ODLUKU
O UTVRĐIVANJU SPOMEN-KOSTURNICE NA CERU ZA ZNAMENITO MESTO

("Sl. glasnik RS", br. 32/2001)

Tačka 1.

Spomen-kosturnica na Ceru utvrđuje se za znamenito mesto.

Tačka 2.

Spomen-kosturnica na Ceru (u daljem tekstu: znamenito mesto), nalazi se na teritoriji opštine Loznica, u selu Tekeriš, u državnoj svojini, na katastarskim parcelama br. 980, 981 i 982, KO Tekeriš.

Znamenito mesto čini kosturnica u kojoj su sahranjeni ostaci 3500 srpskih ratnika i vojnika 28. praškog puka. Nad njom se uzdiže piramida visine 10 metara, u osnovi 8,60 x 7,60 metara. Spomenik, otkriven 28. juna 1928. godine, projektovao je arhitekta Bojić. Na vrhu piramide postavljen je orao raširenih krila, koji u kljunu drži lovorov venac. Sa prednje, zapadne strane piramide nalazi se štit sa krstom, četiri ocila, krunom, datumom 18. avgust 1914. godine i tekstom: "VAŠA DELA SU BESMRTNA". Na postamentu je pet spomen - ploča sa posvetama. Na središnjoj ploči je tekst "NJEGOVO VELIČANSTVO ALEKSANDAR PRVI KRALJ SRBA, HRVATA I SLOVENACA NA VIDOVDAN 1928. GOD. OTKRIO JE OVAJ SPOMENIK-KOSTURNICU NAŠIH JUNAKA POGINULIH U CERSKOJ BITCI 1914. GODINE". Sa strane su ploče posvećene vojvodama Radomiru Putniku i Stepi Stepanoviću i po jedna našim ratnicima i 28. praškom puku. Severno od kosturnice nalazi se nekadašnja kapela u kojoj je posle drugog svetskog rata Narodni muzej iz Šapca postavio izložbu o Cerskoj bici. Pred ulazom u Muzej postavljene su 1989. godine biste vojvoda Putnika, Stepanovića, Mišića i Bojovića. U blizini je podignuta i spomen-česma.

Znamenito mesto sa obeležjem jedne od blistavih pobeda iz srpske istorije - Cerske bitke, prve pobede sila Antante u Prvom svetskom ratu, od posebnog je kulturno-istorijskog značaja.

Tačka 3.

Zaštićena okolina znamenitog mesta obuhvata sledeće katastarske parcele: br. 980, 981 i 982, KO Tekeriš, u državnoj svojini i br. 813/4, 822, 828, 829/3, 829/4 i 978, KO Tekeriš, u privatnoj svojini.

Tačka 4.

Utvrđuju se sledeće mere zaštite znamenitog mesta:

1) očuvanje izvornog izgleda, originalnih materijala i originalnih natpisa na spomeniku;

2) redovno održavanje i čišćenje;

3) otklanjanje oštećenja konzervatorsko - restauratorskim metodama.

Tačka 5.

Utvrđuju se sledeće mere zaštite zaštićene okoline znamenitog mesta:

1) zabrana promene namene površine;

2) zabrana gradnje objekata trajnog ili privremenog karaktera;

3) zabrana odlaganja, skladištenja i deponovanja otpadnih i opasnih materija;

4) redovno održavanje vegetacije.

Tačka 6.

Ovu odluku objaviti u "Službenom glasniku Republike Srbije".