnog ispita biće propisan posebnim podzakonskim aktom.

Uslovi ostvarivanja programa ogleda

Ogled će se ostvarivati u uslovima svakodnevnog obrazovno ­vaspitnog rada u školama.

Njegovo ostvarivanje podrazumeva uključenost i saradnju nastavnika i pomoćnih nastavnika u okviru stručnih timova i stručnih organa u školama.

Ministarstvo prosvete i Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja - Centar za stručno i umetničko obrazovanje pružiće savetodavnu podršku direktorima i nastavnicima za realizaciju programa, razvoj materijala za rad, praćenje i vrednovanje ogleda.

Praćenje i vrednovanje ogleda

Praćenje i vrednovanje ogleda obavljaće Ministarstvo prosvete i Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja - Centar za stručno i umetničko obrazovanje i prosvetni savetnik, a na osnovu posebnog uputstva za praćenje realizacije oglednih programa koje će biti naknadno publikovano.

Primena ogleda će biti praćena kontinuirano u toku školske godine.

Na kraju školske godine, na osnovu različitih upitnika i izveštaja, biće ispitani ishodi obrazovno-vaspitnog rada, adekvatnost ocenjivanja, mišljenja učenika i nastavnika.

Rezultate ogleda objaviće Ministarstvo prosvete na način dostupan široj stručnoj javnosti.

CILJEVI I OČEKIVANI ISHODI STRUČNOG OBRAZOVANJA

za obrazovni profil: POSLASTIČAR - ogled

CILJEVI STRUČNOG OBRAZOVANJA:

Cilj stručnog obrazovanja za obrazovni profil POSLASTIČAR je osposobljavanje učenika za proizvodnju, dekoraciju i serviranje poslastica i izradu osnovnih kalkulacija u poslastičarskoj proizvodnji.

S obzirom na neophodnost stalnog prilagođavanja promenljivim zahtevima tržišta rada, potrebu kontinuiranog obrazovanja, stručnog usavršavanja, razvoj karijere, unapređenje zapošljivosti, učenici će biti osposobljavani za:

- primenu teorijskih znanja u praktičnom kontekstu

- efikasan rad u grupnim situacijama

- preuzimanje odgovornosti za vlastito kontinuirano učenje i napredovanje u poslu i karijeri

- blagovremeno reagovanje na promenu u radnoj sredini

- prepoznavanje poslovnih mogućnosti u radnoj sredini i širem socijalnom okruženju

- primenu sigurnosnih i zdravstvenih mera u procesu rada

- upotrebu informatičke tehnologije u prikupljanju, organizovanju i korišćenju informacija u radu i svakodnevnom životu.

OČEKIVANI ISHODI STRUČNOG OBRAZOVANJA:

radne kompetencije

znanja

veštine

stavovi

Po završenom obrazovanju za ovaj profil, učenik će biti u stanju da:

  • proizvodi, dekoriše i servira tople, hladne i suve poslastice.
  • objasni standardizovane higijenske mere u poslastičarstvu;
  • razlikuje vrste poslastica;
  • navede i objasni odgovarajuće vrste dekoracija;
  • objasni načine serviranja poslastica;
  • opiše osnovne kalkulacije.
  • koristi standardizovane higijenske mere;
  • proizvede tople, hladne i suve poslastice;
  • dekoriše poslastice;
  • odabere način serviranja;
  • primeni osnovne kalkulacije.
  • savesno, odgovorno i uredno obavlja poverene mu poslove;
  • se pozitivno odnosi prema primeni sanitarnih i zdravstvenih mera u procesu rada;
  • ispolji ljubaznost, preduzimljivost, fleksibilnost u odnosu prema klijentima i saradnicima;
  • efikasno organizuje vreme;
  • ispolji pozitivan odnos prema profesionalno-etičkim normama i vrednostima.

Ove multifunkcionalne veštine i sposobnosti su rezultat:

- fleksibilne i na kvalitet učeničkih postignuća usmerene školske organizacije

- zajedničkog rada nastavnika i učenika u svim modulima i predmetima

- primene strategija, metoda i tehnika aktivnog učenja i usvajanja znanja i veština u nastavi.

Nastavni plan za ogled - Poslastičar

 

I RAZRED

II RAZRED

III RAZRED

UKUPNO

nedeljno

godišnje

nedeljno

godišnje

nedeljno

godišnje

godišnje

T

V

PN

T

V

PN

B

T

V

PN

T

V

PN

B

T

V

PN

T

V

PN

B

T

V

PN

B

Σ

A: OBAVEZNI PREDMETI

9

2

0

315

70

0

0

9

0

0

288

0

0

0

9

0

0

261

0

0

0

864

70

0

0

934

1. Srpski jezik i književnost

3

   

105

     

3

   

96

     

3

   

87

     

288

0

0

0

288

1.1 ___________ jezik i književnost

                                         

0

0

0

0

0

2. Srpski jezik kao nematernji jezik

                                         

0

0

0

0

0

3. Strani jezik I

2

   

70

     

2

   

64

     

2

   

58

     

192

0

0

0

192

4. Fizičko vaspitanje

2

   

70

     

2

   

64

     

2

   

58

     

192

0

0

0

192

5. Matematika

2

   

70

     

2

   

64

     

2

   

58

     

192

0

0

0

192

6. Računarstvo i informatika

 

2

   

70

                               

0

70

0

0

70

B: OPŠTE STRUČNI PREDMETI

7

0

0

245

0

0

0

5

0

0

160

0

0

0

0

2

0

0

58

0

0

405

58

0

0

463

1. Zdravstveno vaspitanje

2

   

70

                                 

70

0

0

0

70

2. Likovna kultura

1

   

35

                                 

35

0

0

0

35

3. Fizika

2

   

70

                                 

70

0

0

0

70

4. Hemija

2

   

70

                                 

70

0

0

0

70

5. Osnove ugostiteljstva

             

1

   

32

                   

32

0

0

0

32

6. Umetničko oblikovanje

             

2

   

64

                   

64

0

0

0

64

7. Nauka o ishrani

             

2

   

64

                   

64

0

0

0

64

8. Preduzetništvo

                             

2

   

58

   

0

58

0

0

58

V: STRUČNI PREDMETI*

0

16

24

0

140

210

60

0

18

12

0

288

192

150

1

56

35

24

326

203

150

24

754

605

360

1473

1. Higijenski standardi u poslastičarstvu

 

4

6

 

20

30

6

                           

0

20

30

6

56

2. Sirovine u poslastičarstvu

 

4

6

 

20

30

12

                           

0

20

30

12

62

3. Kolači od testa

 

4

6

 

64

96

24

                           

0

64

96

24

184

4. Prelivi i kremovi

 

4

6

 

36

54

18

                           

0

36

54

18

108

5. Torte

               

9

6

 

135

90

60

             

0

135

90

60

285

6. Kolači

               

9

6

 

153

102

90

             

0

153

102

90

345

7. Čajno pecivo

                             

11

7

 

77

49

30

0

77

49

30

156

8. Tople poslastice

                             

11

7

 

66

42

30

0

66

42

30

138

9. Sladoledi i ledene poslastice

                             

11

7

 

77

49

18

0

77

49

18

144

10. Voćne salate, kupovi i napici

                             

11

7

 

22

14

12

0

22

14

12

48

11. Dekoracije u poslastičarstvu

                             

12

7

 

84

49

60

0

84

49

60

193

12. Usluživanje poslastica

                           

1

   

24

     

24

0

0

0

24

G: IZBORNI PREDMETI

3

0

0

105

0

0

0

3

0

0

96

0

0

0

3

0

0

87

0

0

0

288

0

0

0

288

1. Građansko vaspitanje / Verska nastava

1

   

35

     

1

   

32

     

1

   

29

     

96

0

0

0

96

2. Izborni predmeti prema programu ogled

2

   

70

     

2

   

64

     

2

   

58

     

192

0

0

0

192

Ukupno A+B+V+G:

19

18

24

665

210

210

60

17

18

12

544

288

192

150

13

58

35

372

384

203

150

1581

882

605

360

3428

 

3428

*Nedeljni fond časova stručnih predmeta prikazan je u gantogramu

 

Gantogram stručnih predmeta po razredima za ogled - Poslastičar

 

Predmeti / Radne nedelje

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

32

33

34

35

36

37

T

V

PN

B

Σ

Prvi

1. Higijenski standardi u poslastičarstvu

T

                                                                         

0

50

0

6

56

V

10

10

10

10

10

                                                               

PN

                                                                         

B

       

6

                                                               

2. Sirovine u poslastičarstvu

T

                                                                         

0

50

0

12

62

V

         

10

10

10

10

10

                                                     

PN

                                                                         

B

                 

12

                                                     

3. Kolači od testa

T

                                                                         

0

160

0

24

184

V

                   

10

10

10

10

10

10

10

10

10

10

10

10

10

10

10

10

                     

PN

                                                                         

B

                                                   

24

                   

4. Prelivi i kremovi

T

                                                                         

0

90

0

18

108

V

                                                     

10

10

10

10

10

10

10

10

10

 

PN

                                                                         

B

                                                                       

18

 

Σ

10

10

10

10

16

10

10

10

10

22

10

10

10

10

10

10

10

10

10

10

10

10

10

10

10

10

24

10

10

10

10

10

10

10

10

10

18

0

350

0

60

410

 

Predmeti / Radne nedelje

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

32

33

34

35

36

37

T

V

PN

B

Σ

Drugi

5. Torte

T

                                                                         

0

135

90

60

285

V

9

9

9

9

9

9

9

9

9

9

9

9

9

9

9

                                           

PN

6

6

6

6

6

6

6

6

6

6

6

6

6

6

6

                                           

B

                             

30

30

                                       

6. Kolači

T

                                                                         

0

102

153

90

345

V

                                 

6

6

6

6

6

6

6

6

6

6

6

6

6

6

6

6

6

     

PN

                                 

9

9

9

9

9

9

9

9

9

9

9

9

9

9

9

9

9

     

B

                                                                   

30

30

30

   

Σ

15

15

15

15

15

15

15

15

15

15

15

15

15

15

15

30

30

15

15

15

15

15

15

15

15

15

15

15

15

15

15

15

15

15

30

30

30

0

237

243

150

630

 

Predmeti / Radne nedelje

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

32

33

34

35

36

37

T

V

PN

B

Σ

Treći

 

7. Čajno pecivo

T

                                                                         

0

77

49

30

156

V

11

11

11

11

11

11

11

                                                           

PN

7

7

7

7

7

7

7

                                                           

B

             

30

                                                         

8. Tople poslastice

T

                                                                         

0

66

42

30

138

V

               

11

11

11

11

11

11

                                             

PN

               

7

7

7

7

7

7

                                             

B

                           

30

                                           

9. Sladoledi i ledene poslastice

T

                                                                         

0

77

49

18

144

V

                             

11

11

11

11

11

11

11

                             

PN

                             

7

7

7

7

7

7

7

                             

B

                                           

18

                           

10. Voćne salate, kupovi i napici

T

                                                                         

0

22

14

12

48

V

                                             

11

11

                       

PN

                                             

7

7

                       

B

                                               

12

                       

11. Dekoracije u poslastičarstvu

T

                                                                         

0

84

49

60

193

V

                                                 

12

12

12

12

12

12

12

         

PN

                                                 

7

7

7

7

7

7

7

         

B

                                                               

30

30

     

12. Usluživanje poslastica

T

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

                         

24

0

0

0

24

V

                                                                         

PN

                                                                         

B

                                                                         
 

Σ

19

19

19

19

19

19

19

31

19

19

19

19

19

19

31

19

19

19

19

19

19

19

19

19

30

19

19

19

19

19

19

19

30

30

     

24

326

203

150

703

 
 

Σ=

24

913

446

360

1743

 

Fond časova izbornih predmeta po razredima

IZBORNI PREDMETI

I

II

III

Izborni predmet predviđen Zakonom

1. Građansko vaspitanje / Verska nastava

35

32

29

Izborni predmeti predviđeni Programom ogleda

     

1. Drugi strani jezik

70

64

58

2. Istorija - izabrane teme

70

64

 

3. Geografija

70

64

 

4. Psihologija

70

64

 

5. Poslovna informatika u turizmu i ugostiteljstvu

 

64

58

6. Računarstvo i informatika 2

 

64

58

Izborna nastava sastoji se svake školske godine iz 3 (tri) časa i to:

- obavezni izborni predmet predviđen Zakonom - Građansko vaspitanje ili Verska nastava, 1 čas nedeljno tokom školske godine;

- jedan izborni predmet predviđen Programom ogleda, pri čemu su svi ponuđeni predmeti sa fondom 2 časa nedeljno.

Učenici mogu da se opredele za strani jezik kao izborni predmet samo u prvom razredu i mogu ga slušati u kontinuitetu do kraja školovanja ili kraće. To znači da ukoliko odustanu u nekom razredu ne mogu ga ponovo birati u narednim.

Lista izbornih predmeta nije konačna i može se dopuniti na predlog škole koja sprovodi ogled, programom koji je prethodno odobrilo Ministarstva prosvete. Ostvaruje se iz onih predmeta za koji se izjasni najmanje 30 % učenika oglednog odeljenja.

Ukoliko je isti nastavni predmet ponuđen kao izborni u različitim razredima u toku školovanja, učenik može da bira ponuđeni predmet samo jedanput.

Ocena izbornih predmeta predviđenih Programom ogleda je numerička i ulazi u prosek ocena na kraju godine.

Ostvarivanje programa ogleda

Predviđen broj učenika u odeljenju je 24.

Nastava iz sledećih predmeta odvija se po grupama kroz vežbe (V), praktičnu nastavu (PN) i nastavu u bloku (B):

razred

predmet

godišnji fond časova

broj učenika u grupi

V

PN

B

I

Računarstvo i informatika

70

   

12

Higijenski standardi u poslastičarstvu

20

30

6

12

Sirovine u poslastičarstvu

20

30

12

12

Kolači od testa

64

96

24

12

Prelivi i kremovi

36

54

18

12

II

Torte

135

90

60

12

Kolači

153

102

90

12

III

Preduzetništvo

58

   

12

Čajno pecivo

77

49

30

12

Tople poslastice

66

42

30

12

Sladoledi i ledene poslastice

77

49

18

12

Voćne salate, kupovi i napici

22

14

12

12

Dekoracije u poslastičarstvu

84

49

60

12

Ostali obavezni oblici obrazovno-vaspitnog rada tokom školske godine

 

I RAZRED časova

II RAZRED časova

III RAZRED časova

UKUPNO časova

Čas odeljenskog starešine

do 70

do 64

do 58

do 192

Dodatni rad *

do 30

do 30

do 30

do 90

Dopunski rad *

do 30

do 30

do 30

do 90

Pripremni rad *

do 30

do 30

do 30

do 90

*Ako se ukaže potreba za ovim oblicima rada.

Fakultativni oblici obrazovno-vaspitnog rada tokom školske godine po razredima

 

I

II

III

Ekskurzija

1-2 dana

2-3 dana

do 5 dana

Jezik drugog naroda ili nacionalne manjine sa elementima nacionalne kulture

2 časa nedeljno

Drugi predmeti *

1 - 2 časa nedeljno

Stvaralačke i slobodne aktivnosti učenika (hor, sekcije i drugo)

30 - 60 časova godišnje

Društvene aktivnosti - učenički parlament, učeničke zadruge

15 - 30 časova godišnje

Kulturna i javna delatnost škole

2 radna dana

* Pored navedenih predmeta škola može da organizuje, u skladu sa opredeljenjima učenika, fakultativnu nastavu iz predmeta koji su utvrđeni nastavnim planom drugih obrazovnih profila istog ili drugog područja rada, kao i u nastavnim planovima gimnazije, ili po programima koji su prethodno doneti.

Ostvarivanje školskog programa po nedeljama

razred

razredno-časovna nastava

mentorski rad (nastava u bloku)

obavezne vannastavne aktivnosti

ostalo (završni ispit)

ukupno radnih nedelja

I

35

2

2

 

39

II

32

5

2

 

39

III

29

5

2

3

39

 

NAČIN OSTVARIVANJA PROGRAMA OGLEDA (UPUTSTVO)

Nastavni plan i program za obrazovni profil Poslastičar - ogled ostvaruje se u školama gde su školski prostor, oprema i nastavna sredstva propisani:

- Pravilnikom o bližim uslovima u pogledu prostora, opreme i nastavnih sredstava za ostvarivanje plana i programa zajedničkih predmeta u stručnim školama za obrazovne profile III i IV stepena stručne spreme ("Prosvetni glasnik", broj 7/91).

- Pravilnikom o bližim uslovima u pogledu prostora, opreme i nastavnih sredstava za ostvarivanje planova i programa obrazovanja i vaspitanja za stručne predmete za obrazovne profile III i IV stepena stručne spreme u stručnim školama područja rada Trgovina, ugostiteljstvo i turizam ("Prosvetni glasnik", broj 9/91).

Nastavnici sami pripremaju potrebna nastavna sredstva (dijapozitive, grafofolije, šeme i Power Point prezentacije) u skladu sa ovim nastavnim programom, koristeći:

- publikovana multimedijalna nastavna sredstva (štampana literatura, različite publikacije, zbirke dijapozitiva, odgovarajuće video kasete i elektronske publikacije);

- odgovarajuće softverske pakete;

- Internet.

Nastava se realizuje uz korišćenje dostupnih nastavnih sredstava (računara i projektora, dijaprojektora, grafoskopa, televizora i video rekordera i sl.).

 

 

Naziv predmeta:

MATEMATIKA

Godišnji fond časova:

70 časova

Razred:

Prvi

Ciljevi predmeta

1. Razvijanje logičkog i apstraktnog mišljenja

2. Razvijanje sposobnosti jasnog i preciznog izražavanja i korišćenja osnovnog matematičko-logičkog jezika

3. Razvijanje sposobnosti određivanja i procene kvantitativnih veličina i njihovog odnosa

4. Razvijanje osećaja za prostor, razlikovanje geometrijskih figura i njihovi uzajamni odnosi i transformacije

5. Razvijanje sistematičnosti, urednosti, preciznosti, temeljnosti, istrajnosti, kritičnosti u radu;

 

TEMA

CILJEVI

ISHODI
Po završetku teme učenik će biti u stanju da:

PREPORUČENI SADRŽAJI PO TEMAMA

NAČIN OSTVARIVANJA PROGRAMA

Skupovi realnih brojeva

  • Obnavljanje i proširivanje znanja o skupu realnih brojeva
  • navede osnovne podskupove skupa realnih brojeva (N, Z, Q, I) i razlikuje njihove elemente na primerima
  • odredi NZS i NZD prirodnih brojeva
  • obavlja računske operacije sa razlomcima i decimalnim brojevima, prevodi decimalne brojeve u razlomke i obrnuto
  • izračuna vrednost jednostavnog racionalnog brojevnog izraza poštujući prioritet računskih operacija i upotrebu zagrada, zna da delilac mora biti različit od nule
  • odredi apsolutnu vrednost realnog broja i grafički interpretira na brojevnoj osi
  • zaokrugljuje broj na određeni broj decimala
  • razlikuje apsolutnu i relativnu grešku
  • Pregled brojeva, operacije sa realnim brojevima
  • Približna vrednosti realnih brojeva, greška
  • Na početku teme učenike upoznati sa ciljevima i ishodima nastave / učenja, planom rada i načinima ocenjivanja.

Oblici nastave
Predmet se realizuje kroz sledeće oblike nastave:

  • teorijska nastava ( 70 časova)

Podela odeljenja na grupe
Odeljenje se ne deli na grupe

Mesto realizacije nastave

  • Teorijska nastava se realizuje u učionici

Preporuke za realizaciju nastave

  • Skupovi realnih brojeva: Sadržaje o greškama povezati sa predmetima i modulima (u zavisnosti od vrste obrazovnog profila), izračunavati apsolutnu i relativnu grešku konkretnih merenja
  • Proporcije i procentni račun: Važno je da se razmera vezuje i za konkretne realne primene npr. kod planova i geografskih karata, receptura za određene prehrambene proizvode; raditi što više raznovrsnih primera (npr. račun mešanja koristiti za određivanje količine komponenata u prehrambenim proizvodima
  • Polinomi i racionalni algebarski izrazi: Insistirati na preciznom izražavanju
  • Geometrija: Insistirati na izvođenju precizne i uredne konstrukcije jednostavnih figura
  • Linearne jednačine i nejednačine: Istaći povezanost između analitičkog i grafičkog prikaza funkcije. Sadržaje povezati sa odgovarajućim sadržajima fizike, hemije i praktične nastave

Ocenjivanje
Vrednovanje ostvarenosti ishoda vršiti kroz:
1. praćenje ostvarenosti ishoda
2. testove znanja
3. testove praktičnih veština

Okvirni broj časova po temama

  • Skupovi realnih brojeva 9 časova
  • Proporcije i procentni račun 13 časova
  • Polinomi i racionalni algebarski izrazi 14 časova
  • Geometrija 12 časova
  • Linearne jednačine i nejednačine 14 časova
  • Za realizaciju 4 pismena zadatka sa ispravkama planirano je 8 časova.

Proporcije i procentni račun

  • Sticanje osnovnih znanja o proporcijama i procentnom računu i njihova primena
  • izračuna određeni deo neke veličine
  • objasni razmeru, ume da je proširi ili skrati i primenjuje u rešavanju problema podele,
  • reši prostu proporciju
  • prepozna direktnu ili obrnutu proporcionalnost dve veličine i primeni je u rešavanju jednostavnih problema i to prikaže grafički
  • reši problem koji se odnosi na smešu dve ili više komponenti
  • rešava osnovne probleme procentnog i promilnog računa
  • Razmera i proporcija
  • Direktna i obrnuta proporcionalnost
  • Prost srazmerni račun
  • Račun podele
  • Račun mešanja
  • Procentni i promilni račun

Polinomi i racionalni algebarski izrazi

  • Sticanje osnovnih znanja i veština o polinomima i racionalnim algebarskim izrazima
  • sredi polinom dobijen sabiranjem, oduzimanjem i množenjem polinoma
  • primeni distributivni zakon množenja prema sabiranju i formule za kvadrat binoma i razliku kvadrata, zbir i razliku kubova pri transformaciji polinoma
  • rastavi polinom na činioce
  • odredi NZD i NZS polinoma
  • transformiše jednostavniji racionalni algebarski izraz
  • Polinomi
  • Rastavljanje polinoma na činioce
  • NZD i NZS polinoma
  • Transformacije racionalnih algebarskih izraza

Geometrija

  • Sticanje osnovnih znanja i veština iz geometrije
  • razlikuje duž, polupravu, ugao, trougao, krug
  • razlikuje međusobni odnos uglova (susedni, komplementni, suplementni, naporedni, unakrsni)
  • prepoznaje uglove sa paralelnim (ili normalnim kracima i veze između njih
  • identifikuje relacije vezane za unutrašnje i spoljašnje uglove trougla
  • navede svojstva simetrale duži i njenu konstrukciju, centar opisane kružnice oko trougla
  • navede svojstva simetrale ugla i njenu konstrukciju, centar upisane kružnice u trougao
  • konstruiše visinu trougla
  • objasni težišnu duž trougla i svojstvo težišta
  • objasni srednju liniju trougla i njena svojstva
  • navede osnovne relacije u jednakokrakom, odnosno jednakostraničnom trouglu
  • razlikuje vrste četvorouglova i njihove osobine
  • navede osnovne stavove o paralelogramu i umeti da ih primeni
  • navede osobine specijalnih paralelograma
  • objasni Talesovu teoremu i njenu primenu na podelu duži na n jednakih delova
  • Geometrijski pojmovi i veze između njih
  • Trougao
  • Značajne tačke trougla
  • Četvorougao
  • Talesova teorema

Linearne jednačine i nejednačine

  • Usvajanje pojmova i rešavanje linearnih jednačina i nejednačina, sistema linearnih jednačina i grafički prikaz linearne funkcije
  • rešava linearne jednačine
  • rešava probleme koji se svode na linearne jednačine
  • objasni linearne funkcije
  • prikaže analitički, tabelarno i grafički linearnu funkciju
  • rešava linearne nejednačine i grafički prikaže skup rešenja
  • rešava sistem linearnih jednačina sa dve nepoznate
  • Linearna jednačina i njene primene
  • Linearna funkcija i njen grafik
  • Linearna nejednačina
  • Sistem linearnih jednačina

 

Naziv predmeta:

MATEMATIKA

Godišnji fond časova:

64 časa

Razred:

Drugi

Ciljevi predmeta

1. Razvijanje logičkog i apstraktnog mišljenja

2. Razvijanje sposobnosti jasnog i preciznog izražavanja i korišćenja osnovnog matematičko-logičkog jezika

3. Razvijanje sposobnosti određivanja i procene kvantitativnih veličina i njihovog odnosa

4. Razvijanje osećaja za prostor, razlikovanje geometrijskih figura i njihovi uzajamni odnosi i transformacije

5. Razumevanje funkcionalnih zavisnosti, njihovo predstavljanje i primena

 

TEMA

CILJEVI

ISHODI
Po završetku teme učenik će biti u stanju da:

PREPORUČENI SADRŽAJI PO TEMAMA

NAČIN OSTVARIVANJA PROGRAMA

Trigonometrija

  • Sticanje početnih znanja iz trigonometrije pravouglog trougla
  • navede određenje sinusa, kosinusa, tangensa i kotangensa oštrog ugla u pravouglom trouglu
  • odredi vrednosti trigonometrijskih funkcija proizvoljnog ugla i obrnuto
  • "rešava" pravougli trougao
  • meri uglove i izmerene veličine u ° pretvara ih u decimalne mere
  • Definicija trigonometrijskih funkcija u pravouglom trouglu
  • Vrednosti trigonometrijskih funkcija karakterističnih uglova (30° , 45°, 60°)
  • Osnovne trigonometrijske identičnosti
  • merenje uglova
  • Na početku teme učenike upoznati sa ciljevima i ishodima nastave / učenja, planom rada i načinima ocenjivanja.

Oblici nastave
Predmet se realizuje kroz sledeće oblike nastave:

  • teorijska nastava (68 časova)

Podela odeljenja na grupe
Odeljenje se ne deli na grupe

Mesto realizacije nastave

  • Teorijska nastava se realizuje u učionici

Preporuke za realizaciju nastave

  • Trigonometrija Osposobiti učenika da pomoću kalkulatora odredi vrednost trigonometrijskih funkcija oštrog ugla. Ponoviti pravila zaokruživanja brojeva i primenjivati ih
  • Stepenovanje i korenovanje Naglasiti i dalje važenje osobina stepenovanja pri proširivanju skupa iz koga je izložilac. Osposobiti učenika da pomoću kalkulatora odredi vrednosti korena i stepena celih brojeva. Ponoviti pravila zaokruživanja brojeva i primenjivati ih. Izgrađivati sistematičnost, preciznost, urednost i istrajnost u radu
  • Kvadratne jednačine Istaći povezanost između analitičkog i grafičkog prikaza kvadratne funkcije
  • Analitička geometrija Istaći povezanost grafičkog i analitičkog pristupa u analitičkoj geometriji. Razvijati sistematičnost, urednost i preciznost

Ocenjivanje
Vrednovanje ostvarenosti ishoda vršiti kroz:
1. praćenje ostvarenosti ishoda
2. testove znanja
3. testove praktičnih veština

Okvirni broj časova po temama

  • Trigonometrija 10 časova
  • Stepenovanje i korenovanje 14 časova
  • Kvadratne jednačine 22 časova
  • Analitička geometrija 10 časova
  • Za realizaciju 4 pismena zadatka sa ispravkama planirano je 8 časova.

Stepenovanje i korenovanje

  • Sticanje osnovnih znanja i veština stepenovanja i korenovanja
  • navede osobine operacija stepenovanja sa celim eksponentom i ume da ih primenjuje u transformacijama jednostavnijih izraza
  • navede osobine operacija korenovanja i primenjuje ih u transformacijama jednostavnih izraza
  • navede osobine operacija stepenovanja sa racionalnim izložiocem i primenjuje ih u transformacijama jednostavnijih izraza
  • racionališe imenilac razlomka u jednostavnim slučajevima
  • Pojam stepena
  • Operacije sa stepenima
  • Stepen sa celim izložiocem
  • Pojam korena
  • Operacije sa korenima
  • Stepen sa racionalnim izložiocem
  • Racionalisanje imenioca razlomka

Kvadratne jednačine

  • Sticanje osnovnih znanja i veština potrebnih za rešavanje kvadratnih jednačina, skiciranje i analizu grafika kvadratnih funkcija
  • rešava nepotpune kvadratne jednačine u skupu R
  • navede primer kvadratne jednačine koja nema rešenja u skupu R i šta je imaginarna jedinica
  • objasni pojam kompleksnih brojeva i ume da vrši operacije sa njima
  • navede obrazac za rešavanje kvadratne jednačine i ume da ga primeni
  • odredi prirodu rešenja kvadratne jednačine
  • rastavi kvadratni trinom
  • skicira i analizira grafik kvadratne funkcije
  • Kvadratna jednačina
  • Pojam kompleksnog broja i operacije sa njima
  • Obrazac za rešavanje kvadratne jednačine
  • rešenja kvadratne jednačine
  • Rastavljanje kvadratnog trinoma na linearne činioce
  • Kvadratna funkcija i njen grafik

Analitička geometrija

  • Sticanje osnovnih znanja i veština iz analitičke geometrije tačke i prave
  • opiše Dekartov koordinatni sistem i kako se u njemu predstavlja tačka
  • odredi rastojanje između dve date tačke u koordinatnom sistemu
  • odredi koordinate središta date duži
  • izračuna površinu trougla ako su date koordinate njegovih temena
  • razlikuje implicitni i eksplicitni oblik jednačine prave
  • odredi jednačinu prave kroz jednu tačku
  • odredi jednačinu prave kroz dve tačke
  • Rastojanje između dve tačke
  • Središte duži
  • Površina trougla
  • Implicitni i eksplicitni oblik jednačine prave
  • Jednačina prave kroz jednu tačku
  • Jednačina prave kroz dve tačke

 

Naziv predmeta:

MATEMATIKA

Godišnji fond časova:

58 časova

Razred:

Treći

Ciljevi predmeta

1. Razvijanje logičkog i apstraktnog mišljenja

2. Razvijanje sposobnosti jasnog i preciznog izražavanja i korišćenja osnovnog matematičko-logičkog jezika

3. Razvijanje sposobnosti određivanja i procene kvantitativnih veličina i njihovog odnosa

4. Razvijanje osećaja za prostor, razlikovanje geometrijskih figura i njihovi uzajamni odnosi i transformacije

5. Razvoj sposobnosti za transfer znanja i veština u stručno-teoretske predmete i module

 

TEMA

CILJEVI

ISHODI
Po završetku teme učenik će biti u stanju da:

PREPORUČENI SADRŽAJI PO TEMAMA

NAČIN OSTVARIVANJA PROGRAMA

Poliedri

  • Sticanje znanja o poliedrima
  • izračuna obim i površinu figura u ravni
  • razlikuje pravilne poliedre
  • izračuna površinu i zapreminu prizme
  • izračuna površinu i zapreminu piramide
  • navede definiciju pojma zarubljene piramide
  • odredi površinu jednostavnih ravnih preseka poliedara
  • Obim i površina figura u ravni
  • Pojam, vrste i osobine poliedra
  • Pravilni poliedri
  • Pojam prizme, vrste
  • Površina i zapremina prizme
  • Pojam piramide, vrste
  • Površina i zapremina piramide
  • Pojam zarubljene piramide
  • Jednostavni ravni preseci poliedara
  • Na početku teme učenike upoznati sa ciljevima i ishodima nastave / učenja, planom rada i načinima ocenjivanja.

Oblici nastave
Predmet se realizuje kroz sledeće oblike nastave:

  • teorijska nastava (58 časova)

Podela odeljenja na grupe
Odeljenje se ne deli na grupe

Mesto realizacije nastave

  • Teorijska nastava se realizuje u učionici

Preporuke za realizaciju nastave

  • Poliedri: Insistirati na samostalnom pravljenju modela poliedara. Koristiti simulacije preseka na računaru. Istaći problem udvostručenja kocke
  • Obrtna tela: Insistirati na samostalnom pravljenju modela obrtnih tela. Koristiti simulacije na računaru. Sadržaje povezati sa stručnim predmetima i problemima iz svakodnevnog života
  • Nizovi: Nizove zadavati kako formulom, tako i svojim članovima i rekurzivno i u svakom od slučajeva kod učenika stvarati predstavu o ponašanju niza. Zadatke povezivati sa svakodnevnim životom

Ocenjivanje
Vrednovanje ostvarenosti ishoda vršiti kroz:
1. praćenje ostvarenosti ishoda
2. testove znanja
3. testove praktičnih veština

Okvirni broj časova po temama

  • Poliedri 18 časova
  • Obrtna tela 18 časova
  • Nizovi 14 časova
  • Za realizaciju 4 pismena zadatka sa ispravkama planirano je 8 časova.

Obrtna tela

  • Sticanje znanja o obrtnim telima
  • izračuna obim i površinu kruga,
  • objasni Ludolfov broj i navede njegovu približnu vrednost
  • izračuna površinu i zapreminu valjka
  • izračuna površinu i zapreminu kupe
  • navede definiciju zarubljene kupe
  • izračuna površinu sfere, kalote i sfernog pojasa
  • izračuna zapreminu lopte
  • izračuna površinu jednostavnih ravnih preseka obrtnih tela
  • Obim i površina kruga, Ludolfov broj
  • Cilindrična i konusna površ
  • Pojam i vrste obrtnih tela
  • Pojam valjka
  • Površina i zapremina valjka
  • Pojam kupe
  • Površina i zapremina kupe
  • Pojam zarubljene kupe
  • Pojam sfere i lopte
  • Pojam kalote i sfernog pojasa
  • Površina i zapremina lopte i njenih delova
  • Ravni preseci jednostavnih obrtnih tela

Nizovi

  • Sticanje osnovnih znanja o nizovima
  • objasni aritmetički niz (opšti član i zbir prvih n članova)
  • objasni geometrijski niz (opšti član i zbir prvih n članova)
  • Aritmetički niz
  • Geometrijski niz

PREPORUČENA LITERATURA

1. Despotović, R., Tošić, R., Šešelja, B., Matematika za prvi razred srednje škole, Zavod za udžbenike i nastavna sredstva, Beograd.
2. Vojvodić, G., Despotović, R., Petrović, V., Tošić, R., Šešelja, B., Matematika za drugi razred srednje škole, Zavod za udžbenike i nastavna sredstva, Beograd.
3. Vojvodić, G., Vukasović, M., Despotović, R., Paunić, Đ., Petrović, V., Tošić, R., Matematika sa zbirkom zadataka za treći razred srednje škole, Zavod za udžbenike i nastavna sredstva, Beograd.
4. Ivanović, Ž., Ognjanović, S., Matematika 1, zbirka zadataka i testova za prvi razred gimnazija i tehničkih škola, Krug, Beograd.
5. Ivanović, Ž., Ognjanović, S., Matematika 2, zbirka zadataka i testova za drugi razred gimnazija i tehničkih škola, Krug, Beograd.
6. Ognjanović, S., Ivanović, Ž., Matematika 3, zbirka zadataka i testova za treći razred gimnazija i tehničkih škola, Krug, Beograd.
7. Bogoslavov, V., Zbirka rešenih zadataka iz matematike 1, Zavod za udžbenike i nastavna sredstva, Beograd.
8. Bogoslavov, V., Zbirka rešenih zadataka iz matematike 2, Zavod za udžbenike i nastavna sredstva, Beograd
9. Bogoslavov, V., Zbirka rešenih zadataka iz matematike 3, Zavod za udžbenike i nastavna sredstva, Beograd.

KORELACIJA SA DRUGIM PREDMETIMA

1. Fizika
2. Hemija
3. Stručni predmeti

 

Naziv predmeta:

RAČUNARSTVO I INFORMATIKA

Godišnji fond časova:

70 časova

Razred:

Prvi

Ciljevi predmeta

1. Sticanje osnovne računarske pismenosti;

2. Razvoj sposobnosti za samostalno sticanje znanja i primenu računara u radu i svakodnevnom životu

 

TEMA

CILJEVI

ISHODI
Po završetku teme učenik će biti u stanju da:

PREPORUČENI SADRŽAJI PO TEMAMA

NAČIN OSTVARIVANJA PROGRAMA

Uvod u informatiku

  • Upoznavanje učenika sa osnovnim konceptom informatike
  • razlikuje pojmove "podatak" i "informacija"
  • objasni pojam bita i bajta
  • objasni tok obrade podataka
  • navede uređaje za obradu podataka
  • navede neke primere primene računara u svakodnevnom životu
  • Informatika i društvo
  • Podatak i informacija
  • Bit i bajt
  • Obrada podataka
  • Uređaji za obradu podataka
  • Primena računara u svakodnevnom životu
  • Na početku teme učenike upoznati sa ciljevima i ishodima nastave / učenja, planom rada i načinima ocenjivanja.

Oblici nastave
Predmet se realizuje kroz sledeće oblike nastave:

  • teorijska nastava ( 70 časova)

Podela odeljenja na grupe
Odeljenje se ne deli na grupe Ako škola nije u mogućnosti da obezbedi dovoljan broj kompleta, predvideti rad u grupama tako da najviše dva učenika rade zajedno

Mesto realizacije nastave

  • Teorijska nastava se realizuje u kabinetu za informatiku

Preporuke za realizaciju nastave

  • Uvod u informatiku: U uvodnom delu treba povezati objekte i procese u prirodi sa računarom, tj kako se formalno predstavljaju u računaru veličine iz realnog sveta i ukazati na prednosti korišćenja računara. Pojam bita i bajta obraditi informativno. Obradu podataka obraditi kroz blok šemu.
  • Računarski sistem: U uvodnom delu dvočasa nastavnik ističe cilj i zadatke odgovarajuće nastavne jedinice, zatim realizuje teorijski deo neophodan za rad učenika na računarima.. U okviru softvera upoznati učenika sa ulogom programa u radu računarskog sistema.
  • Operativni sistemi: Pri realizaciji teme operativni sistemi akcenat je na načinu komunikacije računara i korisnika. Posebnu pažnju treba posvetiti karakteristikama i elementima grafičkog okruženja i postupcima rada u grafičkom okruženju. Za najčešće korišćene aplikativne programe (tekst procesore, radne tabele, grafičke pakete, sisteme za upravljanje bazama, ...) prikazati u kratkim crtama osnovnu namenu. Od uslužnih programa prikazati nekoliko najčešće korišćenih (kompresiju podataka, narezivnje diskova, zaštitu od virusa,...). Imajući u vidu široku rasprostranjenost operativnog sistema Windows, preporuka je da se koristi neka od poslednjih verzija ovog operativnog sistema.
  • Obrada teksta: Praktičnu realizaciju programa ilustrovati nekom od poslednjih verzija programa Word. Izvođenje nastave podrazumeva neophodna objašnjenja nastavnika , a zatim samostalno vežbanje učenika. Poželjno je da ne bude više od dva učenika za računarom. Učenici treba da shvate principe rada u grafičkom okruženju, da je dovoljno da znaju da neka komanda postoji i kako i gde je mogu pronaći.
  • Rad sa tabelama: Praktičnu realizaciju programa ilustrovati nekom od poslednjih verzija programa Excel. Izvođenje nastave podrazumeva neophodna objašnjenja nastavnika , a zatim samostalno vežbanje učenika. Poželjno je da ne bude više od dva učenika za računarom. Učenici treba da shvate principe rada u grafičkom okruženju, da je dovoljno da znaju da neka komanda postoji i kako i gde je mogu pronaći.
  • Izrada prezentacija: Praktičnu realizaciju programa ilustrovati nekom od poslednjih verzija programa Power Point. Izvođenje nastave podrazumeva neophodna objašnjenja nastavnika , i samostalnu vežbu učenika na praktičnom primeru iz struke. Poželjno je da ne bude više od dva učenika za računarom. Učenici treba da savladaju osnove iz pravljenja prezentacije.
  • Računarske komunikacije: Akcenat nastave je na važnosti primene komunikacije između računara u svakodnevnom životu. Koristiti različite programe pretraživače. Učenike osposobiti za osnovno korišćenje elektronske pošte i rad u mrežnom okruženju.

Ocenjivanje
Vrednovanje ostvarenosti ishoda vršiti kroz:
1. praćenje ostvarenosti ishoda
2. testove znanja
3. testove praktičnih veština

Okvirni broj časova po temama

  • Uvod u informatiku. 4 časa
  • Računarski sistem 10 časova.
  • Operativni sistemi 12 časova
  • Obrada teksta 16 časova
  • Rad sa tabelama 12 časova
  • Izrada prezentacija 6 časova
  • Računarske komunikacije 10 časova

Računarski sistem

  • Upoznavanje učenika sa unutrašnjom organizacijom računarskih sistema
  • navede osnovne delove računarskog sistema
  • uključi, isključi, restartuje računar koristeći standardnu proceduru za to
  • detektuje osnovne informacije o računarskom sistemu (operativni sistem i verzija, brzina procesora, veličina RAM memorije)
  • obavlja osnovne operacije: menja desktop konfiguraciju, postavlja i menja važeći jezik tastature, koristi help, instalira, deinstalira aplikativni softver
  • navede osnovne komponente u strukturi hardvera.
  • objasni funkciju mikroprocesora u okviru računarskog sistema
  • objasni ulogu memorije u računarskom sistemu i navede vrste memorija
  • poredi uređaje za skladištenje podataka po kapacitetu, ceni i brzini
  • identifikuje uređaje za unošenje podataka.
  • identifikuje uređaje za prikazivanje rezultata obrade izvedene na računaru
  • uradi instalaciju novog štampača u sistemu
  • izvrši podešavanje difoltnog štampača.
  • pusti na štampu tekstualni fajl
  • izvrši analizu statusa štampača koristeći desktop print manager
  • restartuje, izbriše ili privremeno zaustavi trenutni posao štampača koristeći desktop print manager
  • objasni pojam i podelu softvera
  • razlikuje operativni sistem od aplikativnog softvera
  • objasni razloge za postojanje verzija u softveru.
  • nabroji najzastupljenije operativne sisteme u svetu računara
  • nabroji neke aplikativne programe i primere njihove primene
  • objasni pojam licence, objasni potrebu za zaštitu softvera i hardvera
  • objasni razloge za back up podataka.
  • uradi back up podataka
  • Struktura računarskog sistema
  • Hardver. Softver. Odnos hardvera i softvera
  • Struktura hardvera
  • Memorija, ROM, RAM, Uloga memorije
  • Hijerarhija memorijskog sistema. Operativna memorija
  • Medijumi za čuvanje podataka. Magnetna traka i kaseta. Disketa. Čvrsti disk. Optički disk Višenamenski digitalni disk - DVD
  • Ulazno - izlazni podsistem
  • Struktura softvera.
  • Operativni sistemi, razvojni softver, korisnički softver
  • Licence, zaštita softvera i hardvera

Operativni sistemi

  • Osposobljavanje učenika za korišćenje operativnog sistema
  • objasni hijerarhijsku organizaciju datoteka, fascikli, drive - ova
  • otvori, kreira, sačuva na određenom drive - u, kopira, premešta, promeni naziv, zatvori, briše file i folder
  • prepoznaje osnovne tipove file - ova
  • menja status file - a (read only / locked, read - write). Sortira file - ove
  • pronalazi file - ove koristeći find alatku po različitim ključevima
  • objasni pojam kompresije file - ova i koristi alate za ekstrakciju i kompresiju
  • Identifikuje i koristi različite ikone na desktop -u, reorganizuje desktop ikone
  • napravi prečicu na desktop - u
  • identifikuje različite delove prozora: traka sa natpisom, traka glavnog menija, traka sa alatkama, statusna traka, dugme upravljačkog menija, dugme za zatvaranje prozora, dugme za maksimiziranje prozora, dugme za minimiziranje prozora
  • proširi, smanji, pomeri, zatvori prozor, prelazi sa jednog otvorenog prozora na drugi
  • koristi programe: kalkulator, beležnica, crtanje, za kompresiju podataka, za narezivanje diskova..
  • objasni pojam virusa u računarskom sistemu i navede neke od načina da virus bude unet u računarski sistem
  • koristi softver za otkrivanje virusa.
  • objasni potrebu za redovnim up date - om programa za skeniranje virusa
  • Osnovni pojmovi (datoteka, fascikla, prečica, ikona, prozor, meni)
  • Upotreba miša i tastature.
  • Pokretanje aplikacija operativnog sistema
  • Rad sa prozorima
  • Komponente prozora i njihova uloga
  • Organizacija podataka na disku. Pokretanje programa.
  • Rad sa datotekama i fasciklama (kreiranje novog objekta, kopiranje i premeštanje, brisanje, promena naziva)
  • Korišćenje dodatnih programa (beležnica, crtanje, igre, kalkulator
  • Podešavanje parametara radnog okruženja
  • Održavanje računarskog sistema (interventno, preventivno i kombinovano održavanje)

Obrada teksta

  • Upoznavanje i osposobljavanje učenika za korišćenje programa za obradu teksta
  • podesi radno okruženje
  • umetne, selektuje, duplira, briše, pomera tekst ili deo teksta
  • izvrši formatiranje paragrafa, teksta i celog dokumenta
  • kreira i modifikuje tabele
  • umetne u tekst i modifikuje: sliku, crtež, grafikon
  • pretražuje tekst po zadatom ključu koristeći search komandu
  • izvrši pripremu i pusti dokument na štampu
  • Osnovni pojmovi (pasus, margina, zaglavlje, podnožije)
  • Struktura teksta
  • Podešavanje radnog okruženja
  • Unošenje teksta
  • Učitavanje dokumenta i izmena u dokumentu
  • Rad sa blokovima (označavanje, kopiranje, isecanje, lepljenje). Rad sa više dokumenata
  • Nabrajanje u tekstu. Rad sa tabelama. Umetanje slika u tekst
  • Obeležavanje stranica. Kreiranje zaglavlja i podnožja. Fusnote
  • Oblikovanje dokumenta. Stilovi. Štampanje dokumenta

Rad sa tabelama

  • Upoznavanje i osposobljavanje učenika za korišćenje programa za rad sa tabelama.
  • podesi radno okruženje
  • otvara radnu svesku i podesi broj radnih listova.
  • manipuliše sa radnim listovima: menja redosled radnih listova u radnoj svesci, menja ime radnog lista, dodaje radni list, briše radni list
  • manipuliše sa ćelijama: unosi tekst u ćeliju, vrši formatiranje teksta u ćeliji, unosi brojčane podatke u ćeliju, vrši formatiranje numeričkih oznaka, selektuje ćeliju, kopira sadržaj ćelije, briše sadržaj ćelije, unosi podatke u ćelije kopiranjem i premeštanjem itd.
  • manipuliše sa vrstama i kolonama: selekcija, umetanje, brisanje itd.
  • koristi elementarne formule i funkcije za zadata izračunavanja (SUM, MIN, MAX, AVERAGE, PRODUCT)
  • kreira i modifikuje elementarne grafikone
  • ne izlazeći iz programa za rad sa tabelama napravi dokument u programu za obradu teksta i smesti ga u radnu svesku
  • izvrši pripremu i pusti dokument na štampu
  • Osnovni pojmovi o radu sa tabelama
  • Osnovni pojmovi o programima za rad sa tabelama
  • Unošenje podataka u tabelu. Manipulacije podacima
  • Transformacije tabele. Formatiranje tabele
  • Formule. Adrese ćelija. Reference. Imena
  • Funkcije
  • Automatsko unošenje serija podataka
  • Prethodni pregled tabele i grafikona. Štampanje
  • Povezivanje programa za obradu teksta i programa za rad sa tabelama

Izrada prezentacija

  • Upoznavanje osnova za korišćenje programa za izradu prezentacija
  • Upoznavanje učenika sa načinima komunikacije između računara
  • poznaje pravila pravljenja prezentacije s obzirom na cilj prezentacije
  • podesi radno okruženje u programu za pravljenje prezentacija
  • formatira slajdove
  • podešava prelaz sa slajda na slajd i način prikazivanja
  • izrađuje prezentaciju
  • izvrši pripremu dokumenta i pusti na štampu
  • objasni pojmove LAN (Local Area Network), MAN (Metropolitan Area Network), WAN (Wide Area Network), klijent - server
  • nabroji prednosti rada u mreži
  • poznaje pojmove: WWW (World Wide Web), URL (Uniform Resource Locator) , FTP (File Transfer Protocol), HTTP (HiperText Transfer Protocol), ISP (Internet Sevice Provider)
  • koristi programe čitače interneta
  • koristi pretraživače interneta i manipuliše sa Web stranama
  • izvrši podešavanja vezana za postavljanje elektronske adrese
  • manipuliše sa elektronskim porukama: prijem, slanje, brisanje
  • radi u mrežnom okruženju
  • Pojam prezentacije (količina informacija na jednom slajdu, naslov, boje.)
  • Slajd. Podloga. Forma
  • Prikazivanje prezentacija
  • Načini komunikacije između računara. Pojam računarske mreže
  • Internet i intranet
  • Povezivanje računara i Interneta. Uspostavljanje veze, podešavanje parametara i prekidanje veze
  • Servisi Interneta (WWW, e - mail, FTP...). Rad sa čitačima interneta
  • Otvaranje Web strana. Korišćenje pretraživača.
  • Snimanje Web strana, snimanje slika
  • Prebacivanje sadržaja Web strane u tekst procesor. Štampanje
  • Elektronska pošta (pokretanje programa, postavljanje elektronske adrese, prijem i slanje elektronske pošte, pravljenje i korišćenje adresara)
  • Rad u mreži. Deljenje mrežnih resursa

PREPORUČENA LITERATURA

1. N. Klem; Računarstvo i informatika za prvi razred gimnazije, Zavod za udžbenike i nastavna sredstva, Beograd 2006.
2. N. Klem; Računarstvo i informatika za drugi razred gimnazije, Zavod za udžbenike i nastavna sredstva, Beograd 2006.
3. Čabarkapa, Nešić, Računarstvo i informatika za drugi razred gimnazije Krug, 2006.

KORELACIJA SA DRUGIM PREDMETIMA

1. Matematika

 

Naziv predmeta:

ZDRAVSTVENO VASPITANJE

Godišnji fond časova:

70 časova

Razred:

Prvi

 

1. Sticanje znanja o važnosti zdravog života i negovanju ličnog zdravlja

Ciljevi predmeta

2. Osposobljavanje za samostalnu brigu o svom zdravlju i zdravlju drugih

 

TEMA

CILJEVI

ISHODI
Po završetku teme učenik će biti u stanju da:

PREPORUČENI SADRŽAJI PO TEMAMA

NAČIN OSTVARIVANJA PROGRAMA

Zdravlje i zdrav život

  • Usvajanje odgovornosti i doslednosti prema ličnom i zdravlju drugih
  • navede definiciju zdravlja SZO (svetske zdravstvene organizacije)
  • objasni pojam duševnog i telesnog zdravlja
  • objasni principe zdravog života
  • navede posledice nezdravog života
  • objasni značaj redovnog lekarskog pregleda
  • Predmet izučavanja
  • Definicija zdravlja SZO
  • Principi zdravog života
  • Značaj prevencije u zdravlju
  • Na početku teme učenike upoznati sa ciljevima i ishodima nastave / učenja, planom rada i načinima ocenjivanja.

Oblici nastave
Predmet se realizuje kroz sledeće oblike nastave:

  • teorijska nastava 70 časova

Podela odeljenja na grupe
Odeljenje se ne deli na grupe

Mesto realizacije nastave

  • Teorijska nastava se realizuje u učionici

Ocenjivanje
Vrednovanje ostvarenosti ishoda vršiti kroz:
1. praćenje ostvarenosti ishoda
2. testove znanja
3. testove praktičnih veština

Okvirni broj časova po temama

  • Zdravlje i zdrav život - 5 časova
  • Higijena tela, zuba, odeće i obuće - 10 časova
  • Zarazne bolesti - 10 časova
  • Intimna higijena - 9 časova
  • Mentalno zdravlje - 12 časova
  • Radna sredina - 12 časova
  • Uticaj okoline na zdravlje ljudi - 12 časova

Higijena tela, zuba, odeće i obuće

  • Sticanje pozitivnih stavova i navika u ličnoj higijeni
  • objasni načine i značaj nege pojedinih delova tela
  • prepozna osnovne simptome kožnih bolest
  • održava pravilnu higijenu ruku i noktiju
  • nabroji uslove pod kojima se prenose bolesti prljavih ruku
  • primeni mere kojima se sprečavaju bolesti prljavih ruku
  • navede osobine materijala za izbor odeće i obuće i načine održavanja tih materijala
  • Građa i uloge kože
  • Osnovne kožne bolesti kao posledica nedovoljne higijene
  • Higijena tela, kože, kose, ruku i nogu
  • Bolesti koje nastaju usled nedovoljne higijene
  • Higijena usne duplje
  • Higijena obuće i odeće

Zarazne bolesti

  • Osposobljavanje za primenu higijenskih standarda u životu i radu
  • nabroji osnovne karakteristike mikroorganizama, gljivica, parazita i plesni
  • nabroji i klasifikuje zarazne bolesti prema načinima njihovog prenošenja
  • objasni uslove pri kojima se razvijaju prenosive bolesti (prepozna moguće situacije visokog rizika)
  • pravilno reaguje pri pojavi pojedinih znakova bolesti
  • primeni mere za sprečavanje zaraznih bolesti u svakodnevnom životu i na radnom mestu
  • planira i organizuje mere zaštite
  • objasni značaj redovnog obavljanja sanitarnog pregleda
  • Izazivači zaraznih bolesti
  • Putevi prenošenja zaraznih bolesti
  • Mere zaštite za sprečavanje zaraznih bolesti - opšte i posebne
  • Sadržaj sanitarnog pregleda

Intimna higijena

  • Razvijanje pozitivnih stavova i navika u polnom životu
  • objasni građu i funkciju polnih organa
  • klasifikuje sredstva za kontracepciju i objasni dejstvo
  • poznaje uzročnike i uslove prenošenja polno prenosivih bolesti (PPB)
  • prepozna simptome PPB
  • Anatomija i fiziologija polnih organa
  • Metode kontracepcije
  • Polno prenosive bolesti

Mentalno zdravlje

  • Sticanje osnovnih znanja o faktorima koji utiču na mentalno zdravlje čoveka
  • objasni koji faktori utiču na duševno zdravlje čoveka
  • objasni karakteristike bolesti zavisnosti
  • nabroji vrste toksikomanija
  • poznaje uzroke, razvoj i posledice zloupotrebe psihoaktivnih supstanci
  • Faktori koji unapređuju i opredeljuju duševno zdravlje
  • Adolescencija i pubertet
  • Bolesti zavisnosti
  • Psihoaktivne supstance

Radna sredina

  • Sticanje znanja o nejčešćim štetnim uticajima u radnoj sredini i načinima njihovog sprečavanja
  • pravilno rasporedi vreme rada i odmora
  • poznaje posledice dejstva štetnih faktora u radnoj sredini
  • nabroji najčešće uzroke povreda na radu
  • primeni osnovne principe pružanja prve pomoći kod povreda na radu
  • nabroji mere zaštite na radu
  • Nefiziološki uslovi rada
  • Zamor, premor
  • Odmor
  • Profesionalne bolesti
  • Povrede na radu
  • Mere zaštite

Uticaj okoline na zdravlje ljudi

  • Sticanje osnovnih znanja o značaju zdravog životnog prostora
  • poznaje sastav vazduha, izvore zagađenja i mere zaštite
  • poznaje značaj zdrave vode, izvore zagađenja i mere zaštite
  • poznaje načine zagađenja zemljišta i načine uklanjanja otpadnih materija
  • Normalan sastav vazduha
  • Aerozagađenje
  • Mere zaštite od aerozagađenja
  • Značaj i uloge vode
  • Ispravnost vode za piće i načini ispitivanja
  • Zagađivači vode
  • Mere zaštite od zagađenja vode
  • Zagađenje zemljišta
  • Otpadne materije i načini njihovog uklanjanja

PREPORUČENA LITERATURA ZA REALIZACIJU PREDMETA

1. Savićević , M. i saradnici, Higijena, Medicinska knjiga, Beograd, Zagreb. 1989.
2. Savićević , M., Psihijatrija, Medicinska knjiga, Beograd, Zagreb, 1986.
3. Nikolić, M., Kocijančić, R. Higijena sa zdravstvenim vaspitanjem za stručne škole - medicinske, prehrambene i srednje u delatnosti ličnih usluga , Zavod za udžbenike i nastavna sredstva, Beograd 1998.
4. Paunović, K., Biologija za 2 razred srednjih škola
5. Đurić, G., Petrović, Lj. Zagađenje životne sredine i zdravlja čoveka, Velarta, Beograd, 1996.
6. Grlić, Lj., Enciklopedija jestivog i samoniklog bilja, Augst Cesarec, Zagreb, 1990.

KORELACIJA SA DRUGIM PREDMETIMA

1. Nauka o ishrani
2. Osnove kuvarstva
3. Osnove poslastičarstva
4. Osnove ugostiteljstva
5. Psihologija

 

Naziv predmeta:

LIKOVNA KULTURA

Godišnji fond časova:

35 časova

Razred:

Prvi

Ciljevi predmeta

1. Upoznavanje učenika sa najvažnijim epohama razvoja umetnosti

2. Osposobljavanje učenika da se likovno izrazi kroz određene tehnike oponašajući osnovne stilove datih epoha

3. Usvajanje osećaja za lepo, formu i estetiku

 

TEMA

CILJEVI

ISHODI
Po završetku teme učenik će biti u stanju da:

PREPORUČENI SADRŽAJI PO TEMAMA

NAČIN OSTVARIVANJA PROGRAMA

Uvod u likovne umetnosti i teoriju forme

  • Upoznavanje sa materijom, načinom rada i budućim vežbanje zadacima
  • razlikuje vrste likovnih umetnosti, motiva i tehnika
  • Vrste likovnih umetnosti (slikarstvo, arhitektura, skulptura)
  • Tehnike (tempera, akvarel, ulje, gvaš, pastel itd)
  • Na početku teme učenike upoznati sa ciljevima i ishodima nastave / učenja, planom rada i načinima ocenjivanja.

Oblici nastave
Predmet se realizuje kroz sledeće oblike nastave:

  • teorijska nastava (35 časova)

Podela odeljenja na grupe
Odeljenje se ne deli na grupe

Mesto realizacije nastave

  • Teorijska nastava se realizuje u učionici / kabinetu

Preporuke za realizaciju nastave
Preporuka je da se predmet "Likovna kultura" izvodi kao dvočas u toku jednog polugodišta i da se svaki teorijski čas poveže sa vežbanjem neke od likovnih tehnika datih u ishodima. Vrednovanje postignutosti ishoda se preporučuje kroz ocenjivanje rada na času i domaćih radova, kao i test znanja na samom kraju programa.

Ocenjivanje
Vrednovanje ostvarenosti ishoda vršiti kroz:
1. praćenje ostvarenosti ishoda
2. testove znanja
3. testove praktičnih veština

Okvirni broj časova po temama

  • Uvod u likovne umetnosti i teoriju forme 2 časa
  • Stari vek - Egipat, Mesopotamija, Persija - linije 4 časa
  • Stari vek - Antička Grčka - skulptura i proporcije, Rim - arhitektura 4 časa
  • Romanika, Gotika, Vizantija, svetlost i senka, mozaik 2 časa
  • Srpski srednji vek, ikona i freska, nacionalna ornamentika 6 časova
  • Renesansa, prostor i perspektiva, Barok - boja 4 časa
  • Impresionizam i moderna umetnost - ritam i dinamika 4 časa
  • Od kubizma do nadrealizma, formiranje likovne kompozicije 4 časa
  • Savremena umetnost - minimalizam, pop art, likovni doživljaj 5 časova

Stari vek - Egipat, Mesopotamija, Persija - linije

  • Upoznavanje sa epohom i likovnim elementima i vežbanje likovnog izraza
  • raspoznaje liniju kao likovni element
  • stilizuje (crta) liniju na primeru date epohe
  • Osnovne likovne karakteristike epoha Starog veka
  • Linija na primerima umetničkih dela

Stari vek - Antička Grčka - skulptura i proporcije, Rim - arhitektura

  • Upoznavanje sa epohom i likovnim elementima i vežbanje likovnog izraza
  • odredi pravilan odnos veličina na primeru likovnog dela
  • prepoznaje najvažnija dela skulpture i arhitekture date epohe
  • Grčka - Krit, Atina,
  • Rim - Koloseum, Pantenon

Romanika, Gotika, Vizantija, svetlost i senka, mozaik

  • Upoznavanje sa epohom i likovnim elementima i vežbanje likovnog izraza
  • razlikuje odnose svetlosti i tame na primeru likovnog dela
  • Bifore i trifore
  • Vitraž

Srpski srednji vek, ikona i freska, nacionalna ornamentika

  • Upoznavanje sa epohom i likovnim elementima i vežbanje likovnog izraza
  • nacrta motiv(e) nacionalne baštine
  • navede specifičnosti likovnog izraza srpske srednjevekovne kulture
  • Najznačajniji spomenici srpske srednjevekovne kulture - beli anđeo, manastir Kalenić, Studenica, Mileševa
  • motivi sa srpskih nacionalnih spomenika

Renesansa, prostor i perspektiva, Barok - boja

  • Upoznavanje sa epohom i likovnim elementima i vežbanje likovnog izraza
  • razlikuje osnovne od izvedenih boja
  • naslika boje u prostoru
  • Najpoznatija dela renesanse i baroka (Botičeli, Mikelanđelo, Leonardo, Fontana di Trevi)

Impresionizam i moderna umetnost - ritam i dinamika

  • Upoznavanje sa epohom i likovnim elementima i vežbanje likovnog izraza
  • prepoznaje najvažnije predstavnike impresionizma i moderne umetnosti
  • nacrta / naslika sopstveno viđenje dinamike i ritma likovnih elemenata
  • Matis, Munk, Van Gog, Dega
  • Boja i linija u likovnim elementima

Od kubizma do nadrealizma, formiranje likovne kompozicije

  • Upoznavanje sa epohom i likovnim elementima i vežbanje likovnog izraza
  • prepoznaje najvažnije predstavnike kubizma i nadrealizma
  • crta sopstveni likovni doživljaj na zadatu temu (kubizma/nadrealizma)
  • Dali, De Kiriko, Pikaso
  • Boja i oblik na primeru kubizma i nadrealizma

Savremena umetnost - minimalizam, pop art, likovni doživljaji

  • Upoznavanje sa epohom i likovnim elementima i vežbanje likovnog izraza
  • prepoznaje najvažnije predstavnike savremene umetnosti
  • radi (likovno se izražava) u tehnici asamblaž
  • Endi Vorhol, Džekson Polok,
  • Savremeni tokovi i tendencije u umetnosti

PREPORUČENA LITERATURA

1. V. Galović, B. Gostović, Likovna kultura, Zavod za udžbenike i nastavna sredstva, Beograd 2002.
2. Janson, Istorija umetnosti, prošireno izdanje.
3. Grupa autora, Istorija umetnosti, Larus.

KORELACIJA SA DRUGIM PREDMETIMA

1. Umetničko oblikovanje
2. Istorija
3. Stručni predmeti

 

Naziv predmeta:

FIZIKA

Godišnji fond časova:

70 časova

Razred:

Prvi

Ciljevi predmeta

1. Razumevanje pojava, procesa i odnosa u prirodi na osnovu fizičkih zakona

2. Sticanje sposobnosti za uočavanje, formulisanje, analiziranje i rešavanje problema u domenu fizike

3. Razvijanje sposobnosti za transfer i primenu znanja iz fizike u stručno - teorijskim predmetima i modulima

 

TEMA

CILJEVI

ISHODI
Po završetku teme učenik će biti u stanju da:

PREPORUČENI SADRŽAJI PO TEMAMA

NAČIN OSTVARIVANJA PROGRAMA

Uvod

  • Sticanje teorijskih i praktičnih preduslova za dalje praćenje nastave
  • Poznavanje i upotreba mernih jedinica SI sistema
  • objasni osnovne operacije sa vektorima i njihovu primenu u fizici
  • objasni status fizike kao eksperimentalne nauke
  • objasni prirodu zakona u fizici
  • Predmet, metode i zadaci fizike, veza sa drugim prirodnim naukama
  • Osnovne fizičke veličine i njihove jedinice (SI sistem)
  • Osnovne operacije s vektorima (sabiranje, oduzimanje i razlaganje)
  • Na početku teme učenike upoznati sa ciljevima i ishodima nastave / učenja, planom rada i načinima ocenjivanja.

Oblici nastave
Predmet se realizuje kroz sledeće oblike nastave:

  • teorijska nastava (70 časova)

Podela odeljenja na grupe
Odeljenje se ne deli na grupe

Mesto realizacije nastave

  • Teorijska nastava se realizuje u učionici / kabinetu

Preporuke za realizaciju nastave

  • Koristiti sve merne instrumente koje poseduje kabinet
  • Koristiti prethodno stečena znanja učenika u ovoj oblasti
  • Koristiti tabelarni prikaz veličina i jedinica
  • Uvežbati pretvaranje jedinica na primerima iz svakodnevnog života
  • Sadržaj povezati sa primerima iz prakse
  • Demonstraciono prikazati ravnomerno i ubrzano kretanje kod translacije
  • Demonstraciono prikazivanje zakona održanja
  • Demonstraciono prikazati elektrostatičko polje (grafoskop, elektrostatička mašina...)
  • Demonstraciono prikazati linije sile magnetnog polja pomoću opiljaka gvožđa i magneta
  • Insistirati na primerima iz svakodnevnog života
  • Definisati pojedinačne i grupne domaće zadatke
  • Insistirati na korelaciji sa sadržajima stručnih predmeta
  • raditi test na kraju svake teme

Ocenjivanje
Vrednovanje ostvarenosti ishoda vršiti kroz:
1. praćenje ostvarenosti ishoda
2. testove znanja
3. testove praktičnih veština

Okvirni broj časova po temama

  • Uvod ...6
  • Kinematika i dinamika ...24
  • Energija, rad i snaga ...10
  • Fizička polja ...8
  • Elektromagnetizam ...22

Kinematika i dinamika

  • Sticanje osnovnih znanja iz kinematike
  • Razviti sposobnost učenika da vidi primenu kretanja u svakodnevnom životu
  • Razumevanje prirodnih pojava i odnosa
  • navede osnovne veličine kojima se opisuje kretanje
  • objasni različite vrste kretanja
  • navede osnovne zakone dinamike translatornog kretanja
  • objasni delovanje sile trenja i otpora sredine
  • Referentni sistem, vektor položaja
  • Elementi translatornog kretanja(putanja, put, srednja i trenutna brzina)
  • Inertnost tela (masa, zakon inercije)
  • Međusobno delovanje tela (sila, zakon akcije i reakcije)
  • Promena brzine kao posledica međusobnog delovanja tela (ubrzanje, impuls, drugi Njutnov zakon)
  • Trenje i otpor sredine
  • Ravnomerno translatorno pravolinijsko kretanje (grafici brzine i puta)
  • Ravnomerno promenljivo translatorno pravolinijsko kretanje

Energija, rad, snaga

  • Razvijanje sposobnosti za sticanje i primenu teorijskih znanja
  • Sticanje osnovnih znanja o zakonima održanja
  • objasni pojmove energije, rada i snage
  • objasni zakone održanja i vezu između energije i rada
  • Energija kretanja (Ek) i energija položaja (Ep)
  • Mehanički rad pri translaciji
  • Snaga i stepen korisnog dejstva mašine
  • Zakon održanja impulsa i energije

Fizička polja

  • Uočavanje veza među prirodnim fenomenima
  • Sticanje osnovnih znanja o gravitacionom polju
  • objasni fenomen uzajamnog delovanja (mehaničko, gravitaciono...)
  • objasni razliku između težine tela i Zemljine teže.
  • Vrste polja (elektrostatičko, gravitaciono, magnetno)
  • Njutnov zakon gravitacije
  • Jačina gravitacionog polja, ubrzanje slobodnog padanja, težina i bestežinsko stanje

Elektromagnetizam

  • Sticanje osnovnih znanja iz elektrostatike
  • Sticanje osnovnih znanja o jednosmernoj struji i instalacijama koje svakodnevno upotrebljavamo
  • Sticanje znanja o magnetnom polju i fizičkim veličinama koje ga opisuju
  • Sticanje znanja o delovanju magnetnog polja na naelektrisanja i kretanja
  • navede električna svojstva materijala
  • objasni značaj i primenu električne struje
  • poznavati pojam magnetnog polja i veličine koje ga opisuju
  • opiše pojave u magnetnom polju i njihov značaj i primenu
  • objasni značaj elektromagnetne indukcije
  • objasni osnove rada generatora, transformatora i elektromotora
  • Naelektrisano telo, električna sila, jačina polja, potencijal i napon
  • Električna struja, definicija i jačina, strujno kolo
  • Magnetno polje, magnetna indukcija, magnetni fluks
  • Električna otpornost, Omov zakon
  • Toplotno dejstvo struje, Džul-Lencov zakon
  • Elektromagnetna indukcija
  • Trofazni generatori i transformatori
  • Lorencova sila i primena
  • Amperov zakon (bez izvođenja) i primena
  • Elektromotori
  • Zaštita od strujnih udara (uzemljenje)

PREPORUČENA LITERATURA ZA REALIZACIJU PREDMETA

- Janjić, J., Pavlov, M., Fizika za prvi razred srednje škole
- Obadović, D., Pavkov M., Garić, M., Eksperimenti iz fizike
- Nikolić, J., Babić, N., Osnove elektrotehnike

KORELACIJA SA DRUGIM PREDMETIMA

- Hemija
- Matematika
- Stručni predmeti

 

Naziv predmeta:

Hemija

Godišnji fond časova:

70 časova

Razred:

Prvi

Ciljevi predmeta

1. Razumevanje pojava, procesa i odnosa u prirodi na osnovu hemijskih zakona

2. Sticanje sposobnosti za uočavanje, formulisanje, analiziranje i rešavanje problema u domenu hemije

3. Upoznavanje uloge čoveka u osvajanju i menjanju prirode i razvijanje pravilnog odnosa učenika prema zaštiti čovekove sredine

 

TEMA

CILJEVI

ISHODI
Po završetku teme učenik će biti u stanju da:

PREPORUČENI SADRŽAJI PO TEMAMA

NAČIN OSTVARIVANJA PROGRAMA

Vrste neorganskih jedinjenja

  • Sticanje osnovnih znanja o vrstama neorganskih jedinjenja
  • prepozna različite vrste neorganskih jedinjenja (okside, baze, kiseline i soli)
  • objasni ponašanje neorganskih jedinjenja u vodi
  • opiše međusobne reakcije različitih vrsta neorganskih jedinjenja
  • Oksidi
  • Baze
  • Kiseline
  • Soli
  • Na početku teme učenike upoznati sa ciljevima i ishodima nastave / učenja, planom rada i načinima ocenjivanja.

Oblici nastave
Predmet se realizuje kroz sledeće oblike nastave:

  • teorijska nastava (70 časova)

Podela odeljenja na grupe
Odeljenje se ne deli na grupe

Mesto realizacije nastave

  • Teorijska nastava se realizuje u učionici / kabinetu

Preporuke za realizaciju nastave

Vrste neorganskih jedinjenja

  • ponoviti osnovne pojmove o atomu, molekulu, čistoj supstanci i smeši
  • sadržaje oksida svesti na nekoliko primera oksida metala i oksida nemetala
  • sadržaje baza svesti na karakteristične primere (NaOH, Ca(OH)2, NH4OH)
  • primere i osobine kiselina objasniti na nekoliko osnovnih i karakterističnih kiselina koje su u službi struke
  • dobijanje soli objasniti preko reakcija neutralizacije
  • vežbati na samostalnosti u pisanju reakcija

Disperzni sistemi

  • vrste disperznih sistema demonstrirati na primerima iz okoline
  • osobine koloidnih sistema objasniti i demonstrirati na primeru bubrenja skroba, taloženja proteina mleka...
  • pripremanje rastvora određenog masenog udela raditi primenom formule i na primerima vezanim za struku
  • količinsku koncentraciju raditi primenom osnovnih formula i raditi pripremu 1M i 0,1M rastvora soli, baza i kiselina
  • pH svesti na prepoznavanje sredine u zavisnosti od vrednosti pH
  • hidrolizu soli prikazati na primerima vezanim za primenu u struci

Ugljovodonici

  • sadržaj ugljovodonika svesti na prepoznavanje kojoj grupi ugljovodonika pripada određeno jedinjenje
  • nomenklatura prvih pet jedinjenja u homologom nizu
  • primere supstitucije raditi na primeru supstitucije metana i benzena
  • adiciju vežbati na etenu, propenu, etinu i propinu
  • vežbati sagorevanje različitih ugljovodonika koji se koriste kao izvori toplote

Organska kiseonična jedinjenja

  • osobine alkohola demonstrirati na etanolu
  • upoznati učenike sa glicerolom
  • demonstrirati osobine fenola i ukazati na razliku od alkohola
  • osobine aldehida i ketona demonstrirati na etanolu i propanonu
  • osobine kiselina demonstrirati na etanskoj kiselini
  • upoznati učenike sa metanskom, etanskom, propanskom, mlečnom, limunskom, vinskom, sorbinskom, benzoevom i masnim kiselinama (njihovim osobinama, nalaženju u prirodi i značaju)
  • vežbati dobijanje soli K- i Na- propionata i benzoata i ukazati na njihovu primenu u prehrambenoj industriji
  • demonstrirati dobijanje prostijih estara i ukazati na njihove osobine

Masti i ulja

  • osobine demonstrirati na rastvorljivosti
  • demonstrirati dobijanje sapuna
  • dati primere karakterističnih voskova

Ugljeni hidrati

  • demonstrirati osobine ugljenih hidrata na glukozi, fruktozi, maltozi, laktozi, saharozi i skrobu

Amino kiseline i proteini

  • osobine amino kiselina povezati sa njihovom strukturom
  • podelu proteina povezati sa mestom u živim organizmima koje izgrađuju
  • demonstrirati taloženje proteina kao i bojene reakcije na proteine
  • ukazati na značaj enzima i njihovu ulogu u organizmu i tehnološkim procesima

Ocenjivanje
Vrednovanje ostvarenosti ishoda vršiti kroz:
1. praćenje ostvarenosti ishoda
2. testove znanja
3. testove praktičnih veština

Okvirni broj časova po temama

  • Vrste neorganskih jedinjenja 12 časova
  • Disperzni sistemi 17 časova
  • Ugljovodonici 5 časova
  • Organska kiseonična jedinjenja 9 časova
  • Masti i ulja 5 časova
  • Ugljeni hidrati 12 časova
  • Amino kiseline i proteini 10 časova

Disperzni sistemi

  • Sticanje osnovnih znanja o vrstama disperznih sistema, pripremanju rastvora određene koncentracije, zavisnosti pH rastvora od disocijacije baza, kiselina i soli odnosno hidrolize soli
  • pripremi rastvor određenog masenog udela
  • prepozna različite disperzne sisteme
  • navede osnovne karakteristike koloidnih rastvora
  • pripremi rastvor određene količinske koncentracije (1M, 0,1 M)
  • objasni značenje pH
  • na osnovu vrednosti pH odredi kakva je sredina
  • objasni hidrolizu soli i njen uticaj na pH rastvora
  • Koloidni rastvori
  • Pravi rastvori
  • Koncentracija rastvora (maseni udeo, količinska koncentracija)
  • Jonski proizvod vode, pH
  • Hidroliza soli

Ugljovodonici

  • Sticanje osnovnih znanja iz ugljovodonika
  • razlikuje alkane, alkene, alkine i arene
  • navede nomenklaturu osnovnih ugljovodonika
  • objasni reakcije supstitucije i prepozna ih na primeru
  • objasni reakcije adicije i prepozna ih na primeru
  • navede produkte sagorevanja ugljovodonika
  • Alkani
  • Alkeni
  • Alkini
  • Areni (benzen)
  • Supstitucija
  • Adicija
  • Sagorevanje ugljovodonika

Organska kiseonična jedinjenja

  • Sticanje osnovnih znanja iz alkohola, fenola, etara, aldehida, ketona, organskih kiselina i njihovih derivata
  • razlikuje alkohole i osobine metanola i etanola
  • navede karakteristične osobine fenola
  • prepozna etre i objasni im upotrebu
  • prepozna aldehide i ketone i objasni njihove osobine
  • navede osnovne organske kiseline i njihove osobine
  • objasni kako nastaju estri
  • Alkoholi
  • Fenoli
  • Etri
  • Aldehidi i ketoni
  • Organske kiseline
  • Estri

Masti i ulja

  • Sticanje osnovnih znanja iz masti i ulja (lipidi)
  • navede osobine masti i ulja
  • objasni hidrolizu masti i ulja u kiseloj i baznoj sredini
  • navede definiciju i osobine sapuna navede definiciju i osobine voska
  • Dobijanje masti i ulja
  • Hidroliza masti i ulja
  • Sapuni Voskovi

Ugljeni hidrati

  • Sticanje osnovnih znanja iz ugljenih hidrata
  • definiše i podeli ugljene hidrate
  • navede osobine glukoze
  • navede osobine fruktoze
  • navede osobine disaharida, maltoze, laktoze i saharoze
  • navede osobine polisaharida i osobine skroba, glikogena i celuloze
  • Definicija i podela ugljenih hidrata
  • Glukoza
  • Fruktoza
  • Disaharidi
  • Polisaharidi

Amino kiseline i proteini

  • Sticanje osnovnih znanja iz amino kiselina, proteina i enzima
  • opiše amino kiseline i njihove osobine
  • opiše proteine, način njihovog nastanka i podelu prema strukturi
  • objasni ulogu proteina i njihovo taloženje
  • objasni pojam enzima i njihovu ulogu;
  • Amino kiseline
  • Proteini
  • Enzimi

PREPORUČENA LITERATURA

1. Nikolajević, P., Šurjanović, M., Đukić, S., Opšta hemija za prvi razred srednje škole, Zavod za udžbenike i nastavna sredstva, Beograd 2005.
2. Odgovarajući praktikum, stručni časopisi

KORELACIJA SA DRUGIM PREDMETIMA

- Fizika
- Matematika
- Nauka o ishrani
- Svi stručni predmeti

Sledeći