PRAVILNIK

O KRITERIJUMIMA I MERILIMA ZA UTVRĐIVANJE REDA PRVENSTVA I POSTUPKA SPROVOĐENJA KONKURSA ZA DODELU SREDSTAVA STAMBENO-KREDITNOG PRONATALITETNOG FONDA GRADA NOVOG SADA

("Sl. list Grada Novog Sada", br. 44/2007)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovim pravilnikom uređuju se kriterijumi i merila za utvrđivanje reda prvenstva i postupak sprovođenja konkursa za dodelu sredstava Stambeno-kreditnog pronatalitetnog fonda Grada Novog Sada (u daljem tekstu: Fond).

II KRITERIJUMI I MERILA ZA UTVRĐIVANJE REDA PRVENSTVA

Član 2

Kriterijumi za utvrđivanje reda prvenstva za dodelu stambenih kredita, odnosno kredita za poboljšanje uslova stanovanja, su:

1. broj dece u porodičnom domaćinstvu

2. stambeni status

3. invalidnost, telesno oštećenje, odnosno duža ili teža bolest učesnika konkursa ili člana domaćinstva.

Broj bodova, prema kriterijumima iz stava 1. ovog člana, iznosi:

1. broj dece u porodičnom domaćinstvu:

- za jedno dete

20 bodova

- za dvoje dece

40 bodova

- za troje dece

60 bodova

- za četvoro i više dece

80 bodova

Ukoliko u domaćinstvu ima maloletne dece, za svako maloletno dete dobija se još po 5 bodova

2. stambeni status učesnika konkursa:

a) za dodelu stambenih kredita:

1.

stanuje kao podstanar

45 bodova

2.

stanuje u prostorijama za privremeni smeštaj koje se ne mogu smatrati stanom, jer ne pružaju ni minimum uslova za stanovanje, odnosno za život čoveka (šupa, daščara, tavanska i podrumska prostorija, magacin i sl.)

40 bodova

3.

koristi stan za službene potrebe

35 bodova

4.

koristi sobu ili ležaj u samačkom hotelu

30 bodova

5.

stanuje kod svojih roditelja ili roditelja svog bračnog druga, odnosno vanbračnog partnera (majka, otac, očuh, maćeha, usvojitelj) dede, babe

25 bodova

6.

stanuje u bespravno podignutom objektu za koji je doneto pravosnažno rešenje o rušenju

20 bodova

7.

ako je nosilac stanarskog prava, odnosno zakupac na neodređeno vreme stana u svojini građana ili sustanar

15 bodova

8.

stanuje u neodgovarajućem stambenom prostoru

10 bodova

9.

nema osnovne uslove za stanovanje

10 bodova

b)

za dodelu kredita za poboljšanje uslova stanovanja:

 

1.

stanuje u neodgovarajućem stambenom prostoru

25 bodova

2.

nema osnovne uslove za stanovanje

20 bodova

Stambeni status se dokazuje ugovorom i drugim overenim dokumentom o pravu korišćenja i pravu svojine; ugovorom o podstanarskom odnosu, odnosno izjavom učesnika konkursa da je podstanar, overenom u sudu; izjavom da nema stan, odnosno porodičnu stambenu zgradu, overenom u sudu; prijavom prebivališta; potvrdom organa upravljanja stambenom zgradom potpisanom od ovlašćenog lica i overenom pečatom; uverenjem uprave javnih prihoda da se ne duži porezom na stan ili porodičnu stambenu zgradu; priznanicama o uplaćenim komunalnim uslugama i drugim dokumentima kojima se dokazuje prisutnost u korišćenju stana i sl.

Bodovi na osnovu stambenog statusa mogu da se dodele samo na osnovu jednog od merila sadržanih u stavu 1. ovog člana.

3. invalidnost, telesno oštećenje, odnosno duža ili teža bolest učesnika konkursa ili člana domaćinstva:

- po porodičnom domaćinstvu

5 bodova

Član 3

Članom porodičnog domaćinstva, u smislu ovog pravilnika, smatraju se: bračni i vanbračni drug, deca rođena u braku, van braka, usvojena ili pastorčad i druga lica koja je učesnik konkursa ili njegov bračni drug dužan po zakonu da izdržava, pod uslovom da žive sa učesnikom konkursa u zajedničkom domaćinstvu.

III POSTUPAK SPROVOĐENJA KONKURSA

Član 4

Konkurs za dodelu sredstava Fonda sadrži: iznos sredstava koja se odobravaju, posebno za stambene kredite, a posebno za kredite za poboljšanje uslova stanovanja, uslove pod kojima se sredstva dodeljuju, dokaze i dokumentaciju koja se prilaže uz prijavu.

Član 5

Prijave na konkurs, sa dokazima i potrebnom dokumentacijom, podnose se Komisiji za dodelu sredstava Stambeno-kreditnog pronatalitetnog fonda Grada Novog Sada (u daljem tekstu: Komisija), u roku od 30 dana od dana objavljivanja konkursa.

Prijave se podnose putem pisarnice gradske uprave, Novi Sad, Trg slobode 1, a dostavljaju se u zatvorenim kovertama, sa naznakom "Prijava na konkurs - za dodelu sredstava Stambeno-kreditnog pronatalitetnog fonda Grada Novog Sada".

Prijave podnete posle roka utvrđenog u konkursu, Komisija neće razmatrati.

Član 6

Nakon isteka roka za podnošenje prijava, Komisija pristupa otvaranju koverata i utvrđuje ispunjenost uslova za svakog učesnika konkursa.

Učesnici konkursa koji ne ispunjavaju jedan od uslova iz člana 8. stav 1. i člana 14. Odluke o osnivanju Stambeno-kreditnog pronatalitetnog fonda Grada Novog Sada i o uslovima i načinu raspolaganja sredstvima Fonda (u daljem tekstu: Odluka), neće biti bodovani.

Ukoliko učesnik konkursa ispunjava uslove iz stava 2. ovog člana, Komisija utvrđuje navode i podnete dokaze i, po potrebi, vrši njihovu proveru uvidom na licu mesta i na drugi način.

Član 7

Komisija utvrđuje broj bodova primenom merila po svim kriterijumima utvrđenim ovim pravilnikom, i sačinjava predlog liste reda prvenstva za dodelu sredstava, posebno za stambene kredite, a posebno za kredite za poboljšanje uslova stanovanja.

Komisija neće vršiti bodovanje po kriterijumima i merilima iz ovog pravilnika za koje nisu priloženi odgovarajući dokazi.

Ukoliko se, primenom navedenih merila, za dva ili više učesnika konkursa utvrdi isti broj bodova, prednost na listi reda prvenstva određuje se primenom sledećih kriterijuma:

1. veći broj dece,

2. invalidnost deteta,

3. duže vreme provedeno u statusu lica koje nema rešeno stambeno pitanje, odnosno nema odgovarajući stambeni prostor ili nema osnovne uslove za stanovanje, i

4. ranije prijavljeno prebivalište u Novom Sadu.

Broj bodova na listi reda prvenstva utvrđuje se sa stanjem poslednjeg dana roka za podnošenje prijava po objavljivanju konkursa,

Član 8

Predlog liste reda prvenstva sadrži: naziv komisije, pravni osnov na osnovu kojeg je utvrđen predlog, način rešavanja stambenog pitanja, redni broj, ime i prezime učesnika konkursa, broj bodova po svakom osnovu, ukupan zbir bodova po svim osnovima, datum utvrđivanja predloga, datum javnog oglašavanja, rok i način podnošenja prigovora.

Komisija je dužna da predlog liste reda prvenstva objavi na oglasnoj tabli zgrade Skupštine Grada Novog Sada, Žarka Zrenjanina 2, i isti dostavi Upravnom odboru, u roku od 60 dana od dana isteka roka za podnošenje prijava.

Član 9

Učesnik konkursa može Upravnom odboru da podnese prigovor u roku od 15 dana od dana objavljivanja predloga liste reda prvenstva.

Upravni odbor odlučuje po prigovorima i utvrđuje konačnu listu reda prvenstva, koju objavljuje na način utvrđen u članu 7. stav 2. ovog pravilnika.

Protiv konačne liste reda prvenstva ne može se ostvarivati prazna zaštita.

Član 10

Na osnovu konačne liste reda prvenstva Upravni odbor donosi odluku o dodeli sredstava Fonda, po utvrđenim namenama.

Odluka iz stava 1. ovog člana, sadrži:

- naziv organa koji je doneo odluku i datum donošenja,

- ime i prezime učesnika konkursa kome se dodeljuju sredstva,

- podatke o članovima njegovog porodičnog domaćinstva,

- podatke o visini i nameni sredstava koja se dodeljuju,

- obrazloženje odluke,

- pouku o pravnom leku, i

- druga pitanja od značaja.

Odluka iz stava 1. ovog člana, objavljuje se na način utvrđen u članu 7. stav 2. ovog pravilnika, a primerak iste dostavlja se svim učesnicima konkursa.

Član 11

Protiv odluke o dodeli sredstava može da se podnese prigovor Upravnom odboru u roku od 15 dana od dana objavljivanja odluke.

Upravni odbor odlučuje po prigovorima i donosi konačnu odluku o dodeli sredstava, koja se objavljuje na način utvrđen članom 7. stav 2. ovog pravilnika, a primerak odluke se dostavlja licu na koje se odnosi.

Protiv odluke Upravnog odbora iz stava 2. ovog člana, ne može se voditi upravni spor.

Član 12

Na osnovu konačne odluke o dodeli sredstava, predsednik Upravnog odbora i lice kome su odobrena sredstva zaključuju ugovor o dodeli sredstava.

Ugovor iz prethodnog stava sadrži:

- ugovorne strane i datum zaključenja ugovora,

- naziv akta o dodeli sredstava i datum donošenja,

- namenu odobrenih sredstava,

- iznos, vreme i način korišćenja sredstava,

- izjavu korisnika sredstava, odnosno člana njegovog porodičnog domaćinstva, da prihvata zajedničku hipoteku izabrane banke i Fonda, na stambenu zgradu koja se gradi ili kupuje, odnosno na kojoj se izvode radovi za poboljšanje uslova stanovanja, ili na stanu koji se kupuje,

- uslove i način prestanka ugovora, i

- druga pitanja od značaja za regulisanje međusobnih odnosa, u skladu sa Odlukom, ovim pravilnikom i ugovorom zaključenim sa izabranom bankom.

Član 13

Ukoliko učesnik konkursa kome su dodeljena sredstva Fonda, dâ pisanu izjavu da ne želi da koristi sredstva Fonda, ili ne počne da ih koristi u roku utvrđenom konačnom odlukom o dodeli sredstava, Upravni odbor će doneti odluku kojom će poništiti ranije donetu odluku i sredstva Fonda dodeliti sledećem učesniku konkursa na listi reda prvenstva.

Član 14

Kada se, u periodu od raspisivanja konkursa, do donošenja konačne odluke o dodeli sredstava, Fondu obezbede nova sredstva za ove namene, Upravni odbor će doneti odluku o dodeli ukupno raspoloživih sredstava Fonda, u skladu sa ovim pravilnikom.

IV PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 15

Kada u toku otplate kredita u porodici korisnika dođe do promene u pogledu broja dece, korisnik kredita je dužan da o tome obavesti Fond i dostavi izvod iz matične knjige rođenih.

Na osnovu nastale promene, a u skladu sa članom 28. Odluke, banka će na osnovu obaveštenja Fonda izvršiti preračun preostalog duga, u skladu sa novonastalim uslovima.

Promene se uzimaju u obzir od momenta dostavljanja dokaza Fondu.

Član 16

Ovaj pravilnik stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Novog Sada", a objaviće se po dobijanju saglasnosti Gradonačelnika Grada Novog Sada na Poglavlje III. Pravilnika, kojim se uređuje postupak sprovođenja konkursa za dodelu sredstava Fonda.