ODLUKA
O UTVRĐIVANJU OSTATAKA SAŠKE CRKVE U BOSTANIMA ZA ARHEOLOŠKO NALAZIŠTE

("Sl. glasnik RS", br. 51/97)

Tačka 1

Ostaci Saške crkve u Bostanima utvrđuju se za arheološko nalazište.

Tačka 2

Ostaci Saške crkve u Bostanima (u daljem tekstu: arheološko nalazište) nalaze se na teritoriji opštine Novo Brdo, u Bostanima, na katastarskoj parceli broj 512 K.O. Bostane, u privatnoj svojini.

Arheološko nalazište nalazi se 1 km od sela Bostane. Crkva je očuvana u temeljima i delimično u visini sokla. To je jednobrodna građevina, dimenzija 35x12.45 m, pravougaone osnove, sa polukružnom apsidom iznutra i spolja, naosom i pripratom. Crkva je građena od sige, lomljenog kamena, opeke i kvadera crvene breče. Uz južni zid apside bila je prizidana sakristija gde je pronađena ostava srebrnog nakita i novca. U unutrašnjosti crkve nalazili su se grobovi obeleženi pločama od krečnjaka, škriljca i crvene breče. Unutrašnjost crkve bila je živopisana.

Crkvu su podigli novobrdski rudari Sasi i trgovci Dubrovčani i Kotorani u XIV veku što ukazuje na značaj šire okoline Novog Brda, najvećeg rudarskog naselja i najznačajnijeg urbanog središta u srednjovekovnoj Srbiji.

Tačka 3

Zaštićena okolina arheološkog nalazišta obuhvata sledeće katastarske parcele: br. 506, 507, 511, 512, 513, 514 i 515 K.O. Bostane, u privatnoj svojini.

Tačka 4

Utvrđuju se sledeće mere zaštite arheološkog nalazišta:

1) izgradnja infrastrukture, industrijskih objekata i postrojenja i rudarski radovi dozvoljeni su samo uz prethodno obezbeđenje zaštitnih arheoloških iskopavanja i adekvatne prezentacije nalaza;

2) zabrana vađenja i odnošenja kamena;

3) zabrana sađenja visoke vegetacije i pošumljavanja prostora na kome se nalazi arheološko nalazište;

4) zabrana neovlašćenog prikupljanja pokretnih arheoloških površinskih nalaza;

5) zabrana prosipanja, odlaganja i privremenog ili trajnog deponovanja otpadnih i štetnih materija - hemijski agresivnih, eksplozivnih, otrovnih i radioaktivnih.

Tačka 5

Utvrđuju se sledeće mere zaštite zaštićene okoline arheološkog nalazišta:

1) zabrana izgradnje stambenih i pomoćnih objekata;

2) zabrana sađenja visoke vegetacije i pošumljavanja prostora;

3) zabrana prosipanja, odlaganja i privremenog ili trajnog deponovanja otpadnih i štetnih materija – hemijski agresivnih, eksplozivnih, otrovnih i radioaktivnih.

Tačka 6

Ovu odluku objaviti u "Službenom glasniku Republike Srbije".