PRAVILNIK

O UPISNIKU I PLOVIDBENOJ DOZVOLI ČAMACA I PLOVEĆIH POSTROJENJA

("Sl. glasnik RS", br. 111/2007)

Član 1

Ovim pravilnikom propisuje se obrazac i sadržina upisnika i plovidbene dozvole čamaca i plovećih postrojenja, kao i način vođenja upisnika i izdavanja plovidbene dozvole.

Član 2

U upisnik čamaca i plovećih postrojenja (u daljem tekstu: upisnik) upisuju se čamci (dužine preko tri metra, a čamci dužine do tri metra ako imaju sopstveni pogonski uređaj, odnosno motor) i ploveća postrojenja, domaćih i stranih pravnih i fizičkih lica koja imaju sedište, odnosno prebivalište na području kapetanije pristaništa koja vodi upisnik.

U upisnik se moraju upisati čamci i ploveća postrojenja koji se stalno ili pretežno zadržavaju ili plove vodama Republike Srbije, bez obzira na sedište, odnosno prebivalište njihovog vlasnika.

U upisnik se ne mogu upisati čamci i ploveća postrojenja upisani u registar strane države.

Upisnik je javna knjiga, a izvod iz upisnika ima snagu javne isprave.

Član 3

Upisnik je knjiga u tvrdom povezu, formata 296 x 210 mm, čiji su ulošci numerisani rednim brojevima.

Upisnik se može voditi i u elektronskoj formi.

Upisnik se sastoji od uložaka.

Svaki čamac, odnosno ploveće postrojenje upisuje se u poseban uložak, koji se sastoji od dve strane.

Član 4

Na prvoj unutrašnjoj strani knjige upisnika upisuje se naziv kapetanije pristaništa, pun naziv upisnika i broj knjige.

Uložak upisnika sadrži:

1) na prvoj strani uloška upisuje se: broj uloška, registarski broj za identifikaciju plovnog objekta i ime, broj rešenja i datum upisa, namena plovnog objekta, vrsta plovnog objekta (marka i tip), serijski broj trupa, materijal, godina i mesto gradnje, dužina (preko svega), širina (preko svega), visina trupa, najveća visina, gaz (najmanji), gaz (najveći), slobodan bok, sopstvena masa, dozvoljena nosivost, istisnina, posada, dozvoljeni broj lica u plovnom objektu (osim posade), vrsta, marka, serijski broj, snaga motora (kW), vrsta goriva i dokazi o sposobnosti za plovidbu i baždarenju, promene (broj i datum rešenja);

2) na drugoj strani uloška upisuje se: ime, prezime, JMBG - građana, prebivalište vlasnika, odnosno poslovno ime, sedište i matični broj pravnog lica, promene (broj i datum rešenja), dokazi o vlasništvu (pravni osnov sticanja), založna prava - hipoteke i druga ograničenja raspolaganja plovnim objektom, ostali podaci (osiguranje, rešenje o obavljanju delatnosti i dr.), primedbe i važnost plovidbene dozvole.

Sadržina upisnika data je na Obrascu broj 1, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Član 5

Zbirka isprava vodi se posebno za svaki uložak upisnika.

Zbirka isprava sadrži isprave na osnovu kojih je izvršen upis u upisnik, zapisnike o pregledima, ispravu o baždarenju, podneske stranaka i sve druge isprave koje se odnose na određeni čamac, odnosno ploveće postrojenje.

Član 6

U upisniku se ne sme ništa brisati, dodavati ili menjati, ili na drugi način učiniti nečitljivim.

Ispravka pogrešno upisanih podataka vrši se na taj način što se tekst koji se ispravljanjem menja precrtava tako da ostane čitljiv, a iznad ili ispod njega upisuje novi tekst.

Ispravka pogrešno upisanih podataka u upisniku izvršena na način iz stava 2. ovog člana mora se overiti potpisom ovlašćenog lica koje je ispravku izvršilo sa naznačenjem datuma izvršene ispravke.

Ako ne postoji mogućnost da se ispravka grešaka izvrši na način iz stava 2. ovog člana, podaci iz tog uloška prenose se u novi uložak upisnika i na njemu označava uložak sa kojeg su podaci preneti. Na ulošku upisnika sa kojeg su preneti podaci povlači se kosa linija i naznačuje broj uloška upisnika na koji su podaci preneti.

Član 7

Zahtev za upis čamca, odnosno plovećeg postrojenja u upisnik, za upis promena ili za brisanje čamca, odnosno plovećeg postrojenja iz upisnika, vlasnik podnosi nadležnoj kapetaniji pristaništa.

Vlasnik čamca, odnosno plovećeg postrojenja dužan je da prijavi nadležnoj kapetaniji pristaništa svaku promenu podataka koji se unose u upisnik u roku od 30 dana od dana nastanka promene.

Kapetanija pristaništa donosi rešenje o upisu čamca, odnosno plovećeg postrojenja u upisnik.

Član 8

Vlasnik uz zahtev za upis čamca, odnosno plovećeg postrojenja podnosi:

1) ispravu kojom se dokazuje vlasništvo na čamcu, odnosno plovećem postrojenju (ugovor o kupoprodaji, račun o kupovini, izjavu o samogradnji i dr.);

2) ispravu kojom se dokazuje vlasništvo na pogonskom uređaju, odnosno motoru čamca (ugovor o kupoprodaji, račun o kupovini i dr.);

3) carinsku deklaraciju za čamac, odnosno ploveće postrojenje i motor, odnosno pogonski uređaj ako su uvezeni iz druge države;

4) ispravu o izvršenom osnovnom pregledu;

5) ispravu o baždarenju za čamac, odnosno ploveće postrojenje;

6) potvrdu o brisanju čamca, odnosno plovećeg postrojenja iz stranog registra (za čamac, odnosno ploveće postrojenje koji su uvezeni iz druge države).

Uz zahtev za upis podnose se originali ili overene fotokopije dokumenata iz stava 1. ovog člana.

Isprave kojima se dokazuje vlasništvo na čamcu, odnosno plovećem postrojenju i pogonskom uređaju, odnosno motoru (ugovor o kupoprodaji, ugovor o poklonu, izjava o samogradnji i dr.) moraju biti overene od strane organa nadležnog za overu potpisa.

Član 9

Ukoliko čamac, odnosno ploveće postrojenje promeni vlasnika, novi vlasnik dužan je da uz zahtev za upis podnese nadležnoj kapetaniji pristaništa dokaz o vlasništvu (ugovor o kupoprodaji, ugovor o poklonu, rešenje o nasleđivanju i dr.) i rešenje o brisanju čamca, odnosno plovećeg postrojenja iz upisnika.

Ukoliko vlasnik čamca, odnosno plovećeg postrojenja promeni sedište, odnosno prebivalište ili promeni područje na kome se čamac, odnosno ploveće postrojenje pretežno zadržava ili plovi, dužan je da uz zahtev za upis u upisnik podnese nadležnoj kapetaniji pristaništa rešenje o brisanju čamca, odnosno plovećeg postrojenja iz upisnika.

U slučaju iz st. 1. i 2. ovog člana kapetanija pristaništa kod koje je čamac, odnosno ploveće postrojenje brisano iz upisnika, dostavlja nadležnoj kapetaniji pristaništa zbirku isprava za brisani čamac, odnosno ploveće postrojenje.

Član 10

Kapetanija pristaništa doneće rešenje o brisanju čamca, odonosno plovećeg postrojenja iz upisnika ako:

1) čamac, odnosno ploveće postrojenje propadne, nestane ili bude uništeno;

2) se čamac, odnosno ploveće postrojenje trajno povuče iz plovidbe;

3) se na čamac ili ploveće postrojenje više ne odnose odredbe Zakona o pomorskoj i unutrašnjoj plovidbi;

4) protekne više od 30 dana od dana isteka registracije čamca ili plovećeg postrojenja;

5) čamac, odnosno ploveće postrojenje promeni vlasnika ili promeni područje na kome se čamac, odnosno ploveće postrojenje pretežno zadržava ili plovi.

Kapetanija pristaništa vlasniku čamca, odnosno plovećeg postrojenja izdaje rešenje o brisanju iz upisnika.

Član 11

Brisanje čamca, odnosno plovećeg postrojenja iz upisnika vrši se tako što se preko uloška upisnika povuče kosa linija, s tim da upis ostane čitljiv.

Član 12

Posle izvršenog upisa čamca, odnosno plovećeg postrojenja u upisnik kapetanija pristaništa izdaje plovidbenu dozvolu na Obrascu broj 2, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Plovidbena dozvola štampa se na trodelnom kartonu, trajnog kvaliteta, svetlo plave boje, čije su dimenzije 216 x 100 mm, a presavijen je dva puta po dužini dimenzija 72 x 100 mm i ima plastičnu foliju.

Član 13

Obrazac plovidbene dozvole sadrži: grb Republike Srbije, naziv nadležnog organa koji izdaje plovidbenu dozvolu, naziv kapetanije pristaništa, tekst: "PLOVIDBENA DOZVOLA", registarski broj za identifikaciju, ime ako ga čamac, odnosno ploveće postrojenje ima, vrstu plovnog objekta, marku i tip (ako ga ima), broj plovidbene dozvole, datum izdavanja, rok važenja, pečat i potpis ovlašćenog lica, ime, prezime i prebivalište vlasnika, odnosno poslovno ime i sedište pravnog lica, namena plovnog objekta, posada, materijal, godina gradnje, serijski broj trupa, dužina preko svega, širina preko svega, visina trupa/najveća, gaz najmanji/najveći, dozvoljena nosivost, sopstvena masa, istisnina, dozvoljen broj lica u plovnom objektu, vrsta, marka, serijski broj i snaga motora (kW), tekst: "Vlasnik je dužan da prijavi svaku promenu podataka koji se unose u upisnik, u roku od 30 dana od dana nastanka promene", mesto za opremu i napomenu, tekst: "produžava se važenje plovidbene dozvole", rok važenja, pečat i potpis ovlašćenog lica.

Član 14

Čamac, odnosno ploveće postrojenje koje je upisano u upisnik mora imati ispisan registarski broj za identifikaciju.

Registarski broj za identifikaciju čamca čine: dva karakteristična velika latinična slova mesta u kojem se nalazi sedište nadležne kapetanije pristaništa kod koje je čamac upisan u upisnik, crta, trocifreni broj (od 001 do 999) i jedno veliko slovo po abecednom redu (od A do Z). Kad trocifreni broj dođe do 999, prelazi se na sledeće slovo po abecednom redu (B), a broj opet počinje od 001 i tako redom, zaključno sa 999 Z.

Registarski broj za identifikaciju plovećeg postrojenja čine: dva karakteristična velika latinična slova mesta u kojem se nalazi sedište nadležne kapetanije pristaništa kod koje je ploveće postrojenje upisano u upisnik i brojevi iz stava 2. ovog člana, s tim što se posle dva karakteristična slova mesta i crte, dodaje veliko latinično slovo P i crta.

Član 15

Karakteristična slova za registarski broj za identifikaciju čamca, odnosno plovećeg postrojenja iz člana 14. ovog pravilnika su, za područje:

1) Kapetanije pristaništa u Bezdanu - BE;

2) Kapetanije pristaništa u Apatinu - AP;

3) Kapetanije pristaništa u Bačkoj Palanci - BP;

4) Kapetanije pristaništa u Novom Sadu - NS;

5) Kapetanije pristaništa u Beogradu - BG;

6) Kapetanije pristaništa u Pančevu - PA;

7) Kapetanije pristaništa u Smederevu - SD;

8) Kapetanije pristaništa u Velikom Gradištu - VG;

9) Kapetanije pristaništa u Kladovu - KL;

10) Kapetanije pristaništa u Prahovu - PR;

11) Kapetanije pristaništa u Senti - ST;

12) Kapetanije pristaništa u Titelu - TL;

13) Kapetanije pristaništa u Sremskoj Mitrovici - SM.

Član 16

Registarski broj za identifikaciju čamca ispisuje se, sa obe strane, na slobodnom boku ili kabini.

Ako čamac ima ime, ono može biti ispisano na krmi ili na obe bočne strane.

Registarski broj za identifikaciju plovećeg postrojenja ispisuje se sa obe strane oplate trupa ili na vidnom mestu nadgrađa, po pravilu na sredini.

Registarski broj za identifikaciju čamca, odnosno plovećeg postrojenja mora biti uredno ispisan, vidno različitom bojom od boje čamca, odnosno plovećeg postrojenja.

Visina slova i brojeva registarskog broja za identifikaciju mora biti u srazmeri sa veličinom čamca, odnosno plovećeg postrojenja, tako da se može čitati sa veće udaljenosti i ne može biti manja od 10 cm za čamac, odnosno 20 cm za ploveće postrojenje.

Član 17

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o upisniku za određene plovne objekte i o plovidbenoj dozvoli ("Službeni glasnik SRS", broj 19/78) i Pravilnik o određivanju oznaka za određene čamce, ploveća postrojenja i skele ("Službeni glasnik SRS", broj 36/82).

Član 18

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

 

Obrazac broj 1.

Prva unutrašnja strana

Kapetanija pristaništa _____________________________________

UPISNIK ČAMACA I PLOVEĆIH POSTROJENJA

Knjiga broj ____________

Prva strana uloška

Uložak broj _________

strana 1

 

 

Promene
(broj i datum rešenja)

Reg. br. za ident. pl. objekta 

 

(ime 

 

)

 

Broj rešenja i datum upisa  

 

 

Namena plovnog objekta  

 

 

Vrsta pl. objekta  

 

(marka i tip 

 

)

Serijski broj trupa 

 

 

Materijal, godina i mesto gradnje 

 

 

Dužina (preko svega)

m

Širina (preko svega)

m

Visina trupa

m

Najveća visina

m

Gaz (najmanji)

m

Gaz (najveći)

m

Slobodan bok

m

Sopstvena masa

kg

Dozvoljena nosivost

t

Istisnina

Posada

Dozvoljeni broj lica u pl. objektu (osim posade)

Vrsta, marka, serijski broj, snaga motora (kW) i vrsta goriva

 

 

 

 

 

Dokazi o sposobnosti za plovidbu i baždarenju

 

 

Druga strana uloška

 

strana 2

 

Promene
(broj i datum rešenja)

Ime, prezime, JMBG građana, prebivalište, vlasnika, odnosno poslovno ime, sedište i matični broj pravnog lica

 

 

 

 

 
 
 
 

Dokazi o vlasništvu (pravni osnov sticanja)

 

 
 

Založna prava - hipoteke i druga ograničenja raspolaganja plovnim objektom 

 

 

 

Ostali podaci (osiguranje, rešenje o obavljanju delatnosti i dr.) 

 

 

 
 

PRIMEDBE: 

 

 

 

Plovidbena dozvola važi do:

                   
                   
                   
                   

 

Obrazac broj 2.

 

PLOVIDBENA DOZVOLA

 

Prva spoljna strana

Druga spoljna strana

Treća spoljna strana


REPUBLIKA SRBIJA
MINISTARSTVO ZA
INFRASTRUKTURU
Kapetanija pristaništa

 

 

PLOVIDBENA DOZVOLA

 

(registarski broj za identifikaciju)

 

(ime)

 

(vrsta plovnog objekta)

 

(marka i tip)

 


OPREMA:

 


 

 

 
 


 

 


 

 


NAPOMENA:

 


 

 


 

 


 

 


 

 

PRODUŽAVA SE VAŽENJE
PLOVIDBENE DOZVOLE:

  
Važi do:

 

 

 

 (M.P.)

 

 

(potpis ovlašćenog lica)

  
Važi do:

 

 

 

 (M.P.)

 

 

(potpis ovlašćenog lica)

  
Važi do:

 

 

 

 (M.P.)

 

 

(potpis ovlašćenog lica)

  
Važi do:

 

 

 

 (M.P.)

 

 

(potpis ovlašćenog lica)

Broj plovidbene dozvole:

 

Datum izdavanja: 

 

   

 

Važi do: 

 

   

 

 (M.P.)

 

 

(potpis ovlašćenog lica)

   

 

Ime, prezime i prebivalište vlasnika,
odnosno poslovno ime i sedište pravnog

lica:

 

   
   
   
   

Namena pl.obj.: 

 

Posada: 

 

   


Materijal:  

 


Godina gradnje: 

 


Ser.br.trupa 

 


Dužina preko svega:  

 


(m)


Širina preko svega: 

 


(m)


Visina trupa/najveća  

 


(m)


Gaz najmanji/najveći: 

 


(m)


Dozvoljena nosivost: 

 


(t)


Sopstvena masa: 

 


(kg)


Istisnina:  

 


Dozvoljen broj lica u pl.obj.: 

 

Vrsta, marka, ser. broj i snaga motora(kW):


 


 


 


 


 


 


 


 


 

Vlasnik je dužan da prijavi svaku promenu podataka koji se unose u upisnik, u roku od 30 dana od dana nastanka promene.

Prva unutrašnja strana

Druga unutrašnja strana

Treća unutrašnja strana