PRAVILNIK

O TEHNIČKIM NORMATIVIMA ZA POSTAVLJANJE STABILNIH SUDOVA POD PRITISKOM ZA TEČNI UGLJEN-DIOKSID

("Sl. list SFRJ", br. 39/90)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovim pravilnikom propisuju se uslovi koji moraju biti ispunjeni kod korisnika, pri postavljanju stabilnih sudova pod pritiskom za tečni ugljen-dioksid zapremine veće od 500 l.

Član 2

Pod stabilnim sudovima pod pritiskom, u smislu ovog pravilnika, podrazumevaju se sudovi za smeštaj tečnog ugljen-dioksida (u daljem tekstu: TUD) koji ispunjavaju uslove utvrđene u standardu JUS M.E2.516.

Član 3

Navedeni izrazi, u smislu ovog pravilnika, imaju sledeća značenja:

1) pristupni put je put koji služi za pristup automobil-cisterni radi pretakanja TUD iz automobil-cisterne u sud za TUD;

2) priključak za punjenje je završetak fiksnog cevovoda gasne i tečne faze od suda za TUD na koji se priključuje metalno savitljivo crevo radi pretakanja TUD;

3) stanica suda za TUD je prostor u kome se na temelj, pored suda za TUD, postavlja ostala oprema, zavisno od tehnološke namene;

4) pretakalište je mesto na kome se tečnost pretače iz automobil-cisterne u sud za TUD, sa delom pristupnog puta na koji se postavlja automobil-cisterna;

5) zgrada stanice je samostalni građevinski objekt koji se isključivo koristi za smeštaj opreme za TUD;

6) posebna prostorija u zgradi je odvojeni prostor, kao deo zgrade ili deo priključen drugoj zgradi koji se isključivo koristi za smeštaj TUD;

7) otvoreni prostor je mesto za postavljanje suda za TUD izvan zgrade;

8) podzemno skladište je objekt za potpuno ukopane sudove za zapaljive i gorive tečnosti, čiji se nivo gornje izvodnice omotača nalazi 60 cm ispod nivoa terena.

Poluukopani ili delimično ukopani sudovi smatraju se nadzemnim skladištima zapaljive i gorive tečnosti.

II POSTAVLJANJE

Član 4

Sudovi za TUD, po pravilu, postavljaju se nadzemno, na mesta koja su lako dostupna automobil-cisternama radi punjenja i opsluživanja.

Sudovi za TUD postavljaju se:

1) na otvoreni prostor;

2) u zgradu koja je poseban građevinski objekt;

3) u zgradu (halu i sl.) koja ima posebnu prostoriju, s tim da ta prostorija ima najmanje jedan spoljni zid koji služi kao eksploziona oduška.

Sudovi za TUD ne smeju biti postavljeni iznad ni ispod prostorija koje služe za boravak ljudi, na krovu, na prolazima, stepeništima, u hodnicima, udubljenjima, na putevima za evakuaciju i sličnim mestima.

Član 5

Sud za TUD na otvorenom prostoru postavlja se na temelj od negorivog materijala.

Na temelj, pored sudova za TUD, može se, zavisno od namene, postaviti i ostala oprema (npr. pumpe, dogrejači, rashladna mašina, redukciona pumpa, spojni cevovodi sa armaturom i sl.) pod uslovom da temelj bude izdignut od okolnog terena najmanje 20 cm.

Objekt stanice za TUD može biti potpuno ili delimično natkriven (nadstrešnica).

Oko stanice suda za TUD, ako je na otvorenom prostoru, postavlja se metalna žičana ograda visoka najmanje 2,5 m, po pravilu, uz ivice temelja. Ako se sud za TUD postavlja u prostoru stanice sa više sudova za TUD i drugih objekata za gasne instalacije, oko svih objekata može se postaviti zajednička ograda.

Stanica suda za TUD mora imati dvoja vrata:

1) za opsluživanje sudova;

2) za slučaj opasnosti.

Vrata za opsluživanje sudova i vrata za slučaj opasnosti ne smeju biti na istoj strani.

Sva vrata moraju se otvarati upolje.

Temelj stanice suda za TUD, po pravilu, gradi se neposredno uz ivicu pristupnog puta.

Prostor oko temelja širine najmanje 1 m, izuzev strane prema pristupnom putu (ako je pristupni put neposredno uz temelj stanice suda za TUD), mora biti nasut šljunkom ili drobljenim kamenom ili sličnim materijalom.

Rastojanje između sudova za TUD sme iznositi najmanje 0,8 m.

Član 6

Sudovi za TUD mogu se postavljati u zgradu koja je poseban građevinski objekt ili u zgradu (halu i sl.) koja ima posebnu prostoriju.

Unutrašnji zidovi posebne prostorije moraju biti 2 h otporni prema požaru.

Krovna konstrukcija objekta mora biti laka i izrađena od negorivog građevinskog materijala. Površinska masa krovne konstrukcije ne sme biti veća od 50 kg/m2. Veza između krova i zidova mora biti takva da u slučaju eksplozije krov bude lako odbačen.

Ako se sud za TUD postavlja u posebnu prostoriju zgrade, granični zid te prostorije sa ostalim prostorijama mora biti požarni. Požarni zid mora biti 2 h otporan prema požaru.

Prostorija u koju su smešteni sudovi za TUD mora imati dvoja vrata - jedna za opsluživanje sudova i druga za slučaj opasnosti, s tim da ne smeju biti na istom zidu i da jedna direktno vode u otvoren prostor, a druga moraju biti otporna prema požaru.

Vrata za slučaj opasnosti moraju biti zatvorena, a u slučaju opasnosti moraju se lako otvarati sa unutrašnje strane.

Vrata i prozori moraju se otvarati upolje.

Izlazna vrata ne smeju za vreme boravka zaposlenog osoblja biti zaključana, a izlaz ne sme biti zakrčen.

Prostorija mora imati betonski temelj za postavljanje sudova za TUD.

Na temelj stanice, pored sudova za TUD, može se postavljati ostala oprema (pumpe, dogrejači, rashladna mašina, redukciona pumpa, spojni cevovodi sa armaturom i sl.), zavisno od tehnološke namene.

Temelj stanice mora biti izdignut od pada zgrade najmanje 20 cm.

Priključak za punjenje sudova za TUD izvodi se van objekta.

Prostorija sa sudom za TUD mora se dobro provetravati, prirodno ili veštački. U toku 1 h vazduh se mora izmeniti najmanje pet puta.

U prostoriji u koju je smešten sud za TUD mora se vršiti detekcija koncentracije ugljen-dioksida.

Ako je ventilacija prirodna, najmanje jedan otvor mora biti pri podu, a drugi pri krovu ili na krovu i moraju biti zaštićeni odgovarajućim metalnim mrežicama. Ventilacioni otvori moraju biti izvedeni na suprotnim zidovima - stranama prostorije.

Ako je ventilacija veštačka, ventilacioni kanali ne smeju biti povezani sa ventilacionim kanalima drugih objekata.

Prostorija sa sudom za TUD se ne greje.

Član 7

Pretakališta za TUD moraju biti izvedena tako da ispunjavaju sledeće uslove:

1) da je pristupni put izrađen tako da odgovara masi i merama automobil-cisterni;

2) da su na pristupnom putu i oko stanice postavljeni odgovarajući saobraćajni znakovi;

3) da pravi deo pristupnog puta od priključka za punjenje suda za TUD iznosi najmanje 18 m u smeru kretanja automobil-cisterne (ovaj deo puta je, po pravilu, bez nagiba);

4) da se kretanje unazad automobil-cisterne za prevoz TUD obavlja na što kraćim relacijama radi postavljanja na pretakalište;

5) da se za vreme pretakanja TUD onemogući pristup drugim vozilima na pristupni put (kapijama, rampama ili odgovarajućim saobraćajnim znacima);

6) da je zaštitna zona pretakališta oko suda za TUD pojas širine najmanje 5 m od priključka za punjenje i da u toj zoni ne smeju postojati nikakva udubljenja, otvori, šahtovi i sl.;

7) da su metalna savitljiva creva za pretakanje iz automobil-cisterni za vreme pretakanja - punjenja suda za TUD uzemljena.

III LOKACIJA

Član 8

Kad se sud za TUD postavlja na otvoren prostor, najmanje udaljenosti suda za TUD u odnosu na druge objekte u okolini, mereno pravom linijom, osim ako postoje podzemna skladišta zapaljivih i gorivih tečnosti, prikazane su na sl. 1 i 2 u prilogu koji je sastavni deo ovog pravilnika i iznose:

1) 5 m - od prostorija u kojima se okupljaju ljudi (npr.: kancelarije, trpezarije, garderobe i sl.);

2) 10 m - od mesta za javne skupove;

3) 1,5 m - od trotoara, pešačke staze, internog puta, parkinga (bliža ivica puta);

4) 7,5 m - od javnog puta (bliža ivica puta);

5) 5 m - od objekta čija je konstrukcija od zapaljivog materijala;

6) 3 m - od objekta čija je konstrukcija (zidovi) otporna prema požaru manje od 1/2 h;

7) 0,5 m - od objekta čija je konstrukcija (zidovi) otporna prema požaru 1/2 h, a 1,5 m od svakog otvora u zidu;

8) 5 m - od šahta za kanalizaciju, podrumskih otvora i sl. (ako su ispod ili u nivou terena);

9) 10 m - od usisnog mesta kompresora, usisnih otvora za ventilaciju, klima-uređaja i sl.;

10) 0,5 m - od požarnog zida;

11) 5 m - od internog železničkog koloseka (osa koloseka);

12) 7,5 m - od javnog železničkog koloseka (osa koloseka);

13) 7,5 m - od nadzemnih skladišta i instalacija zapaljivog komprimovanog, utečnjenog ili rastvorenog gasa, nadzemnog skladišta i instalacija zapaljivih i gorivih tečnosti svih klasa;

14) 3,5 m - od podzemnog skladišta zapaljivih i gorivih tečnosti svih klasa (rastojanje mereno horizontalno od suda za tečni ugljen-dioksid do podzemnog skladišta);

15) 7,5 m - od čvrstog brzo sagorivog materijala (npr.: papir, strugotina i sl.);

16) 5 m - od čvrstog sporo sagorivog materijala (npr.: ugalj, drvena građa i sl.);

17) 1,5 m - od cevnih vodova vode temperature do 90 °C;

18) 2,5 m - od cevnih vodova vode temperature više od 90 °C i pare;

19) 5 m - od mesta na kome se radi sa otvorenim plamenom (zavarivanje, rezanje i sl.).

Rastojanje od objekata čija je konstrukcija od zapaljivog materijala ili otporna prema požaru manje od 1/2 h, šahta za kanalizaciju, nadzemnih skladišta zapaljivog, komprimovanog, utečnjenog ili rastvorenog gasa, nadzemnih skladišta zapaljivih i gorivih tečnosti, čvrstih brzo ili sporo sagorivih materijala i mesta na kojima se radi sa otvorenim plamenom može se smanjiti do 0,5 m ako se između suda za tečni ugljen-dioksid i drugog objekta podigne odgovarajući zaštitni zid otporan prema požaru 2 h. Visina zida ne može biti manja od 2,2 m, pod uslovom da zid može biti i zid objekta kad se sud za TUD postavlja u zgradu koja je poseban građevinski objekt.

Iznad stanice suda za TUD nije dozvoljeno postavljanje električnih vodova, cevovoda zapaljivih tečnosti i gasova, kranskih staza, cevovoda tople vode i pare i drugih cevovoda čije bi prskanje ugrozilo rad suda.

Član 9

Tehnički podaci za izbor lokacije i postavljanje suda za TUD jesu:

1) situacioni plan terena sa ucrtanim gabaritima i međusobnim rastojanjima suda za TUD i okolnih (susednih) objekata;

2) tehnički opis terena prikazanog na situacionom planu;

3) tehnički opis stanice za TUD i opis tehnološkog procesa;

4) količina uskladištenog gasa;

5) tehničke mere zaštite od požara.

IV TEHNIČKE MERE ZAŠTITE OD POŽARA

Član 10

Tehnička zaštita od požara suda za TUD obuhvata:

1) aparate za gašenje požara;

2) hidrantsku mrežu;

3) table upozorenja;

4) saobraćajne znakove koji se postavljaju na pristupne puteve za vreme pretakanja.

Član 11

Stanica za TUD mora biti obezbeđena sa najmanje jednim ručnim aparatom za gašenje požara, punjenja 9 kg praha, prema standardu JUS Z.C2.035.

Pristup aparatima za gašenje požara mora biti nesmetan.

Član 12

Objekat sa sudom za TUD mora biti obezbeđen hidrantskom mrežom.

Član 13

Na stanici suda za TUD moraju se nalaziti table upozorenja, sa sledećim tekstom:

1) STANICA ZA TEČNI UGLJEN-DIOKSID;

2) OPASNOST OD EKSPLOZIJE I GUŠENJA;

3) ZABRANJEN PRISTUP NEZAPOSLENIM LICIMA;

4) OBAVEZNA UPOTREBA SREDSTAVA ZA LIČNU ZAŠTITU.

Ako se sud za TUD postavlja u zgradu koja je poseban građevinski objekt, odnosno u posebnu prostoriju u zgradi, pored tabli iz stava 1. ovog člana, na ulaz u stanicu mora se postaviti i tabla upozorenja, sa sledećim tekstom:

PAŽNJA - UGLJEN-DIOKSID - GAS
U ZATVORENOJ I NEPROVETRENOJ
PROSTORIJI MOŽE PROUZROKOVATI
GUŠENJE

Natpisi na tablama upozorenja moraju biti vidljivi, a table se moraju postaviti na uočljiva mesta.

Član 14

Ovaj pravilnik stupa na snagu po isteku tri meseca od dana objavljivanja u "Službenom listu SFRJ".

 

Slika 1

Slika 2