ODLUKA
O UTVRĐIVANJU LOKALITETA CRKVIŠTE U SELU KLINAVAC ZA ARHEOLOŠKO NALAZIŠTE

("Sl. glasnik RS", br. 32/2001)

Tačka 1

Lokalitet Crkvište u selu Klinavac utvrđuje se za arheološko nalazište.

Tačka 2

Lokalitet Crkvište (u daljem tekstu: arheološko nalazište) nalazi se na teritoriji opštine Klina, u selu Klinavac, na katastarskoj parceli broj 917/1 KO Klinavac, u državnoj svojini.

Granice arheološkog nalazišta definisane su spoljnim ivicama katastarske parcele broj 917/1 KO Klinavac.

Arheološko nalazište se nalazi na desnoj strani puta koji vodi iz Kline ka Klinavcu. Na savremenom pravoslavnom groblju uočljivi su ostaci manje jednobrodne građevine sa pravilnom polukružnom apsidom na istočnoj strani. U pitanju je grobljanska crkva dimenzija 4,55 x 3,85 m. Debljina zidova rađenih od pritesanog kamena vezanog malterom iznosi 0,5 m, a očuvani su u visini od 1 m. Na zapadnoj strani se nalaze dva obrađena kamena bloka, očuvana u visini od 1,60 m, koji su nosili lučni deo ulaza u crkvu. O vremenu nastanka same crkve za sada nema pouzdanih podataka.

Tačka 3

Zaštićena okolina arheološkog nalazišta obuhvata sledeće katastarske parcele: br. 915/1, 915/2 i 916 KO Klinavac, u privatnoj svojini i broj 917/2 KO Klinavac, u državnoj svojini.

Tačka 4

Utvrđuju se sledeće mere zaštite arheološkog nalazišta:

1) zabrana vađenja i odnošenja kamena i kopanje kanala za navodnjavanje;

2) zabrana izgradnje stambenih i pomoćnih objekata;

3) zabrana neovlašćenog kopanja i prikupljanja pokretnih arheoloških površinskih nalaza;

4) zabrana deponovanja zemlje i prosipanja, odlaganja i privremenog ili trajnog deponovanja otpadnih i štetnih materija - hemijski agresivnih, eksplozivnih, otrovnih i radioaktivnih.

Tačka 5

Utvrđuju se sledeće mere zaštite zaštićene okoline arheološkog nalazišta:

1) izgradnja infrastrukture dozvoljena je samo uz prethodno obezbeđenje zaštitnih arheoloških iskopavanja i adekvatne prezentacije nalaza;

2) zabrana deponovanja zemlje i prosipanja, odlaganja i privremenog ili trajnog deponovanja otpadnih i štetnih materija - hemijski agresivnih, eksplozivnih, otrovnih i radioaktivnih.

Tačka 6

Ovu odluku objaviti u "Službenom glasniku Republike Srbije".