UREDBA

O KORIŠĆENJU PODSTICAJNIH SREDSTAVA ZA UVOĐENJE I SERTIFIKACIJU DOBRE POLJOPRIVREDNE PRAKSE PREMA ZAHTEVIMA GLOBALGAP-a ZA 2007. GODINU

("Sl. glasnik RS", br. 95/2007)

Član 1

Ovom uredbom uređuju se uslovi i način korišćenja podsticajnih sredstava za uvođenje i sertifikaciju dobre poljoprivredne prakse prema zahtevima GLOBALGAP-a u oblasti proizvodnje i prometa voća i povrća za 2007. godinu (u daljem tekstu: podsticajna sredstva).

Član 2

Pravo na korišćenje podsticajnih sredstava imaju pravna i fizička lica - nosioci poljoprivrednih gazdinstava, preduzetnici i zemljoradničke zadruge (u daljem tekstu: korisnici sredstava), koji se bave proizvodnjom i prometom voća i povrća.

Fizička lica - nosioci poljoprivrednih gazdinstava i zemljoradničke zadruge imaju pravo na korišćenje podsticajnih sredstava ako su upisani u Registar poljoprivrednih gazdinstava u skladu sa Uredbom o Registru poljoprivrednih gazdinstava ("Službeni glasnik RS", br. 45/04, 139/04 i 71/05 - u daljem tekstu: Registar).

Član 3

Podsticajna sredstva koriste se za uvođenje i sertifikaciju dobre poljoprivredne prakse prema zahtevima GLOBALGAP-a i za troškove obaveznih i preporučenih laboratorijskih analiza (u daljem tekstu: GLOBALGAP).

Član 4

Iznos podsticajnih sredstava utvrđuje se u odnosu na procenjenu vrednost projekta, i to za:

1) uvođenje dobre poljoprivredne prakse prema zahtevima GLOBALGAP-a za:

- pravna lica, preduzetnike i zemljoradničke zadruge koji se bave proizvodnjom i prometom voća i povrća - do 100.000 dinara;

- fizička lica koja se bave proizvodnjom i prometom voća i povrća - do 70.000 dinara;

2) sertifikaciju dobre poljoprivredne prakse prema zahtevima GLOBALGAP-a za:

- pravna lica, preduzetnike i zemljoradničke zadruge koji se bave proizvodnjom i prometom voća i povrća - do 250.000 dinara;

- fizička lica koja se bave proizvodnjom i prometom voća i povrća - do 150.000 dinara;

3) troškove obaveznih laboratorijskih analiza (analiza MRL) i preporučenih analiza (analiza kvaliteta vode i zemljišta) za:

- pravna lica, preduzetnike i zemljoradničke zadruge koji se bave proizvodnjom i prometom voća i povrća - do 100.000 dinara;

- fizička lica koja se bave proizvodnjom i prometom voća i povrća - do 35.000 dinara.

Visina iznosa podsticajnih sredstava iz stava 1. ovog člana obračunava se u odnosu na procenjenu vrednost projekta, bez poreza na dodatu vrednost, s tim što taj iznos ne može biti veći od 50% procenjene vrednosti projekta.

Član 5

Zahtev za korišćenje podsticajnih sredstava podnosi se Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede (u daljem tekstu: Ministarstvo), do 20. novembra 2007. godine na Obrascu broj 1 - Zahtev za korišćenje podsticajnih sredstava za uvođenje i sertifikaciju dobre poljoprivredne prakse prema zahtevima GLOBALGAP-a za 2007. godinu, koji je odštampan uz ovu uredbu i čini njen sastavni deo.

Uz zahtev iz stava 1. ovog člana prilaže se:

1) rešenje o upisu u Registar privrednih subjekata podnosioca zahteva;

2) ugovor sa konsultantskom organizacijom;

3) ugovor sa akreditovanom laboratorijom za vršenje obaveznih i preporučenih analiza;

4) ugovor sa sertifikacionom organizacijom;

5) potvrda o upisu poljoprivrednog gazdinstva u Registar (za fizička lica i zemljoradničke zadruge).

Laboratorije moraju biti akreditovane prema standardu SRPS/ISO 17025.

Sertifikacione organizacije moraju da ispunjavaju zahteve prema ISO Uputstvu 65 (EN45011) i da su odobrene za područje GLOBALGAP-a "Voće i povrće" od strane Sekretarijata za sertifikaciju GLOBALGAP-a (FoodPLUS-Keln-Nemačka).

Član 6

Ispunjenost uslova za dodelu podsticajnih sredstava utvrđuje komisija koju obrazuje ministar nadležan za poslove poljoprivrede.

U postupku razmatranja zahteva komisija proverava navode iz dokumentacije, utvrđuje ispunjenost uslova za uvođenje GLOBALGAP-a i vrši procenu vrednosti projekta.

Član 7

O korišćenju podsticajnih sredstava korisnik sredstava zaključuje ugovor s Ministarstvom.

Ugovorom iz stava 1. ovog člana uređuju se međusobna prava i obaveze u pogledu aktivnosti za koje se odobravaju podsticajna sredstva, ukupan iznos podsticajnih sredstava, način i uslovi plaćanja, sredstva obezbeđenja plaćanja, način vršenja kontrole namenskog korišćenja sredstava, posledice nenamenskog korišćenja sredstava, kao i druga pitanja vezana za korišćenje podsticajnih sredstava.

Član 8

Sprovođenje ove uredbe nadzire Ministarstvo.

Član 9

Ova uredba stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Obrazac broj 1

 

ZAHTEV ZA KORIŠĆENJE PODSTICAJNIH SREDSTAVA ZA UVOĐENJE I SERTIFIKACIJU DOBRE POLJOPRIVREDNE PRAKSE PREMA ZAHTEVIMA GLOBALGAP-a ZA 2007. GODINU

 

1.

Naziv korisnika sredstava

 

2.

Odgovorna osoba

 

3.

Oblik organizovanja

Pravno lice

Preduzetnik

   

Fizičko lice

Zemljoradnička zadruga

4.

Poreski identifikacioni
broj (PIB)

 

5.

Matični broj

 

6.

Sedište (adresa)
korisnika sredstava

Ulica

 
   

Pošt. broj i grad

 
   

Telefon

 
   

E-mail

 

7.

Lokacija

Ukupne površine pod
voćem i/ili povrćem (ha)

Površine pod voćem
i/ili povrćem koje se
želi sertifikovati (ha)

       

8.

Konsultantska kuća

 

9.

Sertifikaciona kuća

 

10.

Vrsta sertifikacije

Individualna

Grupna

11.

Predviđeni datum
sertifikacije

 

12.

Podaci o poslovnoj banci

Naziv banke

 
   

Tekući račun banke

 
   

Tekući račun korisnika

 

 

Datum i mesto

 

M.P.

Podnosilac zahteva