ODLUKA
O UTVRĐIVANJU OSTATAKA GROBLJANSKE CRKVE U PRIDVORICI ZA ARHEOLOŠKO NALAZIŠTE

("Sl. glasnik RS", br. 51/97)

Tačka 1

Ostaci grobljanske crkve u Pridvorici utvrđuju se za arheološko nalazište.

Tačka 2

Ostaci grobljanske crkve u Pridvorici (u daljem tekstu: arheološko nalazište) nalaze se na teritoriji opštine Leposavić, u Pridvorici, na katastarskoj parceli broj 352 K.O. Pridvorica, u privatnoj svojini - vlasnik Srpska pravoslavna crkva.

Arheološko nalazište nalazi se na seoskom groblju. Crkva je u ruševinama, ali su je meštani delimično dozidali tako da dostiže visinu do 1 metra. Dimenzije crkve su 6,604,80 metara. Zidana je ređanjem pritesanih kamenih ploča, koje su vezivane krečnim malterom. U istočnom delu crkve naknadno je postavljena časna trpeza od kamenih blokova. Na osnovu graditeljskih i stilskih odlika pretpostavlja se da crkva potiče iz XVII-XVIII veka. Pripada uobičajenom tipu grobljanskih crkava u oblasti ibarske doline na Kosovu.

Tačka 3

Zaštićena okolina arheološkog nalazišta obuhvata sledeće katastarske parcele: br. 350/1, 350/2, 351, 352, 353 i 354 K.O. Pridvorica, u privatnoj svojini.

Tačka 4

Utvrđuju se sledeće mere zaštite arheološkog nalazišta:

1) zabrana vađenja kamenja iz temelja i zidova crkve;

2) zabrana sađenja visoke vegetacije i pošumljavanja prostora na kome se nalazi arheološko nalazište;

3) zabrana izgradnje infrastrukture preko arheološkog nalazišta, kao i podizanja objekata bez saglasnosti nadležnog zavoda za zaštitu spomenika kulture;

4) zabrana neovlašćenog prikupljanja pokretnih arheoloških nalaza;

5) zabrana prosipanja, odlaganja i privremenog ili trajnog deponovanja otpadnih i štetnih materija - hemijski agresivnih, eksplozivnih, otrovnih i radioaktivnih.

Tačka 5

Utvrđuju se sledeće mere zaštite zaštićene okoline arheološkog nalazišta:

1) zabrana izgradnje stambenih i pomoćnih objekata;

2) zabrana sađenja visoke vegetacije i pošumljavanja prostora;

3) zabrana neovlašćenog prikupljanja pokretnih arheoloških površinskih nalaza;

4) zabrana prosipanja, odlaganja i privremenog ili trajnog deponovanja otpadnih i štetnih materija - hemijski agresivnih, eksplozivnih, otrovnih i radioaktivnih.

Tačka 6

Ovu odluku objaviti u "Službenom glasniku Republike Srbije".