ODLUKA
O RASPISIVANJU KONKURSA ZA DODELU SREDSTAVA STAMBENO-KREDITNOG PRONATALITETNOG FONDA GRADA NOVOG SADA

("Sl. list Grada Novog Sada", br. 45/2007)

I

Raspisuje se konkurs za dodelu sredstava Stambeno-kreditnog pronatalitetnog fonda Grada Novog Sada (u daljem tekstu: Fond) za sledeće namene:

1. za obezbeđivanje dela sredstava stambenih kredita, u iznosu od ukupno 7.425.000,00 dinara, i

2. za obezbeđivanje dela sredstava za kredite za poboljšanje uslova stanovanja, u iznosu od ukupno 2.475.000,00 dinara.

II

Sredstva Fonda mogu se dodeliti bračnim parovima i vanbračnim partnerima sa decom ili samohranim roditeljima, ako ispunjavaju sledeće uslove:

- nemaju rešeno stambeno pitanje, odnosno nemaju odgovarajući stambeni prostor ili nemaju osnovne uslove za stanovanje,

- ako jedan član bračne ili vanbračne zajednice, odnosno samohrani roditelj, ima prebivalište na teritoriji Grada Novog Sada u poslednjih pet godina,

- ako nisu otuđili stan ili porodičnu stambenu zgradu na kojoj su oni ili članovi njihovog porodičnog domaćinstva imali pravo svojine, u poslednjih pet godina, i

- ako su kreditno sposobni.

III

Lice iz tačke II ovog konkursa nema rešeno stambeno pitanje ako ono ili član njegovog porodičnog domaćinstva nema stan, odnosno porodičnu stambenu zgradu u svojini, i:

1. stanuje kao podstanar,

2. stanuje u prostorijama za privremeni smeštaj koje se ne mogu smatrati stanom, jer ne pružaju ni minimum uslova za stanovanje, odnosno za život čoveka (šupa, daščara, tavanska i podrumska prostorija, magacin i sl.),

3. koristi stan za službene potrebe,

4. koristi sobu ili ležaj u samačkom hotelu,

5. stanuje kod svojih roditelja ili roditelja svog bračnog druga, odnosno vanbračnog partnera (majka, otac, očuh, maćeha, usvojitelj), dede, babe,

6. stanuje u bespravno podignutom objektu za koji je doneto pravosnažno rešenje o rušenju,

7. ako je nosilac stanarskog prava, odnosno zakupac na neodređeno vreme stana u svojini građana ili sustanar.

Pod neodgovarajućim stambenim prostorom podrazumeva se stambena površina manja od 17 m2 korisne stambene površine po članu porodičnog domaćinstva.

Lica iz tačke II ovog konkursa nemaju osnovne uslove za stanovanje ako stan ili porodična stambena zgrada nema priključke na komunalnu infrastrukturu, odnosno nema električne, vodovodne i sanitarne instalacije.

Članom porodičnog domaćinstva smatraju se: bračni i vanbračni drug, deca rođena u braku, van braka, usvojena ili pastorčad i druga lica koja je učesnik konkursa ili njegov bračni drug dužan po zakonu da izdržava, pod uslovom da žive sa učesnikom konkursa u zajedničkom domaćinstvu.

IV

Način i namena korišćenja sredstava Fonda regulišu se ugovorom koji zaključuju korisnik sredstava Fonda i Fond.

V

Korisniku sredstava Fond odobrava sredstva u iznosu jedne trećine stambenog kredita za kupovinu stana ili porodične stambene zgrade, a dve trećine stambenog kredita odobrava banka.

Upravni odbor Fonda može korisniku sredstava da odobri najviše 15.000 evra, po srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan zaključenja ugovora iz tačke IV ovog konkursa.

Korisnik sredstava može sa bankom da zaključi ugovor pod posebnim bankarskim uslovima za veći iznos stambenog kredita od iznosa utvrđenog ovom odlukom, s tim da iznos sredstava koje obezbeđuje Fond ne može da bude veći od iznosa iz stava 2. ove tačke.

Sredstva Fonda odobravaju se korisnicima sredstava beskamatno, sa rokom otplate do 25 godina.

VI

Korisniku sredstava Fond odobrava sredstva u iznosu jedne trećine kredita za poboljšanje uslova stanovanja, a dve trećine kredita za poboljšanje uslova stanovanja odobrava banka.

Upravni odbor Fonda može korisniku sredstava da odobri najviše 5.000 evra, po srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan zaključenja ugovora iz tačke IV ovog konkursa.

Korisnik sredstava može sa bankom da zaključi ugovor pod posebnim bankarskim uslovima za veći iznos kredita za poboljšanje uslova stanovanja, od iznosa utvrđenog ovom odlukom, s tim da iznos sredstava koje obezbeđuje Fond ne može da bude veći od iznosa iz stava 2. ove tačke.

Sredstva Fonda odobravaju se korisnicima sredstava beskamatno, sa rokom otplate do osam godina.

VII

Stambene kredite iz tačke V i VI ovog konkursa odobravaće:

- EFG Eurobank štedionica a.d, Beograd, i

- ProCredit Bank a.d, Beograd.

VIII

Korisniku sredstava koji ima neodgovarajući stambeni prostor, ili nema osnovne uslove za stanovanje, a pribavlja novu nepokretnost, iznos stambenog kredita iz tačke V ovog konkursa umanjuje se za vrednost nepokretnosti koju poseduje, i ima pravo na stambeni kredit u visini razlike između iznosa stambenog kredita iz tačke V ovog konkursa, i vrednosti nepokretnosti.

IX

Korisnik sredstava sa jednim detetom vraća celokupni iznos odobrenih sredstava Fonda.

Korisnik sredstava sa dvoje dece vraća 75% odobrenih sredstava Fonda.

Korisnik sredstava sa troje dece vraća 25% odobrenih sredstava Fonda.

Korisnik sredstava Fonda sa četvoro ili više dece oslobađa se obaveze vraćanja odobrenih sredstava Fonda.

Ukoliko u toku trajanja obaveze vraćanja odobrenih sredstava Fonda, korisnik sredstava uveća broj članova porodice rođenjem ili usvojenjem, odobrava mu se povlastica na neotplaćena sredstva Fonda, u skladu sa st. 1-4. ove tačke.

X

Uz prijavu na konkurs podnose se sledeći dokazi i dokumentacija:

1) Za dokazivanje da je podnosilac prijave u bračnoj, odnosno vanbračnoj zajednici ili da je samohrani roditelj sa najmanje jednim detetom:

a) za bračnu zajednicu:

- izvod iz matične knjige venčanih, i

- izvod iz matične knjige rođenih za svako dete;

b) za vanbračnu zajednicu:

- overena izjava podnosioca prijave da živi u vanbračnoj zajednici, i

- izvod iz matične knjige rođenih za svako dete;

v) za samohranog roditelja:

- izvod iz matične knjige umrlih ili rešenje nadležnog organa o proglašenju nestalog lica umrlim, ili

- odluka nadležnog organa o samostalnom vršenju roditeljskog prava, i

- izvod iz matične knjige rođenih za svako dete;

2) Za dokazivanje stambenog statusa:

a) Za dokazivanje da lice nema rešeno stambeno pitanje:

1. da stanuje kao podstanar:

- ugovor o podstanarskom odnosu ili overena izjava dva svedoka da lice sa članovima porodičnog domaćinstva stanuje kao podstanar;

2. da stanuje u prostorijama za privremeni smeštaj koje se ne mogu smatrati stanom, jer ne pružaju ni minimum uslova za stanovanje (šupa, daščara, tavanska i podrumska prostorija, magacin i sl.):

- rešenje o privremenom smeštaju ili overena izjava dva svedoka da lice stanuje u prostorijama koje se ne mogu smatrati stanom, jer ne pružaju ni minimum uslova za stanovanje;

3. da koristi stan za službene potrebe:

- rešenje o davanju na korišćenje stana za službene potrebe ili potvrda preduzeća, odnosno ustanove, da lice koje konkuriše koristi stan za službene potrebe;

4. da koristi sobu ili ležaj u samačkom hotelu.

- potvrda da lice koje konkuriše koristi sobu ili ležaj u samačkom hotelu;

5. da stanuje kod svojih roditelja ili roditelja svog bračnog druga (majka, otac, očuh, maćeha, usvojitelj), dede, babe:

- dokaz o vlasništvu na stanu ili porodičnoj stambenoj zgradi svog ili roditelja bračnog druga (izvod iz zemljišnih knjiga ili pravosnažno rešenje o okončanju ostavinskog postupka ili overeni ugovor o sticanju nepokretnosti ili dr.);

- uverenje MUP-a o prijavi prebivališta ili overena izjava sa dva svedoka da lice sa članovima porodičnog domaćinstva stanuje kod svojih ili roditelja bračnog druga;

6. da stanuje u bespravno podignutom objektu za koji je doneto pravosnažno rešenje o rušenju:

- pravosnažno rešenje o rušenju bespravno podignutog objekta u kojem lice koje konkuriše živi;

7. da je nosilac stanarskog prava, odnosno zakupac na neodređeno vreme stana u svojini građana ili sustanar:

- overeni ugovor o davanju na korišćenje, odnosno zakupu na neodređeno vreme, stana u svojini građana, odnosno akt o zasnivanju sustanarskog odnosa na stanu.

U slučajevima navedenim od 1. do 7. prilaže se i uverenje o imovnom stanju iz katastra nepokretnosti.

b) Za dokazivanje da lice nema odgovarajući stambeni prostor:

- dokaz o vlasništvu na stanu ili porodičnoj stambenoj zgradi (izvod iz zemljišnih knjiga ili pravosnažno rešenje o okončanju ostavinskog postupka ili overeni ugovor o sticanju nepokretnosti ili dr.), i

- dokaz o kvadraturi (overena fotokopija poslednjeg rešenja o utvrđivanju poreza na imovinu fizičkih lica nadležne poreske uprave ili izvod iz evidencije stanova JP "Informatika").

v) Za dokazivanje da lice nema osnovne uslove za stanovanje:

- dokaz o vlasništvu na stanu ili porodičnoj stambenoj zgradi (izvod iz zemljišnih knjiga ili pravosnažno rešenje o okončanju ostavinskog postupka ili overeni ugovor o sticanju nepokretnosti ili dr.).

Po potrebi, procenu stambenog prostora u pogledu ispunjavanja osnovnih uslova za stanovanje vrši Komisija za dodelu sredstava Stambeno-kreditnog pronatalitetnog fonda Grada Novog Sada, neposredno, ili angažovanjem stručnog lica.

Ukoliko lice iz ove tačke pribavlja novu nepokretnost, pored navedenih dokaza, dostavlja i predugovor o kupovini nove nepokretnosti.

3) Za dokazivanje da jedan član bračne ili vanbračne zajednice, odnosno samohrani roditelj, ima prebivalište na teritoriji Grada Novog Sada u poslednjih pet godina:

- uverenje MUP-a o prijavi prebivališta;

4) Za dokazivanje da podnosilac prijave niti član njegovog domaćinstva nisu otuđili stan ili porodičnu stambenu zgradu na kojoj su imali pravo svojine, u poslednjih pet godina:

- overena izjava podnosioca prijave i članova njegovog porodičnog domaćinstva;

5) Za dokazivanje kreditne sposobnosti, odnosno ispunjenosti kreditnih uslova banke za ukupan traženi iznos sredstava, od banke i Fonda:

- potvrda o primanjima ostvarenim u šest meseci koji prethode mesecu u kome se podnosi prijava na konkurs, za učesnika konkursa i bračnog druga, odnosno vanbračnog partnera;

6) Za dokazivanje invalidnosti, telesnog oštećenja, odnosno duže ili teže bolesti učesnika konkursa ili člana domaćinstva:

- rešenje nadležnog organa o utvrđenom stepenu invaliditeta, telesnom oštećenju, odnosno mišljenje nadležne lekarske komisije o dužoj ili težoj bolesti učesnika konkursa ili člana domaćinstva.

XI

Izjave i fotokopije se overavaju u nadležnoj gradskoj upravi ili sudu.

Izvod iz zemljišne knjige, uverenje o imovnom stanju, izvod iz matične knjige rođenih i venčanih, uverenje o prijavi prebivališta, procena vrednosti nepokretnosti i overena izjava sa dva svedoka, ne mogu biti stariji od šest meseci.

XII

Prijave na konkurs, sa dokazima i potrebnom dokumentacijom, podnose se Komisiji za dodelu sredstava Stambeno-kreditnog pronatalitetnog fonda Grada Novog Sada, u roku od 30 dana od dana objavljivanja konkursa.

Prijave se podnose putem pisarnice gradske uprave, Novi Sad, Trg slobode 1, a dostavljaju se u zatvorenim kovertama, sa naznakom "Prijava na konkurs - za dodelu sredstava Stambeno-kreditnog pronatalitetnog fonda Grada Novog Sada".

Prijave podnete posle roka utvrđenog u konkursu Komisija neće uzeti u razmatranje.

XIII

Komisija je dužna da predlog liste reda prvenstva objavi na oglasnoj tabli zgrade Skupštine Grada Novog Sada, Žarka Zrenjanina 2, i isti dostavi Upravnom odboru, u roku od 60 dana od dana isteka roka za podnošenje prijava.

XIV

Lica koja, po predlogu liste reda prvenstva iz tačke XIII ovog konkursa, budu predložena za dodelu stambenih kredita Fonda, biće pozvana da, u roku od 10 dana od dana objavljivanja predloga liste, dostave predugovor o kupovini stana ili porodične stambene zgrade i opredele se za banku kod koje žele da ostvare preostali iznos kredita.

XV

Obrazac prijave može se preuzeti u pisarnici gradske uprave, Novi Sad, Trg slobode 1, ili na sajtu Grada Novog Sada.

Dodatna obaveštenja i informacije u vezi sa konkursom mogu se dobiti na brojeve telefona:

- 021/529-812, osoba za kontakt: Vera Grkavac, načelnik Gradske uprave za socijalnu i dečiju zaštitu, i

- 021/420-299 lokal 268, osoba za kontakt: Svetlana Dražić, pomoćnik načelnika za socijalnu i dečiju zaštitu u Gradskoj upravi za socijalnu i dečiju zaštitu.