PRAVILNIK

O USLOVIMA U POGLEDU OBJEKATA, OPREME, SREDSTAVA ZA RAD I STRUČNOG KADRA KOJE MORA DA ISPUNJAVA VETERINARSKA APOTEKA

("Sl. glasnik RS", br. 107/2007)

Član 1

Ovim pravilnikom bliže se propisuju uslovi u pogledu objekata (prostorija), opreme i sredstava za rad, kao i uslovi u pogledu stručnog kadra koje mora da ispunjava veterinarska apoteka osnovana radi obavljanja prometa na malo veterinarskim lekovima i medicinskim sredstvima za upotrebu u veterini, sredstvima za negu i zaštitu životinja, kao i hrane za životinje (u daljem tekstu: promet na malo).

Član 2

Objekat u kojem se obavlja promet na malo mora:

1) da je izgrađen od čvrstog materijala koji nije podložan pucanju i osipanju na vlazi;

2) da su podovi i zidovi od vodootpornog materijala ravnih, glatkih površina, svetle boje koji se mogu lako čistiti i dezinfikovati;

3) da je priključen na električnu i telefonsku mrežu;

4) da ima prirodnu i veštačku osvetljenost;

5) da ima prostorije koje su funkcionalno neposredno povezane.

Član 3

Veterinarska apoteka mora imati sledeće prostorije:

1) za izdavanje lekova - oficina;

2) za čuvanje lekova i medicinskih sredstava za upotrebu u veterini, sredstava za negu i zaštitu životinja, kao i hrane za životinje (u daljem tekstu: lekovi i medicinska sredstva);

3) sanitarne, kao i prostorije za garderobu.

Ako veterinarska apoteka skladišti i vrši promet zapaljivih, eksplozivnih i toksičnih materija, pored prostorija iz stava 1. ovog člana mora da ima posebnu prostoriju, odnosno prostor za smeštaj i čuvanje tih materija.

Ako su prostorije iz st. 1. i 2. ovog člana u okviru stambene zgrade ili stana ulaz u poslovne prostorije mora da bude odvojen od stambenih prostorija.

Član 4

Veterinarska apoteka mora imati opremu i sredstva za rad kojima se obezbeđuje propisan smeštaj, čuvanje i rukovanje lekovima i medicinskim sredstvima.

Veterinarska apoteka od opreme mora imati: potreban broj ormana sa policama, odnosno fiokama, rashladni uređaj, zaštitnu opremu i dr., a od sredstva za rad pribor za razmeravanje i kasu.

Oprema iz stava 1. ovog člana mora biti od materijala koji se lako čisti i dezinfikuje.

Lekovi u veterinarskoj apoteci treba da budu složeni po svojstvu i nameni.

Član 5

Veterinarska apoteka može obavljati promet na malo ako ima u stalnom radnom odnosu zaposlenog najmanje jednog diplomiranog veterinara sa licencom ili diplomiranog farmaceuta.

Član 6

U veterinarskoj apoteci mora biti na vidnom mestu istaknuto ime i prezime odgovornog lica iz člana 5. ovog pravilnika, pod čijim nadzorom se obavlja prijem, smeštaj, čuvanje i izdavanje lekova i medicinskih sredstava.

Član 7

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaju da važe odredbe Pravilnika o uslovima koje moraju ispunjavati preduzeća, druga pravna lica i fizička lica koja vrše promet lekova i pomoćnih lekovitih i medicinskih sredstava koji se upotrebljavaju u veterini ("Službeni list SRJ", broj 20/94), koje se odnose na veterinarske apoteke.

Član 8

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o uslovima opremljenosti privatne veterinarske apoteke ("Službeni glasnik RS", broj 60/91).

Član 9

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".