ODLUKA

O PODIZANJU SPOMENIKA MIHAJLU PUPINU U NOVOM SADU

("Sl. list Grada Novog Sada", br. 49/2007)

Član 1

Povodom svečanog obeležavanja 90-godišnjice 25. novembra 1918. godine, dana kada je Velika Narodna Skupština Srba, Bunjevaca i drugih Slovena, Banata, Bačke i Baranje, donela Odluku o prisajedinjenju navedenih oblasti Srbiji, a ceneći istorijski i naučni doprinos Mihajla Pupina, u Novom Sadu će se 2008. godine podići spomenik Mihajlu Pupinu.

Član 2

Spomenik Mihajlu Pupinu postaviće se u vidu njegove prepoznatljive figure, izlivene u bronzi, na postamentu od kamena na kome će se upisati ćirilicom: "Mihajlo Pupin", a ispod imena upisaće se: "1854-1935".

Lokaciju za postavljanje spomenika, za koju će se pribaviti urbanistički uslovi, odrediće Savet za kulturu Skupštine Grada Novog Sada.

Član 3

Spomenik Mihajlu Pupinu podići će se prema idejnom rešenju, na osnovu konkursa po pozivu, koji će sprovesti Savet za kulturu Skupštine Grada Novog Sada.

Član 4

Sredstva za podizanje spomenika Mihajlu Pupinu obezbediće se u budžetu Grada Novog Sada.

Član 5

O sprovođenju ove odluke staraće se Savet za kulturu Skupštine Grada Novog Sada.

Član 6

Stručne poslove za Savet za kulturu Skupštine Grada Novog Sada, u vezi sa podizanjem spomenika Mihajlu Pupinu, obavljaće Gradska uprava za kulturu i Gradska uprava za urbanizam i stambene poslove Grada Novog Sada.

Član 7

O održavanju spomenika Mihajlu Pupinu staraće se Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada.

Član 8

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Novog Sada".