PRAVILNIK

O UVOZU ODREĐENIH SIROVINA, ODNOSNO ROBE PO OSNOVU CARINSKIH KONTINGENTA

("Sl. glasnik RS", br. 114/2007)

Član 1

Ovim pravilnikom određuju se stope carine za uvoz određenih sirovina, odnosno robe iz tač. 2. i 3. Odluke o kriterijumima na osnovu kojih se određuju carinski kontingenti za uvoz određenih sirovina, odnosno robe ("Službeni glasnik RS", broj 113/07 - u daljem tekstu: Odluka).

Član 2

Za uvoz robe iz tar. oznaka 0402 10 19 00, 0402 21 17 00 i 0402 21 19 00 Carinske tarife određuju se carinski kontingenti po stopi carine nižoj od stope utvrđene u Carinskoj tarifi u visini od 5%.

Član 3

Za uvoz robe iz tarifne oznake 0405 10 19 00 Carinske tarife određuju se carinski kontingenti po stopi carine nižoj od stope utvrđene u Carinskoj tarifi u visini od 10%.

Član 4

Za uvoz robe iz tarifne oznake 1512 19 90 00 Carinske tarife određuju se carinski kontingenti po stopi carine slobodno, odnosno bez plaćanja carine.

Član 5

Korisnik carinskog kontingenta podnosi Ministarstvu finansija pismeni zahtev za odobrenje carinskog kontingenta za uvoz robe iz čl. 2. i 3. ovog pravilnika.

Uz zahtev iz stava 1. ovog člana korisnik carinskog kontingenta podnosi:

1) dokaz o upisu u Registar privrednih subjekata;

2) potvrdu Privredne komore Srbije da se roba ne proizvodi u zemlji ili se ne proizvodi u potrebnim količinama i kvalitetu;

3) izjavu korisnika da će robu uvezenu po osnovu carinskog kontingenta iz čl. 2. i 3. ovog pravilnika koristiti isključivo za potrebe sopstvene proizvodnje.

Pored dokaza iz tačke 1. stav 2. ovog člana, korisnik carinskog kontingenta iz tačke 3. Odluke uz zahtev za odobrenje carinskog kontingenta podnosi:

1) izjavu da će robu iz tačke 3. Odluke koristiti radi plasmana na domaćem tržištu;

2) izjavu da će robu iz tačke 3. Odluke staviti u promet odmah po carinjenju;

3) mišljenje ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i ministra trgovine i usluga da su ispunjeni kriterijumi iz tačke 3. Odluke;

4) dokaz da korisnik carinskog kontingenta ima obezbeđene sopstvene maloprodajne objekte u kojima će vršiti prodaju uvezene robe;

5) ugovor sa vlasnikom maloprodajnog objekta ako pored sopstvenog objekta prodaje robu i u maloprodajnim objektima drugih vlasnika.

Član 6

Ovaj pravilnik stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije", a primenjivaće se četiri meseca od dana stupanja na snagu.