PRAVILA

ZA UTVRĐIVANJE REDNOG BROJA KANDIDATA ZA PREDSEDNIKA REPUBLIKE NA LISTI KANDIDATA

("Sl. glasnik RS", br. 128/2007)

Uvod

Član 1

Redni broj kandidata za predsednika Republike na listi kandidata utvrđuje se žrebom, na sednici Republičke izborne komisije.

Žreb se obavlja tako što se iz jednog bubnja izvlači kugla u kojoj je upisano ime i prezime kandidata za predsednika Republike, naziv predlagača kandidata, odnosno naznaka da je kandidata predložila grupa građana, ako grupa građana nema naziv, a neposredno nakon toga se iz drugog bubnja izvlači kugla u kojoj je upisan redni broj koji će taj kandidat za predsednika Republike imati na listi kandidata.

Nadležnost za sprovođenje žreba. Rukovođenje žrebom

Član 2

Žreb sprovodi Republička izborna komisija u prisustvu predstavnika predlagača kandidata.

Žrebom rukovode predsednik Republičke izborne komisije i zamenik predsednika Republičke izborne komisije ili članovi Republičke izborne komisije koje oni ovlaste (u daljem tekstu: rukovodioci žreba).

Mesto i vreme žreba. Javnost žreba

Član 3

Žreb se sprovodi 3. januara 2008. godine u sedištu Republičke izborne komisije.

Žreb je javan.

Predsednik Republičke izborne komisije zakazuje sednicu na kojoj će biti obavljen žreb.

Sekretar Republičke izborne komisije dužan je da o vremenu i mestu održavanja žreba blagovremeno obavesti predstavnike predlagača kandidata, kao i sredstva javnog informisanja.

Materijal za sprovođenje žreba

Član 4

Za sprovođenje žreba Republička izborna komisija će blagovremeno pripremiti sledeći materijal:

- dva providna bubnja za žrebanje;

- neprovidne kugle za žrebanje, čiji je broj dva puta veći od broja kandidata za predsednika Republike i koje moraju imati istovetne dimenzije, boju, masu i druge karakteristike;

- listove na kojima su upisana imena i prezimena kandidata za predsednika Republike i naziv predlagača kandidata, odnosno naznaka da je kandidata predložila grupa građana, ako grupa građana nema naziv;

- listove na kojima su ispisani brojevi od broja jedan pa redom, zaključno sa brojem koji odgovara broju kandidata za predsednika Republike.

Sprovođenje žreba

Član 5

Rukovodilac žreba otvara postupak i utvrđuje da li su prisutni predstavnici svih predlagača kandidata.

Ako neko od predstavnika predlagača kandidata nije prisutan rukovodilac žreba će utvrditi da li je blagovremeno obavešten o mestu i vremenu žreba.

Pošto utvrdi da su prisutni predstavnici predlagača kandidata, odnosno da su odsutni predstavnici uredno obavešteni, rukovodilac žreba će poučiti prisutne o postupku žreba i utvrditi da li je materijal za sprovođenje žreba potpun i ispravan.

Član 6

Rukovodilac žreba utvrđuje:

- da su bubnjevi za žrebanje ispravni i prazni;

- da postoji potreban broj ispravnih kugli za žrebanje;

- da je na svakom listu, koji je namenjen za upisivanje podataka o kandidatu za predsednika Republike, odštampano ime i prezime po jednog od kandidata za predsednika Republike, kao i naziv predlagača kandidata, odnosno naznaka da je kandidata predložila grupa građana, ako grupa građana nema naziv;

- da je na svakom listu, koji je namenjen upisivanju rednog broja na listi kandidata, odštampan po jedan broj, počev od broja jedan pa redom, zaključno sa brojem koji odgovara broju kandidata za predsednika Republike.

Član 7

Svaki list se savija i stavlja u kuglu.

Zatvorene kugle sa listovima na kojima su upisani podaci o kandidatima za predsednika Republike stavljaju se u jedan bubanj za žrebanje, dok se zatvorene kugle sa listovima na kojima su upisani redni brojevi na listi kandidata stavljaju u drugi bubanj za žrebanje.

Član 8

Kugle iz bubnjeva za žrebanje izvlače sekretar Republičke izborne komisije i zamenik sekretara Republičke izborne komisije, ili lica koja odredi Republička izborna komisija.

Tok žrebanja

Član 9

Postupak žrebanja sprovodi se po sledećem redosledu:

- iz bubnja za žrebanje u kojem se nalaze podaci o kandidatima za predsednika Republike, sekretar Republičke izborne komisije, negledajući u bubanj, izvlači kuglu i predaje je predsedniku Republičke izborne komisije;

- iz bubnja za žrebanje u kojem se nalaze redni brojevi na listi kandidata, zamenik sekretara Republičke izborne komisije, negledajući u bubanj, izvlači kuglu i predaje je zameniku predsednika Republičke izborne komisije;

- predsednik Republičke izborne komisije otvara kuglu i čita ime i prezime kandidata za predsednika Republike, naziv predlagača kandidata, odnosno naznaku da je kandidata predložila grupa građana, ako grupa građana nema naziv;

- zamenik predsednika Republičke izborne komisije otvara kuglu i objavljuje broj koji će taj kandidat za predsednika Republike imati na listi kandidata.

Potom se postupak žrebanja iznova ponavlja sve dok se ne izvuku poslednje kugle iz bubnjeva za žrebanje.

Završna odredba

Član 10

Ova pravila stupaju na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".