PROGRAM RADA
KOMORE OVLAŠĆENIH REVIZORA ZA 2007. GODINU

Na osnovu člana 51. stav 5. Zakona o računovodstvu i reviziji ("Sl. glasnik RS", broj 46/2006), čl. 17. stav 1. tačka 2. i 23. stav 1. tačka 1. Statuta Komore ovlašćenih revizora, Skupština Komore ovlašćenih revizora na drugoj redovnoj sednici održanoj 19.02.2007. godine, donosi Program rada Komore ovlašćenih revizora za 2007. godinu

Ovim programom rada Komora ovlašćenih revizora (u daljem tekstu: Komora), utvrđuje osnovne aktivnosti Komore u 2007. godini, polazeći od poslova koje obavlja Komora u skladu sa Zakonom o računovodstvu i reviziji ("Sl. glasnik RS", broj 46/2006) i Statutom Komore i procene prioritetnih zadataka koje Komora nužno mora ispuniti u 2007. godini.

Komora će svoju aktivnost u 2007. godini usmeriti na ostvarivanje sledećih prioritetnih zadataka:

1. Konstituisanje i imenovanje orana Komore i to:

- Nadzornog odbora;

- Disciplinske komisije;

- Donošenje akata za rad komisija (Poslovnika o radu Nadzornog odbora i Pravilnika o disciplinskom postupku).

2. Organizovanje sekretarijata, kao stručne službe Komore, u skladu sa Pravilnikom o organizaciji i sistematizaciji poslova sekretarijata Komore ovlašćenih revizora.

3. Obrazovanje komisije za sprovođenje ispita i organizovanje obuke i polaganja ispita za sticanje profesionalnih zvanja, kao i obrazovanje:

- komisije za stručno osposobljavanje i trajno usavršavanje;

- komisije za međunarodnu saradnju;

- komisije za revizorske standarde i etiku;

- obrazovanje drugih komisija koje su neophodne za izvršavanje poslova u okviru nadležnosti Komore.

4. Utvrđivanje pravila za primenu Kodeksa etike za profesionalne računovođe.

5. Donošenje programa za sticanje profesionalnih zvanja iz člana 4. Zakona i pravila za kontinuirano profesionalno usavršavanje, u skladu sa Zakonom o računovodstvu i reviziji ("Sl. glasnik RS", broj 46/2006), međunarodnim smernicama i zahtevima za profesionalno osposobljavanje.

6. Propisivanje uslova za:

- sticanje, produžavanje i oduzimanje licenci za rad ovlašćenim revizorima za obavljanje poslova revizije finansijskih izveštaja;

- izdavanje sertifikata za sticanje profesionalnih zvanja ovlašćenog revizora i ovlašćenog internog revizora;

- nostrifikaciju profesionalnih zvanja stečenih u inostranstvu;

- učlanjenje i prestanak članstva u Komori.

7. Utvrđivanje iznosa članskog doprinosa koji plaćaju članovi Komore da bi se pokrili troškovi aktivnosti Komore, kao i iznosa naknada za polaganje ispita, izdavanje sertifikata i licenci, iznosa za upis u registre koje vodi Komora i za davanje podataka iz ovih registara.

8. Utvrđivanje odrednica za ostvarivanje saradnje sa domaćim i međunarodnim profesionalnim institucijama i organizacijama, kao i odnose sa javnošću.

9. Utvrđivanje kriterijuma za obrazovanje cena revizorskih usluga preduzeća za reviziju.

10. Donošenje i realizacija Finansijskog plana Komore.

Organi Komore će u najkraćem roku doneti odgovarajuća akta neophodna za izvršavanje prioritetnih zadataka iz prethodnog stava ovog programa, kao i druga profesionalna akta koja su potrebna za obavljanje delatnosti Komore u skladu sa Zakonom i Statutom Komore.

Ovaj program izvršavaju Savet i Sekretarijat Komore. U izvršavanju ovog programa Savet opredeljuje rokove za njegovo sprovođenje i određuje izvršioce u okviru članova Saveta i Sekretarijata. Za izvršavanje ovog programa Savet može prema potrebama eksterno angažovati i druga lica u skladu sa Statutom Komore.

Ovaj program, po dobijanju saglasnosti Ministarstva finansija, stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja na internet stranici Komore.

Saglasnost Ministarstva finansija iz prethodnog stava, prilaže se uz ovaj program i čini njegov sastavni deo.