ODLUKA

O UTVRĐIVANJU PROGRAMA MONETARNE POLITIKE NARODNE BANKE SRBIJE U 2008. GODINI

("Sl. glasnik RS", br. 117/2007)

1. Utvrđuje se Program monetarne politike Narodne banke Srbije u 2008. godini, koji je sastavni deo ove odluke.

2. Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku RS", a primenjuje se od 1. januara 2008. godine.

 

PROGRAM
MONETARNE POLITIKE NARODNE BANKE SRBIJE U 2008. GODINI

1. Osnovni cilj monetarne politike u 2008. godini je postizanje i održavanje stabilnosti cena, kao i održavanje stabilnosti finansijskog sistema. Obezbeđivanjem stabilnosti cena Narodna banka Srbije će indirektno doprineti ostvarivanju održivog ekonomskog rasta.

2. Monetarna politika Narodne banke Srbije u 2008. godini zasnivaće se na Memorandumu Narodne banke Srbije o principima novog okvira monetarne politike na putu ka ostvarenju ciljeva niske inflacije, koji je Monetarni odbor Narodne banke Srbije usvojio 30. avgusta 2006. godine, i Memorandumu Narodne banke Srbije o utvrđivanju ciljane stope inflacije za 2008. godinu, koji je taj odbor usvojio 29. maja 2007. godine. Navedenim memorandumima predviđeno je da se inflacija održava "u okvirima definisanog inflacionog koridora uz korišćenje referentne kamatne stope kao osnovnog instrumenta i ostalih mera monetarne politike kao pomoćnog instrumentarijuma".

3. Koridor za baznu inflaciju, koji treba da obezbedi i stabilnost opšteg nivoa cena za 2008. godinu, utvrđen je u rasponu od 3% do 6% godišnje (decembar tekuće godine u odnosu na decembar prethodne godine).

4. Narodna banka Srbije će, radi realizacije ciljeva postavljenih ovim programom, koristiti sve dostupne informacije o ekonomskim kretanjima koja utiču na ostvarivanje ciljane stope inflacije.

5. Narodna banka Srbije će referentnu kamatnu stopu menjati zavisno od ekonomskih kretanja i projekcija dinamike inflacije i prilagođavaće je nivou koji doprinosi održavanju bazne inflacije u projektovanom okviru, pri čemu će ostali instrumenti monetarnog regulisanja, uključujući stopu obavezne rezerve i intervencije na deviznom tržištu, biti pomoćni instrumenti.

6. Kurs dinara formiraće se slobodno, na osnovu ponude i tražnje na deviznom tržištu.

7. Narodna banka Srbije će, prvenstveno politikom kamatnih stopa, uticati na ponudu i tražnju deviza na deviznom tržištu tako da se kurs dinara indirektno usmerava ka dugoročno održivoj putanji. Izuzetno, Narodna banka Srbije će na deviznom tržištu intervenisati sa sledećim osnovnim ciljevima: 1) da ograniči preterane dnevne oscilacije kursa dinara, ali ne i istrajni kumulativni pritisak u dužem periodu, 2) da obezbedi stabilno funkcionisanje i rad deviznog tržišta i neutrališe eventualno ugrožavanje finansijske i cenovne stabilnosti i 3) da održava adekvatan nivo deviznih rezervi.

8. Narodna banka Srbije će nastaviti proces izgradnje jedinstvenog, fleksibilnog i efikasnog deviznog tržišta – prenosom menjačkih poslova na banke. Do okončanja tog procesa, Narodna banka Srbije će na međubankarsko devizno tržište vraćati devize otkupljene po menjačkim poslovima i tako doprinositi daljoj integraciji deviznog tržišta.

9. Narodna banka Srbije će u 2008. godini nastaviti da razvija i jača tržišne instrumente monetarnog regulisanja i da, u saradnji s bankama, stvara uslove za dalje unapređenje međubankarskog tržišta novca.

10. Narodna banka Srbije će u 2008. godini omogućiti bankama efikasnije korišćenje kreditnih i depozitnih olakšica uz istovremeno korišćenje koridora kamatnih stopa kao mehanizma za upravljanje kamatnim stopama na novčanom tržištu.

11. Narodna banka Srbije će stopu obavezne rezerve banaka kod Narodne banke Srbije koristiti kao pomoćni instrument samo kada su iscrpljeni efekti ostalih tržišnih instrumenata monetarnog regulisanja.

12. Narodna banka Srbije pratiće kretanje kreditne aktivnosti banaka i, ako oceni da je ta aktivnost pretnja ostvarivanju osnovnog cilja monetarne politike - u okviru svojih nadležnosti preduzeće prudencijalne i dodatne mere monetarnog regulisanja.

13. Narodna banka Srbije će preduzimati mere iz svoje nadležnosti radi izgradnje efikasnog i stabilnog bankarskog sistema i tako dalje doprinositi jačanju poverenja u dinar, odnosno smanjenju stepena evroizacije.