PRAVILNIK

O OBRASCU SLUŽBENE LEGITIMACIJE ZAŠTITNIKA GRAĐANA I NJEGOVIH ZAMENIKA

("Sl. glasnik RS", br. 121/2007)

Član 1

Ovim pravilnikom uređuju se sadržina i oblik legitimacije Zaštitnika građana i njegovih zamenika i način izdavanja i vođenja evidencije o izdatim legitimacijama.

Član 2

Imalac službene legitimacije, istu će koristiti za identifikovanje prilikom obavljanja službenih radnji zaštitnika građana i ne može je koristiti u druge svrhe.

Član 3

Obrazac službene legitimacije štampa se ćiriličkim pismom i sadrži:

1. na koricama crne boje, kožnog poveza, na vrhu u sredini, zlatotiskom, nalazi se natpis: "Republika Srbija", ispod toga "SLUŽBENA LEGITIMACIJA", ispod toga grb RS, ispod toga masnim slovima: "ZAŠTITNIK GRAĐANA",

2. na unutrašnjoj strani korica u sredini mesto za fotografiju u boji veličine 25x30 milimetara, ispod toga, u sredini, ime i prezime imaoca legitimacije, zatim ispod toga, u sredini, funkcija imaoca legitimacije, ispod toga, u sredini, mesto za potpis imaoca legitimacije, ispod toga, u sredini mesto za otisak pečata organa, ispod toga levo, datum izdavanja, a desno mesto za potpis izdavaoca legitimacije,

3. na drugoj strani natpis: "IMUNITETSKO PRAVO", ispod toga tekst:

"Zaštitnik građana i njegovi zamenici uživaju imunitet kao narodni poslanici, a na osnovu člana 10. stav 1. Zakona o zaštitniku građana ("Službeni glasnik RS", br. 79/2005 i 54/2007) o ukidanju imuniteta Zaštitnika građana i njegovih zamenika odlučuje Skupština većinom glasova svih narodnih poslanika na osnovu člana 10. stav 2. Zakona",

4. na trećoj strani natpis: "Ovlašćenje", ispod toga tekst:

"Imalac ove službene legitimacije u vezi sa postupkom koji vodi Zaštitnik građana ima pravo da traži od organa uprave, a oni imaju obavezu da sarađuju sa Zaštitnikom građana i da mu omoguće pristup prostorijama i stave na raspolaganje sve podatke kojima raspolažu, a koji su od značaja za postupak koji vodi, odnosno za ostvarenje cilja njegovog preventivnog delovanja, bez obzira na stepen njihove tajnosti, osim kada je to u suprotnosti sa zakonom.

Zaštitnik građana ima pravo da obavi razgovor sa svakim zaposlenim u organu uprave kada je to od značaja za postupak koji vodi.

Zaštitnik građana ima pravo nesmetanog pristupa zavodima za izvršenje sankcija i drugim mestima na kojima se nalaze lica koja su lišena slobode, kao i pravo da sa tim licima razgovara nasamo."

Član 4

Obrazac službene legitimacije odštampan je uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Član 5

Službena legitimacija je dimenzija 7 x 9,5 cm, u tvrdom kožnom povezu, crne boje.

Hartija na svakoj unutrašnjoj stranici legitimacije sadrži grb Republike Srbije u rasteru (vodeni žig).

Član 6

O izdatim službenim legitimacijama vodi se službena evidencija, koja sadrži: redni broj; ime i prezime imaoca legitimacije; funkciju imaoca legitimacije, datum izdavanja; broj lične karte i fotografiju imaoca legitimacije; datum izdavanja i datum vraćanja službene legitimacije i rubriku za napomene.

Član 7

Ako imalac službene legitimacije istu ošteti, izgubi ili na drugi način ostane bez službene legitimacije ili njenog dela dužan je da o tome odmah pismeno obavesti Generalnog sekretara Zaštitnika građana, radi brisanja iz evidencije i izdavanja duplikata na novom obrascu.

Imalac službene legitimacije kome prestane funkcija ili radni odnos kod Zaštitnika građana, obavezan je da službenu legitimaciju vrati prilikom prijema odluke o prestanku funkcije ili radnog odnosa.

Član 8

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Obrazac službene legitimacije

 

 

KORICE

 
     
 
 

Republika Srbija

 

SLUŽBENA LEGITIMACIJA

 

 

ZAŠTITNIK GRAĐANA

 

 

 

1. strana (unutrašnja strana prednjih korica)

2. strana (prvi list)

 

 

 
 

Fotografija

2,5x3,0

 

 

       
       
       
 

 

 
     
     
 

Ime i prezime

 
   
 

 

 
 

Funkcija

 
   
 

 

 
 

potpis

 
           
 


m.p.

 
           
 

 

 

 

 
         
 

datum izdavanja

 

izdavalac

 
           
           

 

 

IMUNITETSKO PRAVO

 

 

"Zaštitnik građana i njegovi zamenici uživaju imunitet kao narodni poslanici, a na osnovu člana 10. stav 1. Zakona o zaštitniku građana ("Sl. glasnik RS", br. 79/2005, 54/2007) o ukidanju imuniteta Zaštitnika građana i njegovih zamenika odlučuje Skupština većinom glasova svih narodnih poslanika na osnovu člana 10. stav 2. Zakona".

 

 

 

3. strana (druga strana prvog lista)

4. strana (unutrašnja strana zadnjih korica)

 

 

 

 

OVLAŠĆENJE

 

"Imalac ove službene legitimacije u vezi sa postupkom koji vodi Zaštitnik građana ima pravo da traži od organa uprave, a oni imaju obavezu da sarađuju sa Zaštitnikom građana i da mu omoguće pristup prostorijama i stave na raspolaganje sve podatke kojima raspolažu, a koji su od značaja za postupak koji vodi odnosno za ostvarenje cilja njegovog preventivnog delovanja, bez obzira na stepen njihove tajnosti, osim kada je to u suprotnosti sa zakonom.

 

 

 

Zaštitnik građana ima pravo da obavi razgovor sa svakim zaposlenim u organu uprave kada je to od značaja za postupak koji vodi.

 

Zaštitnik građana ima pravo nesmetanog pristupa zavodima za izvršenje sankcija i drugim mestima na kojima se nalaze lica koja su lišena slobode, kao i pravo da sa tim licima razgovara nasamo".