UPUTSTVO

ZA SPROVOĐENJE ZAKONA O IZBORU PREDSEDNIKA REPUBLIKE

("Sl. glasnik RS", br. 118/2007, 120/2007 - ispr. i 2/2008)

 

I SASTAVLJANJE IZVODA IZ BIRAČKOG SPISKA

a) Izvodi iz biračkog spiska koje sastavljaju opštinske uprave

Član 1

Organ opštinske uprave koji je nadležan za vođenje biračkog spiska dužan je da donese rešenje o zaključenju biračkog spiska i da sačini i overi izvod iz biračkog spiska za svako biračko mesto najkasnije do 4. januara 2008. godine u 24,00 časa.

Izvod iz biračkog spiska overava se tako što se na poslednjoj strani svake sveske biračkog spiska navode podaci iz rešenja o zaključenju biračkog spiska, a posebno broj strana biračkog spiska, broj upisanih birača, datum zaključenja biračkog spiska, potpis ovlašćenog lica i pečat organa opštinske uprave koji je nadležan za vođenje biračkog spiska.

Organ opštinske uprave koji je nadležan za vođenje biračkog spiska dužan je da overeni izvod iz biračkog spiska dostavi Republičkoj izbornoj komisiji u roku od 24 časa od od časa donošenja rešenja o njegovom zaključenju.

b) Posebni izvodi iz biračkog spiska

Posebni izvodi iz biračkog spiska birača koji se nalaze na odsluženju vojnog roka

Član 2

Ministarstvo odbrane dostavlja Republičkoj izbornoj komisiji najkasnije do 4. januara 2008. godine u 24,00 časa podatke o biračima koji će se 20. januara 2008. godine nalaziti na odsluženju vojnog roka ili na vojnoj vežbi i koji će 20. januara 2008. godine izvršavati obaveze u jedinicama ili ustanovama Vojske Srbije.

Na osnovu primljenih podataka, Republička izborna komisija sačinjava i overava posebne izvode iz biračkog spiska za birače koji će se 20. januara 2008. godine nalaziti na odsluženju vojnog roka ili na vojnoj vežbi i koji će izvršavati obaveze u jedinicama ili ustanovama Vojske Srbije i te posebne izvode dostavlja biračkim odborima zajedno sa ostalim materijalom za sprovođenje izbora.

Posebni izvodi iz biračkog spiska birača koji se nalaze u pritvoru ili na izdržavanju zavodske sankcije

Član 3

Ministarstvo pravde dostavlja Republičkoj izbornoj komisiji najkasnije do 4. januara 2008. godine podatke o biračima koji će se 20. januara 2008. godine nalaziti u pritvoru ili na izdržavanju zavodske sankcije.

Na osnovu primljenih podataka, Republička izborna komisija sačinjava i overava posebne izvode iz biračkog spiska za svaki zavod za izvršenje zavodske sankcije i te posebne izvode dostavlja biračkim odborima unutar zavoda za izvršenje zavodskih sankcija zajedno sa ostalim materijalom za sprovođenje izbora.

Posebni izvodi iz biračkog spiska birača koji imaju boravište u inostranstvu

Član 4

Ministarstvo spoljnih poslova, odmah posle raspisivanja izbora, putem javnog oglasa, obaveštava birače koji imaju boravište u inostranstvu da su raspisani izbori i poziva ih da diplomatsko-konzularnim predstavništvima Republike Srbije dostave podatke potrebne za ažuriranje biračkog spiska.

Tekst javnog oglasa iz prethodnog stava utvrdiće Republička izborna komisija posebnom odlukom.

Ministarstvo spoljnih poslova preko diplomatsko-konzularnih predstavništava prikuplja podatke o biračima koji imaju boravište u inostranstvu ili će 20. januara 2008. godine boraviti u inostranstvu i tako dobijene podatke dostavlja Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu vodi i ažurira, odvojeno po stranim državama, evidenciju birača koji su upisani u birački spisak a imaju boravište u inostranstvu (u daljem tekstu: Posebna evidencija birača u inostranstvu).

Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu dostavlja Republičkoj izbornoj komisiji najkasnije do 4. januara 2008. godine overene posebne izvode iz biračkog spiska za svako biračko mesto u inostranstvu, kao i popis birača upisanih u Posebnu evidenciju birača u inostranstvu sačinjen za svaku opštinu.

Republička izborna izborna komisija overene posebne izvode iz biračkog spiska, zajedno sa ostalim izbornim materijalom, prosleđuje svim biračkim odborima u inostranstvu.

S druge strane, popis birača upisanih u Posebnu evidenciju birača u inostranstvu, Republička izborna komisija razvrstava prema biračkim mestima u Republici Srbiji i dostavlja ih biračkim odborima zajedno sa ostalim materijalom za sprovođenje izbora.

v) Objavljivanje ukupnog broja birača

Član 5

Pošto primi rešenja o zaključivanju biračkih spiskova od organa opštinskih uprava koji su nadležni za vođenje biračkog spiska, Republička izborna komisija objavljuje u "Službenom glasniku Republike Srbije" ukupan broj birača u Republici Srbiji.

Broj birača koji su upisani u posebne izvode iz biračkog spiska ne ulazi u ukupan broj birača.

g) Objavljivanje konačnog broja birača

Član 6

Posle zaključenja biračkog spiska, Republička izborna komisija će izvršiti upis promena u izvode iz biračkog spiska samo na osnovu onih odluka opštinskog suda koje primi do 17. januara 2008. godine u 24,00 časa.

Upis promena u izvod iz biračkog spiska unosi se, počev od rednog broja 1, na kraju izvoda iz biračkog spiska, na posebnoj strani, pod nazivom: "Naknadne promene".

Odmah po isteku roka za upis naknadnih promena u izvode iz biračkog spiska, Republička izborna komisija objavljuje u "Službenom glasniku Republike Srbije" konačan broj birača u Republici Srbiji.

II BIRAČKA MESTA

Ko određuje biračka mesta

Član 7

Republička izborna komisija najkasnije do 30. decembra 2007. godine u 24,00 časa rešenjem određuje i oglašava u "Službenom glasniku Republike Srbije" broj i adresu svih biračkih mesta na kojima će se glasati.

Biračka mesta određuju se na predlog opštinskih uprava, odnosno uprava gradskih opština u gradu Beogradu i uprava gradova Kragujevca, Niša i Novog Sada.

Biračka mesta unutar zavoda za izvršenje zavodskih sankcija određuju se na predlog Ministarstva pravde, a biračka mesta u inostranstvu određuju se na predlog Ministarstva spoljnih poslova.

Svi predlozi za određivanje biračkih mesta dostavljaju se Republičkoj izbornoj komisiji najkasnije do 24. decembra 2007. godine u 24,00 časa.

Kako se određuju biračka mesta

Član 8

Biračka mesta određuju se s obzirom na broj birača i prostornu udaljenost, tako da glasanje bez teškoća traje od 7,00 do 20,00 časova.

Za svako biračko mesto određuje se: broj biračkog mesta, naziv biračkog mesta, adresa biračkog mesta i područje s kojeg glasaju birači na tom biračkom mestu (ulica, selo, zaselak, naselje i sl.).

Biračko mesto određuje se za glasanje najviše 2.500, a najmanje 100 birača, izuzev za teritoriju Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija.

U izuzetnim slučajevima, Republička izborna komisija može odrediti biračko mesto i za manje od 100 birača, ako bi, zbog prostorne udaljenosti ili nepovoljnog geografskog položaja, stanovnicima tog mesta glasanje na drugom biračkom mestu bilo znatno otežano.

Uređivanje biračkih mesta

Član 9

Opštinska uprava dužna je da blagovremeno obezbedi da prostor koji je određen kao biračko mesto bude pripremljen i otvoren za glasanje.

Prostorija za glasanje mora biti dovoljno prostrana da omogući uslove za nesmetan rad biračkog odbora, odnosno da bude dovoljno prostrana da bi svi članovi biračkog odbora, u stalnom i proširenom sastavu, mogli nesmetano i u svakom trenutku da imaju pristup glasačkoj kutiji i izbornom materijalu i uvid u njih i da bi mogli da se postave paravani koji omogućavaju nesmetano popunjavanje glasačkih listića i tajnost glasanja.

Na biračkom mestu vidno se ističu broj i naziv biračkog mesta, Državna zastava Republike Srbije, lista kandidata za izbor predsednika Republike, rešenje o određivanju biračkog mesta i rešenje o imenovanju biračkog odbora.

Na biračkom mestu i na 50 metara od biračkog mesta zabranjeno je da se ističu simboli političkih stranaka i drugi propagandni materijal.

Birački odbor obezbediće licima koja prate rad biračkog odbora (ovlašćenim posmatračima) odgovarajuće mesto sa koga mogu da prate tok glasanja i utvrđivanje rezultata glasanja.

III ORGANI I TELA ZA SPROVOĐENJE IZBORA

Koji su organi za sprovođenje izbora

Član 10

Organi za sprovođenje izbora su Republička izborna komisija i birački odbori.

Organi za sprovođenje izbora rade u stalnom i proširenom sastavu. Prošireni sastav čine predstavnici predlagača kandidata za predsednika Republike (u daljem tekstu: predlagač kandidata), koji su određeni shodno odredbama Zakona o izboru narodnih poslanika.

Republička izborna komisija

Član 11

Republička izborna komisija obavlja poslove koji su određeni Zakonom o izboru predsednika Republike, Zakonom o izboru narodnih poslanika i ovim uputstvom.

Republička izborna komisija može da ovlasti jednog svog člana ili zamenika člana ili više njih (u daljem tekstu: Koordinator Republičke izborne komisije) da za upravni okrug, grad Beograd ili inostranstvo obavlja u ime Republičke izborne komisije pojedine radnje koje su vezane za organizaciju i pripremu izbora.

Birački odbori. Stalni sastav biračkog odbora

Član 12

Birački odbor obavlja poslove koji su određeni Zakonom o izboru narodnih poslanika, ovim uputstvom i Pravilima o radu biračkih odbora.

Stalni sastav biračkih odbora čine predsednik i dva člana, koji imaju zamenike.

Predsednike, zamenike predsednika, članove i zamenike članova biračkih odbora u stalnom sastavu imenuje Republička izborna komisija srazmerno zastupljenosti poslaničkih grupa u Narodnoj skupštini Republike Srbije na dan raspisivanja izbora.

Republička izborna komisija imenuje stalni sastav biračkih odbora najkasnije do 9. januara 2008. godine u 24,00 časa.

Imenovanje stalnog sastava biračkog odbora

Član 13

Stalni sastav biračkog odbora imenuje se na predlog radnog tela, obrazovanog u skladu sa čl. 18. i 19. ovog uputstva.

Predlog radnog tela za imenovanje stalnog sastava biračkih odbora dostavlja se Republičkoj izbornoj komisiji najkasnije do 7. januara 2008. godine u 24,00 časa.

Prilikom predlaganja stalnog sastava biračkih odbora radno telo je dužno da uvaži predloge poslaničkih grupa.

Broj predstavnika poslaničkih grupa u stalnom sastavu svih biračkih odbora na teritoriji određene opštine mora biti srazmeran zastupljenosti te poslaničke grupe u Narodnoj skupštini Republike Srbije na dan raspisivanja izbora.

Broj predsednika i zamenika predsednika stalnog sastava biračkih odbora na teritoriji određene opštine, koji se imenuju na predlog određene poslaničke grupe, mora biti srazmeran zastupljenosti te poslaničke grupe u Narodnoj skupštini Republike Srbije na dan raspisivanja izbora.

Poslaničke grupe koje imaju pravo na svoje predstavnike u stalnom sastavu biračkih odbora, dužne su da svoje predstavnike za teritoriju svake opštine dostave radnom telu najkasnije do 4. januara 2008. godinu u 24,00 časa.

U predlogu se navode sledeći podaci o predstavniku u stalnom sastavu biračkih odbora: ime i prezime, ime jednog roditelja, adresa prebivališta i jedinstveni matični broj građana. Uz predlog se za svakog predstavnika prilaže i potvrda o izbornom pravu.

Ako neka poslanička grupa blagovremeno ne predloži predstavnika za stalni sastav biračkih odbora, radno telo u stalni sastav biračkog odbora predlaže lice koje smatra najpodesnijim za vršenje ove dužnosti.

Birački odbori unutar zavoda za izvršenje zavodskih sankcija imenuju se na predlog Ministarstva pravde, tako da u njima ne bude ni jedno lice koje radi u Ministarstvu pravde ili koje glasa u zavodu.

Birački odbori u inostranstvu imenuju se na predlog Ministarstva spoljnih poslova, po mogućnosti iz reda birača koji imaju boravište u inostranstvu.

Prošireni sastav biračkog odbora

Član 14

Prošireni sastav biračkog odbora čine predstavnici predlagača kandidata, određeni shodno odredbama Zakona o izboru narodnih poslanika.

Republičkoj izbornoj komisiji se dostavljaju sledeći podaci o članovima i zamenicima članova koji su određeni u prošireni sastav biračkog odbora:

- ime i prezime,

- ime jednog od roditelja,

- jedinstveni matični broj građana,

- prebivalište i adresa stana (navedeni prema podacima iz lične karte).

Republička izborna komisija imenuje prošireni sastav biračkih odbora najkasnije do 14. januara 2008. godine u 24,00 časa.

Ako predlagač kandidata ne odredi predstavnika u birački odbor najkasnije do 14. januara 2008. godine u 24,00 časa, birački odbor nastavlja da radi i punovažno odlučuje bez predstavnika tog predlagača kandidata.

Provera izbornog prava

Član 15

U birački odbor imenuju se lica koja imaju izborno pravo.

Izborno pravo proverava opštinska uprava po službenoj dužnosti, a ako lice koje je predloženo u prošireni sastav biračkog odbora nema izborno pravo, opštinska uprava o tome odmah obaveštava Republičku izbornu komisiju i predlagača kandidata.

Predlagač kandidata dostavlja potvrdu o izbornom pravu Republičkoj izbornoj komisiji ako je član, odnosno zamenik člana u proširenom sastavu biračkog odbora upisan u birački spisak neke druge opštine ili ako treba da bude u proširenom sastavu biračkog odbora u inostranstvu.

NAPOMENA: Na zahtev predlagača kandidata, opštinska uprava je dužna da pečat, kojim potvrđuje da predloženi članovi i zamenici članova biračkog odbora imaju izborno pravo, stavi na pismeno kojim predlagač kandidata predlaže Republičkoj izbornoj komisiji članove i zamenike članova u prošireni sastav jednog ili više biračkih odbora.

Ovlašćenje Koordinatora Republičke izborne komisije

Član 16

Posle predaje izbornog materijala radnim telima Koordinator Republičke izborne komisije ovlašćen je da, na predlog radnog tela ili predlagača kandidata, imenuje novog člana ili zamenika člana biračkog odbora ako je imenovani član ili zamenik člana biračkog odbora sprečen ili odsutan, najkasnije do 20. januara 2008. godine u 8,00 časova.

Zakonska ograničenja

Član 17

Birački odbor imenuje se shodno odredbama člana 29. stav 4. i člana 30. stav 2. Zakona o izboru narodnih poslanika.

Radna tela Republičke izborne komisije

Član 18

Republička izborna komisija obrazuje svoja radna tela u svakoj opštini, svakoj gradskoj opštini u gradu Beogradu i u gradovima Kragujevcu, Nišu i Novom Sadu, najkasnije do 24. decembra 2007. godine u 24,00 časa.

Radna tela predlažu stalni sastav biračkih odbora, izuzev stalnog sastava biračkih odbora unutar zavoda za izvršenje zavodskih sankcija i biračkih odbora u inostranstvu, predaju izborni materijal biračkim odborima pre glasanja i preuzimaju izborni materijal od biračkih odbora posle završenog glasanja.

Radna tela nisu organi za sprovođenje izbora, već isključivo obavljaju poslove koji su predviđeni ovim uputstvom.

Rad radnog tela organizuje i koordinira načelnik opštinske uprave.

Radno telo ima sedište u zgradi skupštine opštine.

Članovi radnih tela i njihovo imenovanje

Član 19

Radna tela imaju pet članova.

Članove radnih tela imenuje Republička izborna komisija na predlog poslaničkih grupa, srazmerno njihovoj zastupljenosti u Narodnoj skupštini Republike Srbije na dan raspisivanja izbora.

Broj predstavnika poslaničkih grupa u svim radnim telima na teritoriji određenog okruga, odnosno grada Beograda, mora biti srazmeran zastupljenosti te poslaničke grupe u Narodnoj skupštini Republike Srbije na dan raspisivanja izbora.

Poslaničke grupe koje imaju pravo na svoje predstavnike u radnim telima dužne su da spisak svojih predstavnika Republičkoj izbornoj komisiji dostave najkasnije do 22. decembra 2007. godine u 24,00 časa.

Ako neka poslanička grupa blagovremeno ne predloži predstavnika za radno telo, Republička izborna komisija će za člana radnog tela imenovati lice koje smatra najpodesnijim za vršenje ove dužnosti.

IV PREDLAGANJE KANDIDATA ZA PREDSEDNIKA REPUBLIKE

Ko može da predloži kandidata

Član 20

Kandidata za predsednika Republike mogu da predlože politička stranka koja je registrovana u Republici Srbiji na dan kad je odluka o raspisivanju izbora objavljena u "Službenom glasniku Republike Srbije", koalicija političkih stranaka i grupa građana.

Grupu građana pismenim sporazumom osniva najmanje deset birača čiji potpisi moraju biti overeni kod suda i ona ne mora da ima naziv.

Predlog kandidata podnosi lice koje je ovlastila grupa građana, politička stranka ili koalicija političkih stranaka.

Lice koje je ovlašćeno da podnese predlog kandidata ovlašćeno je i da u ime predlagača kandidata vrši sve druge radnje u izborima, izuzev ako zakonom nije drugačije određeno ili ako predlagač kandidata drugačije ne odredi.

Rok za podnošenje predloga kandidata

Član 21

Predlozi kandidata za predsednika Republike podnose se Republičkoj izbornoj komisiji najkasnije do 30. decembra 2007. godine u 24,00 časa, na propisanom obrascu KPR-1.

Sadržina predloga kandidata

Član 22

Predlog kandidata sadrži: naziv predlagača kandidata (odnosno naznaku da kandidata predlaže grupa građana - ako grupa građana nema naziv), ime i prezime, prebivalište i zanimanje kandidata, kandidatov jedinstveni matični broj građana, mesto i datum podnošenja predloga kandidata, te ime i prezime i potpis lica koje je ovlašćeno da podnese predlog kandidata.

Ako predlog kandidata podnosi politička stranka, dužna je da svoj naziv navede prema nazivu iz akta o registraciji.

Dokumentacija koja se dostavlja uz predlog kandidata

Član 23

Prilikom podnošenja predloga kandidata Republičkoj izbornoj komisiji, uz predlog kandidata, istovremeno se podnosi i sledeća dokumentacija:

1. Pismena izjava kandidata da prihvata kandidaturu za predsednika Republike, na obrascu KPR-2,

2. Uverenje o državljanstvu kandidata za predsednika Republike, na obrascu nadležnog organa,

3. Uverenje o izbornom pravu kandidata za predsednika Republike, na obrascu KPR-3 ili na obrascu nadležnog organa,

4. Potvrda o prebivalištu kandidata za predsednika Republike, na obrascu KPR-4 ili na obrascu nadležnog organa,

5. Najmanje 10.000 sudski overenih potpisa birača koji podržavaju predlog kandidata za predsednika Republike, složenih po azbučnom redu prezimena birača, na obrascu KPR-5,

6. Spisak birača koji svojim potpisima podržavaju predlog kandidata za predsednika Republike, sređen po azbučnom redu prezimena birača, izrađen u pisanom i u elektronskom obliku tako da spisak u oba oblika bude istovetan, a koji potpisuje lice koje je ovlašćeno da podnese predlog kandidata, na obrascu KPR-6,

7. Pismeno ovlašćenje lica koje je predlagač kandidata ovlastio da podnese predlog kandidata, na obrascu KPR-7,

8. Koalicioni ugovor, ako predlog kandidata podnosi koalicija političkih stranaka,

9. Ako predlog kandidata podnosi grupa građana, uz predlog kandidata i ostalu dokumentaciju, obavezno se dostavljaju i sporazum o osnivanju grupe građana, sa podacima o biračima koji su osnovali grupu građana (ime i prezime, JMBG i prebivalište i adresa stana navedeni prema podacima iz lične karte), kao i uverenja o izbornom pravu za sva lica koja čine grupu građana (obrazac KPR-8). Potpisi birača koji su osnovali grupu građana moraju da budu sudski overeni.

Obrasci za podnošenje predloga kandidata

Član 24

Obrasce koji su potrebni za podnošenje predloga kandidata za predsednika Republike propisuje Republička izborna komisija u posebnom aktu, štampa ih i stavlja na raspolaganje javnosti najkasnije do 15. decembra 2007. godine u 24,00 časa.

Počev od tog trenutka, predlagači kandidata mogu u prostorijama Republičke izborne komisije da preuzmu jedan primerak obrazaca potrebnih za podnošenje predloga kandidata.

V OBJAVLJIVANJE LISTE KANDIDATA ZA IZBOR PREDSEDNIKA REPUBLIKE

Član 25

Republička izborna komisija objavljuje listu kandidata za izbor predsednika Republike (u daljem tekstu: lista kandidata) u "Službenom glasniku Republike Srbije", najkasnije do 5. januara 2008. godine u 24,00 časa.

Lista kandidata ističe se na vidnim mestima u naseljima, ulicama i na drugi način kojim se omogućava biračima da budu što bolje upoznati sa kandidatima na njoj.

Lista kandidata objavljuje se i u sredstvima javnog informisanja.

Pravila žreba na osnovu kojih se utvrđuje redni broj kandidata na listi kandidata utvrdiće se posebnim aktom Republičke izborne komisije.

VI PREDAJA IZBORNOG MATERIJALA BIRAČKIM ODBORIMA PRE GLASANJA

Obezbeđivanje izbornog materijala

Član 26

Izborni materijal za sprovođenje izbora za predsednika Republike obezbeđuje Republička izborna komisija.

Opštinska uprava blagovremeno obezbeđuje za svaki birački odbor, izuzev za biračke odbore u zavodima za izvršenje zavodskih sankcija i za biračke odbore u inostranstvu:

- glasačku kutiju,

- paravane za glasanje,

- pribor za pisanje,

- pribor za pečaćenje (pečat i pečatni vosak) glasačkih kutija i drugog izbornog materijala,

- sprej za obeležavanje kažiprsta desne ruke birača i UV lampu,

- koverte za odlaganje glasačkih listića.

Glasačku kutiju, paravane za glasanje, pribor za pisanje, pribor za pečaćenje (pečat i pečatni vosak) glasačkih kutija i drugog izbornog materijala, sprej za obeležavanje kažiprsta desne ruke birača, UV lampu i koverte za odlaganje glasačkih listića - za biračke odbore u zavodima za izvršenje zavodskih sankcija i za biračke odbore u inostranstvu obezbeđuje Republička izborna komisija.

Opštinska uprava, Ministarstvo pravde i Ministarstvo spoljnih poslova dužni su da blagovremeno obezbede prostor za bezbedno čuvanje izbornog materijala i da se staraju o tome da prostor koji je određen kao biračko mesto bude uređen na način koji je propisan Zakonom o izboru narodnih poslanika i otvoren za glasanje.

Izborni materijal koji se obezbeđuje za svaki birački odbor

Član 27

Republička izborna komisija obezbeđuje sledeći izborni materijal za svaki birački odbor:

1. Listu kandidata,

2. Rešenje o određivanju biračkog mesta (izvod),

3. Rešenje o imenovanju biračkog odbora,

4. Izvod iz biračkog spiska za glasanje na biračkom mestu, a pored njega i poseban izvod iz biračkog spiska ako na biračkom mestu glasaju i birači koji se nalaze na odsluženju vojnog roka ili na vojnoj vežbi i koji izvršavaju obaveze u jedinicama ili ustanovama Vojske Srbije,

5. Posebne izvode izvode iz biračkog spiska za biračke odbore unutar zavoda za izvršenje zavodskih sankcija i za biračke odbore u inostranstvu,

6. Potreban broj glasačkih listića (obrazac IPR-5), koji odgovara broju birača koji su upisani na biračkom mestu. Glasački listići za glasanje birača koji su upisani u posebne izvode iz biračkog spiska obezbeđuju se iz obavezne rezerve,

7. Kontrolni list za proveru ispravnosti glasačke kutije (obrazac IPR-6),

8. Obrazac zapisnika o radu biračkog odbora na sprovođenju glasanja i utvrđivanju rezultata glasanja za izbor predsednika Republike (u daljem tekstu: zapisnik o radu biračkog odbora), u šest primeraka (obrazac IPR-14),

9. Obrasce odgovarajućih zapisnika o primopredaji izbornog materijala pre glasanja i posle glasanja,

10. Potreban broj obrazaca potvrde o biračkom pravu za glasanje van biračkog mesta (obrazac IPR-7),

11. Pravila o radu biračkih odbora,

12. Državnu zastavu Republike Srbije.

Predaja izbornog materijala radnom telu

Član 28

Štampani izborni materijal Koordinator Republičke izborne komisije preuzima u štampariji 16. januara 2008. godine.

Za sprovođenje izbora na teritoriji Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija štampani izborni materijal Koordinator Republičke izborne komisije preuzima 15. januara 2008. godine, a za sprovođenje izbora u inostranstvu 14. januara 2008. godine.

Koordinator Republičke izborne komisije predaje propisani izborni materijal radnom telu, u sedištu upravnog okruga, najkasnije do 16. januara 2008. godine u 24,00 časa.

Radno telo primljeni materijal, zajedno s materijalom koji je obezbedila opštinska uprava (glasačke kutije, paravani za glasanje, pribor za pisanje, pribor za pečaćenje glasačkih kutija i drugog izbornog materijala, sprej za obeležavanje kažiprsta desne ruke birača, UV lampe i koverte za odlaganje glasačkih listića), predaje biračkim odborima, u sedištu opštine, najkasnije do 17. januara 2008. godine u 24,00 časa.

O primopredaji izbornog materijala pre glasanja s Koordinatora Republičke izborne komisije na radna tela i o primopredaji izbornog materijala pre glasanja s radnih tela na biračke odbore sačinjavaju se zapisnici na propisanim obrascima.

Predaja izbornog materijala neposredno biračkim odborima

Član 29

Koordinator Republičke izborne komisije predaje izborni materijal neposredno biračkim odborima unutar zavoda za izvršenje zavodskih sankcija, u sedištu upravnog okruga u kome izborni materijal predaje i radnim telima.

Koordinator Republičke izborne komisije predaje izborni materijal za glasanje u inostranstvu neposredno biračkim odborima, u sedištu Ministarstva spoljnih poslova. Birački odbori prenose izborni materijal na biračko mesto u inostranstvu na način na koji se dostavlja diplomatska pošiljka, a kojim je osigurana bezbednost izbornog materijala.

O primopredaji izbornog materijala pre glasanja s Koordinatora Republičke izborne komisije na biračke odbore sačinjavaju se zapisnici na propisanim obrascima.

VII PREDAJA IZBORNOG MATERIJALA REPUBLIČKOJ IZBORNOJ KOMISIJI POSLE GLASANJA

Predaja izbornog materijala radnom telu

Član 30

Pošto utvrdi rezultate glasanja na biračkom mestu, birački odbor bez odlaganja predaje radnom telu, u zgradi opštine, sav propisani izborni materijal (zapisnik o radu biračkog odbora, izvod iz biračkog spiska i poseban izvod iz biračkog spiska ako su na biračkom mestu glasali i birači koji se nalaze na odsluženju vojnog roka ili na vojnoj vežbi i koji izvršavaju obaveze u jedinicama ili ustanovama Vojske Srbije, kontrolni list za proveru ispravnosti glasačke kutije, zapečaćeni koverat u koji su stavljeni neupotrebljeni glasački listići, zapečaćeni koverat u koji su stavljeni nevažeći glasački listići, zapečaćeni koverat u koji su stavljeni važeći glasački listići, kao i potpisane potvrde o biračkom pravu za glasanje van biračkog mesta).

Izborni materijal koji se predaje radnom telu mora da bude upakovan u posebne koverte. Na kovertama se ispisuje šta sadrže, a na kovertama koje sadrže glasačke listiće ispisuje se i broj glasačkih listića. Koverte moraju da budu zapečaćene.

Pošto preuzme izborni materijal od svih biračkih odbora, radno telo preuzeti izborni materijal odmah predaje Koordinatoru Republičke izborne komisije, u sedištu upravnog okruga.

O primopredaji izbornog materijala posle glasanja s biračkog odbora na radno telo i o primopredaji izbornog materijala posle glasanja s radnog tela na Koordinatora Republičke izborne komisije sačinjavaju se zapisnici na propisanim obrascima.

Predaja izbornog materijala neposredno Koordinatoru Republičke izborne komisije

Član 31

Pošto utvrdi rezultate glasanja na biračkom mestu, birački odbor unutar zavoda za izvršenje zavodskih sankcija predaje propisani izborni materijal neposredno Koordinatoru Republičke izborne komisije, u sedištu upravnog okruga.

Posle glasanja u inostranstvu birački odbor predaje propisani izborni materijal neposredno Koordinatoru Republičke izborne komisije u sedištu Republičke izborne komisije, na način koji je predviđen za dostavljanje diplomatskih pošiljki tako da izborni materijal može da bude blagovremeno računarski obrađen radi saopštavanja rezultata izbora.

O primopredaji izbornog materijala posle glasanja s biračkih odbora na Koordinatora Republičke izborne komisije sačinjavaju se zapisnici na propisanim obrascima.

VIII PONAVLJANJE GLASANJA

Uvodna odredba

Član 32

Ako nijedan kandidat ne dobije većinu glasova birača koji su glasali, glasanje se ponavlja u roku od 15 dana od dana prvog glasanja. Dan ponovljenog glasanja mora da padne u dan u koji se ne radi.

Odluka o ponavljanju glasanja

Član 33

Dan ponovljenog glasanja utvrđuje Republička izborna komisija odlukom, koja se objavljuje u "Službenom glasniku Republike Srbije".

Odluka o ponavljanju glasanja sadrži dan ponovljenog glasanja, imena i prezimena dva kandidata koja su na prvom glasanju dobila najveći broj glasova odnosno više kandidata ako ih više deli prvo ili drugo mesto, kao i naziv predlagača tih kandidata.

Biračka mesta

Član 34

Ponovljeno glasanje obaviće se na istim biračkim mestima koja su bila određena za prvo glasanje.

Organi i tela

Član 35

Organi i tela koji sprovode ponovljeno glasanje su:

1. Republička izborna komisija u stalnom sastavu, proširena predstavnicima predlagača dva kandidata koja su na prvom glasanju dobila najveći broj glasova, odnosno više kandidata ako ih više deli prvo ili drugo mesto;

2. Radna tela Republičke izborne komisije, u istom sastavu u kojem su obavljala izborne radnje pri prvom glasanju;

3. Birački odbori u stalnom sastavu koji su sprovodili prvo glasanje, prošireni predstavnicima predlagača dva kandidata koja su na prvom glasanju dobila najveći broj glasova, odnosno više kandidata ako ih više deli prvo ili drugo mesto.

Izmene u izvodima iz biračkog spiska

Član 36

Između prvog glasanja i ponovljenog glasanja izmene u izvodima iz biračkog spiska (upis i brisanje) vrši Republička izborna komisija na osnovu rešenja koja joj dostave nadležni opštinski sudovi, najkasnije 72 časa pre dana određenog za ponovljeno glasanje.

Primopredaja izbornog materijala

Član 37

Primopredaja izbornog materijala za ponovljeno glasanje obavlja se na mestima i na način koji je bio određen za primopredaju izbornog materijala za prvo glasanje.

IX SPROVOĐENJE IZBORA NA TERITORIJI AUTONOMNE POKRAJINE KOSOVO I METOHIJA

Uvodna odredba

Član 38

Na teritoriji Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija (u daljem tekstu: KiM), kao delu Republike Srbije, glasanje će se obaviti na pojedinim određenim biračkim mestima na kojima su ispunjeni zakonski uslovi za sprovođenje izbora i na kojima su potpuno bezbedni svi učesnici u sprovođenju izbora i izborni materijal.

Biračka mesta na KiM

Član 39

Biračka mesta na teritoriji KiM određuje Republička izborna komisija, na predlog načelnika upravnih okruga s teritorije KiM, najkasnije do 30. decembra 2007. godine u 24,00 časa.

Primopredaja izbornog materijala na KiM

Član 40

Kako pre glasanja, tako i posle glasanja, primopredaja izbornog materijala s Koordinatora Republičke izborne komisije na radna tela i obrnuto, za sve opštine sa teritorije KiM obaviće se u zgradi sedišta Kosovskomitrovičkog upravnog okruga u Kosovskoj Mitrovici.

Koordinatori Republičke izborne komisije predaju radnim telima kako izborni materijal koji obezbeđuje Republička izborna komisija, tako i izborni materijal koji obezbeđuje opštinska uprava.

Primena ostalih propisa na teritoriji KiM

Član 41

Na sve ostale radnje u postupku sprovođenja izbora za predsednika Republike na teritoriji KiM u svemu se primenjuju odredbe Zakona o izboru predsednika Republike, Zakona o izboru narodnih poslanika, drugih propisa i uputstava Republičke izborne komisije.

X STANDARDI ZA IZBORNI MATERIJAL

Glasačka kutija

Član 42

Glasačka kutija izrađuje se prema standardima koje propisuje ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Štampanje glasačkih listića

Član 43

Glasački listići za izbor predsednika Republike štampaju se u Beogradu, u štampariji koju odredi Republička izborna komisija.

Glasački listići štampaju se na hartiji koja je zaštićena vodenim žigom.

Broj glasačkih listića koji se štampaju, njihov oblik i njihov izgled utvrđuje Republička izborna komisija. Broj glasačkih listića koji se štampaju mora da bude jednak broju birača koji su upisani u birački spisak.

Pre početka štampanja glasačkih listića Republička izborna komisija utvrđuje broj rezervnih glasačkih listića, koji ne može biti veći od 1% od ukupnog broja birača. O broju rezervnih glasačkih listića Republička izborna komisija donosi rešenje koje se objavljuje u "Službenom glasniku Republike Srbije".

Štampanje glasačkih listića nadzire Republička izborna komisija.

Priprema štampanja glasačkog listića

Član 44

Republička izborna komisija priprema, u skladu sa Zakonom o izboru narodnih poslanika, jedan glasački listić koji overava pečatom. Na osnovu tako pripremljenog glasačkog listića štamparija izrađuje utvrđeni broj glasačkih listića.

Republička izborna komisija će posebnim aktom propisati način štampanja i rukovanja glasačkim listićima.

Pravo nadzora

Član 45

Štampanje glasačkih listića nadzire Republička izborna komisija preko svojih članova.

Republička izborna komisija dužna je da obezbedi javnost štampanja glasačkih listića.

Predstavnici predlagača kandidata imaju pravo da prisustvuju štampanju, brojanju i pakovanju glasačkih listića i dostavljanju glasačkih listića Republičkoj izbornoj komisiji, radnim telima i biračkim odborima.

Republička izborna komisija je dužna da blagovremeno obavesti predlagače kandidata o tome da njihovi predstavnici imaju pravo da prisustvuju štampanju, brojanju, pakovanju i dostavljanju glasačkih listića, kao i o tome gde se odvijaju i kad počinju te radnje.

XI UPOTREBA JEZIKA I PISAMA

Član 46

Tekst glasačkog listića i preostalog materijala za sprovođenje izbora štampa se na srpskom jeziku, ćirilicom.

U opštinama u kojima je u službenoj upotrebi jezik nacionalne manjine, tekst liste kandidata, tekst glasačkog listića i tekst obrasca zapisnika o radu biračkog odbora štampaju se na srpskom jeziku i ćirilicom, a ispod tog teksta štampa se tekst na jeziku i pismu nacionalne manjine, u istom obliku i sa istom veličinom slova.

Ako je u opštini u službenoj upotrebi više jezika nacionalnih manjina, tekst na jezicima nacionalnih manjina ispisuje se posle srpskog jezika, po azbučnom redu naziva jezika nacionalne manjine.

Prevođenje izbornog materijala na jezik nacionalnih manjina obezbeđuje Republička izborna komisija.

XII STATISTIČKA OBRADA PODATAKA

Član 47

Statističku obradu podataka pri sprovođenju izbora za predsednika Republike obavlja Republički zavod za statistiku, na osnovu zapisnika o radu biračkih odbora, koje mu dostavlja Republička izborna komisija.

Republički zavod za statistiku određuje lice koje će, po završetku glasanja, prisustvovati primopredaji izbornog materijala s biračkih odbora na radna tela, odnosno na Koordinatora Republičke izborne komisije i izvršiti logičko-računsku kontrolu podataka u zapisnicima o radu biračkih odbora, te pripremati podatke o privremenim rezultatima izbora.

XIII PRAĆENJE RADA ORGANA ZA SPROVOĐENJE IZBORA

Domaći posmatrači

Član 48

Domaće organizacije koje su registrovane za praćenje izbora i koje žele da prate rad organa za sprovođenje izbora (domaći posmatrači), podnose prijavu Republičkoj izbornoj komisiji, najkasnije do 9. januara 2008. godine u 24,00 časa.

Prijava sadrži: naziv organizacije, broj posmatrača, ime i prezime posmatrača, JMBG, fotografiju posmatrača i područje praćenja rada organa za sprovođenje izbora.

Uz prijavu se podnosi i akt o registraciji organizacije kod nadležnog organa.

Republička izborna komisija izdaje službena ovlašćenja domaćim posmatračima, na osnovu kojih oni mogu da prate rad organa za sprovođenje izbora.

Strani posmatrači

Član 49

Zainteresovani predstavnici stranih država, međunarodnih organizacija i nevladinih organizacija, koji žele da prate rad organa za sprovođenje izbora (strani posmatrači), podnose prijavu Republičkoj izbornoj komisiji, najkasnije do 9. januara 2008. godine u 24,00 časa.

Prijava sadrži: naziv države, odnosno organizacije iz koje posmatrač dolazi, ime i prezime stranog posmatrača, broj putne isprave stranog posmatrača, njegovu fotografiju i vreme njegovog boravka u Republici Srbiji.

Pošto pribavi mišljenje nadležnog državnog organa, Republička izborna komisija izdaje službena ovlašćenja stranim posmatračima, na osnovu kojih oni mogu da prate rad organa za sprovođenje izbora.

Identifikacione kartice i troškovi praćenja rada organa za sprovođenje izbora

Član 50

Republička izborna komisija izdaje domaćim i stranim posmatračima identifikacione kartice, koje sadrže podatke koji su neophodni, a koji se preuzimaju iz prijave.

Posmatrači su dužni da identifikacione kartice nose na vidnom mestu.

Troškove praćenja rada organa za sprovođenje izbora i troškove izdavanja identifikacionih kartica snose oni čiji posmatrači prate izbore.

Položaj posmatrača

Član 51

Republička izborna komisija, radno telo i birački odbor dužni su da posmatračima omoguće nesmetano praćenje svake izborne radnje, a u zapisnicima o svom radu konstatuju njihovo prisustvo.

Posmatrači su dužni da postupaju po pravilima o održavanju reda na biračkom mestu.

Republička izborna komisija, radno telo ili birački odbor mogu da oduzmu posmatraču ovlašćenje i identifikacionu karticu ako se posmatrač ne pridržava pravila o održavanju reda na biračkom mestu, posebno ako na biračkom mestu koristi pejdžer, mobilni telefon i druga sredstva veza i komunikacija.

Posmatrači rada Republičke izborne komisije u sedištu Republičke izborne komisije dužni su da se kreću u okviru ovlašćenja koja su dobili od Republičke izborne komisije.

XIV SREDSTVA ZA SPROVOĐENJE IZBORA

Član 52

Sredstva za sprovođenje izbora obezbeđuju se u budžetu Republike Srbije.

Zahtev za dodelu sredstava, sa specifikacijom ukupnih troškova, Republička izborna komisija podnosi nadležnom republičkom organu.

Sredstva za sprovođenje izbora mogu da se koriste za:

- rad organa i tela za sprovođenje izbora,

- štampanje izbornog materijala,

- naknade predsednicima, članovima i zamenicima predsednika i članova organa i tela za sprovođenje izbora,

- naknade za rad zaposlenih koji su angažovani da bi za Republičku izbornu komisiju obavljali stručne i druge poslove u vezi sa sprovođenjem izbora,

- naknade za dnevnice i putne troškove predsednika i članova Republičke izborne komisije i njihovih zamenika, kao i zaposlenih i drugih lica koja su angažovana u vezi sa sprovođenjem izbora,

- nabavku kancelarijskog i ostalog potrošnog materijala,

- prikupljanje, statističku obradu i prezentaciju podataka,

- prevozničke, PTT, ugostiteljske i druge usluge.

Nalogodavci za raspolaganje sredstvima su predsednik Republičke izborne komisije i sekretar Republičke izborne komisije. Oni su dužni da Republičkoj izbornoj komisiji podnose izveštaje o utrošenim sredstvima.

Sredstava za naknadu dnevnica i putnih troškove isplaćuju se prema zakonu i drugim propisima i odlukama Republičke izborne komisije.

XV OBRASCI ZA SPROVOĐENJE POJEDINIH IZBORNIH RADNJI

Član 53

Pojedine radnje pri sprovođenju izbora za predsednika Republike vršiće se prema obrascima koji su sastavni deo ovog uputstva (rešenje o proglašenju kandidata za predsednika Republike - IPR-1; rešenje o odbacivanju predloga kandidata za predsednika Republike - IPR-2; rešenje o odbijanju predloga kandidata za predsednika Republike - IPR-3; lista kandidata za predsednika Republike - IPR-4; glasački listić za izbor predsednika Republike - IPR-5; kontrolni list za proveru ispravnosti glasačke kutije - IPR-6; potvrda o biračkom pravu za glasanje van biračkog mesta - IPR-7; zapisnik o primopredaji izbornog materijala pre glasanja s Koordinatora Republičke izborne komisije na radno telo - IPR-8; zapisnik o primopredaji izbornog materijala pre glasanja s Koordinatora Republičke izborne komisije na radna tela u opštinama na teritoriji Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija - IPR-9; zapisnik o primopredaji izbornog materijala pre glasanja s radnog tela na birački odbor - IPR-10; zapisnik o primopredaji izbornog materijala pre glasanja s radnog tela na birački odbor na teritoriji Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija - IPR-11; zapisnik o primopredaji izbornog materijala pre glasanja s Koordinatora Republičke izborne komisije na birački odbor unutar zavoda za izvršenje zavodskih sankcija - IPR-12; zapisnik o primopredaji izbornog materijala pre glasanja s Koordinatora Republičke izborne komisije na birački odbor u inostranstvu - IPR-13; zapisnik o radu biračkog odbora na sprovođenju glasanja i utvrđivanju rezultata glasanja za izbor predsednika Republike - IPR-14; zapisnik o primopredaji izbornog materijala posle glasanja s biračkog odbora na radno telo - IPR-15; zapisnik o primopredaji izbornog materijala posle glasanja s radnog tela na Koordinatora Republičke izborne komisije - IPR-16; zapisnik o primopredaji izbornog materijala posle glasanja s biračkog odbora unutar zavoda za izvršenje zavodskih sankcija na Koordinatora Republičke izborne komisije - IPR-17; zapisnik o primopredaji izbornog materijala posle glasanja s biračkog odbora u inostranstvu na Koordinatora Republičke izborne komisije - IPR-18; zapisnik o radu Republičke izborne komisije na utvrđivanju rezultata izbora za predsednika Republike održanih 20. januara 2008. godine - IPR-19; uverenje o izboru za predsednika Republike - IPR-20).

XVI ČUVANJE IZBORNOG MATERIJALA

Član 54

Izvodi iz biračkog spiska i zapisnici o radu biračkih odbora i o radu Republičke izborne komisije čuvaju se trajno.

Glasački listići i ostali izborni materijal čuvaju se četiri godine.

Finansijski dokumenti čuvaju se u rokovima koji su utvrđeni propisima o čuvanju finansijskih dokumenata.

Po isteku roka za čuvanje izbornog materijala, s materijalom se postupa u skladu s propisima o arhivskoj građi.

XVII PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 55

Stupanjem na snagu ovog Uputstva prestaje da važi Uputstvo za sprovođenje Zakona o izboru predsednika Republike ("Službeni glasnik RS", br. 38/04, 58/04, 62/04 i 64/04).

Član 56

Ovo uputstvo stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Samostalne odredbe Odluke o izmeni
Uputstva za sprovođenje Zakona o izboru predsednika Republike

("Sl. glasnik RS", br. 2/2008)

2. Ova odluka stupa na snagu danom donošenja.

3. Ovu odluku objaviti u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Obrazac IPR-1

Na osnovu člana 8. Zakona o izboru predsednika Republike ("Službeni glasnik RS", broj 111/07), a shodno članu 45. stav 1. Zakona o izboru narodnih poslanika ("Službeni glasnik RS", br. 35/00 i 18/04),

Republička izborna komisija, na sednici održanoj 

 

 ,

 

(datum)

 

donela je

REŠENJE

 

Proglašava se za kandidata za predsednika Republike 

 

,

sa prebivalištem u 

 

,

po zanimanju 

 

, JMBG 

 

,

koga je predložila 

 

,

dana 

 

.

O b r a z l o ž e nj e

(Obrazložiti da je ovlašćeni predlagač podneo blagovremen i potpun predlog kandidata za predsednika Republike i svu propisanu dokumentaciju)

Uputstvo o pravnom sredstvu: Protiv ovog rešenja može se podneti prigovor Republičkoj izbornoj komisiji u roku od 24 časa od časa donošenja rešenja.

Broj ______________

 

,

   

 

(mesto)

 

(datum)

 

 

   

Republička izborna komisija

 
       
   

PREDSEDNIK KOMISIJE,

 
       
 

 

(potpis)

 
 

(M.P.)

   
   

(ime i prezime)

 

 

 

Obrazac IPR-2

Na osnovu člana 8. Zakona o izboru predsednika Republike ("Službeni glasnik RS", broj 111/07), a shodno članu 46. stav 1. Zakona o izboru narodnih poslanika ("Službeni glasnik RS", br. 35/00 i 18/04),

Republička izborna komisija, na sednici održanoj 

 

,

 

(datum)

 

donela je

REŠENJE

Odbacuje se Predlog kandidata za predsednika Republike koji je podnela-o

 

(naziv predlagača kandidata)

 

, kao neblagovremen.

(datum podnošenja)

 

Obrazloženje

(Obrazložiti da je prekoračen rok za podnošenje predloga)

Uputstvo o pravnom sredstvu: Protiv ovog rešenja podnosilac predloga može podneti prigovor Republičkoj izbornoj komisiji u roku od 24 časa od časa donošenja rešenja.

 

Broj ______________

 

,

   

 

(mesto)

 

(datum)

 

 

   

Republička izborna komisija

 
       
   

PREDSEDNIK KOMISIJE,

 
       
 

 

(potpis)

 
 

M.P.

   
   

(ime i prezime)

 

 

 

Obrazac IPR-3

Na osnovu člana 8. Zakona o izboru predsednika Republike Srbije ("Službeni glasnik RS", broj 111/07), a shodno članu 46. stav 3. Zakona o izboru narodnih poslanika ("Službeni glasnik RS", br. 35/00 i 18/04),

Republička izborna komisija, na sednici održanoj 

 

,

 

(datum)

 

donela je

REŠENJE

Odbija se Predlog kandidata za predsednika Republike koji je podnela-o

 

(naziv predlagača kandidata)

 

, jer nisu ispunjeni uslovi propisani Zakonom.

(datum podnošenja)

 

Obrazloženje

(U zavisnosti od slučaja, ukratko navesti da predlog kandidata ne ispunjava uslove predviđene Zakonom, odnosno da nedostaci predloga nisu otklonjeni)

Uputstvo o pravnom sredstvu: Protiv ovog rešenja podnosilac predloga može podneti prigovor Republičkoj izbornoj komisiji u roku od 24 časa od časa donošenja rešenja.

Broj ______________

 

,

   

 

(mesto)

 

(datum)

 

 

   

Republička izborna komisija

 
       
   

PREDSEDNIK KOMISIJE,

 
       
 

 

(potpis)

 
 

(M.P.)

   
   

(ime i prezime)

 

 

 

Obrazac IPR-4

 

LISTA KANDIDATA
ZA PREDSEDNIKA REPUBLIKE

I

Za kandidate za predsednika Republike utvrđeni su:

1. 

 

, koga je predložila

 

(ime i prezime)

 
 

(naziv predlagača, odnosno naznaka da je kandidata predložila grupa građana ako grupa građana nema naziv)

(navesti sve kandidate prema redosledu utvrđenom žrebom, kao pod 1.)

II

Ova lista objavljuje se u "Službenom glasniku Republike Srbije".

Broj ______________

 

,

   

 

(mesto)

 

(datum)

 

 

   

Republička izborna komisija

 
       
   

PREDSEDNIK KOMISIJE,

 
       
 

 

(potpis)

 
 

(M.P.)

   
   

(ime i prezime)

 

 

 

Obrazac IPR-5

 

GLASAČKI LISTIĆ
ZA IZBOR PREDSEDNIKA REPUBLIKE

20. JANUAR 2008. GODINE

1. 

 

, koga je predložila

 

(ime i prezime kandidata)

 
 

(naziv predlagača, odnosno naznaka da je kandidata predložila grupa građana ako grupa građana nema naziv)

(Navesti sve kandidate, na istovetan način, prema redosledu na listi kandidata)

 

GLASA SE SAMO ZA JEDNOG KANDIDATA, ZAOKRUŽIVANJEM REDNOG BROJA ISPRED
IMENA I PREZIMENA KANDIDATA

 

(M.P.)

 

 

Obrazac IPR-6

 

KONTROLNI LIST
ZA PROVERU ISPRAVNOSTI GLASAČKE KUTIJE

Za glasanje na izborima za predsednika Republike, koji su raspisani za 20. januar 2008. godine, birački odbor na biračkom mestu broj _____ u opštini/ zavodu/ stranoj državi

 

 primio je kutiju za glasanje.

(naziv opštine/ zavoda za izvršenje zavodske sankcije/ strane države)

 

Proverom je utvrđeno da je glasačka kutija ispravna, da je prazna i pogodna da obezbedi sigurnost i tajnost sadržine glasačkih listića.

 

 

,

 

 

,

   

(mesto)

 

(dan, mesec, godina)

 

(čas)

 

 

BIRAČ KOJI JE PRVI DOŠAO
NA BIRAČKO MESTO

   

BIRAČKI ODBOR

       

 

   

(ime i prezime i potpis predsednika)

(potpis)

   

 

   

1. 

 

(ime i prezime)

   

(ime i prezime i potpis člana)

   

2. 

 
     

(ime i prezime i potpis člana)

_____________

NAPOMENA: Kontrolni list za proveru ispravnosti glasačke kutije potpisuju svi prisutni članovi i zamenici članova biračkog odbora.

 

 

Obrazac IPR-7

 

POTVRDA
O BIRAČKOM PRAVU ZA GLASANJE VAN BIRAČKOG MESTA

 

 

Potvrđuje se da je

 

,

 

 

(ime i prezime)

 

(JMBG)

 

sa prebivalištem u 

 

,

 

(mesto)

 

 

 

upisan u birački spisak

(adresa prebivališta)

 

 

opštine 

 

, na biračkom mestu broj ______

 

(naziv)

 

pod rednim brojem ____________, i da ima biračko pravo.

 

 

,

   

 

(mesto)

 

(datum)

 

 

 

 

BIRAČ

   

PREDSEDNIK BIRAČKOG ODBORA,

   
       

(potpis)

   

(potpis)

   
             
 

(ime i prezime)

   

(ime i prezime)

   
 

ČLANOVI BIRAČKOG ODBORA
U PROŠIRENOM SASTAVU
KOJI ODLAZE KOD BIRAČA:
 

 
 

1. 

   
   

(potpis)

 
       
   

(ime i prezime)

 
 

2. 

   
   

(potpis)

 
       
   

(ime i prezime)

 
 

3. 

   
   

(potpis)

 
       
   

(ime i prezime)

 

NAPOMENA: Potpisana potvrda od strane birača koji glasa van biračkog mesta, vraća se biračkom odboru radi evidentiranja.

 

 

Obrazac IPR-8

 

ZAPISNIK
O PRIMOPREDAJI IZBORNOG MATERIJALA PRE GLASANJA S KOORDINATORA REPUBLIČKE IZBORNE KOMISIJE NA RADNO TELO

 

1. Koordinator Republičke izborne komisije za upravni okrug

 

(naziv upravnog okruga)

predaje radnom telu Republičke izborne komisije u opštini 

 
 

(naziv opštine)

sledeći izborni materijal za 

 

biračkih mesta u opštini 

 

:

 

(broj)

 

(naziv opštine)

 

1) 

 

liste kandidata za predsednika Republike,

 

(broj primeraka)

 

2)

 

rešenja o određivanju biračkih mesta (izvod),

 

(broj)

 

3)

 

rešenja o imenovanju biračkih odbora,

 

(broj)

 

4)

 

overenih izvoda iz biračkog spiska po kojima će glasati birači na biračkim mestima,

 

(broj)

5)

 

overenih posebnih izvoda iz biračkog spiska po kojima će glasati birači koji su na odsluženju vojnog roka ili na vojnoj vežbi i koji izvršavaju obavezu u jedinicama i ustanovama Vojske Srbije,

 

(broj)

6)

 

glasačkih listića po overenom izvodu iz biračkog spiska,

 

(broj)

 

7)

 

glasačkih listića po overenom posebnom izvodu iz biračkog spiska,

 

(broj)

 

8)

 

kontrolnih listova za proveru ispravnosti glasačke kutije,

 

(broj)

 

9)

 

obrazaca Zapisnika o radu biračkog odbora na sprovođenju glasanja i utvrđivanju rezultata glasanja za izbor predsednika Republike,

 

(broj)

10)

 

obrazaca zapisnika o primopredaji izbornog materijala pre i posle glasanja (obrasci IPR-10 i IPR-15),

 

(broj)

11)

 

obrazaca potvrde o biračkom pravu za glasanje van biračkog mesta,

 

(broj)

 

12)

 

Pravila o radu biračkih odbora,

 

(broj)

 

13)

 

Državnih zastava Republike Srbije.

 

(broj)

 

2. Radno telo je primilo izborni materijal naznačen u podtačkama 1) do 13) tačke 1. ovog zapisnika.

3. Primopredaji izbornog materijala prisustvovali su sledeći predstavnici predlagača kandidata:

1) 

 

,

 

,

 

(naziv predlagača kandidata)

 

(ime i prezime predstavnika)

 
   
 

(prebivalište i adresa stana predstavnika)

2)

 

,

 

,

 

(naziv predlagača kandidata)

 

(ime i prezime predstavnika)

 
     
 

(prebivalište i adresa stana predstavnika)

3)

 

,

 

,

 

(naziv predlagača kandidata)

 

(ime i prezime predstavnika)

 
     
 

(prebivalište i adresa stana predstavnika)

4)

 

,

 

,

 

(naziv predlagača kandidata)

 

(ime i prezime predstavnika)

 
     
 

(prebivalište i adresa stana predstavnika)

5)

 

,

 

,

 

(naziv predlagača kandidata)

 

(ime i prezime predstavnika)

 
     
 

(prebivalište i adresa stana predstavnika)

6)

 

,

 

,

 

(naziv predlagača kandidata)

 

(ime i prezime predstavnika)

 
     
 

(prebivalište i adresa stana predstavnika)

4. Predstavnici predlagača kandidata imali su - nisu imali primedbe na primopredaju izbornog materijala.

Primedbe su:

   
   
   
   

5. Zapisnik je sačinjen u dva primerka od kojih je jedan kod Koordinatora Republičke izborne komisije, a drugi kod radnog tela.

 

 

 

časova.

 

(mesto)

 

(datum)

     

 

 

Za radno telo

 

Za Republičku izbornu komisiju

 
       
 

(potpis)

 

 

 
     

(potpis)

 
 

(ime i prezime)

     
     

(ime i prezime)

 

 

Obrazac IPR-9

 

 

ZAPISNIK
O PRIMOPREDAJI IZBORNOG MATERIJALA PRE GLASANJA S KOORDINATORA REPUBLIČKE IZBORNE KOMISIJE NA RADNA TELA U OPŠTINAMA NA TERITORIJI AUTONOMNE POKRAJINE KOSOVO I METOHIJA

1. Koordinator Republičke izborne komisije za upravni okrug

(naziv upravnog okruga)

predaje radnom telu Republičke izborne komisije u opštini 

 
 

(naziv opštine)

sledeći izborni materijal za  

 

biračkih mesta u opštini

 

:

 

(broj)

 

(naziv opštine)

 

 

1)

   

liste kandidata za predsednika Republike,

   

(broj)

2)

   

rešenja o određivanju biračkih mesta (izvod),

   

(broj)

3)

   

rešenja o imenovanju biračkih odbora,

   

(broj)

4)

   

overenih izvoda iz biračkog spiska po kome će glasati birači na biračkim mestima,

   

(broj)

5)

   

glasačkih listića po overenom izvodu iz biračkog spiska,

   

(broj)

6)

   

kontrolnih listova za proveru ispravnosti glasačke kutije,

   

(broj)

7)

   

obrazaca Zapisnika o radu biračkog odbora na sprovođenju glasanja i utvrđivanju rezultata glasanja za izbor predsednika Republike,

   

(broj)

8)

   

obrazaca zapisnika o primopredaji izbornog materijala pre i posle glasanja (obrasci IPR-10 i IPR-15),

   

(broj)

9)

   

obrazaca potvrde o biračkom pravu za glasanje van biračkog mesta,

   

(broj)

10)

   

Pravila o radu biračkih odbora,

   

(broj)

11)

   

Državnih zastava Republike Srbije,

   

(broj)

12)

   

glasačkih kutija,

   

(broj)

13)

   

paravana za glasanje,

   

(broj)

14)

 

Pribor za pisanje za 

 

biračkih mesta u opštini,

   

(broj)

 

15)

 

Pribor za pečaćenje za 

 

biračkih mesta u opštini,

   

(broj)

 

16)

   

sprejova za obeležavanje kažiprsta desne ruke birača,

   

(broj)

17)

   

UV lampi,

   

(broj)

18)

   

koverata za odlaganje glasačkih listića,

   

(broj)

19)

   

sveća,

   

(broj)

20)

   

rezervnih sprejova za obeležavanje kažiprsta desne ruke birača,

   

(broj)

21)

   

rezervnih UV lampi.

   

(broj)

NAPOMENA: Rezerve iz tač. 20) i 21) nalaziće se u sedištu opštine i, po potrebi, mogu se dobiti od Republičke izborne komisije na revers u toku glasanja.

2. Radno telo je primilo izborni materijal naznačen u podtačkama 1) do 19) tačke 1. ovog zapisnika.

3. Primopredaji izbornog materijala prisustvovali su sledeći predstavnici predlagača kandidata:

1) 

 

,

 

,

 

(naziv predlagača kandidata)

 

(ime i prezime predstavnika)

 
   
 

(prebivalište i adresa stana predstavnika)

2)

 

,

 

,

 

(naziv predlagača kandidata)

 

(ime i prezime predstavnika)

 
     
 

(prebivalište i adresa stana predstavnika)

3)

 

,

 

,

 

(naziv predlagača kandidata)

 

(ime i prezime predstavnika)

 
     
 

(prebivalište i adresa stana predstavnika)

4)

 

,

 

,

 

(naziv predlagača kandidata)

 

(ime i prezime predstavnika)

 
     
 

(prebivalište i adresa stana predstavnika)

5)

 

,

 

,

 

(naziv predlagača kandidata)

 

(ime i prezime predstavnika)

 
   

.

 

(prebivalište i adresa stana predstavnika)

4. Predstavnici predlagača kandidata imali su - nisu imali primedbe na primopredaju izbornog materijala.

Primedbe su:

   
   
   
 

.

5. Zapisnik je sačinjen u dva primerka od kojih je jedan kod Koordinatora Republičke izborne komisije, a drugi kod radnog tela.

 

 

 

časova.

 

(mesto)

 

(datum)

     

 

 

Za radno telo

 

Za Republičku izbornu komisiju

 
       
 

(potpis)

 

 

 
     

(potpis)

 
 

(ime i prezime)

     
     

(ime i prezime)

 

 

 

Obrazac IPR-10

 

ZAPISNIK
O PRIMOPREDAJI IZBORNOG MATERIJALA PRE GLASANJA S RADNOG TELA NA BIRAČKI ODBOR

 

 

1. Radno telo Republičke izborne komisije za opštinu 

 
 

(naziv opštine)

predaje biračkom odboru za biračko mesto broj __________ sledeći izborni materijal:

1)

 

Listu kandidata za predsednika Republike,

2)

 

Rešenje o određivanju biračkog mesta (izvod),

3)

 

Rešenje o imenovanju biračkog odbora,

4)

 

Overen izvod iz biračkog spiska po kome će glasati birači na biračkom mestu,

5)

 

Overen poseban izvod iz biračkog spiska po kome će glasati birači koji su na odsluženju vojnog roka ili na vojnoj vežbi i koji izvršavaju obavezu u jedinicama i ustanovama Vojske Srbije,

6)

   

glasačkih listića po overenom izvodu iz biračkog spiska,

   

(broj)

 

7)

   

glasačkih listića po overenom posebnom izvodu iz biračkog spiska,

   

(broj)

 

8)

 

Kontrolni list za proveru ispravnosti glasačke kutije,

9)

 

Obrazac Zapisnika o radu biračkog odbora na sprovođenju glasanja i utvrđivanju rezultata glasanja za izbor predsednika Republike,

10)

   

obrazaca potvrde o biračkom pravu za glasanje van biračkog mesta,

   

(broj)

 

11)

 

Pravila o radu biračkih odbora,

12)

 

Državnu zastavu Republike Srbije.

2. Opštinski organ uprave predao je biračkom odboru:

1)

 

Glasačku kutiju,

2)

 

___ paravana za glasanje,

3)

 

Pribor za pisanje,

4)

 

Pribor za pečaćenje,

5)

 

Sprej za obeležavanje kažiprsta desne ruke birača,

6)

 

UV lampu,

7)

 

Koverte za odlaganje glasačkih listića,

8)

 

Sveće,

9)

   

rezervnih sprejova za obeležavanje kažiprsta desne ruke birača,

   

(broj)

 

10)

   

rezervnih UV lampi.

   

(broj)

 

NAPOMENA: Rezerve iz podtač. 9) i 10) tačke 2. nalaziće se u sedištu opštine, i po potrebi, mogu se dobiti od Republičke izborne komisije na revers u toku glasanja.

3. Birački odbor je primio izborni materijal naznačen u podtačkama 1) do 12) tačke 1. ovog zapisnika.

4. Primopredaji izbornog materijala prisustvovali su sledeći predstavnici predlagača kandidata:

1) 

 

,

 

,

 

(naziv predlagača kandidata)

 

(ime i prezime predstavnika)

 
   
 

(prebivalište i adresa stana predstavnika)

2)

 

,

 

,

 

(naziv predlagača kandidata)

 

(ime i prezime predstavnika)

 
     
 

(prebivalište i adresa stana predstavnika)

3)

 

,

 

,

 

(naziv predlagača kandidata)

 

(ime i prezime predstavnika)

 
     
 

(prebivalište i adresa stana predstavnika)

4)

 

,

 

,

 

(naziv predlagača kandidata)

 

(ime i prezime predstavnika)

 
     
 

(prebivalište i adresa stana predstavnika)

5)

 

,

 

,

 

(naziv predlagača kandidata)

 

(ime i prezime predstavnika)

 
     
 

(prebivalište i adresa stana predstavnika)

6)

 

,

 

,

 

(naziv predlagača kandidata)

 

(ime i prezime predstavnika)

 
     
 

(prebivalište i adresa stana predstavnika)

5. Predstavnici predlagača kandidata imali su - nisu imali primedbe na primopredaju izbornog materijala.

Primedbe su:

   
   
   
   
 

.

6. Zapisnik je sačinjen u dva primerka od kojih je jedan kod radnog tela Republičke izborne komisije, a drugi kod biračkog odbora.

 

 

 

časova.

 

(mesto)

 

(datum)

     

 

 

Predsednik biračkog odbora

 

Za Radno telo Republičke
izborne komisije

 
       
 

(potpis)

 

 

 
     

(potpis)

 
 

(ime i prezime)

     
     

(ime i prezime)

 

 

 

Prisutni članovi biračkog odbora:

 

Za organ opštinske uprave,

 

1. 

       

2. 

 

 

(potpis)

 
 

 

     
     

(ime i prezime)

 

 

 

Obrazac IPR-11

 

ZAPISNIK
O PRIMOPREDAJI IZBORNOG MATERIJALA PRE GLASANJA S RADNOG TELA NA BIRAČKI ODBOR NA TERITORIJI AUTONOMNE POKRAJINE KOSOVO I METOHIJA

 

1. Radno telo Republičke izborne komisije za opštinu 

 
 

(naziv opštine)

predaje biračkom odboru za biračko mesto broj __________ sledeći izborni materijal:

1)

 

Listu kandidata za predsednika Republike,

2)

 

Rešenje o određivanju biračkog mesta (izvod),

3)

 

Rešenje o imenovanju biračkog odbora,

4)

 

Overen izvod iz biračkog spiska po kome će glasati birači na biračkom mestu,

6)

   

glasačkih listića po overenom izvodu iz biračkog spiska,

   

(broj)

 

7)

 

Kontrolni list za proveru ispravnosti glasačke kutije,

8)

 

Obrazac Zapisnika o radu biračkog odbora na sprovođenju glasanja i utvrđivanju rezultata glasanja za izbor predsednika Republike,

9)

   

obrazaca potvrde o biračkom pravu za glasanje van biračkog mesta,

   

(broj)

 

10)

 

Pravila o radu biračkih odbora,

11)

 

Državnu zastavu Republike Srbije,

12)

 

Glasačku kutiju,

13)

 

___ paravana za glasanje,

14)

 

Pribor za pisanje,

15)

 

Pribor za pečaćenje,

16)

 

Sprej za obeležavanje kažiprsta desne ruke birača,

17)

 

UV lampu,

18)

 

Koverte za odlaganje glasačkih listića,

19)

 

Sveće,

20)

   

rezervnih sprejova za obeležavanje kažiprsta desne ruke birača,

   

(broj)

 

21)

   

rezervnih UV lampi.

   

(broj)

 

NAPOMENA: Rezerve iz podtač. 20) i 21) tačke 1. nalaziće se u sedištu opštine, i po potrebi, mogu se dobiti od Republičke izborne komisije na revers u toku glasanja.

2. Birački odbor je primio izborni materijal naznačen u podtačkama 1) do 19) tačke 1. ovog zapisnika.

3. Primopredaji izbornog materijala prisustvovali su sledeći predstavnici predlagača kandidata:

1) 

 

,

 

,

 

(naziv predlagača kandidata)

 

(ime i prezime predstavnika)

 
   
 

(prebivalište i adresa stana predstavnika)

2)

 

,

 

,

 

(naziv predlagača kandidata)

 

(ime i prezime predstavnika)

 
     
 

(prebivalište i adresa stana predstavnika)

3)

 

,

 

,

 

(naziv predlagača kandidata)

 

(ime i prezime predstavnika)

 
     
 

(prebivalište i adresa stana predstavnika)

4)

 

,

 

,

 

(naziv predlagača kandidata)

 

(ime i prezime predstavnika)

 
     
 

(prebivalište i adresa stana predstavnika)

5)

 

,

 

,

 

(naziv predlagača kandidata)

 

(ime i prezime predstavnika)

 
     
 

(prebivalište i adresa stana predstavnika)

6)

 

,

 

,

 

(naziv predlagača kandidata)

 

(ime i prezime predstavnika)

 
     
 

(prebivalište i adresa stana predstavnika)

4. Predstavnici predlagača kandidata imali su - nisu imali primedbe na primopredaju izbornog materijala.

Primedbe su:

   
   
   
   
 

.

5. Zapisnik je sačinjen u dva primerka od kojih je jedan kod radnog tela Republičke izborne komisije, a drugi kod biračkog odbora.

 

 

 

časova.

 

(mesto)

 

(datum)

     

 

 

Predsednik biračkog odbora

 

Za Radno telo Republičke
izborne komisije

 
       
 

(potpis)

 

 

 
     

(potpis)

 
 

(ime i prezime)

     
     

(ime i prezime)

 
 

Prisutni članovi biračkog odbora:

   

1. 

     

2. 

 

   
 

 

   
       

 

 

Obrazac IPR-12

 

ZAPISNIK
O PRIMOPREDAJI IZBORNOG MATERIJALA PRE GLASANJA S KOORDINATORA REPUBLIČKE IZBORNE KOMISIJE NA BIRAČKI ODBOR UNUTAR ZAVODA ZA IZVRŠENJE ZAVODSKIH SANKCIJA

 

1. Koordinator Republičke izborne komisije za upravni okrug

 

(naziv upravnog okruga)

predaje biračkom odboru unutar Zavoda 

 
 

(naziv zavoda)

sledeći izborni materijal:

1)

 

Listu kandidata za predsednika Republike,

2)

 

Rešenje o određivanju biračkog mesta (izvod),

3)

 

Rešenje o imenovanju biračkog odbora,

4)

 

Overen poseban izvod iz biračkog spiska po kome će glasati birači na biračkom mestu unutar Zavoda,

5)

   

glasačkih listića po overenom posebnom izvodu iz biračkog spiska,

   

(broj)

 

6)

 

Kontrolni list za proveru ispravnosti glasačke kutije,

7)

 

Obrazac Zapisnika o radu biračkog odbora na sprovođenju glasanja i utvrđivanju rezultata glasanja za izbor predsednika Republike,

8)

 

Pravila o radu biračkih odbora,

9)

 

Državnu zastavu Republike Srbije,

10)

 

Glasačku kutiju,

11)

 

___ paravana za glasanje,

12)

 

Pribor za pisanje,

13)

 

Pribor za pečaćenje,

14)

 

Sprej za obeležavanje kažiprsta desne ruke birača,

15)

 

UV lampu,

16)

 

Koverte za odlaganje glasačkih listića,

17)

 

Sveće,

18)

   

rezervnih sprejova za obeležavanje kažiprsta desne ruke birača,

   

(broj)

 

19)

   

rezervnih UV lampi.

   

(broj)

 

 

NAPOMENA: 

Rezerve iz tač. 18) i 19) nalaziće se u sedištu opštine, i po potrebi, mogu se dobiti od Republičke izborne komisije na revers u toku glasanja.

 

2. Birački odbor primio je izborni materijal naznačen u podtačkama 1) do 19) tačke 1. ovog zapisnika.

3. Primopredaji izbornog materijala prisustvovali su sledeći predstavnici predlagača kandidata:

1) 

 

,

 

,

 

(naziv predlagača kandidata)

 

(ime i prezime predstavnika)

 
   
 

(prebivalište i adresa stana predstavnika)

2)

 

,

 

,

 

(naziv predlagača kandidata)

 

(ime i prezime predstavnika)

 
     
 

(prebivalište i adresa stana predstavnika)

3)

 

,

 

,

 

(naziv predlagača kandidata)

 

(ime i prezime predstavnika)

 
     
 

(prebivalište i adresa stana predstavnika)

4)

 

,

 

,

 

(naziv predlagača kandidata)

 

(ime i prezime predstavnika)

 
     
 

(prebivalište i adresa stana predstavnika)

5)

 

,

 

,

 

(naziv predlagača kandidata)

 

(ime i prezime predstavnika)

 
     
 

(prebivalište i adresa stana predstavnika)

6)

 

,

 

,

 

(naziv predlagača kandidata)

 

(ime i prezime predstavnika)

 
     
 

(prebivalište i adresa stana predstavnika)

4. Predstavnici predlagača kandidata imali su - nisu imali primedbe na primopredaju izbornog materijala.

Primedbe su:

   
   
   
   
 

.

5. Zapisnik je sačinjen u dva primerka od kojih je jedan kod radnog tela Republičke izborne komisije, a drugi kod biračkog odbora.

 

 

 

časova.

 

(mesto)

 

(datum)

     

 

 

Za birački odbor

 

Za Republičku izbornu
komisiju

 
       
 

(potpis)

 

 

 
     

(potpis)

 
 

(ime i prezime)

     
     

(ime i prezime)

 

 

 

 

Obrazac IPR-13

 

ZAPISNIK
O PRIMOPREDAJI IZBORNOG MATERIJALA PRE GLASANJA S KOORDINATORA REPUBLIČKE IZBORNE KOMISIJE NA BIRAČKI ODBOR U INOSTRANSTVU

 

1. Koordinator Republičke izborne komisije za državu 

 
 

(naziv države)

predaje biračkom odboru za biračko mesto broj ___ u državi 

 
 

(naziv države)

sledeći izborni materijal:

1)

 

Listu kandidata za predsednika Republike,

2)

 

Rešenje o određivanju biračkog mesta (izvod),

3)

 

Rešenje o imenovanju biračkog odbora,

4)

 

Overen poseban izvod iz biračkog spiska po kome će glasati birači na biračkom mestu u inostranstvu,

5)

   

glasačkih listića po overenom izvodu iz biračkog spiska,

   

(broj)

 

6)

 

Kontrolni list za proveru ispravnosti glasačke kutije,

7)

 

Obrazac Zapisnika o radu biračkog odbora na sprovođenju glasanja i utvrđivanju rezultata glasanja za izbor predsednika Republike,

8)

   

obrazaca potvrde o biračkom pravu za glasanje van biračkog mesta,

   

(broj)

 

9)

 

Pravila o radu biračkih odbora,

10)

 

Državnu zastavu Republike Srbije,

11)

 

Glasačku kutiju,

12)

 

___ paravana za glasanje,

13)

 

Pribor za pisanje,

14)

 

Pribor za pečaćenje,

15)

 

Sprej za obeležavanje kažiprsta desne ruke birača,

16)

 

UV lampu,

17)

 

Koverte za odlaganje glasačkih listića,

18)

 

Sveće,

19)

   

rezervnih sprejova za obeležavanje kažiprsta desne ruke birača,

   

(broj)

 

20)

   

rezervnih UV lampi.

   

(broj)

 

2. Birački odbor primio je izborni materijal naznačen u podtačkama 1) do 20) tačke 1. ovog zapisnika.

3. Primopredaji izbornog materijala prisustvovali su sledeći predstavnici predlagača kandidata:

1) 

 

,

 

,

 

(naziv predlagača kandidata)

 

(ime i prezime predstavnika)

 
   
 

(prebivalište i adresa stana predstavnika)

2)

 

,

 

,

 

(naziv predlagača kandidata)

 

(ime i prezime predstavnika)

 
     
 

(prebivalište i adresa stana predstavnika)

3)

 

,

 

,

 

(naziv predlagača kandidata)

 

(ime i prezime predstavnika)

 
     
 

(prebivalište i adresa stana predstavnika)

4)

 

,

 

,

 

(naziv predlagača kandidata)

 

(ime i prezime predstavnika)

 
     
 

(prebivalište i adresa stana predstavnika)

5)

 

,

 

,

 

(naziv predlagača kandidata)

 

(ime i prezime predstavnika)

 
     
 

(prebivalište i adresa stana predstavnika)

6)

 

,

 

,

 

(naziv predlagača kandidata)

 

(ime i prezime predstavnika)

 
     
 

(prebivalište i adresa stana predstavnika)

4. Predstavnici predlagača kandidata imali su - nisu imali primedbe na primopredaju izbornog materijala.

Primedbe su:

   
   
   
   
 

.

5. Zapisnik je sačinjen u dva primerka od kojih je jedan kod radnog tela Republičke izborne komisije, a drugi kod biračkog odbora.

 

 

 

 

časova.

 

(mesto)

 

(datum)

     

 

 

Za birački odbor

 

Za Republičku izbornu
komisiju

 
       
 

(potpis)

 

 

 
     

(potpis)

 
 

(ime i prezime)

     
     

(ime i prezime)

 

 

 

Obrazac IPR-14

 

ZAPISNIK
O RADU BIRAČKOG ODBORA NA SPROVOĐENJU GLASANJA I UTVRĐIVANJU REZULTATA GLASANJA ZA IZBOR PREDSEDNIKA REPUBLIKE

 

1.

Birački odbor za biračko mesto broj: 

 

,

 

(naziv biračkog mesta)

u opštini / zavodu za izvršenje zavodskih sankcija / stranoj državi
 

(naziv opštine / zavoda / strane države)

sastao se na dan 

 

2008. godine, u 

 

časova.

(datum)

Prisutni su: 

1)

 

2)

 

(ime i prezime predsednika biračkog odbora)

(ime i prezime člana biračkog odbora)

(Navesti sve članove biračkog odbora, kao pod 2.)

 

2.

Pre otvaranja biračkog mesta birački odbor je proverio i utvrdio:

 

da na biračkom mestu i na udaljenosti do 50 metara od biračkog mesta nema istaknutih simbola političkih stranaka i drugog propagandnog materijala,

 

da je prostorija u kojoj će se glasati uređena saglasno Zakonu,

 

da je od radnog tela / koordinatora Republičke izborne komisije primljen izborni materijal koji je potreban za glasanje na biračkom mestu.

 

3.

Birački odbor je u ______ časova otvorio biračko mesto.

 

4.

Birački odbor je proverio glasačku kutiju u prisustvu birača   

 

   

(ime i prezime i redni broj iz spiska)

 

koji je prvi došao na biračko mesto. Pošto je utvrđeno da je glasačka kutija ispravna i prazna, kontrolni list, koji su potpisali članovi biračkog odbora i birač koji je prvi došao na biračko mesto, ubačen je u kutiju i kutija zapečaćena u prisustvu prvog birača, posle čega je počelo glasanje.

 

5.

Uz pomoć drugog lica na biračkom mestu glasalo je 

 

 birača (slepa, invalidna i nepismena lica).

   

(broj)

 

 

6.

Van biračkog mesta glasalo je 

 

 birača.

   

(broj)

 

 

7.

Glasanje se odvijalo sve vreme u potpunom redu. Za vreme glasanja desilo se:
(Navesti događaje koji su bili od uticaja na tok glasanja, prekid glasanja ili produžetak glasanja. Širi opis, ukoliko je potreban, dati u posebnom prilogu kao sastavni deo ovog zapisnika).

   
   
   

 

8.

Na biračkom mestu PRISUSTVOVALI SU - NISU PRISUSTVOVALI domaći i strani posmatrači.

 

9.

Biračko mesto je zatvoreno i glasanje zaključeno u ______ časova.

 

10.

Posle zatvaranja biračkog mesta birački odbor je pristupio utvrđivanju rezultata glasanja na sledeći način:

 

-

utvrdio je broj neupotrebljenih glasačkih listića;

 

-

utvrdio je ukupan broj birača koji su izašli na izbore, prebrojavanjem zaokruženih rednih brojeva u izvodu iz biračkog spiska i posebnom izvodu iz biračkog spiska;

 

-

otvorio glasačku kutiju, u kojoj JE PRONAŠAO - NIJE PRONAŠAO kontrolni list;

 

-

utvrdio je ukupan broj birača koji su glasali, prebrojavanjem glasačkih listića koji su se nalazili u glasačkoj kutiji;

 

-

pristupio odvajanju važećih glasačkih listića od nevažećih i utvrdio broj nevažećih glasačkih listića;

 

-

utvrdio broj važećih glasačkih listića i broj glasova za svakog kandidata.

 

11.

Posle prebrojavanja, neupotrebljeni glasački listići, nevažeći glasački listići i važeći glasački listići stavljeni su u posebne koverte i zapečaćeni.

 

12.

Birački odbor je utvrdio da su na biračkom mestu 

 

   
       

(redni broj)

 

u opštini / zavodu za izvršenje zavodskih sankcija / stranoj državi

   
 

 

   
 

(naziv opštine / zavoda / strane države)

 

(šifra opštine)

 

rezultati glasanja sledeći:

 

 

13.

da je PRIMLJENO glasačkih listića 

 

   

 

14.

da je NEUPOTREBLJENIH glasačkih listića 

 

   

 

15.

da je prema izvodu iz biračkog spiska, kao i prema posebnom izvodu iz biračkog spiska, ukupno UPISANIH BIRAČA

 

   
       

 

16.

da je ukupno BIRAČA KOJI SU IZAŠLI NA IZBORE (zaokruženi redni brojevi u izvodu iz biračkog spiska i posebnom izvodu iz biračkog spiska)

 

   
       

 

17.

da je ukupno BIRAČA KOJI SU GLASALI (ukupno glasačkih listića u kutiji) 

 

   
         
 

17.1.

da je NEVAŽEĆIH glasačkih listića 

 

   
           
 

17.2.

da je VAŽEĆIH glasačkih listića 

 

   
           

18.

da su od ukupnog broja važećih glasačkih listića, kandidati za predsednika DOBILI SLEDEĆI BROJ GLASOVA:

Red.
br.

Ime i prezime kandidata

Naziv predlagača
(stranka-koalicija-grupa građana)

Broj glasova koje je kandidat dobio

1

2

3

4

1.

     

2.

(Navesti sve kandidate kao pod 1.)

   
   

19.

Članovi biračkog odbora NISU IMALI - IMALI SU sledeće primedbe: (Prilog sa primedbama čini sastavni deo ovog Zapisnika).

   

20.

Zaključeno je da se prvi primerak ovog Zapisnika, sa izbornim materijalom, odmah dostavi radnom telu u opštini: ______________ , a zato su određeni predsednik i članovi biračkog odbora i to:

   
   
   

 

21.

Birački odbor je drugi primerak ovog Zapisnika odmah istakao na biračkom mestu, a po jedan primerak ovog Zapisnika je uručen predstavnicima kandidata, odnosno predlagača koji su osvojili najveći broj glasova na biračkom mestu i to:

1)

 

3)

 

 

(ime i prezime-redni broj kandidata-potpis predstavnika)

 

(ime i prezime-redni broj kandidata-potpis predstavnika)

2)

 

4)

 

 

(ime i prezime-redni broj kandidata-potpis predstavnika)

 

(ime i prezime-redni broj kandidata-potpis predstavnika)

           

22.

Birački odbor je završio rad 

 

 2008. godine u 

 

 časova.

   

(datum)

     

 

   

BIRAČKI ODBOR,

 

1. 

 

   

(ime i prezime i potpis predsednika)

 

2.

 

   

(ime i prezime i potpis člana)

(Navesti sve članove biračkog odbora, kao pod 2.)

 

 

Obrazac IPR-15

 

ZAPISNIK
O PRIMOPREDAJI IZBORNOG MATERIJALA POSLE GLASANJA S BIRAČKOG ODBORA NA RADNO TELO

 

1.  Birački odbor za biračko mesto br. ____ u opštini 

 
 

(naziv opštine)

predaje radnom telu Republičke izborne komisije u opštini  

 
 

(naziv opštine)

sledeći izborni materijal:

 

1)

 

Zapisnik o radu biračkog odbora na sprovođenju glasanja i utvrđivanju rezultata glasanja za izbor predsednika Republike,

2)

 

Overen izvod iz biračkog spiska po kome su glasali birači na biračkom mestu,

3)

 

Overen poseban izvod iz biračkog spiska po kome su glasali birači koji su na odsluženju vojnog roka ili na vojnoj vežbi i koji izvršavaju obavezu u jedinicama i ustanovama Vojske Srbije,

4)

 

Kontrolni list za proveru ispravnosti glasačke kutije,

5)

 

 

neupotrebljenih glasačkih listića,

   

(broj)

 

6)

 

 

nevažećih glasačkih listića,

   

(broj)

 

7)

 

 

važećih glasačkih listića,

   

(broj)

 

8)

 

 

potvrda o biračkom pravu za glasanje van biračkog mesta.

   

(broj)

 

2. Radno telo je primilo izborni materijal naznačen u podtačkama 1) do 8) tačke 1. ovog zapisnika.

3. Primopredaji izbornog materijala prisustvovali su sledeći predstavnici predlagača kandidata:

1) 

 

,

 

,

 

(naziv predlagača kandidata)

 

(ime i prezime predstavnika)

 
   
 

(prebivalište i adresa stana predstavnika)

2)

 

,

 

,

 

(naziv predlagača kandidata)

 

(ime i prezime predstavnika)

 
     
 

(prebivalište i adresa stana predstavnika)

3)

 

,

 

,

 

(naziv predlagača kandidata)

 

(ime i prezime predstavnika)

 
     
 

(prebivalište i adresa stana predstavnika)

4)

 

,

 

,

 

(naziv predlagača kandidata)

 

(ime i prezime predstavnika)

 
     
 

(prebivalište i adresa stana predstavnika)

5)

 

,

 

,

 

(naziv predlagača kandidata)

 

(ime i prezime predstavnika)

 
     
 

(prebivalište i adresa stana predstavnika)

6)

 

,

 

,

 

(naziv predlagača kandidata)

 

(ime i prezime predstavnika)

 
     
 

(prebivalište i adresa stana predstavnika)

4. Predstavnici predlagača kandidata imali su - nisu imali primedbe na primopredaju izbornog materijala.

Primedbe su:

   
   
   
   
 

.

5. Zapisnik je sačinjen u dva primerka od kojih je jedan kod radnog tela Republičke izborne komisije a drugi kod biračkog odbora.

 

 

 

 

časova.

 

(mesto)

 

(datum)

     

 

 

Predsednik biračkog odbora

 

Za Radno telo Republičke
izborne komisije

 
       
 

(potpis)

 

 

 
     

(potpis)

 
 

(ime i prezime)

     
     

(ime i prezime)

 
 

Prisutni članovi biračkog odbora:

   

1. 

     

2. 

 

   

3. 

 

   
       

 

 

Obrazac IPR-16

 

ZAPISNIK
O PRIMOPREDAJI IZBORNOG MATERIJALA POSLE GLASANJA S RADNOG TELA NA KOORDINATORA REPUBLIČKE IZBORNE KOMISIJE

 

1. Radno telo u opštini

 

 predaje Koordinatoru

 

(naziv opštine)

 

Republičke izborne komisije za upravni okrug 

 

 

(naziv upravnog okruga)

sledeći izborni materijal za 

 

biračkih mesta u opštini

 

(broj)

 

 

:

(naziv opštine)

 

1)

 

 

zapisnika o radu biračkih odbora na sprovođenju glasanja i utvrđivanju rezultata glasanja za izbor predsednika Republike,

(broj)

2)

 

 

overenih izvoda iz biračkih spiskova po kojima su glasali birači na biračkom mestu,

(broj)

3)

 

 

overenih posebnih izvoda iz biračkih spiskova po kojima su glasali birači na odsluženju vojnog roka ili na vojnoj vežbi i koji izvršavaju obavezu u jedinicama i ustanovama Vojske Srbije,

(broj)

4)

 

 

kontrolnih listova za proveru ispravnosti glasačke kutije,

(broj)

5)

 

 

zapečaćenih koverata s neupotrebljenim glasačkim listićima,

(broj)

6)

 

 

zapečaćenih koverata s nevažećim glasačkim listićima,

(broj)

7)

 

 

zapečaćenih koverata s važećim glasačkim listićima,

(broj)

8)

 

 

zapečaćenih koverata s potvrdama o izbornom pravu za glasanje van biračkog mesta.

(broj)

2. Koordinator Republičke izborne komisije primio je izborni materijal naznačen u podtačkama 1) do 8) tačke 1. ovog zapisnika.

3. Primopredaji izbornog materijala prisustvovali su sledeći predstavnici predlagača kandidata:

1) 

 

,

 

,

 

(naziv predlagača kandidata)

 

(ime i prezime predstavnika)

 
   
 

(prebivalište i adresa stana predstavnika)

2)

 

,

 

,

 

(naziv predlagača kandidata)

 

(ime i prezime predstavnika)

 
     
 

(prebivalište i adresa stana predstavnika)

3)

 

,

 

,

 

(naziv predlagača kandidata)

 

(ime i prezime predstavnika)

 
     
 

(prebivalište i adresa stana predstavnika)

4)

 

,

 

,

 

(naziv predlagača kandidata)

 

(ime i prezime predstavnika)

 
     
 

(prebivalište i adresa stana predstavnika)

5)

 

,

 

,

 

(naziv predlagača kandidata)

 

(ime i prezime predstavnika)

 
     
 

(prebivalište i adresa stana predstavnika)

6)

 

,

 

,

 

(naziv predlagača kandidata)

 

(ime i prezime predstavnika)

 
     
 

(prebivalište i adresa stana predstavnika)

4. Predstavnici predlagača kandidata imali su - nisu imali primedbe na primopredaju izbornog materijala.

Primedbe su:

   
   
 

 

5. Zapisnik je sačinjen u dva primerka od kojih je jedan kod Koordinatora Republičke izborne komisije, a drugi kod radnog tela.

 

 

 

 

časova.

 

(mesto)

 

(datum)

     

 

 

Za radno telo

 

Za Republičku izbornu
komisiju

 
       
 

(potpis)

 

 

 
     

(potpis)

 
 

(ime i prezime)

     
     

(ime i prezime)

 

 

 

Obrazac IPR-17

 

ZAPISNIK
O PRIMOPREDAJI IZBORNOG MATERIJALA POSLE GLASANJA S BIRAČKOG ODBORA UNUTAR ZAVODA ZA IZVRŠENJE ZAVODSKIH SANKCIJA NA KOORDINATORA REPUBLIČKE IZBORNE KOMISIJE

 

1. Birački odbor unutar Zavoda 

 
 

(naziv zavoda)

predaje Koordinatoru Republičke izborne komisije, u sedištu upravnog okruga

   

(naziv upravnog okruga)

 

sledeći izborni materijal:

1)

 

Zapisnik o radu biračkog odbora na sprovođenju glasanja i utvrđivanju rezultata glasanja za izbor predsednika Republike,

2)

 

Overen poseban izvod iz biračkog spiska po kome su glasali birači na biračkom mestu unutar zavoda,

3)

 

Kontrolni list za proveru ispravnosti glasačke kutije,

4)

 

 

zapečaćenih koverata s neupotrebljenim glasačkim listićima,

(broj)

5)

 

 

zapečaćenih koverata s nevažećim glasačkim listićima,

(broj)

6)

 

 

zapečaćenih koverata s važećim glasačkim listićima.

(broj)

2. Koordinator Republičke izborne komisije primio je izborni materijal naznačen u podtačkama 1) do 6) tačke 1. ovog zapisnika.

3. Primopredaji izbornog materijala prisustvovali su sledeći predstavnici predlagača kandidata:

1) 

 

,

 

,

 

(naziv predlagača kandidata)

 

(ime i prezime predstavnika)

 
   
 

(prebivalište i adresa stana predstavnika)

2)

 

,

 

,

 

(naziv predlagača kandidata)

 

(ime i prezime predstavnika)

 
     
 

(prebivalište i adresa stana predstavnika)

3)

 

,

 

,

 

(naziv predlagača kandidata)

 

(ime i prezime predstavnika)

 
     
 

(prebivalište i adresa stana predstavnika)

4)

 

,

 

,

 

(naziv predlagača kandidata)

 

(ime i prezime predstavnika)

 
     
 

(prebivalište i adresa stana predstavnika)

5)

 

,

 

,

 

(naziv predlagača kandidata)

 

(ime i prezime predstavnika)

 
     
 

(prebivalište i adresa stana predstavnika)

4. Predstavnici predlagača kandidata imali su - nisu imali primedbe na primopredaju izbornog materijala.

Primedbe su:

   
   
 

 

5. Zapisnik je sačinjen u dva primerka od kojih je jedan kod Koordinatora Republičke izborne komisije, a drugi kod biračkog odbora.

 

 

 

 

časova.

 

(mesto)

 

(datum)

     

 

 

Za birački odbor,

 

Za Republičku
izbornu komisiju,

 
       
 

(potpis)

 

 

 
     

(potpis)

 
 

(ime i prezime)

     
     

(ime i prezime)

 

 

 

Obrazac IPR-18

 

ZAPISNIK
O PRIMOPREDAJI IZBORNOG MATERIJALA POSLE GLASANJA S BIRAČKOG ODBORA U INOSTRANSTVU NA KOORDINATORA REPUBLIČKE IZBORNE KOMISIJE

 

1. Birački odbor za biračko mesto broj ___ u državi 

 
 

(naziv države)

predaje Koordinatoru Republičke izborne komisije u sedištu Republičke izborne komisije u Beogradu sledeći izborni materijal za biračko mesto broj ____ u državi

 

:

(naziv države)

 

 

1)

 

Zapisnik o radu biračkog odbora na sprovođenju glasanja i utvrđivanju rezultata glasanja za izbor predsednika Republike,

2)

 

Overen poseban izvod iz biračkog spiska po kome su glasali birači na biračkom mestu u inostranstvu,

3)

 

Kontrolni list za proveru ispravnosti glasačke kutije,

4)

 

 

zapečaćenih koverata s neupotrebljenim glasačkim listićima,

(broj)

5)

 

 

zapečaćenih koverata s nevažećim glasačkim listićima,

(broj)

6)

 

 

zapečaćenih koverata s važećim glasačkim listićima,

(broj)

7)

 

 

zapečaćenih koverata s potvrdama o biračkom pravu za glasanje van biračkog mesta.

(broj)

2. Koordinator Republičke izborne komisije primio je izborni materijal naznačen u podtačkama 1) do 7) tačke 1. ovog zapisnika.

3. Primopredaji izbornog materijala prisustvovali su sledeći predstavnici predlagača kandidata:

1) 

 

,

 

,

 

(naziv predlagača kandidata)

 

(ime i prezime predstavnika)

 
   
 

(prebivalište i adresa stana predstavnika)

2)

 

,

 

,

 

(naziv predlagača kandidata)

 

(ime i prezime predstavnika)

 
     
 

(prebivalište i adresa stana predstavnika)

3)

 

,

 

,

 

(naziv predlagača kandidata)

 

(ime i prezime predstavnika)

 
     
 

(prebivalište i adresa stana predstavnika)

4)

 

,

 

,

 

(naziv predlagača kandidata)

 

(ime i prezime predstavnika)

 
     
 

(prebivalište i adresa stana predstavnika)

5)

 

,

 

,

 

(naziv predlagača kandidata)

 

(ime i prezime predstavnika)

 
     
 

(prebivalište i adresa stana predstavnika)

4. Predstavnici predlagača kandidata imali su - nisu imali primedbe na primopredaju izbornog materijala.

Primedbe su:

   
   
 

.

5. Zapisnik je sačinjen u dva primerka od kojih je jedan kod Koordinatora Republičke izborne komisije, a drugi kod biračkog odbora.

 

 

 

 

časova.

 

(mesto)

 

(datum)

     

 

 

Za birački odbor,

 

Za Republičku izbornu
komisiju,

 
       
 

(potpis)

 

 

 
   

M.P.       

(potpis)

 
 

(ime i prezime)

     
     

(ime i prezime)

 

 

 

Obrazac IPR-19

 

ZAPISNIK
O RADU REPUBLIČKE IZBORNE KOMISIJE NA UTVRĐIVANJU REZULTATA IZBORA ZA PREDSEDNIKA REPUBLIKE ODRŽANIH _______________

 

1. Sednica Komisije počela je 

 

godine u 

 

časova

 

(datum)

     

u zgradi Narodne skupštine Republike Srbije.

2. Sednici Komisije prisustvuju:

1) 

   

2) 

 
 

(ime i prezime predsednika Komisije)

   

(ime i prezime člana Komisije)

(Navesti sve prisutne članove, odnosno zamenike i sekretara Komisije, kao pod 2)

3. Komisija je utvrdila da je:

- od ukupno 

 

biračkih odbora u Republici Srbiji primila izborni materijal od 

 

biračkih odbora;

 

(broj)

 

(broj)

 

- od ukupno 

 

biračkih odbora u inostranstvu primila izborni materijal od  

 

biračkih odbora;

 

(broj)

 

(broj)

 

- od ukupno 

 

biračkih odbora u zavodima za izvršenje zavodskih sankcija primila izborni materijal od  

 

biračkih odbora.

 

(broj)

 

(broj)

 

4. Komisija je utvrdila da nije bilo bitnih povreda odredaba Zakona o izboru predsednika Republike pa nije poništila glasanje ni na jednom biračkom mestu.

(4. Zbog bitnih povreda Zakona, Komisija je poništila glasanje na ukupno 

 

biračkih mesta, i to:

 

(broj)

 

broj _____ u opštini _______________________

 

(redni broj biračkog mesta i naziv opštine)

 

broj _____ u stranoj državi _______________________

 

(redni broj biračkog mesta i naziv države)

 

broj _____ u zavodu za izvršenje zavodskih sankcija _______________________

 

(redni broj biračkog mesta i naziv zavoda)

 

(Navesti sva biračka mesta na kojima je poništeno glasanje)

i odredila da se, na ovim biračkim mestima, ponovi glasanje

 

2008. godine.)

(datum)

 

5. Na osnovu izbornog materijala primljenog od biračkih odbora utvrđeno je:

- da je za izbore predato ukupno glasačkih listića: .......... (__________)

- da je ostalo neupotrebljeno glasačkih listića: .................... (__________)

- da, prema izvodima iz biračkih spiskova, ima
upisanih birača: ........................................ (__________)

- da je, prema izvodima iz biračkih spiskova
i posebnim izvodima iz biračkih spiskova,
na izbore izašlo birača: .............................. (__________)

- što iznosi: ........................................ (__________%)

- da je, prema ukupnom broju glasačkih listića
u glasačkim kutijama, glasalo birača: .................... (__________)

- što iznosi: ....................................... (__________%)

- da je bilo nevažećih glasačkih listića: ............. (__________)

- da je bilo važećih glasačkih listića: ................. (__________)

6. Da su od ukupnog broja važećih glasačkih listića, kandidati za predsednika Republike dobili sledeći broj glasova:

Red.
br.

Ime i prezime kandidata

Naziv predlagača
(politička stranka - koalicija političkih stranaka - grupa građana)

Broj glasova koje je kandidat dobio

% od birača koji su glasali

1

2

3

4

5

1.

       

2.

Navesti sve kandidate kao pod 1.

     

 

7. Prema tome, za predsednika Republike izabran je

 
 

(ime i prezime)

koga je predložila 

 

, pošto je dobio većinu glasova

 

(naziv predlagača)

 

birača koji su glasali.

 

(7. Prema tome, pošto nijedan kandidat nije dobio većinu glasova birača koji su glasali,

glasanje će se ponoviti i to 

 

2008. godine, a na ponovljenom glasanju

 

(datum ponovljenog glasanja)

 

učestvovaće kandidati koji su dobili najveći broj glasova, i to:

1)

 

, koga je

 

(ime i prezime)

 
 

predložila 

 

, i

   

(naziv predlagača)

 

2)

 

koga je

 

(ime i prezime)

 
 

predložila

 

.)

   

(naziv predlagača)            

 

8. Članovi Republičke izborne komisije IMALI SU - NISU IMALI primedbe na utvrđivanje rezultata izbora:

(Širi tekst, ukoliko je potrebno, dati u posebnom prilogu, kao sastavni deo ovog zapisnika).

Primedbe su: 

   
   

.

9. Zaključeno je da se rezultati izbora odmah saopšte javnosti i objave u "Službenom glasniku Republike Srbije".

10. Komisija je završila rad

 

2008. godine u 

 

časova.

 

(datum)

     

 

SEKRETAR KOMISIJE,

 

PREDSEDNIK KOMISIJE,

 
 

M.P.

   

(ime, prezime i potpis)

 

(ime, prezime i potpis)

 
 

ČLANOVI KOMISIJE:

 
 

1.

   

(ime, prezime i potpis)

 

(Navesti sve prisutne članove, odnosno zamenike, Komisije kao pod 1)

 

Obrazac IPR-20

 

UVERENJE
O IZBORU ZA PREDSEDNIKA REPUBLIKE

 

Utvrđuje se da je

 

 

,

 

(ime i prezime)

 

(prebivalište)

 
         
 

 

,

(zanimanje)

 

(JMBG)

 

 

izabran za predsednika Republike na izborima održanim ___________________.

 

Broj _______________

 

 

   
 

(mesto)

 

(datum)

 

 

 

Republička izborna komisija

 

 
 

PREDSEDNIK KOMISIJE,

 
     
 

(potpis)

 

(M.P.)

   
     
 

(ime i prezime)