PROGRAM
PRONATALITETNE POPULACIONE POLITIKE ZA 2007. GODINU

("Sl. list Grada Novog Sada", br. 43/2007)

I. Ovim programom utvrđuju se aktivnosti Gradskog odbora za pronatalitetnu populacionu politiku (u daljem tekstu: Odbor), i vrši raspored sredstava za realizaciju tih aktivnosti u 2007. godini, planiranih Odlukom o budžetu Grada Novog Sada za 2007. godinu ("Službeni list Grada Novog Sada", br. 46/2006 i 24/2007) i Finansijskim planom prihoda i primanja i rashoda i izdataka Gradske uprave za zdravstvo za 2007. godinu, u ukupnom iznosu od 600.000,00 dinara.

II. Sredstva iz tačke I. ovog programa koristiće se za:

1.

Projekte u oblasti zaštite reproduktivnog zdravlja mladih

384.465,03 dinara

Projekti će se realizovati u cilju:

edukacije učenika koji stiču veštine, usvajaju nova znanja i pravilne stavove u oblasti reproduktivnog zdravlja mladih,

doedukacije pedijatara i sistematskog kontrolisanja reproduktivnog zdravlja u samom početku razvojnog doba deteta, radi pravovremenog otkrivanja kongenitalnih anomalija reproduktivnih organa,

informisanje roditelja o normalnom razvojnom dobu deteta, fizičkim, psihičkim i socijalnim promenama ličnosti deteta, problemima koji se mogu javiti među decom i adolescentima u osnovnoj školi, rizičnim ponašanjima i o tome kome se mogu obratiti ako do toga dođe, kao i o principu zdrave ishrane, o poremećajima ishrane i o zaštiti deteta od povreda u kući i školi, u igri i saobraćaju i dr.,

doedukacije pedijatara i lekara školske medicine Doma zdravlja "Novog Sada", iz oblasti poremećaja ponašanja u adolescenciji, oblasti juvenilne ginekologije i adolescentne urologije.

2.

Pripremu i organizovanje predavanja i tribina

16.363,66 dinara

Aktivnosti će se sprovoditi radi informisanja srednjoškolske i studentske populacije o kontracepciji, menstrualnom ciklusu, polnoj higijeni, polno prenosivim bolestima i dr., u cilju razvijanja pravilnih stavova o očuvanju reproduktivnog zdravlja mladih.

3.

Pripremu i štampanje informativnih i edukativnih materijala

199.171,31 dinara

Priprema i štampanje plakata, flajera, brošura i drugog informativnog i edukativnog materijala, u cilju pružanja mladim ljudima detaljnih informacija o prevenciji i zaštiti reproduktivnog zdravlja, te distribucija edukativnog materijala svima koji rade na prevenciji i zaštiti reproduktivnog zdravlja.

III. Nadzor nad sprovođenjem Programa obavljaće Gradska uprava za zdravstvo.

IV. Odbor podnosi Gradonačelniku Grada Novog Sada godišnji izveštaj o realizaciji Programa, najkasnije do kraja aprila 2008. godine.

V. Ovaj program objaviti u "Službenom listu Grada Novog Sada".