ODLUKA

O PRAVIMA NA POMOĆ PORODICI SA DECOM

("Sl. list Grada Novog Sada", br. 49/2007)

Član 1

Ovom odlukom utvrđuju se prava na pomoć porodici sa decom na teritoriji Grada Novog Sada, kao i uslovi i način njihovog ostvarivanja.

Član 2

Prava na pomoć, u smislu ove odluke, su:

1. roditeljski dodatak za prvo dete (u daljem tekstu: roditeljski dodatak),

2. dodela dečijih kolica, i

3. novogodišnja novčana pomoć.

Član 3

Pravo na roditeljski dodatak ostvaruje majka za prvorođeno dete.

Pravo na dodelu dečijih kolica ostvaruje majka koja rodi trojke.

Pravo na novogodišnju novčanu pomoć ostvaruje majka za dete rođeno 1. januara nove godine.

Član 4

Prava iz člana 2. ove odluke ostvaruje majka deteta, pod uslovom da ima prebivalište na teritoriji Grada Novog Sada, odnosno boravište ako je raseljeno lice sa Kosova i Metohije, i da neposredno brine o detetu.

U slučaju da je majka iz opravdanih razloga sprečena da neposredno brine o detetu, pravo na roditeljski dodatak ima otac deteta, pod istim uslovima kao i majka.

Član 5

Uz zahtev za ostvarivanje prava iz člana 2. ove odluke majka deteta podnosi:

1. dokaz o prebivalištu na teritoriji Grada Novog Sada, odnosno boravištu ako je raseljeno lice sa Kosova i Metohije, u momentu podnošenja zahteva, i

2. izvod iz matične knjige rođenih za svu decu.

Kada pravo na roditeljski dodatak i dodelu dečijih kolica ostvaruje otac deteta, uz zahtev za ostvarivanje prava, pored dokaza iz stava 1. ovog člana, podnosi i jedan od dokaza iz člana 17. stav 1. Pravilnika o bližim uslovima i načinu ostvarivanja prava na finansijsku podršku porodici sa decom ("Službeni glasnik Republike Srbije", br. 29/2002, 80/2004, 123/2004 i 17/2006).

Zahtev za ostvarivanje prava na roditeljski dodatak, dodelu dečijih kolica i novogodišnju novčanu pomoć podnosi se najkasnije tri meseca od dana rođenja deteta.

Član 6

Roditeljski dodatak i novogodišnja novčana pomoć isplaćuju se jednokratno, na ime roditelja koji je ostvario pravo, putem štedne knjižice.

Roditeljski dodatak za 2007. godinu, iznosi 15.000,00 dinara.

Novogodišnja novčana pomoć za dete rođeno 1. januara 2008. godine iznosi 50.000,00 dinara.

Kada se u porođaju rodi dvoje i više dece, iznos roditeljskog dodatka i novogodišnje novčane pomoći pripada za svako dete.

Član 7

Detetu koje se prvo rodi u Novom Sadu 1. januara nove godine, a čija majka ima prebivalište na teritoriji Grada Novog Sada, odnosno boravište ako je raseljeno lice sa Kosova i Metohije, dodeljuje se novogodišnji poklon.

Novogodišnji poklon se isplaćuje u gotovini i za 1. januar 2008. godine, iznosi 100.000,00 dinara.

Majka koja dobije novogodišnji poklon nema pravo na pomoć iz člana 2. tačka 3. ove odluke.

Član 8

Nominalni iznos roditeljskog dodatka, novogodišnje novčane pomoći i novogodišnjeg poklona utvrđuje se, za svaku godinu, aktom Gradonačelnika Grada Novog Sada (u daljem tekstu: Gradonačelnik), na predlog Gradske uprave za socijalnu i dečiju zaštitu (u daljem tekstu: Gradska uprava).

Član 9

O zahtevima za ostvarivanje prava na pomoć iz člana 2. ove odluke rešava u prvom stepenu Gradska uprava.

Po žalbi protiv rešenja Gradske uprave, u drugom stepenu rešava Gradsko veće Grada Novog Sada.

Postupak za ostvarivanje prava iz člana 2. vodi se po odredbama Zakona o opštem upravnom postupku.

Član 10

Sredstva za finansiranje prava na pomoć iz člana 2. i člana 7. ove odluke, obezbeđuju se u budžetu Grada Novog Sada.

Član 11

Porodici sa decom, u cilju podsticanja nataliteta na teritoriji Grada Novog Sada, može da se obezbedi i deo sredstava za rešavanje stambenih potreba u skladu sa Odlukom o osnivanju Stambeno-kreditnog pronatalitetnog fonda Grada Novog Sada i o uslovima i načinu raspolaganja sredstvima Fonda ("Službeni list Grada Novog Sada", broj 47/2006) i drugim aktima ovog fonda, u zavisnosti od mogućnosti budžeta Grada Novog Sada.

Član 12

Donošenjem ove odluke prestaje da važi Odluka o pravima na pomoć porodici sa decom ("Službeni list Grada Novog Sada", broj 10/2004).

Član 13

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Novog Sada".