ODLUKA
O OBRAZOVANJU I RADU STRUČNE SLUŽBE ZAŠTITNIKA GRAĐANA

("Sl. glasnik RS", br. 105/2007)

Član 1

Radi obavljanja stručnih i drugih poslova od značaja za ostvarivanje nadležnosti Zaštitnika građana (u daljem tekstu: Zaštitnik) obrazuje se Stručna služba Zaštitnika građana (u daljem tekstu: Stručna služba). Stručna služba se organizuje i vrši zadatke i poslove iz svog delokruga kao jedinstvena služba.

Član 2

Ovom odlukom se uređuje i rad Stručne službe, određuju i razvrstavaju položaji i radna mesta državnih službenika i nameštenika i uređuju druga pitanja od značaja za rad Stručne službe.

Član 3

Organizacija i sistematizacija poslova u Stručnoj službi uređuju se posebnim aktom.

Pravilnik o unutrašnjem uređenju i sistematizaciji radnih mesta u Stručnoj službi donosi Zaštitnik, uz saglasnost Narodne skupštine Republike Srbije.

Radno vreme Stručne službe određuje Zaštitnik posebnom odlukom.

Zaštitnik donosi i druge pravilnike, naredbe, uputstva, odluke i rešenja o načinu rada, izvršavanju poslova Stručne službe i pravima i obavezama zaposlenih.

Član 4

Prava i dužnosti poslodavca državnih službenika i nameštenika u Stručnoj službi vrši Zaštitnik, kao rukovodilac organa.

Zaštitnik je i naredbodavac za materijalno-finansijsko poslovanje Stručne službe.

Član 5

Stručnom službom rukovodi generalni sekretar, koji organizuje i obezbeđuje jedinstven rad Stručne službe i za svoj i rad Stručne službe odgovara Zaštitniku i njegovim zamenicima.

Generalni sekretar ima pomoćnike koji rukovode zaokruženom oblašću rada za koju se obrazuju sektori, staraju se o zakonitom i blagovremenom izvršavanju poslova unutar sektora i za svoj i rad zaposlenih u sektoru, odgovaraju generalnom sekretaru, Zaštitniku i njegovim zamenicima.

Kabinetom Zaštitnika kao posebnom organizacionom jedinicom rukovodi šef Kabineta, koji za svoj i rad Kabineta odgovara Zaštitniku.

Pored zaposlenih u Stručnoj službi, ugovorno se mogu angažovati i druga lica u cilju pružanja ekspertskih, prevodilačkih, tehničkih i drugih usluga, u skladu sa potrebama obavljanja poslova iz nadležnosti Zaštitnika.

Član 6

Poslove Stručne službe obavljaju državni službenici i nameštenici.

Šef Kabineta i zaposleni na radnim mestima u Kabinetu Zaštitnika zasnivaju radni odnos na određeno vreme do kraja mandata Zaštitnika.

Član 7

Radna mesta na kojima rade državni službenici dele se na položaje i izvršilačka radna mesta, zavisno od složenosti poslova, ovlašćenja i odgovornosti.

Položaji su radna mesta koja podrazumevaju ovlašćenja i odgovornosti vezane za vođenje i usklađivanje rada u državnom organu.

Državne službenike na položaju u Stručnoj službi, postavlja i razrešava Zaštitnik.

Član 8

Položaji u Stručnoj službi su: generalni sekretar, pomoćnici generalnog sekretara i šef Kabineta.

Generalni sekretar i pomoćnici generalnog sekretara postavljaju se na položaj na period od pet godina, na osnovu internog ili javnog konkursa i razvrstavaju se na sledeći način:

- generalni sekretar u prvu grupu položaja;

- pomoćnici generalnog sekretara koji rukovode sektorima, u drugu grupu položaja;

- šef Kabineta se postavlja na položaj do kraja mandata Zaštitnika, i razvrstava se u treću grupu položaja.

Član 9

Izvršilačka radna mesta su sva ostala radna mesta, uključujući i radna mesta rukovodilaca užih unutrašnjih organizacionih jedinica.

Član 10

Izvršilačka radna mesta razvrstavaju se u zvanja, u zavisnosti od složenosti i odgovornosti poslova, potrebnih znanja i sposobnosti i uslova za rad u skladu sa zakonom kojim se uređuju prava i dužnosti zaposlenih u državnom organu.

Član 11

Radna mesta nameštenika se sastoje od pratećih pomoćno-tehničkih poslova u Stručnoj službi.

Član 12

U pogledu pitanja koja se odnose na zasnivanje radnog odnosa, prava i dužnosti državnih službenika u Stručnoj službi koja nisu uređena posebnim zakonom, primenjuju se propisi koji regulišu prava i dužnosti državnih službenika, a u pogledu nameštenika, opšti propisi o radu.

Član 13

O žalbama državnih službenika u Službi Zaštitnika na rešenja kojima se odlučuje o njihovim pravima i dužnostima i o žalbama učesnika konkursa, odlučuje Žalbena komisija koju obrazuje Zaštitnik, iz reda zaposlenih državnih službenika u Stručnoj službi Zaštitnika, odnosno zaposlenih državnih službenika u drugim državnim organima.

Žalbena komisija ima pet članova, uključujući predsednika komisije, a radi u Veću od tri člana.

Članovi Komisije za svoj rad, po održanoj sednici Veća, primaju naknadu u skladu sa zakonom.

Predsednik i članovi Žalbene komisije se imenuju na period od pet godina i mogu biti ponovo imenovani.

Žalbena komisija donosi poslovnik o svom radu.

Član 14

Sredstva za plate i rad Stručne službe obezbeđuju se u budžetu Republike Srbije.

Plate, naknade i druga primanja državnih službenika i nameštenika u Stručnoj službi određuju se u skladu sa propisima kojima se uređuju plate državnih službenika i nameštenika.

Platu Zaštitnika i zamenika Zaštitnika određuje Administrativni odbor Narodne skupštine Republike Srbije, u skladu sa Zakonom o zaštitniku građana i propisima o platama funkcionera u državnim organima.

Član 15

Uprava za zajedničke poslove republičkih organa vrši za potrebe Stručne službe Zaštitnika: poslove investicionog, tehničkog i tekućeg održavanja objekta i opreme, poslove prevoza, održavanja, servisiranja i garažiranja vozila i ugostiteljske usluge.

Član 16

Poslove bezbednosti i održavanja reda u zgradi Službe Zaštitnika vrši ministarstvo nadležno za unutrašnje poslove.

Član 17

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".