PRAVILNIK
O PODACIMA KOJI SE UPISUJU U REGISTAR, NAČINU VOĐENJA REGISTRA I CENTRALNOG REGISTRA NEPOKRETNIH KULTURNIH DOBARA I O DOKUMENTACIJI O OVIM KULTURNIM DOBRIMA

("Sl. glasnik RS", br. 30/95 i 37/95)

Član 1

Ovim pravilnikom propisuje se koji se podaci upisuju u registar, na koji način se vodi registar i centralni registar spomenika kulture, prostornih kulturno-istorijskih celina, arheoloških nalazišta i znamenitih mesta (u daljem tekstu: nepokretna kulturna dobra) i koja se dokumentacija o ovim kulturnim dobrima obrazuje i čuva uz registar, kao i način na koji se kulturna dobra upisuju u registre.

Član 2

Registar nepokretnih kulturnih dobara (u daljem tekstu: registar) i centralni registar nepokretnih kulturnih dobara (u daljem tekstu: centralni registar) vode se po vrstama nepokretnih kulturnih dobara, i to za: spomenike kulture, prostorne kulturno-istorijske celine, arheološka nalazišta i znamenita mesta.

Član 3

Registar vodi zavod za zaštitu spomenika kulture koji vrši delatnost zaštite nepokretnih kulturnih dobara na teritoriji na kojoj se nalazi nepokretno kulturno dobro koje se upisuje u registar.

Centralni registar nepokretnih kulturnih dobara po vrstama vodi Republički zavod za zaštitu spomenika kulture u Beogradu.

Član 4

Registar i centralni registar vode se na obrascu 0-1 veličine 30x40 centimetara u koji se upisuju sledeći podaci: redni broj, naziv kulturnog dobra i sažet opis s osnovnim odlikama i stanjem, mesto gde se kulturno dobro nalazi - opština, naseljeno mesto, adresa katastarske parcele kulturnog dobra, granice zaštićene okoline s popisom katastarskih parcela i ukupna površina; datum upisa u registar; datum upisa u centralni registar; osnov za upis u registar; broj i datum službenog glasila kojim se objavljuju akti kojima se utvrđuje kulturno dobro i utvrđuje da je kulturno dobro od izuzetnog, odnosno od velikog značaja; oblik svojine na kulturnom dobru; broj i datum upisa zabeležbe u zemljišne knjige nadležnog suda; mesto za napomenu i potpis ovlašćenog lica koje je izvršilo upis i pečat ustanove zaštite koja vodi registar.

Član 5

Registar se vodi u obliku knjige čiji su listovi označeni rednim brojem, a ukupan broj strana overen pečatom ustanove zaštite koja vodi registar.

Centralni registar se vodi na odvojenim listovima.

Član 6

Kulturna dobra upisuju se u registar po rednim brojevima.

Podaci u registar upisuju se pisaćom mašinom.

Član 7

Centralni registar se vodi na osnovu prijave koju ustanova zaštite koja vodi registar dostavlja Republičkom zavodu za zaštitu spomenika kulture u Beogradu, na obrascu 0-2, veličine 30x40 cm.

U obrazac prijave iz stava 1. ovog člana upisuju se sledeći podaci: redni broj registra; naziv kulturnog dobra i sažet opis sa osnovnim odlikama i stanjem; mesto gde se kulturno dobro nalazi - opština, naseljeno mesto, adresa katastarske parcele kulturnog dobra, granice zaštićene okoline sa popisom katastarskih parcela i ukupna površina; broj i datum službenog glasila u kome je objavljen akt o utvrđivanju kulturnog dobra; osnov za upis u registar; broj i datum službenog glasila u kome je objavljen akt kojim je utvrđeno da je kulturno dobro od izuzetnog, odnosno velikog značaja; podaci u čijoj se svojini nalazi kulturno dobro; broj upisa u zemljišne knjige nadležnog suda; broj dosijea; napomena; datum i potpis ovlašćenog lica koje je kulturno dobro upisalo u registar i mesto i pečat ustanove zaštite koja vodi registar.

Član 8

Kulturna dobra se upisuju u centralni registar, po rednom broju.

Podaci u centralni registar upisuju se pisaćom mašinom.

Član 9

Nepokretna kulturna dobra čiju celinu čine više objekata, odnosno pokretne stvari u njima od posebnog kulturnog i istorijskog značaja, upisuju se pod jednim rednim brojem u registar, odnosno centralni registar, s tim što se za sve objekte, odnosno stvari navodi samo naziv i sažet opis s osnovnim odlikama.

Član 10

Ako se u registar i centralni registar podaci pogrešno upišu, ovlašćeno lice koje vodi registar precrtaće ih crvenim mastilom tako da ostanu jasni, a zatim će upisati tačne podatke.

Član 11

Brisanje nepokretnog kulturnog dobra iz registra i centralnog registra vrši se tako da se crvenim mastilom dijagonalno precrtaju svi podaci. U rubrici "napomena" crvenim mastilom se upisuje broj i datum donošenja akta na osnovu koga se vrši brisanje kulturnog dobra iz registra, uz navođenje razloga zbog kojih je izvršeno brisanje (uništenje, nestanak, krađa, odnosno gubljenje svojstva od posebnog kulturnog i istorijskog značaja, trajno iznošenje ili izvoz u inostranstvo i dr.).

Član 12

Ispravke u registru i centralnom registru i brisanje kulturnog dobra iz registra overavaju se potpisom ovlašćenog lica za vođenje registra i pečatom ustanove zaštite.

Član 13

Uz registar i centralni registar obrazuje se i čuva sledeća dokumentacija:

a) Opšta dokumentacija:

1) akt o utvrđivanju kulturnog dobra i druga akta o stavljanju pod zaštitu,

2) izvod iz zemljišne knjige nadležnog suda da je izvršena zabeležba,

3) akt o utvrđivanju kulturnog dobra od izuzetnog, odnosno od velikog značaja;

b) Tehnička dokumentacija:

1) situacioni plan,

2) plan osnove,

3) preseci,

4) drugi značajni detalji;

v) Foto dokumentacija:

1) snimak opšteg izgleda 18x24 cm,

2) snimci karakterističnih detalja 18x24 cm.

Član 14

Ustanova zaštite koja je izvršila upis kulturnog dobra u registar u roku od 30 dana od dana upisa, dostavlja Republičkom zavodu za zaštitu spomenika kulture ispunjenu prijavu za upis u registar na obrascu 0-2 i kopiju dokumentacije iz člana 13. ovog pravilnika.

Republički zavod za zaštitu spomenika kulture izvršiće upis kulturnog dobra u centralni registar u roku od 15 dana od dana prijema prijave iz stava 1. ovog člana i o tome istovremeno obavestiti ustanovu zaštite na osnovu čije prijave je izvršen upis u centralni registar.

Član 15

Registar, centralni registar i dokumentacija koja se vodi uz registar, mikrofilmuje se i kopira u dva primerka.

Član 16

Obrasci 0-1 i 0-2 odštampani su uz ovaj pravilnik i čine njegov sastavni deo.

Član 17

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o podacima koji se upisuju u registar, načinu vođenja registra i centralnog registra nepokretnih kulturnih dobara i o dokumentaciji o ovim kulturnim dobrima ("Službeni glasnik RS", broj 22/90).

Član 18

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Obrazac 0-1

Registar i Centralni registar

Obrazac 0-1
(30x40)

Redni broj

Broj i datum
upisa u registar

Broj i datum upisa
u centralni registar

Broj dosijea

 

 

 

 

 

Naziv kulturnog dobra 

 
 

Opština 

 

Mesto i adresa 

 

 

  Osnov za upis u registar

  broj i datum službenog glasila

 

  Kategorija
    a. od velikog značaja
    b. od izuzetnog značaja

  broj i datum službenog glasila

  Katastarske parcele kulturnog dobra:

 

 

  Granice zaštićene okoline sa popisom katastarskih parcela i ukupna površina:

 

 

 

  oblik svojine

  a. društvena
  b. državna
  v. privatna
  g. zadružna
  d. mešovita

  Broj i datum upisa u zemljišne knjige

 

Sažet opis kulturnog dobra sa osnovnim odlikama i stanjem:

 

 

 

 

 

 

Napomena:

 

 

Datum

 

M.P.

Potpis

 

Obrazac 0-2

Prijava za registar

Obrazac 0-2
(30x40)

Redni broj

Broj dosijea

 

 

 

 

 

Naziv kulturnog dobra 

 
 

Opština 

 

Mesto i adresa 

 

 

  Osnov za upis u registar

  broj i datum službenog glasila

 

  Kategorija
    a. od velikog značaja
    b. od izuzetnog značaja

  broj i datum službenog glasila

  Katastarske parcele kulturnog dobra:

 

 

  Granice zaštićene okoline sa popisom katastarskih parcela i ukupna površina:

 

 

 

  oblik svojine

  a. društvena
  b. državna
  v. privatna
  g. zadružna
  d. mešovita

  Broj i datum upisa u zemljišne knjige

 

Sažet opis kulturnog dobra sa osnovnim odlikama i stanjem:

 

 

 

 

 

 

Napomena:

 

 

Datum

 

M.P.

Potpis