ODLUKA

O RADU SLUŽBE POVERENIKA ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA

("Sl. glasnik RS", br. 109/2007)

Član 1

Odlukom o radu Službe Poverenika za informacije od javnog značaja uređuje se rad Službe Poverenika za informacije od javnog značaja (u daljem tekstu: Služba Poverenika), određuju i razvrstavaju položaji i radna mesta državnih službenika i nameštenika u Službi Poverenika, uređuju plate i druga pitanja od značaja za rad Službe Poverenika.

Član 2

Služba Poverenika obavlja stručne i druge poslove od značaja za ostvarivanje nadležnosti Poverenika za informacije od javnog značaja (u daljem tekstu: Poverenik).

Član 3

Unutrašnje uređenje i sistematizacija radnih mesta u Službi Poverenika, uređuje se posebnim aktom.

Pravilnik o unutrašnjem uređenju i sistematizaciji radnih mesta u Službi Poverenika donosi Poverenik, uz saglasnost Narodne skupštine Republike Srbije.

Poverenik donosi i druge pravilnike, naredbe, uputstva i odluke o načinu rada i izvršavanju poslova Službe Poverenika.

Član 4

Prava i dužnosti poslodavca državnih službenika i nameštenika u Službi Poverenika, vrši Poverenik, kao rukovodilac organa.

Poverenik je i naredbodavac za materijalno-finansijsko poslovanje Službe Poverenika.

Član 5

Službom Poverenika rukovodi sekretar Službe Poverenika (u daljem tekstu: sekretar Službe), koji organizuje i obezbeđuje jedinstven rad Službe Poverenika i za svoj i rad Službe, odgovara Povereniku.

Sekretar Službe ima pomoćnike koji organizuju rad organizacione jedinice Službe Poverenika kojom rukovode, staraju se o zakonitom i blagovremenom izvršavanju poslova te organizacione jedinice i za svoj i rad organizacione jedinice, odgovaraju Sekretaru Službe.

Kabinetom Poverenika rukovodi šef kabineta Poverenika (u daljem tekstu: šef kabineta), koji za svoj i rad kabineta, odgovara Povereniku.

Član 6

Poslove Službe Poverenika obavljaju državni službenici i nameštenici.

Radna mesta na kojima rade državni službenici dele se na položaje i izvršilačka radna mesta, zavisno od složenosti poslova, ovlašćenja i odgovornosti.

Položaji su radna mesta koja podrazumevaju ovlašćenja i odgovornosti vezane za vođenje i usklađivanje rada u državnom organu.

Izvršilačka radna mesta jesu sva radna mesta državnih službenika koja nisu položaji i ona se razvrstavaju po zvanjima.

Radna mesta nameštenika se sastoje od pratećih pomoćno-tehničkih poslova u Službi Poverenika i razvrstavaju se po vrstama.

Član 7

Položaji u Službi Poverenika su: sekretar Službe Poverenika, pomoćnici sekretara i šef kabineta.

Državne službenike na položaju u Službi Poverenika, postavlja i razrešava Poverenik.

Sekretar Službe i pomoćnici sekretara se postavljaju na položaj na period od pet godina, na osnovu internog ili javnog konkursa i razvrstavaju se u treću grupu položaja, s tim što po proteku vremena na koje su postavljeni na položaj, mogu biti ponovo postavljeni, bez konkursa.

Šef kabineta se postavlja na položaj do kraja mandata Poverenika, na osnovu internog ili javnog konkursa i razvrstava se u petu grupu položaja.

Član 8

U pogledu zasnivanja radnog odnosa, prava i dužnosti državnih službenika u Službi Poverenika, primenjuju se propisi koji regulišu prava i dužnosti državnih službenika, a u pogledu nameštenika, opšti propisi o radu.

Zaposleni na radnim mestima u kabinetu Poverenika zasnivaju radni odnos na određeno vreme do kraja mandata Poverenika.

Član 9

O žalbama državnih službenika u Službi Poverenika na rešenja kojima se odlučuje o njihovim pravima i dužnostima i o žalbama učesnika konkursa, odlučuje Žalbena komisija koju obrazuje Poverenik.

Žalbena komisija ima pet članova, uključujući predsednika komisije, koji se imenuju na period od pet godina i mogu biti ponovo imenovani.

Žalbena komisija radi u Veću od tri člana i za svoj rad, članovi primaju naknadu koju utvrđuje Poverenik, u skladu sa zakonom.

Žalbena komisija donosi poslovnik o svom radu.

Član 10

Sredstva za plate i rad Službe Poverenika obezbeđuju se u budžetu Republike Srbije.

Plate, naknade i druga primanja državnih službenika i nameštenika u Službi Poverenika određuje Poverenik, u skladu sa propisima kojima se uređuju plate državnih službenika i nameštenika.

Platu Poverenika određuje Administrativni odbor Narodne skupštine Republike Srbije (u daljem tekstu: Administrativni odbor), u skladu sa zakonom kojim se uređuje slobodan pristup informacijama od javnog značaja i propisima o platama funkcionera u državnim organima.

Platu zamenika Poverenika, određuje Administrativni odbor, u skladu sa propisima o platama funkcionera u državnim organima i ovom odlukom.

Do stupanja na snagu zakona kojim će se urediti plate funkcionera u državnim organima, plata zamenika Poverenika se određuje u skladu sa Odlukom o platama u Službi Poverenika za informacije od javnog značaja, od 20. januara 2005. godine, u visini plate sudije Višeg trgovinskog suda.

Član 11

Uprava za zajedničke poslove republičkih organa vrši za potrebe Službe Poverenika administrativne poslove prijema, evidencije i otpremanja pošte kao i druge zajedničke administrativne i tehničke poslove koje obavlja za potrebe drugih republičkih organa, a koji su neophodni za ostvarivanje nadležnosti Poverenika.

Poslove unutrašnjeg obezbeđivanja i održavanja reda u zgradi Službe Poverenika vrši ministarstvo nadležno za unutrašnje poslove, na način na koji iste poslove obavlja u zgradama drugih državnih organa.

Član 12

Danom stupanja na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o osnivanju Službe Poverenika za informacije od javnog značaja i Odluka o platama u Službi Poverenika za informacije od javnog značaja, od 20. januara 2005. godine, na koje je Narodna skupština Republike Srbije dala saglasnost odlukom RS broj 36 od 23. maja 2005. godine.

Član 13

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana dobijanja saglasnosti Narodne skupštine Republike Srbije i objavljuje se u "Službenom glasniku Republike Srbije".