PRAVILNIK

O NAČINU SMEŠTAJA, ČUVANJA I PRODAJE ODUZETE ROBE

("Sl. glasnik RS", br. 118/2007)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovim pravilnikom uređuje se način smeštaja i čuvanja robe koju u vršenju inspekcijskog nadzora oduzme tržišni inspektor (u daljem tekstu: inspektor), kao i način prodaje te robe po okončanju sudskog, odnosno upravnog postupka.

Član 2

Pojedini izrazi upotrebljeni u ovom pravilniku, imaju sledeće značenje:

- način smeštaja oduzete robe obuhvata prijem robe u odgovarajuće skladište uključujući prevoz te robe od mesta oduzimanja do mesta skladištenja i isprave koje prate oduzetu robu;

- način čuvanja oduzete robe obuhvata mere i radnje koje uobičajeno vrši skladištar, da bi primljenu robu, čija je vrednost predhodno utvrđena procenom, očuvao u određenom stanju, odnosno određenoj količini i vrednosti prema podacima iz evidencije koju je dužan da vodi;

- način prodaje oduzete robe obuhvata prodaju robe prikupljanjem pismenih ponuda, javnim nadmetanjem ili neposrednom pogodbom.

II NAČIN SMEŠTAJA ODUZETE ROBE

Član 3

Oduzeta roba prevozi se pod nadzorom ovlašćenog lica, od mesta oduzimanja do mesta skladištenja, vozilom kojim raspolaže ministarstvo nadležno za poslove trgovine (u daljem tekstu: Ministarstvo) ili vozilom ovlašćenog prevoznika sa kojim Ministarstvo ima zaključen ugovor o prevozu robe, odnosno vozilom skladištara.

Oduzetu robu u prevozu prate sledeće isprave: zapisnik o inspekcijskom nadzoru, potvrda o privremenom oduzimanju robe, a ako je roba oduzeta rešenjem u upravnom postupku i to rešenje.

Član 4

Oduzeta roba smešta se u odgovarajuće skladište.

Pod odgovarajućim skladištem smatra se skladište za smeštaj robe koje ispunjava minimalne tehničke i druge propisane uslove u zavisnosti od vrste robe, kao i odgovarajući objekti i prostori za smeštaj specifične vrste robe (u daljem tekstu: skladište) kao što su:

1) sef banke - za smeštaj zlata, srebra i drugih plemenitih metala, prirodnih bisera i proizvoda svih vrsta i oblika izrađenih od plemenitih metala, prirodnog dragog kamenja i bisera;

2) rezervoar - za smeštaj nafte i naftnih derivata;

3) stovarište za smeštaj građevinskog materijala i druge robe;

4) garaža, parking prostor ili drugi prostor podoban za smeštaj motornih i drugih vozila;

5) hladnjača;

6) drugi odgovarajući objekat ili prostor za smeštaj specifične vrste robe koje zahtevaju posebne uslove smeštaja i čuvanja.

Član 5

Ako Ministarstvo ne poseduje skladište u smislu člana 4. ovog pravilnika, oduzeta roba smešta se, odnosno čuva u skladištu pravnog lica ili preduzetnika koje obavlja delatnost usluge skladištenja robe.

Izbor skladištara iz stava 1. ovog člana vrši se u skladu sa zakonom kojim se uređuju javne nabavke, a međusobni odnosi između izabranog skladištara i Ministarstva uređuju se ugovorom.

Član 6

Prijem oduzete robe koja se smešta u skladište vrši ovlašćeno lice Ministarstva, odnosno skladištara.

O vrsti, količini i drugim svojstvima predate, odnosno primljene robe sastavlja se zapisnik, koji obavezno sadrži i popis isprava predatih uz oduzetu robu koje čine sastavni deo zapisnika o prijemu robe u skladište.

III NAČIN ČUVANJA ODUZETE ROBE

Član 7

Skladištar koji primi robu na čuvanje preduzima potrebne, ugovorene, kao i druge odgovarajuće mere, u skladu sa propisima, radi njenog očuvanja u određenom stanju, odnosno određenoj količini i vrednosti.

Skladištar je dužan da evidentira robu koju je primio na čuvanje.

Evidentiranje robe iz stava 2. ovog člana vrši se na način kojim se obezbeđuje precizna identifikacija vrste, količine, svojstava, karakteristika i fizičkog stanja robe (nova roba, upotrebljavana, vidljivi nedostaci na robi ili ambalaži).

Član 8

Oduzeta roba čuva se dok se ne proda i preda kupcu ili dok se ne vrati licu od koga je oduzeta ili izuzetno dok se ne otpiše, odnosno uništi u skladu sa posebnim propisima.

Član 9

Vrednost robe koja se smešta u skladište utvrđuje se procenom po prijemu robe u skladište pre evidentiranja u poslovnim knjigama skladištara, a najkasnije narednog dana od dana prijema robe u skladište.

Član 10

Procenu vrednosti robe iz člana 9. ovog pravilnika vrši komisija koju obrazuje ministar nadležan za poslove trgovine (u daljem tekstu: ministar), na osnovu uporedive tržišne cene za tu robu u mestu prodaje.

IV NAČIN PRODAJE ODUZETE ROBE

Član 11

Oduzeta roba se prodaje, po pravilu, posle pravnosnažno okončanog upravnog, odnosno sudskog postupka.

Oduzeta roba može se prodati isključivo privrednom društvu, odnosno preduzeću ili drugom pravnom licu ili preduzetniku.

Roba koja se prodaje na način iz stava 2. ovog člana ne može se prodati licu od koga je oduzeta.

Član 12

Oduzeta roba prodaje se javnim oglašavanjem.

Javni oglas iz stava 1. ovog člana naročito sadrži: podatke o vrsti i kvalitetu robe namenjene prodaji; početnu cenu koja ne može biti niža od evidentirane vrednosti te robe i druge uslove prodaje; dan, čas i mesto otvaranja ponuda, kao i dan, vreme i mesto gde se može videti roba koja se prodaje.

Javni oglas se objavljuje u "Službenom glasniku Republike Srbije" i najmanje jednom dnevnom listu koji se distribuira na celoj teritoriji Republike Srbije.

Ako se na javni oglas ne jave najmanje tri ponuđača, roba se prodaje prikupljanjem ponuda koje sprovodi Ministarstvo dostavljanjem poziva neposredno ponuđačima.

Član 13

Ako se roba ne proda na način iz člana 12. ovog pravilnika roba se prodaje neposrednom pogodbom:

1) po ceni koju utvrđuje komisija iz člana 10. ovog pravilnika;

2) po cenovniku otkupljivača sekundarnih sirovina ako je roba s obzirom na vrstu i svojstva podobna za takvu prodaju.

Neposrednom pogodbom prodaje se i roba za koju su propisane cene ili način obrazovanja cena (nafta i naftni derivati i dr.), po cenama u skladu sa posebnim propisom.

Član 14

Roba podložna kvarenju ili roba čije čuvanje iziskuje nesrazmerne troškove, prodaje se bez odlaganja prikupljanjem ponuda koje sprovodi Ministarstvo dostavljanjem poziva neposredno ponuđačima.

Ako se roba iz stava 1. ovog člana ne proda u roku od pet dana od dana oduzimanja, ta roba se prodaje neposrednom pogodbom:

1) po ceni koju utvrđuje komisija iz člana 10. ovog pravilnika;

2) po cenovniku otkupljivača sekundarnih sirovina ako je roba s obzirom na vrstu ili svojstva podobna za takvu prodaju.

Član 15

Postupak prodaje oduzete robe sprovodi Ministarstvo preko komisije koju obrazuje ministar.

Član 16

O robi prodatoj na način propisan ovim pravilnikom, vodi se evidencija shodno propisima kojima su uređeni način i sadržina vođenja evidencije o primljenoj, prodatoj i isporučenoj robi.

V ZAVRŠNE ODREDBE

Član 17

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije", a primenjivaće se od 1. januara 2008. godine.