REŠENJE
O UTVRĐIVANJU PROGRAMA RURALNOG RAZVOJA AUTONOMNE POKRAJINE VOJVODINE ZA 2007. GODINU

("Sl. list AP Vojvodine", br. 19/2007)

I

Ovim Rešenjem utvrđuje se Program ruralnog razvoja Autonomne Pokrajine Vojvodine za 2007. godinu, obim sredstava za sprovođenje ovog Programa, kao i način njihovog raspoređivanja i korišćenja.

II

Program iz tačke I ovog Rešenja čini njegov sastavni deo.

III

Ovo Rešenje objaviće se u "Službenom listu Autonomne Pokrajine Vojvodine".

 

PROGRAM
RURALNOG RAZVOJA AUTONOMNE POKRAJINE VOJVODINE ZA 2007. GODINU

I

Sredstva namenjena za realizaciju navedenih programskih aktivnosti planirana su u Budžetu Autonomne Pokrajine Vojvodine, za 2007. godinu, u ukupnom iznosu od 110.000.000,00 dinara iz sledećih izvora:

-12 04 Primanja od otplate datih kredita i prodaje finansijske imovine - prihodi od privatizacije u iznosu od 50.000.000,00 dinara

- 07 07 Donacije od ostalih nivoa vlasti - sredstva iz budžeta Republike Srbije u iznosu od 60.000.000,00 dinara.

II

U 2007. godini finansiraće se projekti koji će doprineti realizaciji pojedinih razvojnih programa.

Razvojni programi odnose se na:

1. Edukaciju i stručno usavršavanje aktivnog poljoprivrednog stanovništva i podsticanje na udruživanje

2. Poboljšanje čuvanja i plasmana poljoprivrednih proizvoda - izgradnja hladnjača

3. Čišćenje i uređenje seoskih smetlišta

4. Podsticanje za bavljenje seoskim turizmom i mogućnost povećanja zarada

5. Organizovanje i rad Lokalnih akcionih grupa za ruralni razvoj (LAG)

6. Finansiranje projekta: "Izgradnja objekta školske mlekare" Hemijsko-prehrambene i tekstilne škole "Uroš Predić" iz Zrenjanina

7. Finansiranje Projekta: "Izgradnja vojvođanskog salaša na ekonomiji škole" Poljoprivredne škole sa domom učenika Futog iz Futoga

U skladu sa politikom ruralnog razvoja EU, finansiraće se programi kojima se podstiče konkurentnost, zaštita životne sredine i ruralni razvoj u širem smislu.

Oblast delovanja

Mera

Program

Ukupan iznos sredstava
po programima (dinara)

Konkurentnost

Ljudski resursi

1. Edukacija i stručno usavršavanje aktivnog poljoprivrednog stanovništva i podsticanje na udruživanje

10.000.000,00

Fizički kapital

2. Poboljšanje čuvanja i plasmana poljoprivrednih proizvoda - izgradnja hladnjača

45.000.000,00

Ekologija

Zaštita životne sredine i poboljšanje kvaliteta života

3. Čišćenje i uređenje seoskih smetlišta

10.000.000,00

Ruralni razvoj u širem smislu

Ekonomska diversifikacija

4. Podsticanje za bavljenjem seoskim turizmom i mogućnost povećanja zarada

35.000.000,00

I UKUPNO ZA PROGRAME 1-4

100.000.000,00

5. Organizovanje i rad lokalnih akcionih grupa za ruralni razvoj (LAG)

5.000.000,00

6. Finansiranje projekta: "Izgradnja objekta školske mlekare" Hemijsko-prehrambene i tekstilne škole "Uroš Predić" iz Zrenjanina

4.000.000,00

7. Finansiranje Projekta: "Izgradnja vojvođanskog salaša na ekonomiji škole" Poljoprivredne škole sa domom učenika Futog iz Futoga

1.000.000.00

II UKUPNO ZA PROGRAME 5-7

10.000.000,00

III UKUPNO ZA PROGRAM RURALNOG RAZVOJA AP VOJVODINE (I+II)

110.000.000,00

III

Predviđena sredstva za Programe 1-4 dodeljivaće se po osnovu konkursa, s tim što će određeni deo sredstava za određene programe obezbeđivati sami podnosioci projekta.

1. Edukacija i stručno usavršavanje aktivnog poljoprivrednog stanovništva i podsticanje na udruživanje

Edukacija, stručno usavršavanje i organizovanje mladih poljoprivrednika, podsticanje udruživanja i uspostavljanje menadžmenta u poljoprivrednoj proizvodnji. Ovim programom se podstiču edukacija i obuka mladih farmera za specifičnu poljoprivrednu proizvodnju ili prekvalifikaciju radi pronalaženja alternativnih prihoda.

2. Poboljšanje čuvanja i plasmana poljoprivrednih proizvoda - izgradnja i opremanje hladnjača

Finansiranjem izgradnje i opremanja hladnjača za čuvanje poljoprivrednih proizvoda omogućava se plasman istih u toku čitave godine kao i unapređenje konkurentnosti poljoprivrednika radi zadovoljenja određenih potreba i standarda.

3. Čišćenje i uređenje seoskih smetlišta

U cilju poboljšanja kvaliteta života na ruralnom području, kao mera zaštite životne sredine i seoskih predela, finansiraće se program čišćenja i uređenja seoskih smetlišta.

4. Podsticanje za bavljenje seoskim turizmom i mogućnost povećanja zarada

U cilju podsticanja agro, eko, seoskog odnosno održivog turizma u najširem smislu finansiraće se obnova tradicionalnog seoskog domaćinstva u funkciji turizma, obnova salaša, izgradnja, dogradnja i adaptacija objekata koji služe u svrhe turizma i nabavka opreme za bavljenje ruralnim turizmom. Ovim je omogućena diverzifikacija aktivnosti na poljoprivrednim gazdinstvima ili u njihovom okruženju radi obezbeđivanja alternativnih prihoda. Finansiranjem projekata u ovoj oblasti i upoznavanjem sa društvenim, kulturnim, graditeljskim i drugim elementima sredine, pruža se direktan podsticaj očuvanju i unapređenju ruralnih područja, kao i stvaranju njihove prepoznatljivosti.

Takođe je planirano da Sekretarijat finansira i realizaciju tri posebna projekta:

5. Organizovanje i delovanje Lokalnih akcionih grupa

Da bi programi navedeni pod tačkama 1.-4. mogli da se što bolje implementiraju realizacijom projekata iz opisanih oblasti delovanja, podsticaće se organizovanje i delovanje Lokalnih akcionih grupa (LAG). Aktivnost LAG-a će imati operativne troškove za: međusobnu saradnju ovih grupa, eksperimentalne i pilot-pristupe i razvoj kapaciteta i angažovanje potrebno za pripremu lokalnih strategija razvoja. Organizovaće se pet grupa i to u Opštinama: 1. Čoka 2. Alibunar 3. Mali Iđoš 4. Žitište i 5. Irig.

6. Finansiranje projekta: "Izgradnja objekta školske mlekare" Hemijsko-prehrambene i tekstilne škole "Uroš Predić" iz Zrenjanina

Hemijsko-prehrambena i tekstilna škola "Uroš Predić" iz Zrenjanina donacijom CARDS programa obezbedila je proizvodnu opremu za mini mlekaru u vrednosti od 170.000 Eura. Realizacijom Projekta: "Izgradnja objekta školske mlekare", stvorio bi se jedan obrazovno-proizvodni centar u kojem bi se vršila edukacija redovnih učenika i odraslih lica. To bi dovelo do jačanja veza kako sa poljoprivrednom školom od koje bi se vršilo preuzimanje mleka tako i sa poljoprivrednim proizvođačima. Izgradnjom školske mlekare, školi bi bilo omogućeno sticanje prihoda od obuka odraslih lica i proizvodnje. Povećan asortiman i kvalitet proizvoda u regionu doveli bi do povećanja prihoda u odnosu na prostu proizvodnju mleka, što predstavlja podsticaj za povećanje broja mlečnih grla stoke, omogućuje samozapošljavanje i pojačava opredeljenje mlađih proizvođača za život na selu.

7. Finansiranje projekta: "Izgradnja vojvođanskog salaša na ekonomiji škole" Poljoprivredne škole sa domom učenika Futog iz Futoga

Realizacijom Projekta: "Izgradnja vojvođanskog salaša na ekonomiji škole" planirana je izgradnja autentičnog vojvođanskog salaša kao oglednog objekta za razvoj ruralnog turizma, gde bi se odvijala obuka učenika u proizvodnji organske hrane, agrarnog turizma i turizma uopšte. Učenici bi se na salašu osposobljavali, kroz rad u učeničkoj zadruzi, za samostalnu proizvodnju na svojim domaćinstvima i pružali razne vrste usluga drugim organizacijama, kao na primer ustanovama koje se bave decom ometenom u razvoju.

IV

Prioriteti i kriterijumi za finansiranje, kao i način obezbeđenja namenskog korišćenja bespovratnih sredstava kod projekata iz tačke III, podtačke 1.-4. biće definisani konkursom.

Pravo učešća na konkursu i korišćenja podsticajnih sredstava kod projekata iz tačke III, podtačke 1.-4. imaju:

- za Program 1. - udruženja građana,

- za Program 2. - pravna lica,

- za Program 3. - opštine i mesne zajednice ili drugi oblici mesne samouprave,

- za Program 4. - registrovana poljoprivredna gazdinstva, pravna lica i udruženja građana.

Podsticajnim sredstvima finansiraće se programi koji se realizuju na teritoriji Autonomne Pokrajine Vojvodine.

Prednost pri dodeli sredstava imaće nerazvijene i nedovoljno razvijene opštine koje su utvrđene Odlukom o utvrđivanju nerazvijenih i nedovoljno razvijenih opština u AP Vojvodini u 2007. i 2008. godini ("Sl. list AP Vojvodine", br. 7/2007).

Ispunjenost uslova za dodelu sredstava utvrđuje komisija za tehničku obradu podataka koju obrazuje Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo i koja će dati predlog za izbor projekta pokrajinskom sekretaru za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo koji donosi konačnu odluku. Uslovi i način korišćenja sredstava utvrđuju se Ugovorom koji se zaključuje sa Pokrajinskim sekretarijatom za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo. Monitoring korišćenja sredstava vrši Komisija koju obrazuje pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo.

Realizacija ovog Programa vršiće se u zavisnosti od likvidnosti budžeta Autonomne Pokrajine Vojvodine.