PRAVILNIK
O NAČINU SPROVOĐENJA RADNJI I MERA U POSTUPKU KONTROLE PRIHVAĆENE DEKLARACIJE

("Sl. glasnik RS", br. 53/2004 i 95/2007)

Član 1

Ovim pravilnikom propisuje se način sprovođenja radnji i mera iz člana 95. i člana 105. stav 5. Carinskog zakona.

Član 2

Carinski organ prilikom kontrole prihvaćene deklaracije sprovodi radnje i mere iz člana 95. Carinskog zakona tako što:

- utvrđuje da li su priložene isprave izdate od nadležnog organa i da li sadrže podatke potrebne za sprovođenje carinskog postupka za koji je roba prijavljena;

- upoređuje podatke iz isprava sa podacima iz deklaracije;

- zahteva od deklaranta da, usmeno ili u pisanoj formi, dostavi druge isprave radi utvrđivanja tačnosti podataka navedenih u deklaraciji.

Carinski organ može, radi kontrole prihvaćene deklaracije ako je to potrebno, da izvrši pregled robe, ako je roba još uvek dostupna, na način propisan odredbama Uredbe o carinski dozvoljenom postupanju sa carinskom robom, puštanju carinske robe i naplati carinskog duga ("Službeni glasnik RS", br. 127/2003 i 20/2004).

Carinski organ može, radi kontrole prihvaćene deklaracije, da uzme uzorke radi analize i ispitivanja robe, na način propisan odredbama Pravilnika o carinskim obeležjima, načinu njihove upotrebe i načinu raspolaganja sa uzorcima carinske robe ("Službeni glasnik RS", broj 117/2003).

Član 3

Ako naknadnom proverom deklaracije izvršene u skladu sa odredbama člana 105. Carinskog zakona, utvrdi da su propisi koji uređuju carinski postupak primenjeni na osnovu neistinitih ili nepotpunih podataka, carinski organ preduzima, u skladu sa novim okolnostima, potrebne mere za pravilno sprovođenje tog postupka, i to:

- donosi odgovarajuće odluke u skladu sa carinskim i drugim propisima radi pravilnog utvrđivanja obaveze, odnosno obračuna carinskog duga, radi ostvarivanja mera carinskog nadzora i radi pravilne primene mera komercijalne politike;

- obaveštava nadležne organe radi sprovođenja postupka iz njihove nadležnosti;

- dostavlja kontrolne nalaze stranim carinskim administracijama u skladu sa ugovorima o carinskoj saradnji, ili na drugi način koji odgovara preduzetoj meri.

Član 3a

Carinski organ dužan je da, prilikom donošenja odluke iz člana 3. alineja prva ovog pravilnika, ceni da li je lice, kome se utvrđuje obaveza plaćanja naknadno obračunatog carinskog duga, postupalo u skladu sa propisima, odlukama i merama u vezi sa carinom, objavljenim na neki od načina predviđenih članom 4. Carinskog zakona, odnosno da li je postupalo u skladu sa merama carinskog nadzora ili konkretnim radnjama i nalozima carinskog organa i od tog lica neće zahtevati plaćanje naknadno obračunatog carinskog duga koji je nastao do momenta kada je došlo do saznanja, odnosno od kada je bilo dužno da zna da su podaci uneti u carinsku deklaraciju netačni.

Član 4

Carinski organ o sprovođenju radnji i mera iz člana 95. i člana 105. stav 5. Carinskog zakona i čl. 2, 3. i 3a ovog pravilnika obaveštava deklaranta ili njegovog zastupnika, odnosno drugog učesnika u carinskom postupku.

Član 5

Ovaj pravilnik stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Samostalni član Pravilnika o izmenama i dopunama
Pravilnika o načinu sprovođenja radnji i mera u postupku kontrole prihvaćene deklaracije

("Sl. glasnik RS", br. 95/2007)

Član 3

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".