ODLUKA
O UTVRĐIVANJU LOKALITETA ZUCAJSKO GROBLJE U SELU DRSNIK ZA ARHEOLOŠKO NALAZIŠTE

("Sl. glasnik RS", br. 2/2003)

1. Lokalitet Zucajsko groblje u selu Drsnik utvrđuje se za arheološko nalazište.

2. Lokalitet Zucajsko groblje (u daljem tekstu: arheološko nalazište) nalazi se na teritoriji opštine Klina, u selu Drsnik, na katastarskim parcelama br. 1500, 21388, 883, KO Drsnik, u državnoj svojini.

Granice arheološkog nalazišta definisane su spoljnim ivicama katastarskih parcela br. 1500, 21388, 883, KO Drsnik.

Arheološko nalazište čini nekropola. Nekropola pripada tipu grobova na redove i čini je veći broj položenih kamenih ploča i usađenika čelo glave i nogu pokojnika. Evidentirano je i više grobova sa obeležjima u vidu masivnih krstora rađenih od sige. Ni na jednom od nadgrobnika nije uočen natpis.

Kako se nekropola nalazi u neposrednoj blizini dve gradine u Klinovcu i Dolcu, a koje su datovane u XIV i XV vek, moguće je da je ova nekropola služila za sahranjivanje stanovništva jedne od ovih gradina. Nekropola podseća na srednjovekovne nekropole sa stećcima. Precizniji podaci o nacionalnoj i verskoj pripadnosti pokojnika dobiće se samo arheološko-istraživačkim radovima.

3. Zaštićena okolina arheološkog nalazišta obuhvata sledeće katastarske parcele: br. 46, 885, 886, 914, 1498 i 1499, KO Drsnik, u privatnoj svojini i br. 883, 1500, 1501 i 21388, KO Drsnik, u državnoj svojini.

4. Utvrđuju se sledeće mere zaštite arheološkog nalazišta:

1) zabrana odnošenja nadgrobnika i prekopavanja grobova, kao i kopanja kanala za navodnjavanje;

2) zabrana izgradnje stambenih i pomoćnih objekata u granicama arheološkog nalazišta.

5. Utvrđuju se sledeće mere zaštite zaštićene okoline arheološkog nalazišta.

1) izgradnja infrastrukture, industrijskih objekata i postrojenja dozvoljena je uz prethodno obavljena zaštitna arheološka istraživanja i prezentaciju nalaza;

2) zabrana odlaganja zemlje i stvaranja drugih deponija.

6. Ovu odluku objaviti u "Službenom glasniku Republike Srbije".