REŠENJE

O UTVRĐIVANJU PROGRAMA RASPOREDA I KORIŠĆENJA SREDSTAVA ZA RAZVOJ SAOBRAĆAJNE SIGNALIZACIJE I INFRASTRUKTURNOG OPREMANJA POSLOVNIH INDUSTRIJSKIH ZONA U LOKALNIM SAMOUPRAVAMA U AUTONOMNOJ POKRAJINI VOJVODINI U 2007. GODINI

("Sl. list AP Vojvodine", br. 20/2007)

I

Ovim Rešenjem utvrđuje se Program rasporeda i korišćenja sredstava za razvoj saobraćajne signalizacije i infrastrukturnog opremanja poslovnih industrijskih zona u lokalnim samoupravama u Autonomnoj Pokrajini Vojvodini u 2007. godini, kao i obim sredstava za sprovođenje ovog programa i način njihovog raspoređivanja i korišćenja.

II

Program iz tačke I ovog Rešenja čini njegov sastavni deo.

III

Ovo Rešenje objaviće se u "Službenom listu Autonomne Pokrajine Vojvodine".

PROGRAM
RASPOREDA I KORIŠĆENJA SREDSTAVA ZA RAZVOJ SAOBRAĆAJNE SIGNALIZACIJE I INFRASTRUKTURNOG OPREMANJA POSLOVNIH INDUSTRIJSKIH ZONA U LOKALNIM SAMOUPRAVAMA U AUTONOMNOJ POKRAJINI VOJVODINI U 2007. GODINI

I

Ovim Programom predviđen je raspored korišćenja sredstava Pokrajinskog sekretarijata za privredu iz prihoda od privatizacije u 2007. godini i neutrošenih sredstava od privatizacije iz prethodnih godina, namenjenih razvoju saobraćajne signalizacije u Autonomnoj Pokrajini Vojvodini, infrastrukturnom opremanju poslovnih industrijskih zona u lokalnim samoupravama u Autonomnoj Pokrajini Vojvodini i izgradnji saobraćajne signalizacije u zonama škola na magistralnim i regionalnim putevima u naseljenim mestima na teritoriji Autonomne Pokrajine Vojvodine.

Pokrajinski sekretarijat za privredu, u cilju podizanja kvaliteta i bezbednosti saobraćaja u Autonomnoj Pokrajini Vojvodini i povećanja zaposlenosti sufinansiraće, zajedno sa lokalnim samoupravama, sledeće: sufinansiranje projekata izgradnje saobraćajne signalizacije u naseljenim mestima u Autonomnoj Pokrajini Vojvodini i sufinansiranje projekata infrastrukturnog opremanja poslovnih industrijskih zona (servisne saobraćajnice, elektroinstalacije, vodovodna mreža, kanalizaciona mreža, protivpožarna mreža, telefonska instalacija, gasne instalacije i dr.) u lokalnim samoupravama u Autonomnoj Pokrajini Vojvodini, kao i finansiranje projekta "Zaštita dece u saobraćaju u zoni škola na magistralnim i regionalnim putevima koji prolaze kroz naseljena mesta na teritoriji Autonomne Pokrajine Vojvodine".

Sredstva za ovaj program planirana su Odlukom o budžetu Autonomne Pokrajine Vojvodine za 2007. godinu, u razdelu 04 Pokrajinski sekretarijat za privredu, pozicija 61, ekonomska klasifikacija 424 - specijalizovane usluge, 4249 - ostale specijalizovane usluge, izvor finansiranja 1204 - primanja od otplate datih kredita i prodaje finansijske imovine - prihoda od privatizacije, u iznosu od 20.000.000,00 dinara i pozicije 65, ekonomska klasifikacija 451 - subvencije javnim nefinansijskim preduzećima i organizacijama, 4512 - kapitalne subvencije javnim nefinansijskim preduzećima i organizacijama, izvor finansiranja 1400 - neutrošena sredstva od privatizacije iz prethodnih godina u iznosu od 60.000.000,00 dinara.

Ukupno potrebna sredstva iznose 80.000.000,00 dinara (sa PDV-om).

II

Sredstva iz tačke I ovog programa koristiće se:

1. SUFINANSIRANJE IZGRADNJE SAOBRAĆAJNE SIGNALIZACIJE U NASELJENIM MESTIMA U AUTONOMNOJ POKRAJINI VOJVODINI

Sufinansiranje sa lokalnim samoupravama, putem javnih preduzeća čiji su osnivači opštine, izgradnje saobraćajne signalizacije u blizini javnih objekata (obrazovnih, vaspitnih, zdravstvenih, verskih, administrativnih, prodajnih...) sa ciljem povećanja bezbednosti saobraćaja i zaštite pešaka i biciklista, kao najugroženijih kategorija učesnika u saobraćaju.

U blizini javnih objekata najveća je frekvencija saobraćaja, posebno najugroženijih kategorija, pešaka i biciklista kao i dece svih uzrasta, starih i lica sa posebnim potrebama. Na žalost, u brojnim vojvođanskim mestima, daljinski i međumesni saobraćaj se odvija centralnim ulicama, što je posledica višegodišnjeg neadekvatnog ulaganja u saobraćajnu infrastrukturu, a lokalne samouprave nisu u stanju da samostalno finansiraju postavljene odgovarajuće saobraćajne signalizacije.

Projekti saobraćajne signalizacije su od interesa za celu teritoriju Autonomne Pokrajine Vojvodine, jer na magistralnim i regionalnim putevima povećavaju nivo bezbednosti učesnika u saobraćaju.

Očekivani efekti su:

• Smanjenje broja saobraćajnih nezgoda sa telesnim povredama i nezgoda sa velikom materijalnom štetom;

• Povećanje kvaliteta života kao posledica povećanja bezbednosti učesnika u saobraćaju;

• Smanjenje eksternih troškova saobraćaja kao posledica smanjenja broja saobraćajnih nezgoda;

• Povećanje atraktivnosti za investiranje u lokalnim zajednicama, kao posledica bezbednijeg odvijanja saobraćaja.

Kriterijumi za sufinansiranje su:

• Stepen ugroženosti predloženih lokacija, iskazan brojem nezgoda i pričinjene direktne i indirektne štete;

• Nedostupnost drugih podsticajnih sredstava (NIP i dr.);

• Odsustvo mogućnosti finansiranja u sklopu šire rekonstrukcije i/ili rehabilitacija saobraćajnica;

• U odnosu na druge, prednost imaju lokacije sa većim intenzitetom pešačkog i biciklističkog saobraćaja;

• Uslov za sufinansiranje je opredeljenje lokalne samouprave kroz davanje prioriteta i spremnosti za finansiranje svog dela.

Opšti uslovi:

• Javna preduzeća čiji su osnivači opštine, uz saglasnost opštine da ta preduzeća mogu da obavljaju poslove iz oblasti saobraćajne signalizacije, uz obavezu da obezbede potrebnu tehničku i projektnu dokumentaciju, i sprovedu postupak javnih nabavki u skladu sa zakonom;

• Uslovi korišćenja sredstava definisaće se ugovorom, kojim će se precizirati proporcije sufinansiranja, rokovi izvršenja, nadzor i razlozi i rokovi povraćaja eventualno neiskorišćenih sredstava i drugo;

• Raspodelu sredstava izvršiće Pokrajinski sekretarijat za privredu na osnovu raspisanog konkursa i odluke nadležne komisije.

Vrednost sredstava sa PDV-om: 40.000.000,00 dinara

2. FINANSIRANJE PROJEKTA "ZAŠTITA DECE U SAOBRAĆAJU U ZONI ŠKOLA NA MAGISTRALNIM I REGIONALNIM PUTEVIMA KOJI PROLAZE KROZ NASELJENA MESTA NA TERITORIJI AUTONOMNE POKRAJINE VOJVODINE"

Kroz većinu naseljenih mesta u Autonomnoj Pokrajini Vojvodini prolaze magistralni i regionalni putevi, jer ne postoje izgrađene obilaznice oko naselja. Veoma često se u blizini tih puteva nalaze školske i predškolske ustanove, pa je zbog velike frekvencije saobraćaja na ovim putevima, ugrožena bezbednost učenika i dece, koji spadaju u najugroženiju kategoriju učesnika u saobraćaju.

Projekat "Zaštita dece u saobraćaju u zoni kola na magistralnim i regionalnim putevima koji prolaze kroz naseljena mesta na teritoriji Autonomne Pokrajine Vojvodine" ima za cilj da odgovarajućom signalizacijom poveća nivo bezbednosti u saobraćaju učenika i dece, kako bi se svi učesnici u saobraćaju upozorili na kritična mesta na putevima koji prolaze u zonama škola.

Očekivani efekti su:

• Smanjenje broja saobraćajnih nezgoda u zoni škola;

• Povećanje bezbednosti učesnika u saobraćaju, posebno učenika i dece;

Kriterijumi za finansiranje su:

• Stepen ugroženosti predloženih lokacija;

• Nedostupnost drugih podsticajnih sredstava (NIP i dr.);

• U odnosu na druge, prednost imaju lokacije sa većim intenzitetom pešačkog i drumskog saobraćaja.

Opšti uslovi:

• Pokrajinski sekretarijat za privredu raspisaće javni poziv za javnu nabavku za izbor najpovoljnijeg ponuđača za usluge postavljanja odgovarajuće signalizacije;

• Uslovi korišćenja sredstava definisaće se ugovorom, kojim će se precizirati vrednost usluga, rokovi izvršenja, nadzor i drugo.

Vrednost sredstava sa PDV-om: 20.000.000,00 dinara

3. SUFINANSIRANJE PROJEKATA INFRASTRUKTURNOG OPREMANJA INDUSTRIJSKIH ZONA U LOKALNIM ZAJEDNICAMA U AUTONOMNOJ POKRAJINI VOJVODINI

Analiza dosadašnjih konkursa, koje je sprovodio Pokrajinski sekretarijat za privredu, pokazala je veliku zainteresovanost lokalnih samouprava u Autonomnoj Pokrajini Vojvodini za razvoj poslovnih industrijskih zona, sa ciljem privlačenja investicija i otvaranja novih radnih mesta, međutim, ulaganja u izgradnju njihove infrastrukture često prevazilaze mogućnosti lokalne samouprave.

Pokrajinski sekretarijat za privredu, zajedno sa lokalnim samoupravama AP Vojvodine, sufinansiraće projekte infrastrukturnog opremanja poslovnih industrijskih zona, koji se odnose na: servisne saobraćajnice, elektroinstalacije (trafo stanice, nisko-naponska mreža, javno osvetljenje), vodovodna mreža, kanalizaciona mreža, protivpožarna mreža, telefonska instalacija, gasne instalacije i sl.

Sufinansiranjem projekata infrastrukturnog opremanja poslovnih industrijskih zona, koji su predviđeni planovima lokalnih samouprava, povećava se atraktivnost lokacije za domaće i strane investitore i stvara mogućnost za povećanje proizvodnje i otvaranje novih radnih mesta.

Očekivani efekti su:

• Povećanje atraktivnosti za investiranje u lokalnim zajednicama;

• Otvaranje novih radnih mesta;

• Povećanje proizvodnje;

• Povećanje grinfild investicija.

Kriterijumi za sufinansiranje su:

• Dosadašnje aktivnosti opštine na razvoju poslovnih industrijskih zona (izrada projektne dokumentacije i dosadašnjih ulaganja);

• Nedostupnost drugih podsticajnih sredstava (NIP i dr.);

• Odsustvo mogućnosti finansiranja s obzirom na stepen razvijenosti opštine;

• U odnosu na druge, prednost imaju opštine sa većim procentom učešća u sufinansiranju realizacije projekta;

• Uslov za sufinansiranje je opredeljenje lokalne samouprave kroz davanje prioriteta i spremnosti za finansiranje svog dela.

Opšti uslovi:

• Javna preduzeća čiji su osnivači opštine, uz saglasnost opštine da ta preduzeća mogu da obavljaju poslove iz oblasti saobraćajne signalizacije, uz obavezu da obezbede potrebnu tehničku i projektnu dokumentaciju, i sprovedu postupak javnih nabavki u skladu sa zakonom;

• Uslovi korišćenja sredstava definisaće se ugovorom, kojim će se precizirati proporcije sufinansiranja, rokovi izvršenja, nadzor i razlozi i rokovi povraćaja eventualno neiskorišćenih sredstava i drugo;

• Raspodelu sredstava izvršiće Pokrajinski sekretarijat za privredu na osnovu raspisanog konkursa i odluke nadležne komisije.

Vrednost sredstava sa PDV-om: 20.000.000,00 dinara

Ukupno predviđena sredstva za projekte iz tačke 1, 2 i 3 ovog Programa iznose 80.000.000,00 dinara.