REŠENJE

O UTVRĐIVANJU PROGRAMA RASPOREDA I KORIŠĆENJA DELA SREDSTAVA POKRAJINSKOG SEKRETARIJATA ZA PRIVATIZACIJU, PREDUZETNIŠTVO, MALA I SREDNJA PREDUZEĆA OSTVARENIH IZ PRIHODA OD PRIVATIZACIJE U 2007. GODINI

("Sl. list AP Vojvodine", br. 18/2007)

I

Ovim Rešenjem utvrđuje se Program rasporeda i korišćenja dela sredstava Pokrajinskog sekretarijata za privatizaciju, preduzetništvo, mala i srednja preduzeća ostvarenih iz prihoda od privatizacije u 2007. godini, za realizaciju projekata u cilju unapređenja i podsticanja razvoja malih i srednjih preduzeća i preduzetništva u Autonomnoj Pokrajini Vojvodini, obim sredstava za sprovođenje ovog Programa i način njihovog raspoređivanja i korišćenja.

II

Program iz tačke I sastavni je deo ovog Rešenja.

III

Ovo Rešenje objaviće se u "Službenom listu Autonomne Pokrajine Vojvodine".

 

PROGRAM RASPOREDA I KORIŠĆENJA SREDSTAVA POKRAJINSKOG SEKRETARIJATA ZA PRIVATIZACIJU, PREDUZETNIŠTVO, MALA I SREDNJA PREDUZEĆA OSTVARENIH IZ PRIHODA OD PRIVATIZACIJE U 2007. GODINI ZA REALIZACIJU PROJEKATA U CILJU UNAPREĐENJA I PODSTICANJA RAZVOJA MALIH I SREDNJIH PREDUZEĆA I PREDUZETNIŠTVA U AP VOJVODINI

I

Cilj Programa je unapređenje i podsticaj razvoja malih i srednjih preduzeća i preduzetništva u AP Vojvodini, podizanje nivoa tehničko-tehnološke opremljenosti, podsticaja razvoja novih tehnologija, kao i razvoja oblasti i grana koje imaju uticaja na ostvarenje Strategije razvoja AP Vojvodine tj. oblasti i grana koje imaju uticaja na izmenu privredne strukture, odnosno optimalno korišćenje komparativnih prednosti AP Vojvodine.

Raspored i korišćenje sredstava utvrđenih Programom zasniva se na potrebama malih i srednjih preduzeća i preduzetnika u AP Vojvodini za upoznavanjem sa razvijenošću sektora malih i srednjih preduzeća i preduzetništva (brojem preduzeća, zaposlenošću, ukupnom prihodu i efikasnošću poslovanja), merama podrške razvoja (kreiranje stimulativnog pravnog i lokalnog okruženja, podizanje nivoa znanja i sposobnosti u malim i srednjim preduzećima i preduzetnicima, inovacije i primenu savremenih tehnologija i dr.) u cilju povećanja produktivnosti, konkurentnosti i podsticanja razvoja malih i srednjih preduzeća, zaštite životne sredine, uštede energije i iznalaženja njenih alternativnih oblika, kao i iznalaženja mogućnosti korišćenja sekundarnih sirovina kao budućeg sirovinskog potencijala.

II

Odlukom o budžetu Autonomne Pokrajine Vojvodine za 2007. godinu ("Službeni list AP Vojvodine", broj: 06/07, 09/07-ispr. i 16/07) u okviru razdela 07 - Pokrajinski sekretarijat za privatizaciju, preduzetništvo, mala i srednja preduzeća i preduzetništvo, funkcionalna klasifikacija 410 - Opšti ekonomski i komercijalni poslovi planirana su sredstva u iznosu od 60.000.000,00 dinara ostvarenih iz prihoda od prodaje kapitala subjekata privatizacije čije se sedište nalazi na teritoriji AP Vojvodine u 2007. godini. Finansijskim planom primanja i izdataka Pokrajinskog sekretarijata za privatizaciju, preduzetništva, mala i srednja preduzeća za 2007. godinu, primanja od otplate datih kredita i prodaje finansijske imovine (izvor finansiranja 1204), raspoređuju se po ekonomskim klasifikacijama na sledeći način:

422 - Troškovi putovanja - 600.000,00 dinara

4222 - Troškovi službenih putovanja u inostranstvo su planirani u iznosu od 600.000,00 dinara

423 - Usluge po ugovoru -14.400.000,00 dinara

4234 - Usluge informisanja planirane su u iznosu od 4.400.000,00 dinara

4235 - Stručne usluge su planirane u iznosu od 10.000.000,00 dinara

424 - Specijalizovane usluge - 10.000.000,00 dinara

4249 - Ostale specijalizovane usluge planirane su u iznosu od 10.000.000,00 dinara

454 - Subvencije privatnim preduzećima -15.000.000,00 dinara

4541 - Tekuće subvencije privatnim preduzećima planirane su u iznosu od 15.000.000,00 dinara

481 - Dotacije nevladinim organizacijama - 20.000.000,00 dinara

4819 - Dotacije ostalim neprofitnim institucijama planirane su u iznosu od 20.000.000,00 dinara.

III

Sredstva utvrđena ovim Programom koristiće se na sledeći način:

- Za pokretanje "Programa razvoja konkurentnosti vojvođanskih preduzeća" isplatiće se sa ekonomske klasifikacije 423 - Usluge po ugovoru, 4235 - Stručne usluge iznos od 9.400.000,00 dinara. Razvoj MSP je dugoročni prioritet politike i programsko opredeljenje Izvršnog veća. Primenom "Programa razvoja konkurentnosti vojvođanskih preduzeća" izgrađuje se nova korporativna kultura - kultura neprekidnih poboljšanja, uz učestvovanje svih zaposlenih. Program se zasniva na metodologiji koja omogućuje transfer najbolje svetske prakse upravljanja preduzećima i primenu praktičnih "alata". Sekretarijat želi učestvovati u finansiranju subvencijom (oko 20 preduzeća) koja iznosi 50% ukupnih troškova programa za svako preduzeće, a preduzeće snosi 50% troškova.

- za realizaciju projekta "Podrška formiranju klastera u Vojvodini", čija je jedna komponenta "Podrška razvoju sektora proizvodnje poljoprivrednih mašina u Vojvodini" isplatiće se sa ekonomske klasifikacije 481 - Dotacije nevladinim organizacijama, 4819 - Dotacije ostalim neprofitnim institucijama iznos od 8.000.000,00 dinara.

Tržište poljoprivrednih mašina i opreme za primarnu preradu u Vojvodini je vrlo stabilno i procenjuje se na preko 500 miliona EUR-a godišnje. Deo mašina i opreme se proizvodi u zemlji, a veći deo se uvozi. Postoji realna mogućnost i potreba da se u ovoj oblasti angažuje više domaćih kapaciteta i ostvari veće zapošljavanje, bilo na proizvodnji sopstvenih proizvoda ili u okviru međunarodne konkurencije. Stoga je neophodno da se sačini baza podataka o preduzećima koja su angažovana u ovoj oblasti. Ova baza podataka morala bi da pored osnovnih podataka sadrži ocenu tehnološke osposobljenosti, trenutnu i moguću u budućnosti, ocenu perspektivnosti preduzeća, spremnost na međunarodnu saradnju, njihove planove i drugo. Pored proizvodnih preduzeća trebalo bi da budu obuhvaćene i prometne, projektne i organizacije koje pružaju inženjering i konsalting usluge. Nakon izrade studije izvodljivosti za uspostavljanje klastera proizvođača poljoprivrednih mašina, pristupiće se izradi Operativnog programa za podršku formiranju klastera (strategija, ciljevi, upravljačka i organizaciona struktura, informaciono-komunikacioni sistem klastera, specifikacija proizvoda i usluga klastera, marketing plan itd).

- za realizaciju GEM projekta, sa ekonomske klasifikacije 424 - Specijalizovane usluge, 4249 - Ostale specijalizovane usluge isplatiće se 4.600.000.00 dinara.

GEM je neprofitni akademski istraživački konzorcijum kojeg predstavljaju London Business School i Babson college i najveća pojedinačna studija o preduzetničkoj aktivnosti u svetu, koja je 2005. godine uključivala 36 zemalja. Ekonomski fakultet će vršiti istraživačke aktivnosti na teritoriji Vojvodine (od strane 36 eksperata iz 9 oblasti) radi prikupljanja i formiranja neophodne baze podataka u svrhu ostvarivanja krajnjeg cilja projekta - praćenja i razvijanja indikatora kojim se meri preduzetnička klima svake pojedine zemlje uključene u projekat. Istraživanje nivoa preduzetničke aktivnosti i njegovog doprinosa nacionalnom i međunarodnom prosperitetu, kao i identifikovanju uloge preduzetništva, kao komplementa velikih preduzeća u ostvarivanju ukupnog ekonomskog rasta, zajednička je obaveza i obostrani interes ugovornih strana.

- za realizaciju Ugovora između ICS-Grac i Pokrajinskog sekretarijata za privatizaciju, preduzetništvo, mala i srednja preduzeća, isplatiće se sa ekonomske klasifikacije 423 - Usluge po ugovoru, 4235 - Stručne usluge u iznosu od 600.000,00 dinara. U skladu sa Ugovorom o namerama između AP Vojvodine i Pokrajine Štajerske, o implementaciji menadžmenta lanca snabdevača u Vojvodini, potpisanim 29.06.2005. godine, u Vojvodini bi trebalo uspostaviti međuregionalnu bazu podataka za obe regije. Svrha baze podataka je umrežavanje važnih privrednih podataka dveju regija, kao i važnih podataka o trgovačkim i privrednim preduzećima u regijama, čime bi se omogućio aktivni prenos podataka, kao i kontinuirano praćenje i predviđanje privredne dinamike regija.

- za pohađanje kurseva za preduzetnike, za preduzetnike - početnike u cilju obučavanja i podizanja nivoa znanja i sposobnosti preduzetnika u malim i srednjim preduzećima i primene savremenih tehnologija za podršku malim i srednjim preduzećima i preduzetništvu isplatiće se sa ekonomske klasifikacije 424 - Specijalizovane usluge, 4249 - Ostale specijalizovane usluge 5.400.000,00 dinara.

Zaostajanje u sektoru MSP nije samo u sferi tehnološke opremljenosti, nego i u sferi znanja. Postoji niz napora menjanja ovog stanja (podrške Sekretarijata, Komora, međunarodnih organizacija itd), tako da ova aktivnost treba da postane permanentna i sistematična.

- za finansijsku podršku u radu regionalnim Agencijama za razvoj malih i srednjih preduzeća u Novom Sadu, Somboru, Zrenjaninu i Subotici, koje pružaju stručnu pomoć u realizaciji domaćih i stranih ulaganja u mala i srednja preduzeća, kao i za unapređenje rada i razvoja pronalazaštva, učestvuju u pripremi strategije razvoja i predlaganja mera ekonomske politike za podsticanje razvoja malih i srednjih preduzeća u saradnji sa nadležnim ministarstvima, kao i u realizaciji programa edukacije instruktora i konsultanata za potrebe razvoja malih i srednjih preduzeća. Sredstva u iznosu od 10.980.000,00) dinara isplatiće se sa ekonomske klasifikacije 481 - Dotacije nevladinim organizacijama, 4819 - Dotacije ostalim neprofitnim institucijama.

U AP Vojvodini postoje četiri Agencije za MSP, i to u Novom Sadu, Zrenjaninu, Subotici i Somboru. Osnivač tih Agencija je, među ostalima i Izvršno veće AP Vojvodine. Sekretarijat je u 2006. godini potpisao Ugovor o saradnji sa republičkom Agencijom za MSP, kojom se uređuju okviri zajedničkog delovanja, koji se mogu u punoj meri realizovati kroz dizanje kapaciteta regionalnih agencija. Namera nam je, da ustanovimo permanentan ugovorni odnos, kojim ćemo na godišnjem nivou definisati međusobne odnose rada i finansijske podrške. Mislimo da je jedino uz angažovanje svih aktera moguće učiniti bitniji iskorak u implementaciji planiranih mera podrške MSP. Regionalne agencije za razvoj MSP će na svojoj teritoriji sprovesti sledeće aktivnosti: mentoring, obuka, konsalting, redizajniranje i ažuriranje sajta, promocija, podrška opštinama i udruženjima, kreiranje i ažuriranje baze podataka itd.

Takođe, regionalne agencije za razvoj MSP će na svojoj teritoriji formirati jedinstvene baze podataka (radi jasno izdvojenih statističkih podataka o Sektoru MSP u AP Vojvodini), na osnovu kojih bi naučno-istraživačke institucije kreirale vremenske serije i utvrđivale socio-ekonomske trendove. Dobijeni rezultati istraživanja predstavljali bi osnov pokrajinskoj vladi za kreiranje mera i politike MSP.

- u cilju realizacije projekta koji obuhvata četiri sela Zapadno-bačkog okruga (Doroslovo, Svilojevo, Bogojevo i Kupusina) isplatiće se 1.020.000,00 dinara sa ekonomske klasifikacije 481 - Dotacije nevladinim organizacijama, 4819 - Dotacije ostalim neprofitnim organizacijama. Radi unapređivanja ekonomskog, kulturnog i socijalnog razvoja regije Zapadno-bačkog okruga, osnovana je Asocijacija "Podunavlje" sa zadatkom: otvaranje novih radnih mesta, razvijanje seoskog turizma i infrastrukture, informisanje i podrška građana o konkursnim mogućnostima, kao i ostale aktivnosti usmerene ka zadržavanju mladih na selu. Sekretarijat će sufinansirati deo troškova sprovođenja projekta.

- za subvencionisanje privatnih preduzeća isplatiće se sa ekonomske klasifikacije 454 - Subvencije privatnim preduzećima, 4541 - Tekuće subvencije privatnim preduzećima iznos od 15.000.000,00 dinara.

Sekretarijat će potpisati ugovore radi unapređenja poslovanja privatnih preduzeća, subvencionisanja dela troškova njihovog poslovanja (učešće na sajmovima, promocijama, seminarima, edukacijama itd.).

- za usluge informisanja javnosti, reklamiranja i za medijske usluge radija i televizije u smislu promocije razvoja Sektora malih i srednjih preduzeća i preduzetništva, kao i upoznavanja sa radom Agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća u AP Vojvodini, isplatiće se 4.400.000,00 dinara sa ekonomske klasifikacije 423 - Usluge po ugovoru, 4234 - Usluge informisanja.

Sekretarijat će potpisati ugovore sa pisanim i elektronskim medijima oko pokretanja odnosno permanentnog postojanja rubrika odnosno emisija u kojima bi se propagirale aktivnosti u sferi MSP, kao i aktuelna dešavanja (konkursi, usluge Agencija itd).

- u cilju promocije aktivnosti Sekretarijata, promocije programa razvoja malih i srednjih preduzeća i preduzetništva i promocije privatizacionih programa u cilju animiranja potencijalnih inostranih investitora (posete sajamskim manifestacijama) isplatiće se 600.000,00 dinara sa ekonomske klasifikacije 422 - Troškovi putovanja, 4222 - Troškovi službenih putovanja u inostranstvo iznos od 600.000,00 dinara.

IV

Isplatu sredstava za realizaciju Programa vršiće Pokrajinski sekretarijat za privatizaciju, preduzetništvo, mala i srednja preduzeća.