ODLUKA

O IZMENAMA I DOPUNAMA ODLUKE O OSNIVANJU CENTRA ZA MULTIDISCIPLINARNE STUDIJE UNIVERZITETA U BEOGRADU

("Sl. glasnik RS", br. 91/2007)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Centar za multidisciplinarne studije Univerziteta u Beogradu, Beograd, Ulica kneza Višeslava 1, organizuje se kao naučnoistraživačka ustanova i posluje u skladu sa propisima kojim se uređuje pravni položaj javnih službi (u daljem tekstu: Institut).

Član 2

Odlukom Saveta Univerziteta u Beogradu broj 1481/1 od 18. maja 1970. godine osnovan je Centar za multidisciplinarne studije, kao nastavno-naučna jedinica Univerziteta. Skupština Republike Srbije 10. jula 1970. godine donela je Odluku o potvrdi Odluke o osnivanju Centra za multidisciplinarne studije ("Službeni glasnik SRS", broj 27/70).

Rešenjem Okružnog privrednog suda u Beogradu broj Us-232/70 od 21. septembra 1970. godine, Centar za multidisciplinarne studije Univerziteta u Beogradu upisan je u Registar ustanova za grad Beograd.

Rešenjem Okružnog privrednog suda u Beogradu broj US-1822/73 od 19. januara 1974. godine, ova ustanova je konstituisana kao radna organizacija i upisana u sudski registar, registarski uložak broj 1-94-00, kao Centar za multidisciplinarne studije Univerziteta u Beogradu, a Rešenjem broj Fi-6916/78 od 19. januara 1979. godine upisano je usaglašavanje podataka sa odredbama Zakona o udruženom radu.

Rešenjem Izvršnog odbora Skupštine Republičke zajednice nauke Srbije broj 2976/2 od 18. jula 1983. godine utvrđeno je da Centar za multidisciplinarne studije ispunjava uslove za vršenje delatnosti naučnog instituta.

Rešenjem Republičkog komiteta za nauku i informatiku broj 022-1/84-01 od 19. januara 1984. godine, Centar za multidisciplinarne studije upisan je u Registar naučnih organizacija kod Republičkog komiteta za nauku i informatiku SR Srbije na registarskom listu RNO broj 48A.

Rešenjem Republičkog komiteta za nauku i informatiku SR Srbije broj 022-97/85-01 od 5. avgusta 1985. godine utvrđeno je da Centar ispunjava uslove za obavljanje naučnoistraživačke delatnosti kao osnovne delatnosti.

Rešenjem Ministarstva za nauku i tehnologiju Republike Srbije broj 640-01-53/91-03 od 17. aprila 1991. godine utvrđeno je da Centar za multidisciplinarne studije ispunjava uslove propisane članom 14. stav 1. Zakona o naučnoistraživačkoj delatnosti ("Službeni glasnik SR Srbije", broj 12/90), da kao naučni institut obavlja naučnoistraživačku delatnost.

Rešenjem Ministarstva za nauku i tehnologiju Republike Srbije broj 660-02-00250/93-02 od 1. aprila 1994. godine utvrđeno je da Centar za multidisciplinarne studije, ispunjava uslove propisane članom 16. stav 1. Zakona o naučnoistraživačkoj delatnosti ("Službeni glasnik RS", broj 52/93), da obavlja naučnoistraživačku delatnost radi ostvarivanja opšteg interesa.

Rešenjem Privrednog suda u Beogradu, IV-Fi-12025/00 od 27. februara 2001. godine, registarski uložak broj 5-22-00, Centar za multidisciplinarne studije, usklađen je sa Zakonom o klasifikaciji delatnosti i o registru jedinica razvrstavanja i Uredbom o upisu u sudski registar.

II PODACI O OSNIVAČU

Član 3

Osnivač Instituta jeste Republika Srbija za koju na osnovu zakonskog ovlašćenja osnivačka prava vrši Vlada, Beograd, Nemanjina 11 (u daljem tekstu: osnivač).

III NAZIV I SEDIŠTE

Član 4

Institut posluje pod nazivom: Institut za multidisciplinarna istraživanja.

Sedište Instituta je u Beogradu, Ulica kneza Višeslava 1.

IV PEČAT I ŠTAMBILJ INSTITUTA

Član 5

Institut ima svoj pečat i štambilj.

Pečat je okruglog oblika, prečnika 32 mm, u kome je upisano u koncentričnom krugu na srpskom jeziku ćiriličkim pismom: Institut za multidisciplinarna istraživanja, Beograd, sa znakom Instituta u sredini kruga.

Institut ima štambilje za prijem i otpremu akata, pravougaonog oblika dimenzija 55x35 mm, na kojima je upisano na srpskom jeziku, ćiriličkim pismom: Institut za multidisciplinarna istraživanja, Beograd. Pored naziva štambilji sadrže i prostor za broj akta, datum prijema, odnosno otpreme kroz delovodni protokol.

Odlukom koju donosi direktor Instituta utvrđuje se način upotrebe i čuvanja pečata i štambilja Instituta.

V DELATNOST INSTITUTA

Član 6

Pretežna delatnost Instituta je:

73105 Istraživanje i eksperimentalni razvoj u multidisciplinarnim naukama

Pored delatnosti iz stava 1. ovog člana, Institut obavlja i sledeće delatnosti:

73101 Istraživanje i eksperimentalni razvoj u prirodno-matematičkim naukama

73102 Istraživanje i eksperimentalni razvoj u tehničko-tehnološkim naukama

73103 Istraživanje i eksperimentalni razvoj u biotehničkim naukama

73104 Istraživanje i eksperimentalni razvoj u medicinskim naukama

73109 Istraživanje i eksperimentalni razvoj u nepomenutim prirodnim naukama

73201 Istraživanje i eksperimentalni razvoj u društvenim naukama

22110 Izdavanje knjiga, brošura, muzičkih knjiga i drugih publikacija

22130 Izdavanje časopisa i sličnih periodičnih izdanja

72100 Pružanje saveta u vezi s kompjuterskom opremom

72200 Pružanje saveta i izrada kompjuterskih programa

72300 Obrada podataka

72400 Izgradnja baza podataka

Institut obavlja poslove spoljnotrgovinskog prometa i usluge u spoljnotrgovinskom prometu iz okvira svoje delatnosti, u skladu sa zakonom i ovom odlukom.

VI OSNOVNI KAPITAL

Član 7

Osnovni kapital Instituta čine oprema i druga sredstva i prava, koja prema bilansu stanja na dan 31. decembra 2006. godine iznose 32.334.000,00 dinara.

Član 8

Institut posluje sredstvima u državnoj svojini.

Institut ima svojstvo pravnog lica.

VII ZASTUPANJE INSTITUTA

Član 9

Institut u poslovima unutrašnjeg i spoljnotrgovinskog prometa zastupa direktor Instituta bez ograničenja, u skladu sa zakonom.

Direktor može, u okviru svojih ovlašćenja, dati drugom licu pismeno punomoćje za zastupanje Instituta.

VIII ORGANI INSTITUTA

Član 10

Organi Instituta su: Upravni odbor i direktor.

Član 11

Stručni organ Instituta je Naučno veće.

Član 12

Upravni odbor Instituta ima osam članova koje imenuje osnivač, od kojih četiri člana određuje osnivač, kao svoje predstavnike, a ostale članove predlaže Naučno veće iz reda istraživača u naučnom zvanju zaposlenih u Institutu.

Upravni odbor ima predsednika i zamenika predsednika.

Predsednika Upravnog odbora imenuje osnivač, iz reda svojih predstavnika u Upravnom odboru.

Zamenika predsednika Upravnog odbora imenuje i razrešava Upravni odbor iz reda članova koje predlaže Naučno veće.

Mandat predsednika, zamenika predsednika i članova Upravnog odbora traje četiri godine.

Akt o razrešenju predsednika i članova Upravnog odbora donosi osnivač.

Član 13

Upravni odbor:

1) donosi Statut Instituta, uz prethodno pribavljenu saglasnost ministarstva nadležnog za naučnoistraživačku delatnost;

2) odlučuje o poslovanju Instituta;

3) usvaja izveštaj o poslovanju i godišnji obračun;

4) donosi program i plan rada Instituta, na predlog direktora Instituta;

5) imenuje i razrešava direktora;

6) odlučuje o korišćenju sredstava, u skladu sa zakonom;

7) vrši druge poslove, u skladu sa zakonom i statutom.

Član 14

Direktor rukovodi Institutom, u skladu sa zakonom.

Direktor se imenuje na osnovu javnog konkursa, na četiri godine, iz reda istraživača u naučnom zvanju koji su kompetentni za naučnu oblast kojom se Institut bavi.

Direktor je u radnom odnosu u Institutu, sa punim radnim vremenom.

Direktora imenuje Upravni odbor Instituta, na obrazložen predlog Naučnog veća i uz prethodno pribavljenu saglasnost ministra nadležnog za naučnoistraživačku delatnost.

IX AKTI INSTITUTA

Član 15

Statut Instituta je osnovni opšti akt Instituta.

U Institutu se donose i drugi opšti akti: Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mesta, kao i drugi opšti akti u skladu sa zakonom.

Pravilnike i odluke kojima se na opšti način uređuju određena pitanja donosi Upravni odbor, ukoliko za donošenje pojedinog opšteg akta nije određena nadležnost direktora Instituta.

X PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 16

Zaposleni u Centru za multidisciplinarne studije Univerziteta u Beogradu nastavljaju da rade u Institutu, a svoja prava i obaveze ostvaruju u skladu sa zakonom i opštim aktima Instituta.

Član 17

Do imenovanja direktora Instituta, dužnost direktora obavljaće, u svojstvu vršioca dužnosti direktora Instituta, dr Željko Vučinić iz Beograda, Ulica Gandijeva 178/32, JMBG 2101949710325.

Član 18

Institut će opšte akte uskladiti sa ovom odlukom u roku od tri meseca od dana upisa Instituta u registar nadležnog suda.

Član 19

Ovu odluku objaviti u "Službenom glasniku Republike Srbije".