ODLUKA
O NAKNADI ZA KORIŠĆENJE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA

("Sl. list grada Kragujevca", br. 6/2003, 4/2005, 14/2006 i 18/2007)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovom Odlukom utvrđuje se obaveza plaćanja naknade za korišćenje građevinskog zemljišta, bliže propisuju kriterijumi, merila, visina, način i rokovi plaćanja naknade, kao i način korišćenja sredstava ostvarenih po ovom osnovu, na teritoriji Grada Kragujevca.

Član 2

Naknada za korišćenje građevinskog zemljišta (u daljem tekstu: naknada) plaća se za izgrađeno i neizgrađeno javno kao i ostalo građevinsko zemljište koje može biti u državnoj ili ostalim oblicima svojine.

Član 3

Naknada se plaća i za objekte namenjene za stanovanje, kao i za objekte namenjene za obavljanje poslovne delatnosti.

Član 4

Visina naknade utvrđuje se u zavisnosti od obima i stepena uređenosti zemljišta, najvećeg planom dozvoljenog indeksa izgrađenosti, njegovog položaja u naselju, opremljenosti zemljišta objektima društvenog standarda, saobraćajne povezanosti zemljišta sa lokalnim odnosno gradskim centrom, radnim zonama i drugim sadržajima u naselju, odnosno drugim pogodnostima koje zemljište ima za korisnike.

Kriterijumi i merila za utvrđivanje visine naknade bliže su definisani u tabelama I i II Kriterijuma i merila (u daljem tekstu: Kriterijumi) koji su sastavni deo ove odluke.

Član 5

Sredstva koja se ostvaruju plaćanjem naknade su prihod budžeta Grada Kragujevca, i koriste se za uređivanje građevinskog zemljišta, za izgradnju i održavanje objekata komunalne infrastrukture prema Programu uređivanja građevinskog zemljišta, donetom u skladu sa Zakonom.

Član 6

Gradska uprava za ekonomiju i finansije (u daljem tekstu: Uprava):

- na osnovu prijave obveznika utvrđuje činjenično stanje radi primene Kriterijuma za utvrđivanje visine naknade,

- vrši poslove evidencije obveznika plaćanja naknade,

- donosi rešenja o naknadi,

- vrši poslove naplate naknade za pravna lica,

- obavlja administrativne, informacione i druge poslove vezane za obračun i naplatu naknade u skladu sa ovom Odlukom i odlukom kojom se uređuje sistem objedinjene naplate komunalnih i drugih usluga.

Prinudna naplata naknade za korišćenje građevinskog zemljišta vrši se po propisima kojima se uređuje poreski postupak i poreska administracija.

II OBVEZNICI PLAĆANJA NAKNADE

Član 7

Obveznici plaćanja naknade su:

- vlasnik objekta - za izgrađeno javno građevinsko zemljište i ostalo građevinsko zemljište u državnoj svojini. Izuzetno, naknadu po ovom osnovu plaća nosilac prava korišćenja na objektu odnosno posebnom delu objekta, odnosno zakupac ako je isto dato u zakup,

- korisnik neizgrađenog javnog građevinskog zemljišta i ostalog građevinskog zemljišta u državnoj svojini,

- vlasnik zemljišta za korišćenje ostalog građevinskog zemljišta koje nije u državnoj svojini, ako je ono, sredstvima Grada odnosno drugim sredstvima u državnoj svojini, opremljeno osnovnim objektima komunalne infrastrukture (električna mreža, vodovod, pristupni put i sl.),

- vlasnik bespravno izgrađenog objekta ili delova objekata.

Član 8

Obveznici plaćanja naknade za korišćenje građevinskog zemljišta po osnovu stambenog prostora su:

- za stambeni prostor koji se koristi po osnovu zakupa - zakupci,

- za stambeni prostor u svojini građana koji koriste vlasnici ili koji izdaju u zakup - vlasnici tog prostora,

- za službene stanove - lica koja koriste te stanove, odnosno zakupci,

- za stanove u državnoj svojini koji nisu useljeni - nosioci prava korišćenja,

- za stanove u drugim oblicima svojine koji nisu useljeni - vlasnici stanova.

Član 9

Obveznici plaćanja naknade za korišćenje građevinskog zemljišta po osnovu poslovnog prostora su:

- za poslovni prostor u privatnoj svojini u kome se obavlja poslovna delatnost, vlasnici, odnosno zakupci prostora,

- za poslovni prostor, odnosno, prostorije u državnoj ili drugim oblicima svojine, u kojima se obavlja poslovna delatnost, vlasnici odnosno korisnici ili zakupci.

Naknada za poslovni prostor plaća se i kada se u istom ne obavlja poslovna delatnost.

Član 10

Naknada za korišćenje građevinskog zemljišta utvrđuje se zavisno od elemenata iz člana 4. ove Odluke, izraženih brojem bodova u tabelama I i II Kriterijuma.

Utvrđivanje naknade za korišćenje građevinskog zemljišta vrši se posebno: za stambeni i poslovni prostor, a za poslovni prostor i po načinu obavljanja poslovnih delatnosti, u skladu sa propisima kojima se uređuje klasifikacija delatnosti i registar jedinica razvrstavanja, za proizvodne i njima srodne delatnosti po načinu korišćenja, za trgovinu i njima srodne delatnosti, za stambeno-komunalne delatnosti i njima srodne delatnosti po načinu korišćenja, za finansijske, tehničke i njima srodne delatnosti po načinu korišćenja, za obrazovanje, kulturu i njima srodne delatnosti i ostale poslovne delatnosti.

Pod proizvodnim i njima srodnim delatnostima iz stava 2. ovog člana, podrazumevaju se, sledeće delatnosti:

- vađenje rude i kamena - sektor V, od oblasti 10 do oblasti 14,

- prerađivačka industrija - sektor G, od oblasti 15 do oblasti 37,

- poljoprivreda, lov i šumarstvo - sektor A, oblasti 01 i 02,

- ribarstvo - sektor B, oblast 05,

- građevinarstvo - sektor Đ, oblast 45.

Pod delatnostima trgovine i njima srodnim delatnostima iz stava 2. ovog člana, podrazumevaju se sledeće delatnosti:

- saobraćaj, skladištenje i veze - sektor 3, od oblasti 60 do oblasti 64, osim grupe 60212 (gradski saobraćaj),

- trgovina na veliko i malo; opravka motornih vozila, motocikala i predmeta za ličnu upotrebu i domaćinstvo - sektor E, od oblasti 50 do oblasti 52,

- hoteli i restorani - sektor Ž, oblast 55,

- ostale uslužne delatnosti - oblast 93,

- delatnost škole za vozače - grana 804.

Pod stambeno-komunalnih delatnostima i njima srodnim iz stava 2. ovog člana, podrazumevaju se sledeće delatnosti:

- proizvodnja i snabdevanje parom i toplom vodom - grana 403,

- sakupljanje, prečišćavanje i distribucija vode - grana 410,

- odstranjivanje otpadaka i smeća - grana 900,

- stambena delatnost - grupa 7032,

- prevoz putnika u gradskom saobraćaju - podgrupa 60212.

Pod finansijsko-tehničkim delatnostima i njima srodnim iz stava 2. ovog člana, podrazumevaju se sledeće delatnosti:

- distribucija električne energije i gasa - grane 401 i 402,

- finansijsko posredovanje - sektor I, oblast 65 do oblasti 67 osim grupe 6602,

- aktivnosti u vezi sa nekretninama - sektor J, od oblasti 70 do oblasti 74 osim grana 725, 726, 731, 732, 745, 747, 748 i grupe 7032,

- delatnost poslovnih udruženja - oblast 91 osim grana 912 i 913,

- oblasti 921, 922, 924.

Pod obrazovanjem kulturom i njima srodnim delatnostima iz stava 2. ovog člana podrazumevaju se:  

- penzijski fondovi - grupa 6602,

- naučno-istraživački rad - grane 726, 731 i 732,

- biroi za zapošljavanje - grana 745 i ostale nepomenute delatnosti.

Kancelarijski i drugi poslovni prostor, koji se koristi za zajedničke službe, predstavništva, komercijalnu delatnost i slično, ne smatra se prostorom u kome se obavljaju delatnosti iz stana 2. ovog člana već spada u ostale poslovne delatnosti.

Obveznici naknade za korišćenje građevinskog zemljišta, koji su registrovani za obavljanje više delatnosti plaćaju naknadu za korišćenje građevinskog zemljišta za svaku delatnost prema osnovima i merilima utvrđenim ovom odlukom, srazmerno površini koja se koristi za obavljanje konkretne delatnosti.

Član 11

Za korišćenje građevinskog zemljišta u javnoj upotrebi, vlasnik odnosno korisnik ne plaća naknadu.

Pod zemljištem u smislu stava 1. ovog člana, smatra se zemljište koje se koristi za: javne puteve, ulice, trgove, uređene parkovske površine, deponije smeća, gradska groblja osim za komercijalne objekte koji se nalaze u zahvatu groblja, objekte vodosnabdevanja - akumulacije i železničke koloseke van staničnih prostora.

III NASTANAK OBAVEZE PLAĆANJA NAKNADE

Član 12

Obaveza plaćanja naknade za korišćenje građevinskog zemljišta nastaje od prvog dana sticanja prava vlasništva, odnosno prava korišćenja i zakupa prostora, odnosno građevinskog zemljišta, odnosno od dana pravnosnažnosti rešenja, ili odluke.

Naknada se plaća mesečno, u skladu sa rešenjima Uprave.

Obveznici naknade za korišćenje građevinskog zemljišta, dužni su da podnesu prijavu Upravi o svakoj promeni u roku od 15 dana od dana nastanka promene.

Uprava je ovlašćena da izvrši proveru podataka iz prijave na terenu, zahteva od obveznika dostavljanje dokaza i drugih podataka neophodnih za utvrđivanja činjenica i okolnosti od značaja za određivanje visine naknade.

Obveznik plaćanja naknade kome obaveza bude utvrđena u smislu odredaba ove odluke, plaća naknadu za korišćenje građevinskog zemljišta u visini u kojoj se ta naknada plaća na dan utvrđivanja obaveze plaćanja, odnosno od prvog dana sticanja prava vlasništva, korišćenja ili zakupa prostora ili građevinskog zemljišta, prema propisima koji su važili u vreme nastanka obaveza.

Član 13

Naknada za korišćenje građevinskog zemljišta za koje je utvrđeno pravo korišćenja plaća se od dana pravnosnažnosti akta kojim je utvrđeno pravo korišćenja, odnosno od dana overe ugovora o prenosu prava korišćenja.

Naknada za korišćenje građevinskog zemljišta koje je dato u zakup, radi izgradnje objekta, plaća se od dana pravnosnažnosti akta o davanju u zakup, a za objekat od dana utvrđenog ugovorom o zakupu.

U slučaju da se zemljište ne privede nameni odnosno ne ponudi Gradu u otkup radi privođenja nameni u roku od dve godine od dana donošenja urbanističkog plana, plaća se naknada kao i za ostalo izgrađeno građevinsko zemljište.

Član 14

Vlasnici objekata izgrađenih bez građevinske dozvole odnosno objekata koji se koriste bez upotrebne dozvole, koji ne pribave odobrenje za izgradnju odnosno upotrebnu dozvolu u roku od 30 dana po isteku roka iz člana 161. Zakona o planiranju i izgradnji, dužni su da plaćaju naknadu za korišćenje građevinskog zemljišta u skladu sa ovom Odlukom.

Ako nadležna gradska uprava, u skladu sa članom 162. Zakona o planiranju i izgradnji, donese rešenje o rušenju objekta, vlasnik objekta izgrađenog bez građevinske dozvole, plaća naknadu za korišćenje građevinskog zemljišta u skladu sa odredbama ove Odluke, do dana izvršenja rešenja o rušenju objekta.

IV POSTUPAK OBRAČUNA I UTVRĐIVANJA VISINE NAKNADE

Član 15

Naknada se obračunava:

a) Za neizgrađeno građevinsko zemljište:

- po 1 m2 zemljišta

b) Za izgrađeno građevinsko zemljište kao zbir površina objekata i zemljišta koje nije pod objektima i to:

- po 1 m2 izgrađenog korisnog prostora za stambeni i poslovni prostor,

- po 1 m2 bruto površine objekta, za objekte privremenog karaktera,

- po 1 m2 zemljišta (ne uračunavajući zemljište pod objektom) - za građevinsko zemljište.

Član 16

Izgrađeni korisni prostor za koji se plaća naknada po 1 m2 u smislu ove odluke je: korisni stambeni prostor, drugi korisni prostor i korisni poslovni prostor.

Pod korisnim stambenim prostorom smatra se površina soba, predsoblja, hodnika u stanu, kuhinje, kupatila, ostava, terasa, balkona i drugih prostorija u stanu odnosno porodičnoj stambenoj zgradi.

Pod drugim korisnim prostorom smatraju se: podrumi, garaže (bez obzira na oblik vlasništva) izgrađene uz stambene objekte ili u dvorištima porodičnih stambenih zgrada, kao i drugi korisni prostori pomoćnih objekata koji pripadaju stanovima ili porodičnim stambenim zgradama.

Pod korisnim poslovnim prostorom smatra se: korisna površina svih prostorija u objektu, korisna površina jedne ili više prostorija namenjenih vršenju poslovne delatnosti u poslovnoj ili stambenoj zgradi, kao i površina skladišta, dvorišta, otvorenih manipulativnih prostora, pijačni prostor, nadstrešnice, garaže za službena vozila i platoi u funkciji delatnosti.

Član 17

Naknada za korišćenje ostalog neizgrađenog građevinskog zemljišta plaća se:

- kada zemljište nije privedeno nameni, u roku od dve godine od dana donošenja urbanističkog plana,

- kada zemljište nije ponuđeno u otkup Gradu radi privođenja nameni, u roku od dve godine od dana donošenja urbanističkog plana.

Naknada u slučajevima iz stava 1. alineja 1. i 2. ovog člana, obračunava se kao da je planirani objekat izgrađen, na način, utvrđen članom 15. tačka b. alineja 1. i 3. ove odluke.

Naknada u slučajevima iz stava 1. alineja 1. i 2. ovog člana, do isteka roka od 2 godine od dana donošenja urbanističkog plana, obračunava se na način utvrđen članom 15. tačka a. ove odluke.

U slučaju kada obveznik plaćanja naknade, u roku od od dve godine od dana donošenja urbanističkog plana, ponudi Gradu u otkup zemljište radi privođenja planiranoj nameni, a Grad ponudu ne prihvati, naknada mu se obračunava na način utvrđen članom 15. tačka a. ove odluke.

Član 18

Kriterijumi i merila za utvrđivanje i obračun visine naknade se iskazuju na osnovu broja bodova, utvrđenog po prostornim jedinicama.

Pod prostornom jedinicom u zahvatu Generalnog plana Grada Kragujevca, podrazumeva se najmanji blok koji se može opisati postojećim ulicama i identifikovati na karti prostornih jedinica, koja je sastavni deo ove odluke.

Pod prostornom jedinicom, između granice Generalnog plana Grada Kragujevca i granice Grada Kragujevca utvrđene Zakonom, podrazumeva se odgovarajuća katastarska Opština na toj teritoriji.

Ukupan broj bodova na nivou prostorne jedinice izračunava se kao prost zbir bodova utvrđen po elementima iz tabela - Kriterijumi.

Član 19

Visina naknade za korišćenje građevinskog zemljišta po 1 m2 zemljišta, stambenog, poslovnog i pomoćnog prostora, dobija se kao proizvod ukupnog broja bodova prostorne jedinice i vrednosti boda.

Član 20

Ako stambenom objektu pripada građevinsko zemljište koje koriste samo korisnici tog objekta (dvorište i slično), vrednost boda za korišćenje tog zemljišta iznosi 30% od vrednosti boda za stambeni prostor, računato po m2 građevinskog zemljišta.

U građevinsko zemljište u smislu stava 1. ovog člana, ne uračunava se zemljište pod objektima.

Ako objekat koristi više zakupaca odnosno vlasnika, naknada iz stava 1. ovog člana deli se srazmerno površini stana koji koriste, ako podela objekta i zemljišta nije drugačije definisana odgovarajućom ispravom (situacioni plan i slično).

Za pomoćne prostorije u objektu i izvan objekta (podrum, šupa, garaža i sl.) plaća se 50% naknade za stambeni prostor po 1 m2 pomoćne prostorije.

Ako se u stanu obavlja i poslovna delatnost iznos naknade obračunat na osnovu člana 19. ove odluke, uvećava se za 25%.

Ako stambenom objektu, koji se nalazi u prostornoj jedinici iz čl. 18. stav 3. ove odluke, pripada građevinsko zemljište u površini većoj od 500 m2, obveznik plaća naknadu za površinu od 500 m2 ne uračunavajući zemljište pod objektom.

Član 21

Vrednost boda po m2 obračunava se stavljanjem u proporciju ukupnih sredstava predviđenih Programom za komunalno održavanje Grada sa ukupnom masom bodova po m2, u odnosu 70% (pravna lica i preduzetnici) prema 30%(fizička lica).

Vrednost boda po m2 utvrđuje se jednom godišnje za narednu godinu.

Vrednost boda po m2 utvrđuje Odlukom Skupština Grada Kragujevca.

Član 22

Korisnici građevinskog zemljišta plaćaju naknadu za korišćenje građevinskog zemljišta i to:

- za zemljište koje se koristi za obavljanje poslovne delatnosti 100% vrednosti boda za poslovni prostor te delatnosti;

- za zemljište koje nije privedeno nameni po urbanističkoj i projektnoj dokumentaciji za uređenje kompleksa, plaća naknadu od 70% vrednosti boda za poslovni prostor te delatnosti;

- za uređene zelene površine (parkovske) prema projektnoj dokumentaciji u okviru kompleksa, plaćaju naknadu u visini od 25% vrednosti boda za poslovni prostor te delatnosti.

Član 23

Uprava utvrđuje ukupan broj bodova za svaku prostornu jedinicu primenom Kriterijuma.

Ukupan broj bodova iz stava 1. ovog člana menja se pri svakoj promeni Kriterijuma.

Član 24

U pogledu načina utvrđivanja naknade, kontrole, naplate, obračuna kamate, rokova zastarelosti i postupka po pravnim lekovima, primenjuju se odredbe Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji i Zakona o opštem upravnom postupku.

Član 25

Gradska uprava nadležna za poslove urbanizma i izgradnje, dužna je da Upravi dostavi pravnosnažno rešenje kojim se odobrava upotreba novoizgrađenih, dograđenih, rekonstruisanih i adaptiranih objekata, legalizovanih bespravno izgrađenih objekata; kao i prijavu promene namene objekta, odnosno delova objekta bez izvođenja radova u roku od pet dana od dana pravnosnažnosti rešenja, odnosno podnošenja prijave.

Gradska uprava nadležna za imovinsko pravne poslove dužna je da Upravi dostavi pravnosnažna rešenja, odnosno odluke o utvrđivanju prava korišćenja ili davanja u zakup građevinskog zemljišta, u roku od pet dana od dana pravnosnažnosti istih.

Pravna lica i preduzetnici, dužni su da Upravi dostave pravosnažna rešenja o registraciji, prestanku rada, kao i o promenama, u roku od 10 dana od dana pravosnažnosti rešenja.

Uprava je dužna da tromesečno, radi ažuriranja evidencije obveznika naplate (pravnih lica i preduzetnika) pribavlja izveštaj od nadležnih organa za registraciju o novoregistrovanim pravnim licima i preduzetnicima, kao i o promenama nastalim kod registrovanih pravnih lica i preduzetnika.

Uprava je dužna da u roku od 15 dana od dana prijema akata, odnosno podataka od nadležnih organa izvrši proveru podataka, sačini zapisnik za utvrđivanje visine naknade i rešenje o obračunatom iznosu naknade dostavi obvezniku.

Član 26

Ukoliko organi iz člana 25. ove Odluke ne dostave navedena akta, i obveznici ne postupe u skladu sa članom 12. stav 3. obaveza plaćanja naknade nastaje kada ovlašćeno službeno lice Uprave, utvrdi korišćenje prostora za stanovanje ili obavljanja delatnosti kao i promene koje nastanu u korišćenju.

Član 27

Izvršni organ grada, može u izuzetnim situacijama (viša sila i dr.), delimično ili u celosti za određeni vremenski period osloboditi obveznika plaćanja naknade za korišćenje građevinskog zemljišta, na obrazloženi predlog Uprave.

V KAZNENE ODREDBE

Član 28

Novčanom kaznom od 5.000,00 do 500.000,00 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice:

1. ako ne podnese prijavu za utvrđivanje naknade u propisanom roku ili ako u prijavi navede netačne podatke,

2. ako raniji i novi korisnik ne obavesti Upravu o promeni vlasništva, odnosno korišćenja prostora, odnosno građevinskog zemljišta u propisanom roku,

3. ako ovlašćenom radniku Uprave ne omogući kontrolu podataka iz prijave na licu mesta ili utvrđivanje činjenica, podataka i okolnosti od značaja za visinu naknade.

Za prekršaje iz stava 1. ovog člana kazniće se novčanom kaznom od 250,00 do 25.000,00 dinara i odgovorno lice u pravnom licu.

Novčanom kaznom od 2.500,00 do 250.000,00 dinara kazniće se preduzetnik bez svojstva pravnog lica ako učini prekršaj iz stava 1. ovog člana.

Novčanom kaznom od 250,00 do 25.000,00 dinara kazniće se fizičko lice ako učini prekršaj iz stava 1. ovog člana.

VI PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 29

Za obaveze po osnovu naknade za korišćenje građevinskog zemljišta, koje su dospele, a nisu izmirene do stupanja na snagu ove odluke, prinudna naplata, vršiće se po propisima kojima se uređuje poreski postupak i poreska administracija.

Član 30

Do donošenja rešenja iz člana 6. ove odluke, dosadašnji obveznici plaćaju akontaciju naknade u mesečnom iznosu utvrđenom za decembar 2007. godine.

Član 30a

(Brisan)

Član 31

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kragujevca", a primenjivaće se od 01.01.2004. godine.

Član 32

Danom početka primene ove odluke, prestaje da važi Odluka o naknadi za korišćenje građevinskog zemljišta (Službeni list Grada Kragujevca br. 12/97 i 6/99).

 

Samostalni član Odluke o izmeni i dopuni
Odluke o naknadi za korišćenje građevinskog zemljišta

("Sl. list grada Kragujevca", br. 4/2005)

Član 6

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u Službenom listu grada Kragujevca.

 

Samostalni članovi Odluke o izmenama i dopunama
Odluke o naknadi za korišćenje građevinskog zemljišta

("Sl. list grada Kragujevca", br. 14/2006)

Član 15

Ovlašćuje se Odbor za organizaciju i normativna akta da utvrdi i objavi prečišćen tekst Odluke o naknadi za korišćenje građevinskog zemljišta.

Član 16

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kragujevca" a primenjivaće se od 1.1.2007. godine.

 

Samostalni član Odluke o izmenama
Odluke o naknadi za korišćenje građevinskog zemljišta

("Sl. list grada Kragujevca", br. 18/2007)

Član 5

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Sl. listu grada Kragujevca", a primenjivaće se od 1. januara 2008. godine.