ODLUKA
O UTVRĐIVANJU LOKALITETA "ARHANĐELOVO CRKVIŠTE" U SELU DOLAC ZA ARHEOLOŠKO NALAZIŠTE

("Sl. glasnik RS", br. 128/2003)

1. Lokalitet "Arhanđelovo crkvište" u selu Dolac utvrđuje se za arheološko nalazište.

2. Lokalitet "Arhanđelovo crkvište" u selu Dolac (u daljem tekstu: arheološko nalazište) nalazi se na teritoriji opštine Klina, u selu Dolac, na katastarskoj parceli broj 183, KO Dolac, u državnoj svojini.

Arheološko nalazište čini staro pravoslavno groblje sa ostacima crkve posvećene nepoznatom svetitelju.

Od crkve je očuvan samo južni zid u tragovima, ali se po konfiguraciji terena uočava da je reč o manjoj jednobrodnoj građevini, zidanoj pritesanim kamenom i malterom. Zapadno od ostataka crkve locirano je staro pravoslavno groblje sa spomenicima u vidu masivnih krstova rađenih od sige ili nepravilno klesanih usađenika, postavljenih čelo glave pokojnika. U turskom katastarskom popisu iz 1455. godine u selu Dolac pominju se i dva popa, kao i tri monaha.

Arheološko nalazište je značajan istorijski izvor na teritoriji opštine Klina, koji će naknadnim istraživanjima biti preciznije datovan i valorizovan.

3. Zaštićena okolina arheološkog nalazišta obuhvata sledeće katastarske parcele: br. 183, 184, 185, 186, 709, 759 (put), KO Dolac, u državnoj svojini i br. 188, 193/1, 193/2, 194 i 198, KO Dolac, u privatnoj svojini.

Granica zaštićene okoline arheološkog nalazišta ide sa severne strane duž nekategorisanog puta, sa južne strane Pasjim potokom i vodeničkim jazom, a sa ostalih strana spoljnim ivicama parcela zaštićene okoline.

4. Utvrđuju se sledeće mere zaštite arheološkog nalazišta:

1) zabrana vađenja kamena iz temelja i zidova crkve, kao i odnošenja nadgrobnika;

2) zabrana deponovanja zemlje i stvaranja drugih deponija;

3) zabrana izgradnje objekata u granicama arheološkog nalazišta.

5. Utvrđuju se sledeće mere zaštite zaštićene okoline arheološkog nalazišta:

1) zabrana deponovanja zemlje i stvaranja drugih deponija.

6. Ovu odluku objaviti u "Službenom glasniku Republike Srbije".