UREDBA

O USLOVIMA I NAČINU UVOZA I PRERADE NAFTE, ODNOSNO DERIVATA NAFTE

("Sl. glasnik RS", br. 92/2007 i 93/2007 - ispr.)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovom uredbom uređuju se uslovi i način uvoza i prerade nafte, odnosno derivata nafte.

Član 2

Izrazi upotrebljeni u ovoj uredbi imaju sledeća značenja:

1) "derivati nafte" jesu proizvodi dobijeni preradom nafte;

2) "osnovni derivati nafte" jesu sve vrste motornog benzina, sve vrste dizel goriva, ulje za loženje EL, ulje za loženje LS i sve vrste mazuta;

3) "proizvođači derivata nafte" jesu Društvo za istraživanje, proizvodnju, preradu, distribuciju i promet nafte i naftnih derivata i istraživanje i proizvodnju prirodnog gasa "Naftna industrija Srbije" a.d. Novi Sad (u daljem tekstu: NIS) i lica koja prerađuju naftu u skladu sa ovom uredbom;

4) "naftovodi" jesu cevovodi sa uređajima, postrojenjima i objektima koji služe za transport nafte i derivata nafte;

5) "licencirani skladištar" je pravno lice ili preduzetnik koji ima licencu za obavljanje delatnosti skladištenja nafte i derivata nafte.

II UVOZ NAFTE

Član 3

Naftu mogu da uvoze NIS, druga pravna lica i preduzetnici.

Druga pravna lica i preduzetnici iz stava 1. ovog člana mogu da uvoze naftu ako imaju zaključen ugovor o preradi nafte sa NIS-om i ako imaju licencu za obavljanje delatnosti trgovine naftom i derivatima nafte.

NIS je dužan da se pridržava opšteg principa nediskriminacije u primeni propisa u vezi sa izvozom i uvozom, u skladu sa obavezama iz međunarodnih sporazuma koje je zaključila Republika Srbija.

U spoljnotrgovinskom prometu naftom NIS će se rukovoditi principom slobodne konkurencije, tržišnim uslovima, a naročito u pogledu cene, kvaliteta, troškova transporta i drugih uslova kupovine ili prodaje, i omogućiće svim zainteresovanim licima, domaćim i stranim, da pod jednakim uslovima učestvuju u spoljnoj trgovini, u skladu sa uobičajenim trgovinskim uzansama.

Transport uvezene nafte vrši se naftovodom i plovnim putem.

III PRERADA NAFTE

Član 4

NIS je dužan da zainteresovanim pravnim licima i preduzetnicima omogući korišćenje svojih kapaciteta za preradu nafte, pod tržišnim uslovima, transparentno i bez diskriminacije, u skladu sa Opštim uslovima o preradi sirove nafte (u daljem tekstu: Opšti uslovi).

Opšte uslove donosi Skupština NIS-a.

NIS i lica iz stava 1. ovog člana zaključuju pojedinačni ugovor o preradi nafte, u skladu sa Opštim uslovima.

Član 5

Osnovni derivati nafte kao i ostali derivati nafte propisani Pravilnikom o Listi ostalih derivata nafte koji se dobijaju od frakcija nafte koje imaju raspon destilacije do 380°C ("Službeni glasnik RS", broj 63/07), ne mogu se izneti iz prostorija NIS-a pre nego što proizvođač derivata nafte na njih ne uplati propisane dažbine (akcize, PDV i posebne takse).

Ako se derivati nafte iz stava 1. ovog člana iznesu iz prostorija NIS-a bez plaćenih dažbina, NIS je dužan da naknadi sve neplaćene dažbine.

Proizvođaču derivata nafte se može odobriti akcizno skladište u skladu sa propisima kojim se uređuju akcize.

IV UVOZ DERIVATA NAFTE

Član 6

Osnovne derivate nafte uvozi NIS radi obezbeđenja redovne snabdevenosti domaćeg tržišta.

NIS je dužan da se pridržava opšteg principa nediskriminacije u primeni propisa u vezi sa izvozom i uvozom, u skladu sa obavezama iz međunarodnih sporazuma koje je zaključila Republika Srbija.

U spoljnotrgovinskom prometu osnovnim derivatima nafte NIS će se rukovoditi principom slobodne konkurencije, tržišnim uslovima, a naročito u pogledu cene, kvaliteta, troškova transporta i drugih uslova kupovine ili prodaje, i omogućiće svim zainteresovanim licima, domaćim i stranim, da pod jednakim uslovima učestvuju u spoljnoj trgovini u skladu sa uobičajenim trgovinskim uzansama.

Član 7

Uvoz osnovnog derivata nafte tipa EVRO dizel najmanje kvaliteta JUS EN 590:2005 je slobodan, a mogu ga vršiti pravna lica i preduzetnici, koji imaju:

1) licencu za obavljanje delatnosti trgovine naftom i derivatima nafte i raspolažu skladištima u vlasništvu ili u zakupu kod licenciranog skladištara za period od najmanje 12 meseci;

2) licencu za obavljanje delatnosti trgovine naftom i derivatima nafte i licencu za obavljanje delatnosti skladištenja nafte i derivata nafte.

Lica iz stava 1. ovog člana moraju imati u vlasništvu ili zakupu skladišta koja ispunjavaju uslove iz propisa kojima se uređuju minimalni tehnički uslovi za obavljanje prometa robe i vršenje usluga u prometu robe.

V NADZOR

Član 8

Nadzor nad sprovođenjem ove uredbe vrše ministarstvo nadležno za poslove finansija, ministarstvo nadležno za poslove trgovine i ministarstvo nadležno za poslove energetike.

VI KAZNENE ODREDBE

Član 9

Novčanom kaznom od 500.000 do 1.000.000 dinara, kazniće se pravno lice za prekršaj ako:

1) uveze naftu, a nema zaključen ugovor o preradi nafte sa NIS-om i nema licencu za delatnost trgovine naftom i derivatima nafte (član 3. stav 2);

2) transport uvezene nafte ne vrši naftovodom ili plovnim putem (član 3. stav 5);

3) ne omogući korišćenje svojih kapaciteta za preradu nafte svim zainteresovanim licima u skladu sa ovom uredbom (član 4. stav 1);

Novčanom kaznom od 20.000 do 50.000 dinara kazniće se za prekršaj iz stava 1. ovog člana i odgovorno lice u pravnom licu.

Novčanom kaznom od 100.000 do 500.000 dinara kazniće se preduzetnik za prekršaj iz stava 1. tač. 1) i 2) ovog člana.

Uz kaznu za prekršaje iz stava 1. ovog člana, može se izreći i zaštitna mera zabrane uvoza nafte, odnosno derivata nafte u trajanju od šest meseci do jedne godine.

VII PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 10

Danom početka primene ove uredbe prestaje da važi Uredba o posebnim uslovima i načinu uvoza i prerade nafte, odnosno naftnih derivata ("Službeni glasnik RS", br. 37/03, 90/03, 56/05, 76/05, 8/06 i 51/06).

Član 11

Ova uredba stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije", a primenjivaće se po isteku 30 dana od dana stupanja na snagu.

Ova uredba prestaje da važi 31. decembra 2010. godine.