ODLUKA

O OBRAZOVANJU KOMISIJE REPUBLIKE SRBIJE ZA SARADNJU SA ORGANIZACIJOM UJEDINJENIH NACIJA ZA PROSVETU, NAUKU I KULTURU (UNESKO)

("Sl. glasnik RS", br. 91/2007)

1. Obrazuje se Komisija Republike Srbije za saradnju sa Organizacijom ujedinjenih nacija za prosvetu, nauku i kulturu - Unesko (u daljem tekstu: Komisija).

2. Komisija obavlja sledeće poslove:

- razmatra pitanja koja se odnose na ostvarivanje međusobne saradnje Republike Srbije sa Uneskom u oblasti obrazovanja, nauke, kulture i komunikacija i o tome daje mišljenje Vladi; razmatra pitanja učešća Republike Srbije u programima i projektima Uneska i aktivnostima organa i organizacija Republike Srbije koje učestvuju u saradnji sa Uneskom; daje mišljenja Vladi o predlozima stavova delegacija Republike Srbije za učešće na skupovima Uneska i drugim značajnim međunarodnim skupovima u organizaciji Uneska; razmatra i druga pitanja iz oblasti saradnje sa Uneskom;

- daje mišljenje u vezi sa zaključivanjem i izvršavanjem međunarodnih ugovora o pitanjima iz oblasti saradnje sa Uneskom;

- prati ostvarivanje razmene informativnih materijala sa Uneskom i organizacija povezanih sa Uneskom radi korišćenja međunarodnih iskustava i znanja u oblasti obrazovanja, nauke, kulture i informisanja.

3. Komisija ima predsednika, članove i generalnog sekretara.

Za predsednika Komisije imenuje se prof. dr Zorica Tomić.

Članove Komisije imenovaće Vlada posebnim rešenjem na zajednički predlog nadležnih ministarstava, a iz reda istaknutih stručnjaka u oblastima prosvete, nauke i kulture, u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ove odluke.

Generalnog sekretara Komisije imenovaće Vlada posebnim rešenjem iz reda državnih službenika Ministarstva spoljnih poslova, na predlog ministra nadležnog za spoljne poslove.

4. Komisija donosi poslovnik o svom radu.

5. Stručnu i administrativno-tehničku podršku Komisiji pružaće Ministarstvo spoljnih poslova.

6. Danom stupanja na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o obrazovanju Jugoslovenske komisije za saradnju sa Organizacijom ujedinjenih nacija za prosvetu, nauku i kulturu - Unesko ("Službeni list SRJ", broj 50/94).

7. Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".