ODLUKA
O UTVRĐIVANJU NEKROPOLE "BELJNJAČA" U ŠIDU ZA ARHEOLOŠKO NALAZIŠTE

("Sl. glasnik RS", br. 73/2002)

1. Nekropola "Beljnjača" u Šidu sa grobnim i drugim nalazima, kao i pokretnim predmetima iz ranijih istorijskih doba u njoj, utvrđuje se za arheološko nalazište.

2. Nekropola "Beljnjača" u Šidu sa grobnim i drugim nalazima, kao i pokretnim predmetima iz ranijih istorijskih doba u njoj, koji su od posebnog kulturnog i istorijskog značaja (u daljem tekstu: arheološko nalazište), nalazi se na teritoriji opštine Šid, u Šidu, Ulica Mičurinova 29, u državnoj svojini, na katastarskoj parceli broj 2408, KO Šid.

Granica arheološkog nalazišta ide spoljnim ivicama katastarske parcele broj 2408, KO Šid.

Arheološko nalazište nalazi se na uzvišenju oko 2,5-3 metra u odnosu na okolni teren. Pre Drugog svetskog rata deo ovog terena je korišćen kao pozajmište za ciglanu i tom prilikom su otkrivena dva sarkofaga i konstatovani su površinski nalazi antičkih opeka i građevinskog materijala, kao i velika količina fragmenata fresaka, što je utvrđeno prilikom iskopavanja i istraživanja u maju mesecu 1998. godine. Slučajni nalaz u novembru 1997. godine velike količine fragmenata fresaka i rimskog sarkofaga, koji je bogato dekorisan i načinjen od jednog komada kamena, spoljnih dimenzija 2,17 x 1,39 x 0,87 metara, postavljen na postament od četiri kamene ploče dimenzija 2,70 x 1,75 x 0,27 metara, ukazuje da je na ovom mestu postojala nekropola sa sakralnim objektima (kapela) iz perioda III - IV veka n.e.

3. Zaštićena okolina arheološkog nalazišta obuhvata sledeće katastarske parcele: br. 2409, 2408, 2407, 2406, 2405/9, 2405/8, 2405/7, KO Šid, u državnoj svojini.

Granica zaštićene okoline arheološkog nalazišta ide spoljnim ivicama nabrojanih parcela.

4. Utvrđuju se sledeće mere zaštite arheološkog nalazišta:

1) izvođenje građevinskih radova i promena oblika terena, kao i izgradnja infrastrukture, industrijskih objekata i postrojenja dozvoljeno je uz prethodno obezbeđenje zaštitnih arheoloških iskopavanja i adekvatne prezentacije nalaza;

2) mere tehničke zaštite arheološkog nalazišta mogu se sprovoditi samo uz prethodna zaštitna arheološka iskopavanja;

3) zabranjuje se potkopavanje škarpe lokaliteta;

4) zabranjeno je vađenje peska, šljunka, kamena ili zemlje za pravljenje cigle i kopanje kanala za navodnjavanje;

5) zabranjuje se prosipanje, odlaganje i privremeno ili trajno deponovanje otpadnih i štetnih materija - hemijski agresivnih, eksplozivnih, otrovnih i radioaktivnih;

6) zabranjuje se neovlašćeno prikupljanje pokretnih arheoloških površinskih nalaza.

5. Utvrđuju se sledeće mere zaštite zaštićene okoline arheološkog nalazišta:

1) izvođenje određenih građevinskih radova, promene oblika terena i korišćenja zemljišta u okviru zaštićene okoline, kao i promena namene zemljišta dozvoljeno je uz prethodno obezbeđenje zaštitnih arheoloških iskopavanja i adekvatne prezentacije nalaza.

6. Ovu odluku objaviti "Službenom glasniku Republike Srbije".