ODLUKA

O PRIHVATANJU UČEŠĆA U PROJEKTU DRŽAVNOG SISTEMA ZA AUTOMATSKI MONITORING KVALITETA VAZDUHA U REPUBLICI SRBIJI

("Sl. list grada Niša", br. 76/2007)

Član 1

Grad Niš prihvata učešće u projektu Državnog sistema za automatski monitoring kvaliteta vazduha u Republici Srbiji.

Nosilac projekta na teritoriji Republike Srbije je Ministarstvo zaštite životne sredine - Agencija za zaštitu životne sredine.

Agencija za zaštitu životne sredine je nosilac aktivnosti u realizaciji uspostavljanja i operativnog funkcionisanja Državnog sistema za automatski monitoring kvaliteta vazduha u Republici Srbiji.

Partneri za realizaciju Projekta su Grad Niš i Institut za javno zdravlje Niš.

Član 2

Cilj projekta je uspostavljanje Državnog sistema za automatski monitoring kvaliteta vazduha u Republici Srbiji, radi dobijanja validnih, međusobno uporedivih podataka i primene jedinstvene metodologije.

Projekat u celini donira Evropska unija, a operativno sprovodi Evropska agencija za razvoj, EAR (Europien Agency for Reconstruction).

Član 3

Obaveza Grada je da aktivno učestvuje i sarađuje u projektu.

Pravo Grada je da informacije, odnosno podatke o monitoringu kvaliteta vazduha koristi i prezentuje javnosti.

Grad nema finansijske obaveze u realizaciji projekta.

Član 4

Obaveze Instituta za javno zdravlje Niš su da obezbedi lokaciju, na građevinskoj parceli čiji je korisnik, za postavljanje automatske stanice za merenje kvaliteta vazduha, kopiju plana te parcele, urbanističko-tehničke uslove za priključenje merne stanice na struju i neometani pristup za očitavanje podataka.

Član 5

Troškove privođenja lokacije nameni, rada, električne energije i ostale troškove koji proizilaze iz rada automatske stanice, finansiraće Fond za zaštitu životne sredine Republike Srbije, preko Agencije za zaštitu životne sredine.

Regulisanje finansijskih odnosa iz člana 5. stav 1. biće predmet posebnog ugovora između Agencije za zaštitu životne sredine i Instituta za javno zdravlje Niš.

Član 6

Prava i obaveze Grada u projektu u skladu sa ovom odlukom biće uređena posebnim sporazumom, koji će u ime Grada potpisati gradonačelnik.

Član 7

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Niša".