ODLUKA
O UTVRĐIVANJU OSTATAKA CRKVE I GROBLJA U PISKUPOVCIMA ZA ARHEOLOŠKO NALAZIŠTE

("Sl. glasnik RS", br. 51/97)

Tačka 1

Ostaci crkve i groblje u Piskupovcima utvrđuju se za arheološko nalazište.

Tačka 2

Ostaci crkve i groblje u Piskupovcima (u daljem tekstu: arheološko nalazište) nalaze se na teritoriji opštine Tutin, na katastarskim parcelama br. 281/2 i 287 K.O. Pokrvenik, u privatnoj svojini, i broj 285 K.O. Pokrvenik, u društvenoj svojini.

Arheološko nalazište nalazi se u severnom delu sela Piskupovci, na lokalitetu Grčko groblje. Crkva je jednobrodne osnove. Apsida je sa unutrašnje strane polukružna, a ispred nje, na severnom i južnom zidu, bile su postavljene dve upuštene naspramne niše. Crkva je ukopana u zemlju i zasuta obrušenim kamenom tako da spoljna fasada nije uočljiva. Sa unutrašnje strane zidovi se vide do 1,50 m visine. Na apsidalnom i severoistočnom zidu očuvani su fragmenti fresaka sa ornamentalnim motivima. Zidana je od pritesanog kamena i maltera. Crkvu okružuje groblje. Nadgrobni belezi su uglavnom niski usadnici, a postoji i jedan spomenik u vidu krsta sa natpisom.

Pretpostavlja se da je crkva podignuta u XVI veku, a na osnovu arhitektonskih obeležja postoji mogućnost da je nastala i ranije.

Tačka 3

Zaštićena okolina arheološkog nalazišta obuhvata katastarske parcele br. 281/2 i 287 K.O. Pokrvenik, u privatnoj svojini, i broj 285 K.O. Pokrvenik, u društvenoj svojini.

Tačka 4

Utvrđuju se sledeće mere zaštite arheološkog nalazišta:

1) zabrana vađenja i oštećenja nadgrobnih spomenika;

2) zabrana sađenja visoke vegetacije i pošumljavanja prostora na kome se nalazi arheološko nalazište;

3) zabrana izgradnje infrastrukture preko arheološkog nalazišta, kao i podizanja objekata bez saglasnosti nadležnog zavoda za zaštitu spomenika kulture;

4) zabrana neovlašćenog prikupljanja pokretnih arheoloških površinskih nalaza;

5) zabrana prosipanja, odlaganja i privremenog ili trajnog deponovanja otpadnih i štetnih materija - hemijski agresivnih, eksplozivnih, otrovnih i radioaktivnih.

Tačka 5

Utvrđuju se sledeće mere zaštite zaštićene okoline arheološkog nalazišta:

1) zabrana izgradnje stambenih i pomoćnih objekata;

2) zabrana sađenja visoke vegetacije i pošumljavanja prostora;

3) zabrana prosipanja, odlaganja i privremenog ili trajnog deponovanja otpadnih i štetnih materija - hemijski agresivnih, eksplozivnih, otrovnih i radioaktivnih.

Tačka 6

Ovu odluku objaviti u "Službenom glasniku Republike Srbije".