ODLUKA
O UTVRĐIVANJU CRKVINE U GORNJOJ RIBNICI ZA ARHEOLOŠKO NALAZIŠTE

("Sl. glasnik RS", br. 39/97)

Tačka 1

Crkvina u Gornjoj Ribnici utvrđuje se za arheološko nalazište.

Tačka 2

Crkvina u Gornjoj Ribnici (u daljem tekstu: arheološko nalazište) nalazi se na teritoriji opštine Kraljevo, u Gornjoj Ribnici, na katastarskoj parceli broj 2168/2 K.O. Ribnica, u privatnoj svojini. Granice arheološkog nalazišta definisane su spoljnim ivicama katastarske parcele broj 2168/2 K.O. Ribnica, u privatnoj svojini.

Arheološko nalazište nalazi se na putu za Goč, na desnoj obali reke Ribnice. Sačuvani su ostaci crkve, jednobrodne pravougaone osnove sa dubokom polukružnom apsidom na istočnoj strani i pripratom na zapadnoj strani. Dimenzije crkve su 22,00  8,00 m. Svi zidovi su široki 0,90 m, osim u apsidalnom delu, čija je širina i do 1,50 m. Zidovi su građeni od lomljenog kamena i rečnih oblutaka. Umesto maltera upotrebljavana je žuta smonica. O vremenu nastanka crkve za sada nema pouzdanih podataka.

Na suprotnoj obali reke Ribnice, na brdu Satrvenik, nalaze se ostaci srednjovekovnog grada, tako da su oba nalazišta bila u vezi sa rudarskim delatnostima na planini Goču u srednjem veku.

Tačka 3

Zaštićena okolina arheološkog nalazišta obuhvata katastarsku parcelu broj 2168/2 K.O. Ribnica, u privatnoj svojini.

Granice zaštićene okoline arheološkog nalazišta definisane su spoljnim ivicama katastarske parcele broj 2168/2, a na severozapadnoj strani obalom reke Ribnice.

Tačka 4

Utvrđuju se sledeće mere zaštite arheološkog nalazišta:

1) zabrana obnavljanja crkvenog objekta bez prethodne saglasnosti nadležnog zavoda za zaštitu spomenika kulture;

2) izgradnja infrastrukture dozvoljena je samo uz prethodno obezbeđenje zaštitnih arheoloških iskopavanja i adekvatne prezentacije nalaza;

3) izvođenje građevinskih radova i promena oblika terena dozvoljeni su samo uz prethodno obezbeđenje zaštitnih arheoloških iskopavanja i adekvatne prezentacije nalaza;

4) zabrana izgradnje stambenih i pomoćnih objekata;

5) zabrana vađenja i odnošenja kamena;

6) zabrana krčenja postojećih panjeva i odnošenja zemlje;

7) zabrana sađenja visoke vegetacije i pošumljavanja prostora na kome se nalazi arheološko nalazište;

8) zabrana neovlašćenog prikupljanja pokretnih arheoloških površinskih nalaza;

9) zabrana prosipanja, odlaganja i privremenog ili trajnog deponovanja otpadnih i štetnih materija - hemijski agresivnih, eksplozivnih, otrovnih, radioaktivnih.

Tačka 5

Utvrđuju se sledeće mere zaštite zaštićene okoline arheološkog nalazišta:

1) zabrana izgradnje stambenih i pomoćnih objekata;

2) zabrana sađenja visoke vegetacije i pošumljavanja prostora na kome se nalazi arheološko nalazište;

3) zabrana prosipanja, odlaganja i privremenog ili trajnog deponovanja otpadnih i štetnih materija - hemijski agresivnih, eksplozivnih, otrovnih, radioaktivnih.

Tačka 6

Ovu odluku objaviti u "Službenom glasniku Republike Srbije".