UREDBA

O NAČINU OBEZBEĐIVANJA USLOVA ZA POČETAK RADA REPUBLIČKOG FONDA ZA PENZIJSKO I INVALIDSKO OSIGURANJE

("Sl. glasnik RS", br. 91/2007)

Član 1

Ovom uredbom uređuje se način obezbeđivanja uslova za početak rada Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (u daljem tekstu: Fond) na dan 1. januara 2008. godine, organizovanog kao jedno pravno lice sa statusom organizacije za obavezno socijalno osiguranje u kome se ostvaruju prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja i obezbeđuju sredstva za ovo osiguranje, u skladu sa članom 63. Zakona o izmenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju ("Službeni glasnik RS", broj 85/05 - u daljem tekstu: Zakon).

Član 2

Upravni odbor Fonda u osnivanju (u daljem tekstu: Privremeni upravni odbor) obrazovaće se najkasnije do 1. decembra 2007. godine, na način i pod uslovima iz člana 44. Zakona.

Akt o pokretanju inicijative za obrazovanje Privremenog upravnog odbora doneće ministar nadležan za poslove penzijskog i invalidskog osiguranja (u daljem tekstu: nadležni ministar) i dostaviće ga reprezentativnim sindikatima, reprezentativnim udruženjima poslodavaca, udruženjima poljoprivrednika, udruženjima penzionera i Vladi.

Prva sednica Privremenog upravnog odbora, koju će sazvati nadležni ministar, održaće se najkasnije do 10. decembra 2007. godine. Sednicom će, do izbora predsednika i zamenika predsednika, predsedavati lice koje ovlasti nadležni ministar, iz reda članova Privremenog upravnog odbora.

Član 3

Privremeni upravni odbor će na prvoj sednici doneti Statut Fonda u osnivanju, akt o organizaciji Fonda u osnivanju i druge opšte akte Fonda u osnivanju potrebne za početak rada Fonda.

Privremeni upravni odbor će na prvoj sednici imenovati lice ovlašćeno za zastupanje Fonda u osnivanju, koje će u periodu do 1. januara 2008. godine preduzeti sve potrebne radnje za registraciju i početak rada Fonda i doneti akt o organizaciji i sistematizaciji zaposlenih, uz saglasnost Privremenog upravnog odbora.

Na akte iz st. 1. i 2. ovog člana koje donese Privremeni upravni odbor, kao i na akt o organizaciji i sistematizaciji zaposlenih koji donese lice ovlašćeno za zastupanje Fonda u osnivanju, saglasnost daje nadležni ministar.

Član 4

Upravni odbor iz člana 65. Zakona (u daljem tekstu: Upravni odbor), na konstitutivnoj sednici imenovaće vršioca dužnosti direktora Fonda, koji će vršiti dužnost direktora Fonda do imenovanja direktora Fonda.

Na akt o imenovanju vršioca dužnosti direktora Fonda, u skladu sa zakonom, saglasnost daje Vlada.

Akti koje je doneo Privremeni upravni odbor važe do stupanja na snagu akata koje donese Upravni odbor.

Danom konstituisanja Upravnog odbora prestaje nadležnost i mandat Privremenog upravnog odbora.

Danom davanja saglasnosti Vlade na imenovanje vršioca dužnosti direktora Fonda prestaju ovlašćenja lica ovlašćenog za zastupanje, iz člana 3. stav 2. ove uredbe.

Član 5

Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje zaposlenih, Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje samostalnih delatnosti i Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje poljoprivrednika utvrdiće nacrte finansijskih planova za 2008. godinu.

Ministarstvo finansija će na osnovu nacrta finansijskih planova republičkih fondova za penzijsko i invalidsko osiguranje iz stava 1. ovog člana pripremiti predlog finansijskog plana Fonda za 2008. godinu i dostaviti ga Vladi na usvajanje.

Član 6

Ova uredba stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".